De krachtige tsunami die volgde na de aardbeving van vrijdag in het noordoosten van Japan heeft een belangrijke walvisjagersbasis in de prefectuur Miyagi vernield. De jagers zullen in april niet kunnen uitvaren, en volgens enkele werknemers zullen ze dat de eerstkomende jaren zelfs niet meer kunnen. In het Ayukawadistrict in de zuidelijke tip van het Oshikaschiereiland kwam de tien meter hoge tsunami zeshonderd meter landinwaarts. Zevenhonderd huizen werden de zee ingesleurd, vierhonderd van de 1.400 inwoners zijn nog steeds vermist. De tsunami vernielde ook een belangrijke walvisjagersbasis, die daar sinds 1906 actief is.
Het aantal walvisjagers verminderde flink sinds 1930 en nog meer sinds de International Whaling Commission quota oplegde voor de vangst van de dieren. Voor de tsunami waren er nog twee bedrijven actief. Vanaf april zouden ze opnieuw jagen. ,,We kunnen niet zeggen of dat effectief zo zal zijn, want we hebben geen zekerheid over de toestand van onze mensen", zei Chikao Kimura, algemeen secretaries van de Japan Small-Type Whaling Association. Yoshiya Endo, een 72-jarige walvisjager, zei: ,,Jagen is onmogelijk. Het zal 20 tot 30 jaar duren eer we dat terug kunnen zoals voor de tsunami."
Bron AD
De problemen rond de Japanse kerncentrale Fukushima I houden dinsdag aan. Binnen een straal van dertig kilometer rond de kerncentrale is een vliegverbod ingesteld. Een aantal Amerikaanse oorlogsschepen hebben koers gewijzigd wegens de straling.
Straling Fukushima I
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft dinsdag bekendgemaakt dat er voorlopig geen vliegtuigen meer in een straal van dertig kilometer rond de kerncentrale mogen komen. Volgens de atoomwaakhond van de Verenigde Naties is de toestand van alle kernreactoren bij de kerncentrales Fukushima II, Onagawa en Tokai, die eveneens getroffen waren door de zware aardbeving van vrijdag, inmiddels ''veilig en stabiel''.
Kernreactoren
Bij Fukushima I houden de problemen dinsdag echter aan. Ook kernreactoren 5 en 6 raakten verhit en er woedde een brand bij kernreactor 4. Deze reactor zal over twee of drie dagen gekoeld worden met water. Dinsdagmiddag was de straling bij reactor 4 te hoog voor mensen om ‘normaal werk’ te verrichten. Het water om de kernreactor af te koelen zal later deze week door twee gaten van circa acht vierkante meter naar binnen worden gespoten.
Opgeschaald
Een aantal Amerikaanse oorlogsschepen dat op weg was naar de oostkust van Japan, verandert woensdag (lokale tijd) van koers richting de westkust van het hoofdeiland Honshu. Dit besluit volgde nadat bekend werd dat het ongeluk in de kerncentrale in Japan valt in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). ''Het incident heeft een compleet andere dimensie gekregen vergeleken met maandag'', zei André-Claude Lacoste, directeur van de Franse toezichthouder op gebied van de veiligheid van kernenergie ASN. De INES-schaal kent zeven categorieën. Het enige ongeval dat tot dusver in de hoogste categorie viel en daarmee officieel als 'grote ramp' te boek staat, is dat in Tsjernobyl in 1986. Japan heeft de situatie in Fukushima nog steeds op de vierde trede staan.
Opslagplaats
Naast de situatie in Fukushima I doen zich dinsdag ook problemen voor bij een opslagplaats voor gebruikte splijtstof. De opslagplaats dreigt oververhit te raken, zo berichtte het persbureau Kyodo op gezag van de exploitant van het complex, het elektriciteitsbedrijf Tepco. Gebruikte staven splijtstof zijn nog wel radioactief maar kunnen niet langer een nucleaire kettingreactie in stand houden. Ze worden doorgaans opgeslagen onder water, dat voor afkoeling zorgt en tegelijk straling tegenhoudt. Volgens Tepco lijkt het erop dat het water in de opslagplaats aan de kook is. De gebruikte splijtstofstaven dreigen droog te vallen waardoor zij oververhit kunnen raken en grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen vrijkomen.
Producten gecontroleerd
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft na de berichtgeving over de straling in Japan laten weten dat alle uit Japan geïmporteerde producten bij binnenkomst in Nederland gecontroleerd worden op straling. Het gaat vooral om levensmiddelen en diervoeding. Overigens importeert Nederland weinig Japanse producten.
Bron Nu.nl
De Zweedse groep Volvo heeft aangekondigd de fabrieken van zijn Japanse filiaal UD Trucks stil te leggen tot maandag. De vrachtwagenbouwer roept zijn 9.500 werknemers op thuis te blijven. Dat heeft Volvo beslist na het nucleaire ongeval in Fukushima. De fabriek van Volvo ligt in Ageo, zo'n 300 kilometer van Fukushima. Daar wordt niet geëvacueerd, maar de stad krijgt net als de rest van Japan te maken met stroomonderbrekingen.
Schade
De gebouwen van UD Trucks raakten ook licht beschadigd door de aardbeving en worden geïnspecteerd.
Geen leveringen
De leveringen van de toeleveranciers zijn in de nabije toekomst zeer onzeker. Japanse autobouwers hebben hun productie om die reden al stilgelegd tot woensdag of zondag. Volvo benadrukt ook dat "het gerucht" dat het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn landgenoten heeft opgeroepen Japan te verlaten, niet klopt.
Bron Hln
Het stralingsniveau als gevolg van de brand in reactor 4 van de kerncentrale van Fukushima 1 "kan schadelijk voor de gezondheid van de bevolking zijn". Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Takeaki Matsumoto, vandaag meegedeeld. Ondertussen is duidelijk geworden dat de reactor niet kan afgekoeld worden. In reactor 4 worden splijtstaven opgeslagen. Om ze af te koelen, en om straling tegen te houden, worden ze onder water gezet. Dit water is echter aan de kook geslagen, en de Japanse kerntechnici slagen er niet in vers water toe te voegen. Er wordt bekeken of er zeewater vanuit een helikopter in reactor 4 kan worden gestort.
140.000 opgesloten
"Wat reactor 3 betreft, we zijn water voor de verkoeling aan het toevoeren. Ook hebben we de inwoners in een straal van 20 kilometer aanbevolen weg te trekken, en de mensen die in een straal van 30 kilometer wonen, aangemaand binnen te blijven", aldus de minister. Dat betekent dat 140.000 mensen zich moeten opsluiten in hun huis. "De situatie is nog steeds moeilijk. We doen alle mogelijke inspanningen om het probleem op te lossen", stelde de Japanse minister.
Technische ploeg
"We hebben het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gevraagd om ons een technische ploeg te sturen". Ook de VS stuurde al extra kernexperten naar Japan. Gisteren bevestigde het IAEA dat er radioactieve bestanddelen rechtstreeks in de atmosfeer terechtkwamen na de brand in reactor 4. Door alle problemen is het niveau van de nucleaire ramp opgetrokken naar 6. Eerst was er sprake van niveau 4. Ter vergelijking: Hiroshima was niveau 7, het hoogste niveau.
Bron Hln
Buitenlandse ambassades dringen er bij hun bevolking op aan Japan zo snel mogelijk te verlaten, zo meldt het Japanse persagentschap Kyodo. De gebeurtenissen in de kerncentrale van Fukushima maken de buitenlanders in Japan nerveus. Een oproep die overbodig lijkt, want er wordt massaal geprobeerd om Japan te verlaten, met als gevolg dat de ticketprijzen de pan uit swingen.
De Indonesische regering is begonnen met de repatriëring van burgers. China legt vanag morgen een busdienst in om honderden landgenoten uit de getroffen regio terug te halen.
Frankrijk was het eerste land om zijn burgers terug te roepen uit Tokio afgelopen zondag, en de regering dringt er verder op aan de stad te verlaten. Morgen vertrekt een vliegtuig met 280 Fransen huiswaarts.
Ook de ambassade van Oostenrijk neemt haar voorzorgen en verhuist van Tokio naar Osaka, dat honderden kilometers van Fukushima verwijderd is. Zo'n grootschalige evacuatie vergt enorme logistieke inspanningen, maar "zoveel mensen op zo'n korte tijd uit Tokio evacueren is onmogelijk", beweert een expert op het gebied van noodhulp.
Voorbereiding op evacuatie
De angst voor een nucleaire ramp doet de perimeter van de te ontruimen gebieden echter alleen maar toenemen. Rusland bereidt zich voor om de inwoners van zijn oostelijke kusteilanden te repatriëren, mocht de situatie de komende dagen verergeren. Ook China houdt angstvallig zijn grenzen in de gaten uit vrees voor radioactieve besmetting.
Geen Belgen
België gaat nog niet over tot een georganiseerde repatriëring, herhaalde Bart Ouvry, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, dinsdag. Er verblijven zowat 800 Belgen in Japan. Een honderdtal van hen heeft zich nog niet gemeld. Eerder was er ook sprake van dat Zweden alle burgers opriep om Japan te verlaten, maar dat bericht werd ondertussen ontkend.
Bron Hln
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
Het Japanse ministerie van transport heeft een vliegverbod ingesteld boven de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Het vliegverbod geldt voor het luchtruim in een straal van dertig kilometer rondom de centrale. Volgens een woordvoerder van het ministerie is tot de maatregel besloten uit angst dat radioactieve deeltjes die uit de centrale lekken passerende vliegtuigen kunnen binnendringen.
De no-flyzone geldt niet voor helikopters die mogelijk worden ingezet om water op de reactor te droppen in een poging de temperatuur in een splijtstofkoelbad omlaag te brengen. De vrees bestaat dat het koelbad te warm wordt.
Bron: Nieuws.nl
De problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 houden aan. Het complex werd vandaag getroffen door een nieuwe explosie, gevolgd door een brand. Daarbij zou radioactiviteit zijn vrijgekomen. De angst in de nabijgelegen hoofdstad Tokio groeit.De explosie en de brand troffen reactor 4 van de kerncentrale. In de buitenwand zijn gaten geslagen en er is waarschijnlijk radioactiviteit gelekt. Het stralingsniveau werd daardoor gevaarlijker voor de volksgezondheid, aldus de regering. Iedereen die in een straal van 30 kilometer rond de centrale nog niet is geëvacueerd, kreeg het dringende verzoek binnen te blijven. De brand kon in de loop van de dag worden geblust.
Explosies
Reactoren 5 en 6 kampen met lichte temperatuurstijgingen, vermoedelijk door koelingsproblemen. Eerder waren er al explosies bij de reactoren 1 en 3. In reactor 2 zijn de splijtstofstaven misschien gedeeltelijk gesmolten. Een opslagplaats voor gebruikte splijtstof dreigt droog te vallen en oververhit te raken. Dat kan leiden tot een nieuwe ontploffing. De nucleaire crisis leidt tot paniek in de hoofdstad Tokio, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de kerncentrale. De wind waaide dinsdag van de kerncentrale in de richting van de miljoenenstad. In de buitenlucht werd verhoogde radioactiviteit gemeten. Precieze cijfers werden niet bekendgemaakt, maar het stadsbestuur bezweert dat de gezondheid van de meer dan dertig miljoen inwoners niet in gevaar is. In Saitama, ten noorden van Tokio, is het stralingsniveau veertig keer hoger dan normaal.
Uittocht Tokio begonnen
Ondanks de sussende woorden van de gemeente hebben de eerste inwoners Tokio al verlaten. Op de treinstations staan drommen mensen te wachten, met grote koffers en hun kinderen dicht tegen zich aan, in de hoop een trein naar het zuiden te kunnen pakken. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten hun deuren en verplaatsen kantooractiviteiten. Bij achterblijvers is sprake van paniekaankopen. Ze slaan massaal voedsel, water, mondkapjes en noodvoorraden in, uit angst dat ze binnen afzienbare tijd hun huis niet meer uit kunnen. Overlevingspakketten zijn in alle supermarkten uitverkocht en buiten de winkels kronkelen lange rijen mensen die nog eten en drinken willen hamsteren. Veel meer dan brood en noedels is er echter niet meer te koop.
'Fukushima 1' lijkt een van de grootste kernrampen aller tijden te worden. De zogeheten INES-schaal, die de omvang van nucleaire ongelukken aangeeft, loopt van 1 (klein probleem) tot 7 (groot ongeluk). Volgens de Franse nucleaire toezichthouder ASN en onderzoeksinstituut ISIS is de huidige crisis schaal 6. Dat zou betekenen dat alleen de explosie bij Tsjernobyl in 1986 erger was. Japan zelf houdt het overigens bij schaal 4, een ongeluk met lokale gevolgen.
Bron: AD
Het stralingsniveau als gevolg van de brand in reactor 4 van de kerncentrale van Fukushima 1 "kan schadelijk voor de gezondheid van de bevolking zijn". Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Takeaki Matsumoto, vandaag meegedeeld. Ondertussen is duidelijk geworden dat de reactor niet kan afgekoeld worden.
In reactor 4 worden splijtstaven opgeslagen. Om ze af te koelen, en om straling tegen te houden, worden ze onder water gezet. Dit water is echter aan de kook geslagen, en de Japanse kerntechnici slagen er niet in vers water toe te voegen. Er wordt bekeken of er zeewater vanuit een helikopter in reactor 4 kan worden gestort.
Reactor 2: waterpeil stijgt
Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco is erin geslaagd het peil van het koelwater in de tweede reactor van de kerncentrale Fukushima 1 te verhogen. Er wordt zeewater gebruikt om voor voldoende koeling te zorgen, maar dat verliep tot dusver allesbehalve vlekkeloos. Gisteren was het koelwaterpeil zo ver gedaald dat de splijtstofstaven droog kwamen te liggen. Gevreesd wordt dat dat heeft geleid tot een gedeeltelijke meltdown. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) liet vandaag weten dat het beschermende omhulsel van de kern van reactor 2 daardoor mogelijk schade heeft opgelopen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 15 maart 2011, 19:47 uur, door MarkNL
Als de situatie rondom de kerncentrale in het Japanse Fukushima uit de hand loopt, hoeven we ons in Nederland geen grote zorgen te maken. Door de grote afstand en de windrichting zal een kernramp in Japan voor West-Europa geen onmiddellijke gevolgen hebben. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Toen in 1986 de omvang van de kernramp in Tsjernobyl duidelijk werd, moesten in Nederland de koeien de stal in en mocht er geen spinazie van het land worden gegeten. Volgens Ronald Smetsers, hoofd van het laboratorium stralingsonderzoek van het RIVM, is dat nu niet aan de orde, zelfs als de situatie met de kerncentrale van Fokushima verder uit de hand loopt.
Smetsers raadt het innemen van jodiumpillen sterk af. Het slikken van jodium helpt bij het tegengaan van besmetting door jodium dat radioactief is en bij een kernramp vrijkomt. "Als je in een straal van vijftig kilometer zou zitten, is dat een heel goede maatregel. Maar zelfs dan moet je het niet lichtvaardig doen, omdat er ook negatieve kanten aan zitten." Hoewel de directe gevolgen voor Nederland gering zullen zijn, volgt het RIVM de ontwikkelingen in Japan wel. Dat geldt ook voor andere partijen, waaronder het KNMI en enkele ministeries. "Alle betrokkenen staan met elkaar in overleg." Als reactie op de kernramp in Tsjernobyl is in 1989 een overlegstructuur in het leven geroepen.
Bron: nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Radioactieve stoffen die in de lucht zijn terechtgekomen na de ramp in de Japanse kerncentrale kan voeding en water besmetten, vooral kinderen en ongeboren baby's lopen hierdoor mogelijk risico kanker te ontwikkelen. Experts zeggen dat elke blootstelling aan radioactief materiaal potentieel verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Hoe hoger de straling, hoe gevaarlijker, volgens hen. Ze zeggen wel dat ze meer accurate metingen nodig hebben voor het niveau van radioactiviteit in Japan en de regio om een betere schatting van het risico te geven.
Kanker
"De explosie kan de bevolking blootstellen aan bestraling op lange termijn, dit kan het risico op kanker verhogen. Het gaat om schildklier-, beenderkanker en leukemie", aldus chemisch patholoog Lam Ching-wan aan de universiteit van Hong Kong. "Voor sommige mensen kan zelfs een kleine hoeveelheid van straling het risico verhogen."
Water
Radioactief materiaal wordt gedragen door kleine vochtige druppels in de lucht. Dit kan direct geïnhaleerd worden in de longen, door de regen in de zee en de bodem terechtkomen en eventueel gewassen, zeeleven en drinkwater besmetten. Koeienmelk is ook erg kwetsbaar, aangezien koeien die grazen blootgesteld worden aan straling. Toxicoloog Lee Tin-lap: "Water rond Japan moet gemeten worden op radioactiviteit. Niemand meet het niveau van bestraling in de zee. Stoom dat in de lucht wordt vrijgelaten komt uiteindelijk terug in het water terecht en het zeeleven wordt hierdoor getroffen."
Kinderen
Bestraling is gevaarlijk omdat het veranderingen en mutaties in het DNA kan veroorzaken, waardoor je kanker kunt krijgen. Het menselijke lichaam is in staat DNA-schade te herstellen, maar je bent enkel veilig wanneer het herstellingsproces sneller gebeurt dan de tijd die nodig is voor beschadigd of gemuteerd DNA om zich te kopiëren. De meeste experts zijn het er over eens dat groeiende kinderen en ongeboren baby's meer risico lopen omdat hun cellen zich sneller delen dan volwassenen. Ze consumeren ook meer koeienmelk dan volwassenen, waardoor ze nog meer risico lopen. "Koeien zijn als stofzuigers, ze nemen radioactieve stoffen op die landen op de weide, zo komen ze in melk terecht. Dit is wat er gebeurde in Tsjernobyl, maar deze informatie werd niet aan ouders meegedeeld", aldus een expert die wenst anoniem te blijven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Al de reactoren in de kerncentrale van Fukushima zijn al meteen na de aardbeving uitgeschakeld. Waarom blijven ze dan zo heet dat er dagen na de eerste schok nog steeds meltdown dreigt? De gecontroleerde nucleaire kettingreactie die voor het merendeel van de energie zorgt in een kernreactor, kan snel worden stilgelegd door zogeheten ‘regelstaven’ in de reactor te schuiven. Die absorberen de neutronen die nodig zijn om de reactie gaande te houden. De regelstaven zijn (voor zover bekend) in alle reactoren correct in ‘veilige’ positie geschoven, zodat de kernsplijting is stilgelegd. Maar desondanks wordt er in die stilgelegde reactoren nog steeds zeer veel warmte geproduceerd. Die is afkomstig van diverse hoogradioactieve stoffen die er aanwezig zijn. Naarmate die stoffen ‘vervallen’, wordt de warmteproductie geleidelijk minder, maar intussen moet de geproduceerde warmte wel worden afgevoerd. Als er minder warmte wordt afgevoerd dan er geproduceerd wordt door radioactief verval, stijgt de temperatuur, ook als de reactor is stilgelegd.
Het voldoende snel afvoeren van de geproduceerde warmte vereist normaal een functionerend koelsysteem – het betonnen omhulsel rond de reactor houdt niet alleen gevaarlijke stoffen binnen, maar ook in zekere mate de warmte, wat in de huidige omstandigheden ongewenst is. Omdat het normale koelsysteem en het noodkoelsysteem in Fukushima gefaald hebben, is men begonnen met zeewater in de reactoren te pompen. Maar dat levert maar een gebrekkige koeling op. Als men zeewater met hoog debiet doorheen de reactoren zou kunnen laten stromen, zou dat een goede koeling opleveren, maar dan zou het ook radioactief materiaal mee naar buiten brengen. Nu blijft het naar binnen gepompte water vooral staan in de reactoren, waar het door de hitte snel begint te koken en stoom wordt. Die stoom moet men laten ontsnappen omdat anders de druk te hoog zou worden (en het reactorvat zou kunnen stukgaan). Met de stoom die men aflaat, komt er radioactief materiaal mee, en brandbaar waterstofgas, dat leidt tot de explosies die er geweest zijn in de gebouwen waarin de verschillende reactoren staan.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Heel wat Belgische ondernemingen in Japan krijgen te maken met de gevolgen van de aardbeving en de tsunami van afgelopen vrijdag. Sommige moesten zelfs tijdelijk de deuren van hun Japanse afdeling sluiten. Geen van de bedrijven heeft voorlopig weet van gewonde personeelsleden. Bij materiaaltechnologiegroep Umicore werd een kleine fabriek ten noorden van Tokio beschadigd, maar raakte niemand gewond. "De productie werd stilgelegd om de situatie te evalueren." Het bedrijf heeft ook twee productie-eenheden waarvan een in opbouw, nabij Osaka.
Bij staaldraadproducent Bekaert zijn er behoudens enkele logistieke problemen geen gevolgen voor de productie in de Japanse vestigingen van staaldraadproducent Bekaert. BEA, een Luikse producent van detectiesystemen voor de opening en beveiliging van automatische deuren, besliste dinsdagochtend om het kantoor in Tokio te sluiten. "We hebben het personeel gevraagd zich naar het zuiden te begeven." Janssen Pharmaceutica ondervindt geen problemen door de situatie in Japan. Het farmabedrijf heeft wel een kantoor in Tokio en een vestiging waar goederen worden herverpakt, maar die liggen niet in het rampgebied en zijn niet getroffen. Alle medewerkers zijn ongedeerd en ook de Belgische werknemers worden niet gerepatrieerd. Het bedrijf verwacht enkel een mogelijke impact op de distributie in Japan zelf, door de gevolgen die het land ondervindt van de ramp.
Een zelfde verhaal bij beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert, dat in Japan vestigingen heeft voor verkoop en administratie, maar in en rond Tokio gelegen zijn. De 72 medewerkers zijn allen Japanners en niet betrokken bij de ramp. De bedrijfswoordvoerder verwacht geen of nauwelijks impact op de bedrijfsvoering voor Agfa-Gevaert. Er is geen productie gevestigd in Japan en de Japanse markt is een kleine markt voor het bedrijf. Daarnaast zijn ook verschillende chocoladebedrijven actief in Japan. Bij Godiva is de voornaamste bezorgdheid "dat alle medewerkers in veiligheid zijn". "We houden ons later dan wel bezig met onze commerciële activiteiten", zegt algemeen directeur Godiva Europa, Nicolas Bouvé. het bedrijf stelt honderden mensen tewerk in Japan.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Deze foto is genomen door NASA, en toont duidelijk de omvang van de ramp in Japan aan.
Water is donker blauw op deze foto. Met planten bedekte grond is rood, aarde is licht beige en de steden zijn in het zilver ingekleurd.
Stilstaand water is het meest zichtbaar op de vlakke, open plekken die ooit velden waren. De meest uitgebreide overstroming is rond de Matsushima Air Base in de linker benedenhoek van het beeld. Volgens nieuwsberichten, werden verschillende vliegtuigen beschadigd door de tsunami. De wijken direct rond de landingsbaan zijn ook overstroomd. Donker blauw vult de ruimten tussen de gebouwen in secties van Ishinomaki, de buurt van de haven in het centrum van het beeld en door de rivier in de rechterbovenhoek. Deze gebieden zijn waarschijnlijk allemaal overstroomd. Overlevenden in delen van Ishinomaki werden gered in boten, meldde CNN. Het grote beeld toont extra wateroverlast in de buurt Ishinomaki en verder naar het zuiden in Sendai.
© onweer-online
Onweersdagen: 0
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) blijft verrassend positief in verband met de kernramp in de centrale van Fukushima. Tijdens een persconferentie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen liet directeur-generaal Yukiya Amano blijken dat hij in kernenergie blijft geloven. Volgens Amano zouden de brandstaven voor hooguit 5 procent beschadigd zijn. En hoewel er twee scheuren in de stalen mantel van reactor 2 zijn, kunnen die volgens hem niet al te groot zijn omdat anders de druk sterker gedaald zou zijn.
Opvallend optimistische tonen bij de persconferentie in Wenen en in schril contrast met de melding uit Japan, stelt radiocorrespondent Michaël de Werd vast. Bovendien benadrukt Amano dat hij kernenergie nog steeds beschouwt als een stabiele en milieuvriendelijke vorm van energie. De problemen in Fukushima zouden enkel het gevolg zijn van een natuurramp die niemand had kunnen voorzien. Niet alleen op het gebied van de informatie is het IAEA terughoudend, ook op het vlak van hulp blijft het een beetje bescheiden.Volgens Amano zou het agentschap alleen een klein groepje van milieu-experts naar Japan sturen. Wanneer dat zou gebeuren, is nog onduidelijk.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De explosie in reactor 4 van Fukushima I heeft het dak gescheurd, en er is een zware brand uitgebroken, waarbij de vlammen zelfs zichtbaar zouden zijn. Het stralingsniveau gemeten bij reactor 4 "kan schadelijk voor de gezondheid van de bevolking zijn", zo waarschuwt de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Takeaki Matsumoto. Intussen is duidelijk geworden hoe schadelijk: er werd 400 millisieverts per uur gemeten. Vanaf 100 millisieverts kan brand ontstaan.
In reactor 4 worden splijtstaven opgeslagen. Om ze af te koelen, en om straling tegen te houden, worden ze onder water gezet. Dit water is echter aan de kook geslagen, en de Japanse kerntechnici slagen er niet in vers water toe te voegen. Er werd bekeken of er zeewater vanuit een helikopter in reactor 4 kan worden gestort, maar ondertussen is dat plan afgevoerd.
Dak gescheurd
Na een nieuwe explosie werd een tijdlang ontkend dat er enige schade zou zijn. Maar dan moest toegegeven worden dat het dak scheuren vertoont. De gemeten straling bij reactor 4 is ondertussen gepiekt tot 4 keer het niveau dat kanker veroorzaakt.
Nieuwe brand
Ook is er een nieuwe brand uitgebroken, waarvan de vlammen te zien zouden zijn. De vorige brand kostte bijna drie uur om te doven. Wat het gevolg zal zijn van deze brand, valt nog af te wachten.
Bron: hln
In Japan heeft het vannacht weer gebrand in reactor 4 van de kerncentrale in Fukushima. Dat was eerder ook al eens gebeurd. De 50 werknemers die er nog aan het werk waren zijn weggehaald. Er is nog altijd rook te zien, maar de brand is ondertussen gedoofd. De brandstofstaven in enkele reactoren zijn zwaar beschadigd. Er zou ook een gedeeltelijke kernsmelting zijn opgetreden.
Bron: VTM
Onweersdagen: 0
In twee reactoren van de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is een groot deel van de brandstofstaven beschadigd. Dit heeft exploitant Tepco woensdag gemeld. In reactor 1 gaat het om naar schatting 70 procent, in reactor 2 om ongeveer 33 procent van de staven. Over de aard van de beschadiging is niets meegedeeld. Door problemen met de koeling wordt al dagen gevreesd dat de staven smelten. Het kan daarom niet worden uitgesloten dat er een zogeheten meltdown of kernsmelting plaatsvindt in een van de reactoren. Dat verhoogt de kans op grote schade aan het reactorvat en het lekken van radioactiviteit.
Bron Metronieuws
De groep reddingswerkers die een nuclaire ramp in Fukushima moet voorkomen, de zogenaamde Fukushima 50, zijn na vandaag nog maar met 48. Twee van hen raakten vermist na de ontploffing maandag en de nieuwe brandhaard rond reactor 4 vandaag. De anderen kregen later op de dag eerst de opdracht de site te verlaten wegens een te hoog stralingsgevaar, maar konden nadien toch weer aan de slag. Slechts vijftig tot zeventig ingenieurs bleven aanvankelijk over op de site van de kerncentrale, nadat honderden van hun collega's maandag werden geëvacueerd. Na vandaag zouden dat er nog maximum 48 zijn. "Jullie zijn de enigen die deze crisis kunnen oplossen. Opgeven is onmogelijk", sprak de Japanse premier Naoto Kan hen toe. Voor Kirby Kemper, een professor in de nucleaire fysica aan de universiteit van Florida State, zijn de ingenieurs de echte helden. "Zij riskeren hun leven om de reactoren te voorzien van het nodige zeewater en ons van een tweede Tsjernobyol te besparen. Heldhaftig."
Handdoek gooien
Het Franse agentschap voor nucleaire controle toonde zich al erg ongerust over hun lot. "Wij hebben een sterk vermoeden dat de stralingsdosissen waar de arbeiders aan zijn blootgesteld schadelijk en zelfs overmatig zijn", sprak directrice Agnes Buzyn gisteren. Haar bezorgdheid was zo groot, dat ze zich zelfs afvroeg of de arbeiders nog wel in de kerncentrale kunnen blijven. Toen ze vandaag daadwerkelijk tijdelijk geëvauceerd werden, was dat voor de nucleaire expert David Lochbaum meteen de reden om te verklaren dat de strijd opgegeven werd. "Het terugtrekken van de Fukushima 50 is voor mij een teken dat ze op het punt staan de handdoek in de ring te gooien. We moeten ons voorbereiden op het ergste nu", aldus Lochbaum.
Drie zieken
De Japanse werkers hebben allemaal een beschermend pak en masker aan dat de radioactieve straling moet tegenhouden. Normaal hebben ze ook altijd een dosismeter bij, zodat ze kunnen zien wanneer ze te veel straling oplopen. Toch garandeert dat geen volledige bescherming. Zo zijn de voorbije dagen minstens drie arbeiders in de kerncentrale van Fukushima al ziek geworden door de straling. Gezien de opgemeten waarden, hoeft dat ook niet te verwonderen. De technici worden blootgesteld aan 500 tot 600 millisievert mSv) straling per uur, wat tientallen keer meer is dan de toegestane jaarlimiet voor werknemers van kerncentrales en uraniummijnen. Vandaag liep het niveau zelfs op tot een recordhoogte van 2.000, waarna ze voor enkele uren geëvacueerd werden. Wie continu aan een stralingsniveau van 400 mSv wordt blootgesteld, kan al na enkele uren symptomen van stralingsziekte krijgen. Het gaat om braken en hoofdpijn, zoals bij een griep. Ook de weerstand vermindert door een afname van de stralingsgevoelige witte bloedcellen.
Tsjernobyl
Om te vergelijken met Tsjernobyl: daar kwamen er in 1986 op korte tijd 10.000 millisievert vrij. De arbeiders en de eerste brandweerlui die toen op de site waren, wisten dat ze ten dode opgeschreven waren. Hun doodsstrijd duurde maximaal enkele weken en was zeer pijnlijk.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
In het vrijdag door een aardbeving en tsunami getroffen noordoosten van Japan is woensdag weer een krachtige naschok gevoeld. De beving, met een kracht van 6,0 deed zich voor bij de kust van Honshu, op 95 kilometer afstand van Tokyo. Dinsdag deden twee naschokken, met een kracht van 6,2 en 6,0, gebouwen in de hoofdstad heen en weer zwaaien.
Bron Nieuws.nl
Deze foto is niet meer beschikbaar
Japan kreeg ook nog eens af te rekenen met sneeuw. © ap
De Japanse voetbalbond heeft de oefenwedstrijd tegen Montenegro, die voor 25 maart op het programma stond, afgelast. De interland zou worden afgewerkt in Shizuoka, een stad ten zuidwesten van Tokio. Na de ramp van vrijdag achtte de bond het echter niet verantwoord het duel te laten doorgaan. De Japanse voetbalbond liet zondag nog weten dat de wedstrijd wel zou doorgaan. "Het is belangrijk deze duels te spelen. Nu meer dan ooit'', zei secretaris-generaal Kozo Tashima. Aangezien er nu echter ook een nucleaire ramp dreigt in Japan, is de bond van mening veranderd. Het is nog onduidelijk of de oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland op 29 maart doorgaat. De Nieuw-Zeelanders willen uit solidariteit met Japan graag voetballen, maar eisen wel garanties over hun veiligheid.
Bron: HLN