De dreiging van een nucleaire ramp in Japan zorgde voor paniek op de Europese beurzen. Nerveuze beleggers deden bij de opening van de beurshandel op grote schaal hun aandelen van de hand. Op de beurs in Amsterdam noteerde de AEX-index vlak na de opening al ruim 1,5% lager op 350,82 punten. De beurzen in andere Europese landen verloren ook fors, zo'n 1,5% tot 2,3%.
Een van de weinige sectoren in Japan die profiteren van de malaise, is de bouw. Aandelen in aannemingsbedrijven stegen flink, in sommige gevallen zelfs met tientallen procenten.
Bron: RTL
De regering roept op tot kalmte en grote paniek blijft voorlopig ook uit. Toch kiezen veel Japanners, buitenlanders en toeristen het zekere voor het onzekere. Van een massale uittocht is nog geen sprake, maar de drukte op de luchthavens neemt toe, zeker nu de overheid toegegeven heeft dat er inderdaad gevaar bestaat voor de volksgezondheid.
Dat is ook het geval op de luchthaven van Tokio, zegt Veerle De Vos die voor VRT ter plaatse is. De internationale terminals lopen over van de mensen die nog een ticketje willen bemachtigen naar het buitenland. Dat is in de meeste gevallen een hopeloze zaak, want het overgrote deel van de vluchten is volgeboekt. Het zijn dan ook de meest koopkrachtigen die je hier terugvindt: rijke Japanners en buitenlanders. In de terminal met binnenlandse vluchten zijn vooral vrouwen met kinderen aanwezig, aldus De Vos. Zij kiezen logischerwijs voor vluchten naar het zuiden en hopen daar een onderkomen te vinden bij vrienden of familie.
Volgens de persbureaus slaat wie achterblijft aan het hamsteren. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders.
Bron: Nieuwsblad.be
De brandweer in de Japanse stad Sendai is erin geslaagd de brand in de raffinaderij te blussen die vrijdag ontstond na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Dat heeft JX Nippon Oil and Energy Corp, de eigenaar van de olieverwerkingsinstallatie in de zwaar getroffen havenstad, gemeld. De laatste vlammen werden in de voormiddag (lokale tijd) gedoofd. De brand woedde in de afgelopen dagen in een aantal opslagtanks voor olie.
Bron Hln
De Japanse regering stelt als een eerste stap omgerekend 265 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar voor burgers in het gebied dat is getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Het geld is bestemd voor voedsel, water, dekens en medicijnen. Dat liet regeringswoordvoerder Noriyuki Shikata dinsdag via een bericht op Twitter weten.
Door de aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami zijn een half miljoen mensen in het noordoosten van het land dakloos geworden. Het dodental staat op meer dan 2400, maar geschat wordt dat zeker 10.000 mensen zijn omgekomen. Nog duizenden mensen worden vermist. Circa 100.000 militairen helpen in het getroffen gebied de slachtoffers.
Bron De Pers
Het ongeluk in de kerncentrale Fukushima I in Japan valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Dat heeft directeur André-Claude Lacoste, directeur van de Franse toezichthouder op gebied van de veiligheid van kernenergie ASN, dinsdag gezegd. ,,Het incident heeft een compleet andere dimensie gekregen vergeleken met maandag'', zei Lacoste. ,,De orde van zwaarte is veranderd. Wij zitten duidelijk op niveau zes.'' Dat betekent dat gesproken kan worden van een 'ernstig ongeval'. De INES-schaal kent zeven categorieën. Het enige ongeval dat tot dusver in de hoogste categorie viel en daarmee officieel als 'grote ramp' te boek staat, is dat in Tsjernobyl in 1986.
Problemen in meer reactoren
De kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen met lichte temperatuurstijgingen. Dat meldde de woordvoerder van de Japanse regering dinsdag. Eerder waren er nog geen problemen met reactoren 5 en 6. Wel deden zich sinds de zware aardbeving en de tsunami van afgelopen vrijdag vier explosies voor in andere reactoren van Fukushima I. De koeling in de reactoren 1 en 3 zou inmiddels stabiel zijn. Hiervoor is zeewater gebruikt. Het is nog onduidelijk of dit ook gebeurt in reactor 2, waar zich dinsdagmorgen (lokale tijd) een explosie voordeed.
Straling
Het stralingslek dat is ontstaan na een explosie en brand in reactor 4 van de Japanse kerncentrale Fukushima I, vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat hebben de Japanse autoriteiten dinsdag laten weten aan de nucleaire waakhond IAEA. Er zouden doses van 400 millisievert per uur lekken. Blootstelling aan 100 millisievert per jaar kan kanker veroorzaken, aldus het nucleaire instituut World Nuclear Institution (WNA).
Daling
Het stralingsniveau in Tokio is dinsdag weer gedaald. Dat meldden de autoriteiten in de stad. Waar eerder op de dag een straling werd gemeten die twintig keer zo hoog was, is het stralingsniveau nu maar twee keer zo hoog als normaal. Een functionaris belast met Volksgezondheid en Welzijn bij de gemeente was blij te melden dat het niveau weer gedaald was, maar hij waarschuwde wel dat het niveau goed in de gaten moeten worden gehouden. Tokio ligt ruim 250 kilometer van de getroffen kerncentrale vandaan. Na twee explosies en een brand in de centrale is radioactiviteit een groot probleem geworden in Japan.
Woedend
De Japanse premier Naoto Kan heeft dinsdag woedend gereageerd nadat hij veel te laat zou zijn geïnformeerd over de meest recente explosie in de kerncentrale Fukushima I. ,,Tv-zenders berichtten over een explosie. Maar mijn kantoor kreeg een uur lang geen enkele informatie'', zei Kan in een overleg tegen de eigenaren van de kerncentrale.
'Wat gebeurt hier?'
Een verslaggever van het persbureau Kyodo was getuige van het gesprek. ,,Wat gebeurt hier in godsnaam'', zou Kan hebben uitgeroepen tegen de leiding van Tepco, de onderneming die Fukushima I runt.
Kritiek
De regering en het publiek in Japan zijn zeer kritisch over de wijze waarop de leiding van de kerncentrale communiceert over de crisis. Sinds dinsdag werken het energiebedrijf en de regering samen vanuit een crisiscentrum, dat onder leiding staat van Kan.
Resumering
De nucleaire crisis in Japan is ontstaan na een aardbeving vrijdag van 9,0 op de schaal van Richter. Het officiële dodental is ruim 2400, maar aangenomen wordt dat meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Ongeveer 600.000 mensen zijn al geëvacueerd, onder wie 100.000 kinderen. Ook worden er nog verscheidene buitenlanders vermist die ten tijde van de ramp in het getroffen gebied waren, onder wie een Nederlander. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven.
Advies Fransen
De Franse ambassade geeft dat advies ook aan mensen in de hoofdstad, op zo'n 250 kilometer van de plek des onheils. Fransen in Tokio moeten de ramen gesloten houden en vooral niet in paniek raken, aldus de diplomatieke vertegenwoordiging, die stelt dat de radioactieve wolk op basis van de momentele windrichting en -snelheden binnen tien uur de hoofdstad zou kunnen bereiken.
Evacuaties
Ongeveer achthonderd werknemers van Fukushima I die niet per se moeten blijven, zijn geëvacueerd. Ongeveer vijftig mensen zijn achtergebleven om te proberen de reactors met water te koelen.
Reactor 2
De problemen zijn het grootst in reactor 2 van de centrale. De koeling daar is defect sinds de aardbeving en de tsunami van vrijdag. Daardoor kunnen de splijtstofstaven smelten. Zo'n meltdown kan leiden tot een explosie, waarbij misschien radioactief materiaal vrijkomt. Volgens exploitant Tepco zijn de splijtstofstaven misschien al gedeeltelijk gesmolten, hoewel de IAEA daar geen aanwijzingen voor zegt te hebben.
Bron De Pers
Reddingswerkers in Japan hebben dinsdag een vrouw en een man levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldde de nieuwszender NHK. Een 70-jarige vrouw overleefde vier dagen in haar ingestorte huis in de plaats Otsuchi in de prefectuur Iwate. Ze was onderkoeld, maar verkeert niet in levensgevaar. Wel is ze opgenomen in een ziekenhuis. Een man, een twintiger, werd eveneens gered nadat hij vrijdag was overvallen door de zware aardbeving. ,,Ik ben weggespoeld door de tsunami, maar maak het nu goed'', aldus de geredde Japanner in een interview met NHK. Hij werd gered in de plaats Ishimaki in de prefectuur Miyagi. Lokale media meldden dat er maandag alleen in Miyagi al tweeduizend stoffelijke overschotten zijn gevonden door medewerkers van reddingsdiensten.
Bron De Pers
In het vrijdag door een zeer zware aardbeving getroffen gebied in Japan worden geen Nederlanders meer vermist. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag gezegd. Maandagavond werd bericht dat er nog drie Nederlanders 'zoek' zijn. Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Tokio hebben geen enkele aanwijzing dat deze Nederlanders zich op het moment van de ramp in het getroffen gebied bevonden. Het is zelfs niet zeker dat ze in Japan waren of zijn, het is alleen mogelijk dat dat zo is, aldus de woordvoerder.
Bron Nu.nl
Ingeblikt eten, batterijen, brood, flessen water. Alles wat er nog beschikbaar is vliegt de schappen uit in de winkels in Japan. Dit en de lange rijen auto's bij benzinestations zijn illustratief voor een nieuwe crisis die nu ontstaat in het land na de aardbeving en tsunami van vorige week: de golf van paniekaankopen. Ook ver buiten het rampgebied beginnen de winkels door hun voorraden heen te raken. Dit lijkt de angst van de Japanse regering te bevestigen dat het hamsteren van essentiële benodigdheden de levering van hulpgoederen verhindert aan de meest noodlijdende mensen onder de bevolking .
"De mensen zijn hysterisch aan het worden", zegt Tomanao Matsuo, woordvoerder van kant-en-klaar noodle fabrikant Nissin Foods. Het bedrijf heeft tot dusver een miljoen producten gedoneerd voor de noodhulp, waaronder hun 'Cup Noodles'. "Mensen voelen zich al veiliger als ze een bakje noodles kunnen kopen", aldus Matsuo. Nissin Foods probeert de productie op te schroeven, ondanks het feit dat hun fabrieken in de prefectuur Ibaraki als gevolg van de aardbeving stil zijn komen te liggen. De paniekaankopen zijn slechts één factor die de levering van hulpgoederen in de getroffen gebieden bemoeilijkt. Beschadigde en overvolle wegen, defecte fabrieken, een gebrekkige treindienst en andere verstoringen zorgen er allemaal voor dat de noodhulp maar moeilijk op gang komt in de nasleep van de aardbeving en de tsunami.
Minister van consumentenzaken Renho heeft de Japanners opgeroepen om geen spullen te kopen die ze niet per se nodig hebben. Michiaki Tada, een 40-jarige programmeur uit Tokyo, was verbijsterd toen de schappen in verschillende supermarkten helemaal leeg waren. Hij heeft zijn zoektocht naar boodschappen maar opgegeven en gaat alleen nog maar uit eten. "Het lijkt wel een slechte grap. Noodles, rijst, snacks, bijna alles is weg. Behalve hele hete chips zijn de schappen gewoon leeg. Ik kan niet eens ergens een reep chocola vinden", aldus Tada. Supermarkteigenaar Kazuhiro Minami verwacht dinsdag in de loop van de dag een kleine levering van goederen, maar zegt dat hij alsnog de deuren zal moeten sluiten als de door de overheid aangekondigde stroomonderbrekingen doorgaan. "Ik maak me ontzettend zorgen", zegt Minami. Hij wijt de problemen aan het hamsteren, problemen met de distributie van goederen en de angst voor een nieuwe aardbeving onder de bevolking.
Zelfs in de westelijke stad Hiroshima, die geheel niet getroffen is door de aardbeving en de tsunami, is haast nergens meer een batterij te vinden. De media roepen mensen ook hier op om vooral niet te hamsteren. Panasonic heeft 500 duizend batterijen, tienduizend zaklampen en ruim twee miljoen euro ter beschikking gesteld en heeft de productie in zijn batterijfabriek in Osaka opgeschroefd. Ook worden er meer batterijen geïmporteerd uit de Panasonic-fabrieken in Thailand en Indonesië. Winkeliers zeggen dat ze sinds de oliecrisis in de jaren zeventig niet meer zo'n massapaniek hebben meegemaakt .
"We zijn dag en nacht bezig om de voorraden in onze winkels aan te vullen", aldus Anthony Rose, vicepresident in Azië van supermarktketen Wal-Mart. "De situatie zou binnen 48 uur moeten verbeteren", aldus Rose. "De behoefte aan goederen stijgt omdat mensen zich willen voorbereiden op een eventuele volgende ramp. Daarom kopen ze alles wat lang houdbaar is", zegt een woordvoerder van een andere supermarktketen. Een tekort aan elektriciteit ligt ook op de loer in Japan aangezien elf kerncentrales in het noordoosten op het moment stil liggen. Een groot deel van de elektriciteitsvoorziening in Tokyo is afhankelijk van die centrales. De overheid heeft de bevolking gevraagd de lichten zo veel mogelijk uit te laten en heeft stroomonderbrekingen aangekondigd voor delen van de stad. Het openbaar vervoer in Tokyo zit nog voller dan normaal in de spits, omdat de treinen door het gebrek aan stroom volgens een aangepaste dienstregeling rijden.
Bron Nieuws.nl
Uitbater Tepco heeft beslist dat alle personeel onmiddellijk de controlekamers van de rampcentrale in Fukushima moet verlaten omdat de straling er te hoog is. Dat is bijzonder slecht nieuws. Er zijn nog vijftig personeelsleden aanwezig op de site, eerder vandaag werden al 750 anderen weggestuurd omdat de straling te gevaarlijk werd.
Dat het goed mis begint te lopen blijkt ook uit het feit dat Fukushima I nu valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Alleen Tsjernobyl was erger.
Bron Hln
De controlekamer van reactor nummer vier in de Fukushima-kerncentrale is niet langer veilig voor het personeel. Uitbater Tepco heeft dat via persagentschap Kyodo laten weten. Dat is voorlopig het recentste slechte nieuws dat voortspruit uit twee ontwikkelingen in de Fukushima-centrale die nucleaire experts bijzonder zenuwachtig maken, en de ontploffing die een lek sloeg in reactor twee is daar niet eens bij. Het gaat om de brand die uitbrak in het gebouw waar reactor vier huist, en het nieuws enkele uren later dat het bad met gebruikte nucleaire brandstof in dat gebouw aan het koken is.
Er zijn nog vijftig personeelsleden aanwezig op de site, eerder vandaag werden al 750 anderen weggestuurd omdat de straling te gevaarlijk werd. Dat het goed mis begint te lopen blijkt ook uit het feit dat Fukushima I nu valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Alleen Tsjernobyl was erger. De hogere inschaling heeft ondermeer te maken met problemen die zijn ontstaan bij reactor nummer vier. Die baart experten grote zorgen, en hier is waarom:
Trouble bij nummer vier
Elk reactorgebouw in Fukushima heeft een bad van 13 meter op 13 meter dat 15 meter diep is. Op de bodem van dat bad ligt gebruikte kernbrandstof. Een laag water van 10 meter vormt het enige wat dat nucleair afval scheidt van de lucht. Als dat water begint te koken - en dat doet het als er niet voortdurend gekoeld wordt - dan verdampt de beschermde laag water en komt uiteindelijk het radioactief goedje bloot te staan aan de atmosfeer. De overhitte splijtstaven gaan dan ontbranden en radioactiviteit in erg giftige wolken verspreiden.
Ineens 700 keer meer straling
Het verklaart waarschijnlijk de enorme piek in straling van vannacht - op een gegeven moment, tijdens de brand, ging de gemeten radioactiviteit ineens 700 keer hoger. Meer dan dodelijk voor wie toen onbeschermd in de buurt was. Ze daalde nadat de brand geblust was, naar een niveau dat nog steeds, mits langer dan 75 minuten aan blootgesteld leidt tot acute stralingsziekte. Eerder vanochtend kwam dan het bericht van Tepco zelf met de melding "water in pool 4 is boiling". Een bericht dat een pak minder spectaculair klonk als de meltdown in de drie reactoren die in dienst waren op het moment van de aardbeving, maar eentje dat alarmbellen deed afgaan tot in de VS.
Lochbaum
Gisteren waarschuwde David Lochbaum, een nucleair ingenieur die een tijd lang werkte als instructeur om de Japanners te leren omgaan met de door General Electric gemaakte reactors die gebruikt worden in Fukushima. "Als er brand onstaat in één van die baden, dan is dat nog erger dan een meltdown" zei hij tegen The New York Times. In princiep is het niet moeilijk om in te grijpen. Je dumpt gewoon voortdurend vers water in het bad. Maar het probleem is dat er chaos heerst in Fukishima en dat er ook niet genoeg middelen om handen lijken te zijn omdat consequent te doen. Bovendien zijn 750 van de 800 werknemers die nog op de site waren vanochtend moeten vertrekken wegens te hoge straling.
Begon al vrijdag
Uit wat we voorlopig weten van wat er in Fukushima gebeurde vlak na de aardbeving, blijkt dat het zelfs zou kunnen dat de zorg voor één van de baden uiteindelijk leidde tot de meltdowns in reactoren 1, 2 en 3. Eén en ander valt op te maken uit het relaas dat een aantal betrokkenen tegen de NYT deden. Na de schok stelden ze in Fukushima vast dat het bad van reactor nummer twee beschadigd was, waardoor er water wegliep. De nood-pompcapaciteit die later nodig zou blijken om de reactoren koel te houden werd aangewend om de crisis in bad 2 op te lossen. De situatie vroeg ook de volledig aandacht van het management van de nucleaire fabriek. "Maar ondertussen begonnen er dingen mis te gaan bij de 'shutdown' van de reactoren", aldus de bron van de NYT, die zegt dat daarna de problemen zich in snel tempo begonnen op te stapelen.
Gruwelscenario met 138.000 doden
Er zijn vier zulke baden in de Fukushima 1-fabriek. Van wat er kan gebeuren als het daarmee misgaat (en met één van de baden is dat dus vannacht ook al een tijdje gebeurd), blijkt uit een studie die het Brookhaven National Laboratory deed. Hun worst-case scenario van een "uncovered spent fuel incident in a reactor cooling pool" bij een boiling water reactor (dus van het type zoals in Fukushima) spreekt boekdelen: "Naar schatting 100 dode n ('quick deaths') in een straal van 500 mijl rond het incident en uiteindelijk 138.000 doden op termijn. Een gebied in een straal van meer dan 3.500 kilometer loopt radioactieve vervuiling op en de schade beloopt 546 miljard dollar." De studie situeerde de centrale op Long Island, op een goeie 120 kilometer van Manhattan.
Ook problemen in reactoren 5 en 6
Wat ook bizar en verontrustend is: Het Japanse persbureau Kyode meldt dat er in twee bijkomende reactoren van de Fukushima-kerncentrale problemen met de koeling zijn ontstaan. Het nieuws is bevestigd door het kabinet van de Japanse premier. Maar 5 en zes waren net als vier niet actief en in onderhoud tijdens de aardbeving. Dat lijkt erop te wijzen dat ook daar het probleem zich in de baden met gebruikte splijtstof situeert.
Grote zorgen omtrent reactor nummer twee
En dan zijn er de meltdowns. Volgens kabinetschef Yudio Edano zijn er ook grote zorgen omtrent reactor nummer twee, de reactor waarvan het omhulsel beschadigd raakt bij de recentste explosie van vannacht. Blijkbaar slagen de 50 nog aanwezige werknemers op de site er niet in zeewater te pompen in nummer twee. De Japanse regering geeft nu ook toe dat er radioactiveit ontsnapt uit de kerncentrale van een niveau dat schadelijk is voor de bevolking.
Juppé: "bijzonder ernstig"
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé meldt na een gesprek met zijn Japanse collega dat de situatie "bijzonder ernstig" is. Het lijkt er steeds meer op dat ingenieurs op de Fukushima-site de hoop hebben opgegeven om de koeling van reactor nummer twee nog hersteld te krijgen. De jongste uren zijn 750 van de 800 werknemers nog aanwezig in de buurt van de kerncentrale teruggetrokken omdat de straling te hoog is: 400 millieseverts per uur (op een gegeven moment zelfs 596), of een niveau waarbij je in 7 minuten tijd de maximum dosis binnenkrijgt die toegelaten is in een heel jaar voor werknemers in kerncentrales. 75 minuten blootstelling aan dat niveau leidt tot acute stralingsziekte. Zelfs een blootstelling aan 100 millieseverts gedurende zo'n korte periode leidt tot onvruchtbaarheid bij mannen.
"We kijken aan tegen worst-case scenario"
"We kijken nu aan tegen het worst-case scenario", volgens Hiraki Koide, senior reactor engineering specialist bij het Research Reactor Institute van de Kyoto University. "Het omhulsel van reactor nummer twee is al stuk. Dat gaat leiden tot 'heavy melting' in de reactor, waarbij grote hoeveelheden hoogradioactief materiaal in de atmosfeer zal belanden." Volgens Koide lijkt het er steeds meer op dat dat de situatie in Fukushima hopeloos is. "Met nog amper vijftig mensen ter plaatse zie ik niet in hoe je de koeling door het binnenpompen van zeewater van de verschillende reactoren kan volhouden. De straling is daar nu van een niveau dat ze echt gevaarlijk is voor de achterblijvers."
"Way past Three Mile Island"
Wat als alle werknemers en ingenieurs de site verlaten? "Dan zal de nucleaire brandstof in alle reactoren smelten, en krijgen we een massale ontsnapping van radioactief materiaal in de atmosfeer." Volgens Frank von Hippel, gerenommeerd fysicus en professor aan de universiteit van Princeton zijn we "way past Three Mile Island". Hij bevestigt de stellingen van zijn collega Hiraki Koide.
Tokio
Een zwarte, radioactieve regen bedreigt ondertussen de Japanse hoofdstad Tokio de komende uren, na een nieuwe explosie in de kerncentrale van Fukushima. De brand die zich kort daarop vannacht voordeed in reactor 4 van de kerncentrale is intussen weliswaar geblust, maar de onrust over de gevolgen van de nucleaire ramp nemen toe: nadat enkele uren eerder door een nieuwe explosie het omhulsel van reactor 2 beschadigd werd, kan er van het verhoopte 'best case scenario' niet langer sprake zijn. De radioactieve straling breidt zich intussen uit in die mate dat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Kyodo meldde omstreeks 11 uur onze tijd dat het stralingsniveau in Chiba, een buurstad van Tokio, op dat moment tien keer hoger lag dan normaal.
In Saitama, vlakbij Tokio, worden stralingswaarden gemeten die 40 keer hoger liggen dan normaal. In een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale is er een vliegverbod ingesteld. Ook de beurs van Tokio is aan het crashen. De index verloor vannacht 12 procent en ook elders in Azië gaan de beurzen flink omlaag. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven, ramen gesloten te houden en bijvoorbeeld geen was buiten te hangen. Het gemeten stralingsniveau in de buurt van reactor 3 ligt vierhonderd keer hoger dan de toegestane jaarlimiet. Hoe verder men zich van de centrale bevindt, hoe beter. De woordvoerder wees erop dat "we ons dagelijks leven kunnen voortzetten".
Paniekaankopen
Ondanks de sussende woorden van de gemeente beginnen sommige inwoners de stad Tokio te verlaten. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders. Bij achterblijvers is er sprake van paniekaankopen. Een verslaggever van persbureau Reuters nam vannacht een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen. Levensmiddelenzaken in Japan meldden eerder lege schappen. Tokio vormt met zijn omgeving de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, met 35 miljoen inwoners.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
De autoriteiten in Japan hebben het dodental als gevolg van de zware aardbeving en de daarop volgende tsunami bijgesteld tot zeker 3.373. De stoffelijke overschotten van deze mensen zijn geborgen of getraceerd, zo meldde de politie in het Oost-Aziatische land dinsdag. Het staat vast dat het dodental nog hoger uitvalt. Op dit moment staan 6.746 personen als vermist geregistreerd.
Bron Nu.nl
Op zaterdag 12 en maandag 14 maart heeft er zich een explosie voorgedaan in reactoren 1 en 3 van de kerncentrale van Fukushima in Japan. Elke explosie bracht een radioactieve pluim in de atmosfeer. Onderzoekers van het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) gebruikten een verspreidingsmodel om het transport van de vervuilde luchtmassa's te simuleren tot vrijdag 18 maart. De simulatie houdt rekening met het natuurlijk verdunnen van de wolken in de loop van hun transport.
Deze twee simulaties plaatsen een groot aantal deeltjes in een "doos" boven de centrale en berekenen vervolgens hoe deze initiële wolk zich verspreidt. De initiële hoogte van de doos is een essentiële parameter: hoe hoger, hoe verder de deeltjes zich zullen verspreiden. Op basis van beschikbare video's kozen de onderzoekers een maximale hoogte van 500m voor Daiichi-1 en 1500m voor Daiichi-3, waarvan de explosie heel wat energetischer lijkt. Merk op dat deze keuzes subjectief zijn.
Het model toont dat beide wolken slechts kort langs de kust blijven hangen in de nabijheid van de kerncentrale. Ze worden vervolgens naar het Noordoosten getransporteerd, boven de Stille Oceaan waar ze het schiereiland van Kamtchatka (in Rusland) zouden kunnen verontreinigen. De wolk die te wijten is aan de explosie van Daiichi-3 (maandagochtend) zou zich deze dinsdag in een fijne ‘draad’ uitspreiden boven de Stille Oceaan. De wolk zou het gebied rond Tokio "kunnen" treffen, maar de resolutie van het model laat niet toe om dit te bevestigen.
Bron BIRA-IASB
De Japanse premier noemde de huidige crisis in zijn land al de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. De Britse krant de Daily Mail publiceerde daarom enkele beelden van na de atoombommen die Hiroshima en Nagasaki destijds verwoestten. Het is opvallend hoeveel gelijkenissen er zijn met de huidige beelden van na de tsunami. De gekleurde foto's zijn uiteraard deze van de huidige ramp en komen van hedendaagse persagentschappen als Reuters, Epa en Getty Images, de zwartwit beelden zijn van na het vallen van de atoombom in Hiroshima.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Bron AD
Enkele uren lang dacht de Australische Ashley Russell dat zijn dochter door de tsunami in Japan om het leven was gekomen. Haar naam stond op een website die is opgezet door de Amerikaanse internetgigant Google om vermiste mensen terug te vinden. De melding op de website was echter vals en zijn dochter, Alice Byron, bleek nog in leven te zijn. Russel vertelde doodongerust te zijn toen hij zaterdag op de website zag dat zijn 21-jarige dochter in een ziekenhuis in Ofunato dood was verklaard. Bij het bericht stond de naam en het telefoonnummer van een bestaand ziekenhuis. De naam van de arts die de vrouw dood had verklaard bleek echter verzonnen.
"Er loopt een aantal nare mensen rond", aldus de 48-jarige Russell. "Haar werkgever vertelde me dat andere mensen ook slachtoffer zijn geworden van het nepbericht." Zijn dochter, die in het gemeentehuis van Ofunato verblijft, zei dat de mensen die het nepbericht plaatsten uit zijn op een reactie. "Het duurt niet lang voordat de haatmachine op het internet op gang komt."
Bron De Pers
De ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl was wereldnieuws en kunnen veel mensen zich nog goed herinneren. Na een aardbeving en daarop volgende tsunami zijn er nu ook problemen bij enkele reactoren van een Japanse kerncentrale. Inmiddels is bekend geworden dat deze radioactieve straling heeft gelekt. Wat daarmee gaat gebeuren, is erg afhankelijk van het weer. Zijn die gevolgen net zo groot als bij Tsjernobyl, of zijn er verschillen? De kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl vond plaats op 26 april 1986. Tijdens een proef ging het mis, een brand en krachtige ontploffing waren onvermijdelijk. De radioactieve wolk die hieruit voortkwam, wist zich noordwestwaarts uit te breiden over Europa.
Toch wordt eventuele straling nu met een noordelijke stroming richting Tokyo geblazen. Fukushima ligt bij het vlaggetje, Tokyo bij de stip.
Inmiddels valt ook neerslag, waardoor de radioactiviteit wordt neergeslagen op de grond.
De situatie in Japan
Ook in Japan zijn er problemen met verschillende kernreactoren in Fukushima. In eerste instantie waren die problemen er vooral rondom de koeling. Ontploffingen die daaruit voorvloeiden, leken geen schade aan het reactorvat toe te brengen. Maar hier blijft het nu niet bij. In één van de reactoren is het inmiddels mogelijk tot een meltdown gekomen. Hierdoor is alsnog een lek ontstaan in het reactorvat, waardoor radioactieve straling vrij kan komen. Hierna werd in eerste instantie een verhoogde hoeveelheid straling gemeten. Inmiddels melden diverse bronnen dat die stralingsniveaus wel weer zijn gedaald. Toch is het gevaar nog niet geweken. Ook in andere reactoren van de kerncentrale kan het immers nog tot een meltdown komen, met misschien ook wel een lek tot gevolg.
Verschil met Tsjernobyl
Bij de kerncentrale in Japan zijn enkele explosies geweest. We moeten echter in ons achterhoofd houden dat in tegenstelling tot Tsjernobyl, in Fukushima was uitgeschakeld. Daarnaast was de ontploffing in Oekraïne destijds vele male krachtiger. Bij zo’n krachtige explosie kan een radioactieve wolk hoog in de atmosfeer doordringen en zich daardoor makkelijker over een groter gebied verplaatsen. Vergelijk het maar eens met een vulkaanuitbarsting. Bij een krachtige explosie dringt vulkanisch materiaal tot in de hogere luchtlagen door, waarna het zich veel gemakkelijker verplaatst. Daarentegen komt bij een relatief lichte uitbarsting de vulkanische as en dergelijke veel minder hoog in de lucht, waardoor het zich ook minder goed kan uitspreiden.
Een belangrijk verschil met Tsjernobyl is dat de explosies in Fukushima veel minder krachtig zijn, waardoor ze niet zo hoog de lucht ingaan en de radioactiviteit zich over een kleiner gebied verspreidt. Je kan het vergelijken met vulkaanuitbarstingen.
De rol van het weer
Waar eventueel lekkende radioactiviteit in Fukushima heengaat, is dus vooral afhankelijk van het weer in de onderste lagen van de atmosfeer. Dat lijkt in eerste instantie goed nieuws, het kan zich namelijk niet over een groot gebied verplaatsen. Toch wordt eventuele radioactiviteit momenteel met een noord tot noordoostelijke wind richting de miljoenenstad Tokyo geblazen. Hierdoor worden gezien het inwonertal van deze metropool misschien wel meer mensen getroffen dan bij Tsjernobyl het geval was.
Maar op weergebied gaat er toch nog wel wat meer veranderen. Er trekt namelijk neerslag over. In eerste instantie is dat regen, maar door het kouder worden van de lucht later zelfs sneeuw. Door die neerslag slaat de radioactiviteit neer op de grond. Het goede nieuws is dat het zich dan niet verder kan verplaatsen. Er is echter ook een keerzijde. Het komt namelijk in het milieu terecht, waar het niet snel verdwijnt. Morgen (woensdag) stoppen de regen en sneeuw. Ook draait de wind naar het noordwesten. Eventuele radioactiviteit wordt dan naar zee geblazen. Of dat goed of slecht nieuws is, laten we maar even in het midden.
Bronnen en foto’s: Meteo Consult en diverse nieuwssites.
Vier dagen na de verwoestende aardbeving in het noordoosten van Japan, gevolg door een tsunami, zijn twee mensen levend van onder het puin gehaald. Het gaat om een 70-jarige vrouw en een man van wie de leeftijd niet meegedeeld werd.
Hulpverleners troffen de vrouw aan in de stad Otsuchi, in de prefectuur Iwate. Ze was onderkoeld, maar het kranige oudje is niet in levensgevaar.
De man werd gered in de stad Ishimaki, in de prefectuur Miyagi, die het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving vrijdag lag. Volgens een officiële balans van de Japanse politie hebben nu al 2.414 mensen het leven gelaten bij de aardbeving. Het aantal doden zou echter boven de 10.000 kunnen stijgen.
Bron Hln
Het aandeel van de Japanse elektriciteitsmaatschappij Tokyo Electric Power (Tepco), de exploitant van de kerncentrale van Fukushima, is de voorbije dagen meer dan 42 procent van zijn waarde kwijtgespeeld op de beurs van Tokio. Het aandeel zakte van 2.121 yen vrijdag bij de beurssluiting tot 1.221 yen dinsdagavond. De kerncentrale van Fukushima telt in totaal tien reactoren, verspreid over Fukushima 1 en Fukushima 2. Alle tien zijn momenteel buiten werking na een reeks incidenten, waaronder meerdere ontploffingen, sinds de aardbeving vrijdag in Japan.
Bron Hln
Na de reactorkern van de Japanse kerncentrale Fukushima 1 dreigt nu ook een opslagplaats voor gebruikte splijtstof oververhit te raken. Dat berichtte het persbureau Kyodo dinsdag op gezag van de exploitant van het complex, het elektriciteitsbedrijf Tepco. Gebruikte staven splijtstof zijn nog wel radioactief maar kunnen niet langer een nucleaire kettingreactie in stand houden. Ze worden doorgaans opgeslagen onder water, dat voor afkoeling zorgt en tegelijk straling tegenhoudt. Volgens Tepco lijkt het erop dat het water in de opslagplaats aan de kook is. De gebruikte splijtstofstaven dreigen droog te vallen waardoor zij oververhit kunnen raken en grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen vrijkomen.
Bron AD