Het waterniveau in een van de kernreactoren van de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale is maandag sterk gedaald. Tweemaal kwamen de brandstofstaven in de reactor bloot te liggen, met een groter risico op kernsmelting tot gevolg. Uren eerder deed zich een explosie voor bij een van de andere reactoren van de centrale. Een woordvoerder van de Japanse regering zei dat het er sterk op lijkt dat de drie meest gehavende van de zes reactoren van de kerncentrale smelten. In geen enkele reactor zijn de brandstofstaven echter door hun binnenste behuizing gesmolten. "De reactors 1 en 3 lijken op het moment enigszins gestabiliseerd", zei Ryohei Shiomi van het Nucleair en Industrieel Agentschap. "Reactor 2 heeft al onze inspanningen en aandacht nodig."
De explosie bij reactor 3, eerder op de dag, is gek genoeg niet zo catastrofaal als op het eerste oog lijkt. Door de klap is de druk in het reactorgebouw afgenomen. Bovendien is de zo belangrijke veiligheidsbehuizing - een dikke betonnen muur rond de reactor - niet beschadigd. Het stralingsniveau in de omgeving bleef binnen het wettelijk toegestane niveau. De Japanse meteorologische dienst had goed nieuws. De windrichting is gedraaid naar het oosten. Dat betekent dat eventuele straling naar de Stille Oceaan wordt gevoerd.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De kans dat de crisis in de Japanse atoomfabriek Fukushima escaleert tot een tweede Tsjernobyl is "zeer onwaarschijnlijk". Dat heeft de directeur-generaal van het Internationaal Atoombureau IAEA, Yukiya Amano, maandag gezegd.
Het belangrijkste verschil met de kernramp in Oekraïne 25 jaar geleden is dat er in geen enkele van de reactoren van Fukushima een kettingreactie aan de gang is. Bovendien bevinden de reactoren zich in een veiligheidsomhulsel dat er in Tsjernobyl niet was. Het gaat ook niet om een ongeluk als gevolg van een menselijke fout of een fout ontwerp. "Het is te wijten aan een enorme natuurramp die de verbeelding en mensenheugenis overstijgt."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het lijkt erop dat de Belgen wat paniekerig reageren op de crisis in de Japanse kerncentrale in Fukushima. Dat zegt de beroepsfederatie APB (Algemene Pharmaceutische Bond). Apothekers in heel het land kregen vandaag, na de lancering van een nieuwe federale informatiecampagne over nucleaire ongevallen, alvast veel ongeruste burgers over de vloer.
In apotheken in heel het land werd maandag gevraagd naar jodiumtabletten. Maar die tabletten worden alleen verdeeld aan mensen die wonen in een zone tot 20 kilometer rond een nucleaire installatie. "Buiten de zes nucleaire noodplanningszones is het nutteloos om naar een apotheek te gaan en er tabletten te halen", zegt APB.
Volgens de beroepsfederatie beweerden sommige klanten in apotheken zelfs dat ze de raad hadden gekregen van gezondheidsdeskundigen om de jodiumtabletten nu al in te nemen. "De preventieve inname van jodiumtabletten valt evenwel manifest af te raden", zegt APB. "Deze tabletten mogen slechts worden ingenomen na een aanbeveling van de bevoegde instanties. Van een dergelijke aanbeveling is op dit ogenblik geen sprake in België."
De bond wijst er nog op dat de lancering van de informatiecampagne "niet gerelateerd is aan de dramatische situatie waar Japan momenteel in beland is", maar dat ze al lang gepland was.
Bron: hln
De Belgische ambassade in Tokio krijgt van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en Defensie een voldoende stock van jodiumtabletten voor distributie vanaf woensdag aan landgenoten in Japan die dat willen. Dat is louter een voorzorgsmaatregel, meldt Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken. De tabletten mogen volgens Ouvry enkel worden ingenomen op uitdrukkelijke instructie van de lokale, Japanse overheid. "In dat opzicht gelden dezelfde strikte regels als bij de preventieve distributie van de tabletten in België", zegt Ouvry.
Het personeel van de Belgische ambassade wordt de komende dagen versterkt. Familieleden van het personeel van de ambassade die Japan willen verlaten, kunnen dat doen op vrijwillige basis. Buitenlandse Zaken blijft intussen de situatie in Japan op de voet volgen met de hulp van onze ambassade. Op de internetpagina van Buitenlandse Zaken wordt een samenvatting bezorgd van de situatie en de maatregelen die onze landgenoten in Japan kunnen nemen.
Daar staat ook het reisadvies voor Japan en alle andere landen in de regio. Voor Japan blijft het reisadvies zeer strikt: alle niet-essentiële reizen worden afgeraden.
Bron: HLN
De tenniswereld gaat een benefiet voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan organiseren. Dat twitterde Kim Clijsters, één van de drijvende krachten achter de benefiet, vandaag.
Wellicht zal de benefiet volgende week plaatsvinden in het kader van het toernooi in Miami. Dat is ook de woonplaats van Kei Nishikori, de hoogst geplaatste Japanner op de ATP-ranglijst (63e). Net voor de Australian Open zamelden Clijsters, Caroline Wozniacki, Rafael Nadal, Roger Federer en andere toppers al geld in voor de slachtoffers van de overstromingen in Australië. Precies een jaar geleden werd in Indian Wells een benefiet georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:04 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De 29-jarige Nederlandse, van wie sinds de aardbeving in Japan niets meer was vernomen, is ongedeerd. Ze heeft zich gisteren gemeld, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend vroeg weten. Op het moment is er nog van één Nederlander die ten tijde van de beving vermoedelijk in het rampgebied was, nog niets vernomen.
Eerder dacht Buitenlandse Zaken dat de 29-jarige vrouw de laatste Nederlandse was die nog niet terecht was. Van twee andere landgenoten die nog niets van zich hebben laten horen, is bekend dat ze 'ergens' in Japan waren tijdens de ramp, aldus de zegsman. Het ministerie heeft volgens hem geen reden om aan te nemen dat ze in het gebied waren, maar kan dat ook niet helemaal uitsluiten.
Gisteren meldde ook een 36-jarige man zich per e-mail bij de Nederlandse ambassade in Tokio. Hij was sinds afgelopen vrijdag afgesneden geweest van communicatiemiddelen. Buitenlandse Zaken en familieleden van de 36-jarige man en de 29-jarige vrouw maakten zich de afgelopen dagen zorgen over hun welzijn.
Bron AD
De radioactieve wolk, ontstaan als gevolg van de diverse explosies in de kerncentrale Fukushima, waait met een snelheid van 7,2 à10,8 kilometer per uur richting Tokio. In Tokio is vandaag al verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Het stralingsniveau is daar volgens het gemeentebestuur echter niet schadelijk voor de volksgezondheid. De wolk moet 250 kilometer afleggen voordat hij Tokio bereikt. Morgen draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Verhoogde radioactiviteit gemeten
In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Volgens een gemeentefunctionaris is vandaag tussen 10 en 11 uur (plaatselijke tijd) een stralingsdosis van 0,809 microsievert gemeten; dat is twintig keer hoger dan maandag. Bij een medisch onderzoek aan de borst wordt een patiënt al gauw blootgesteld aan een dosis van 20 microsievert. Door natuurlijke achtergrondstraling wordt een mens per jaar geregeld blootgesteld aan 2000 microsievert.
Paniek
Ondanks de sussende woorden van de gemeente beginnen sommige inwoners de stad Tokio te verlaten. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders. Bij achterblijvers is er sprake van paniekaankopen. Een verslaggever van persbureau Reuters nam vandaag een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen. Levensmiddelenzaken in Japan meldden eerder lege schappen. Tokio vormt met zijn omgeving de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, met 35 miljoen inwoners.
Bron AD
Een van de reactorvaten in de Japanse kerncentrale Fukushima I lijkt beschadigd te zijn. Dit kan duiden op een ernstig stralingslek, heeft een Japanse regeringswoordvoerder dinsdag gezegd. Volgens de zegsman in Tokio is geen verhoogde straling gemeten. Als het vat inderdaad beschadigd is, zou het de eerste schade in de reactorkern zijn na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van afgelopen vrijdag.
Bron De Pers
Dankzij Japanse ‘gründlichkeit’ lijkt de schade van de enorme natuurramp - voor zover dat mogelijk is - relatief beperkt te zijn. De beelden van de aardbeving en daaropvolgende tsunami in Japan staan op ieders netvlies gebrand. Inwoners filmden met mobiele telefoon hoe ze heen en weer werden geschud in hun huizen en kantoren en op televisie was bijna live te zien hoe de vloedgolf over het Japanse binnenland trok; auto’s, gebouwen en mensen met zich meesleurend. Het is nog gissen hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, wat de totale schade is en hoe het nu verder moet.
Één ding staat echter vast: het had nog veel erger gekund. Een natuurramp van deze omvang had in een ander land veel meer slachtoffers gemaakt. Rampen in China en Haïti eisten tien-, zo niet honderdduizenden slachtoffers. Japan heeft het leven van misschien wel miljoenen van zijn inwoners gered door een goede voorbereiding. Na de aardbeving in Kobe in 1995, die het leven kostte aan ongeveer 6.000 mensen, investeerde Japan miljarden euro’s in onderzoek en technologie tegen aardbevingen en tsunami’s. Die investering betaalt zich nu uit.
Bouw
Veel grote gebouwen in Japanse steden zoals Tokio zijn ontworpen om bestand te zijn tegen zeer zware aardbevingen. Zo zijn er gigantische blokken van staal en rubber die nog voor er gebouwd wordt, in de uitgegraven grond worden gelegd ter isolatie. Kolommen worden dikker gemaakt met extra stalen beugels en hydraulische cilinders doen dienst als schokdempers die de energie absorberen als een gebouw heen en weer gaat. Japan loopt voorop als het gaat om aardbevingbestendige bouwtechnieken, zegt ook Sander Pasterkamp, universitair docent Constructie aan de TU Delft. ‘Net als wij vooroplopen op het gebied van waterwerken. Die wetenschappelijke instituten zijn daar heel erg goed in en zijn er heel veel mee bezig. Ze hebben onderzoekscentra, laboratoria, noem het maar op.’
Zwiepen
Op het internet staat een filmpje van gebouwen die zich staande houden tijdens de aardbeving van afgelopen vrijdag. Op het eerste gezicht lijkt alles stil te staan, maar wie goed kijkt ziet dat de gebouwen heel langzaam heen en weer zwiepen, zonder dat er ook maar één raam springt. Na de aardbeving volgde de tsunami, en ook daarop was Japan – voor zover mogelijk – voorbereid. In de jaren tachtig en negentig bouwde het land zeeweringen van soms wel 12 meter hoog. Van de 20.000 kilometer kust die Japan heeft, is 40 procent beschermd door onder andere deze betonnen muren. Tegen de vloedgolf van afgelopen vrijdag was echter geen muur bestand. Dat werd vooral pijnlijk duidelijk bij de kernreactoren van Daiichi en Daini, beide aan de kust gelegen. Door de enorme hoeveelheid water stopten de dieselmotoren, die moeten zorgen voor de koeling van de reactoren, met werken.
Zeewering
Wel moet worden aangetekend dat de voorzorgsmaatregelen die Japan heeft getroffen op het gebied van constructie en zeewering, gebaseerd waren op een potentiële aardbeving met een kracht van maximaal 7 op de schaal van Richter. De beving van vrijdag had een kracht van 8,9. De grootste levensredders in Japan zijn waarschijnlijk niet de zeeweringen of de sterke gebouwen, maar de mensen zelf. De Japanners zijn doorgaans goed ‘gedrild’ in hoe ze om moeten gaan met rampsituaties. In kuststreken hangen borden met wat te doen in het geval van een tsunami en zorgen waarschuwingssystemen ervoor dat er op tijd geëvacueerd kan worden.
In Tokio weten de mensen wat hen te doen staat bij een aardbeving: een helm op en snel naar een vooraf afgesproken veilige plek. Mensen die in eerste instantie als vermist werden opgegeven, duiken regelmatig op bij scholen en buurthuizen, waaruit blijkt dat de Japanners weten wat ze moeten doen als het allemaal misgaat.
Bron De Pers
De brand in reactor 4 in kerncentrale Fukushima I lijkt geblust, aldus Japanse media dinsdag. Meteorologen bevestigden ondertussen dat de wind boven de kerncentrale richting Tokio waait, maar verwachten dat die woensdag zal draaien. Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer.
Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap. De Japanse regering heeft plaatselijke autoriteiten opgeroepen de lokale stralingsniveaus vaker te meten.
Bron Nu.nl
De radioactieve wolk, ontstaan als gevolg van de diverse explosies in de kerncentrale Fukushima, waait met een snelheid van 7,2 à10,8 kilometer per uur richting Tokio. In Tokio is vandaag al verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Het stralingsniveau is daar volgens het gemeentebestuur echter niet schadelijk voor de volksgezondheid. De wolk moet 250 kilometer afleggen voordat hij Tokio bereikt. Morgen draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.
Verhoogde radioactiviteit gemeten
In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Volgens een gemeentefunctionaris is vandaag tussen 10 en 11 uur (plaatselijke tijd) een stralingsdosis van 0,809 microsievert gemeten; dat is twintig keer hoger dan maandag. Bij een medisch onderzoek aan de borst wordt een patiënt al gauw blootgesteld aan een dosis van 20 microsievert. Door natuurlijke achtergrondstraling wordt een mens per jaar geregeld blootgesteld aan 2000 microsievert.
Bron AD
In het vrijdag door een aardbeving en tsunami getroffen Japanse kustgebied zijn nu officieel ruim 2400 doden geteld. Er worden veel lijken aangespoeld aangetroffen langs de kustlijn van de prefectuur Miyagi. Reddingswerkers zijn nog altijd bezig slachtoffers te bergen. Dit heeft de politie bekendgemaakt. De politiechef van Myagi heeft eerder gezegd te vrezen dat in zijn prefectuur alleen al zeker tienduizend mensen om het leven zijn gekomen. Volgens een Indonesische geoloog, die onderzoek heeft gedaan naar de verwoestende tsunami van 2004, zou het 'echt een wonder' zijn als het uiteidelijke dodental onder de tienduizend blijft. In 2004 kwamen in de landen die door de tsunami werden getroffen in totaal 230 duizend mensen om het leven. Van slechts 184 duizend zijn de stoffelijke resten geborgen.
De dubbele tragedie van vrijdag heeft de inwoners van het rijkste land van Azië de grootste ontberingen sinds de Tweede Wereldoorlog gebracht. Sinds de aardbeving zitten 1,4 miljoen huishoudens zonder leidingwater en 1,9 miljoen zonder elektriciteit. Volgens de Japanse omroep NHK verblijven 430 duizend mensen in opvangcentra of bij familie; 24 duizend hebben niets.
Bron Nieuws.nl
De gouverneur van Tokio is diep door het stof gegaan nadat hij de tsunami gisteren had omschreven als een 'straf van God' wegens de hebzucht van de Japanners. De 78-jarige Shintaro Ishihara excuseerde zich tijdens een persconferentie bij de slachtoffers en aan de inwoners van de metropool, die op 10 april tijdens verkiezingen mogen bepalen of Ishihara voor de vierde termijn op rij hun gouverneur mag zijn.
Gisteren had Ishihara het Japanse volk hebberig genoemd. Hij gaf als voorbeeld de zaak van mensen die pensioenen van hun ouders bleven incasseren terwijl deze waren overleden. De sterfgevallen werden niet doorgegeven aan de autoriteiten, waardoor de fraude soms lange tijd kon voortduren. Volgens Ishihara kon schoon schip worden gemaakt via de tsunami. "Ik denk dat het de straf van God is".
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
Het Japanse persbureau Kyode meldt dat er in twee bijkomende reactoren van de Fukushima-kerncentrale problemen met de koeling zijn ontstaan. Het nieuws is bevestigd door het kabinet van de Japanse premier. Dat brengt het totaal aantal reactoren waar ernstige problemen mee zijn op vijf. Een zwarte, radioactieve regen bedreigt ondertussen de Japanse hoofdstad Tokio de komende uren, na een nieuwe explosie in de kerncentrale van Fukushima. De brand die zich kort daarop vannacht voordeed in reactor 4 van de kerncentrale is intussen weliswaar geblust, maar de onrust over de gevolgen van de nucleaire ramp nemen toe: nadat enkele uren eerder door een nieuwe explosie het omhulsel van reactor 2 beschadigd werd, kan er van het verhoopte 'best case scenario' niet langer sprake zijn. De radioactieve straling breidt zich intussen uit in die mate dat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid. In Saitama, vlakbij Tokio, worden stralingswaarden gemeten die 40 keer hoger liggen dan normaal. In een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale is er een vliegverbod ingesteld. Ook de beurs van Tokio is aan het crashen. De index verloor vannacht 12 procent en ook elders in Azië gaan de beurzen flink omlaag.
Nadat al duidelijk werd dat er slechts één procent kans is op een worst case scenario, moet er dus rekening gehouden worden met het middle case scenario, waarbij het risico op een meltdown wel verdwijnt maar dit niet het einde van de radioactieve dreiging uit Fukushima betekent. De brandstofelementen zullen veel stoom blijven genereren, waardoor krachtige chemische (geen nucleaire) reacties ontstaan waarbij veel energie vrijkomt. Het zal de taak zijn van de operatoren van de kerncentrale om de komende weken en zelfs maanden deze stoom van de reactor weg te krijgen. Desondanks zal er altijd enige radioactiviteit rond de centrale blijven, zoals de voorbije drie dagen. Het zal alleszins veel Japanners afschrikken en de regio rond Fukushima moeilijk opnieuw bewoonbaar maken.
Three Mile Island
De toestand rond de Japanse kernreactoren valt meer en meer te vergelijken met wat er in 1979 is gebeurd met de kerncentrale van Three Mile Island, nabij Harrisburg in de Verenigde Staten. Daar is een minieme hoeveelheid radioactiviteit naar buiten gekomen, maar is er geen enkele dode gevallen. De splijtstofstaven zijn toen deels gesmolten. Dat zorgde wel voor een economische catastrofe. Zo'n centrale is niet meer te gebruiken en het kost meer dan één miljard euro om de nucleaire rommel op te ruimen.
Bestuur sust
In Tokio, op zo'n 230 kilometer van de kerncentrale van Fukushima, worden voorlopig slechts "kleine hoeveelheden" radioactieve substantie gemeten, die volgens het gemeentebestuur "niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid". Rekening houdend met de windsnelheid zou het nog tien uur duren vooraleer een eventuele radioactieve wolk de hoofdstad kan bereiken. In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Volgens een gemeentefunctionaris is tussen 10 en 11 uur (plaatselijke tijd) een stralingsdosis van 0,809 microsievert gemeten; dat is twintig keer hoger dan maandag. Bij een medisch onderzoek aan de borst wordt een patiënt al gauw blootgesteld aan een dosis van 20 microsievert. Door natuurlijke achtergrondstraling wordt een mens per jaar geregeld blootgesteld aan 2000 microsievert.
Ramen gesloten houden
Maar door de brand in reactor 4, waarvoor ook Amerikaanse soldaten zijn ingezet, kwam meer radioactiviteit vrij waardoor het stralingsniveau volgens de regering nu gevaarlijk is voor de volksgezondheid. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven, ramen gesloten te houden en bijvoorbeeld geen was buiten te hangen. Het gemeten stralingsniveau in de buurt van reactor 3 ligt vierhonderd keer hoger dan de toegestane jaarlimiet. Hoe verder men zich van de centrale bevindt, hoe beter. De woordvoerder wees erop dat "we ons dagelijks leven kunnen voortzetten".
Paniekaankopen
Ondanks de sussende woorden van de gemeente beginnen sommige inwoners de stad Tokio te verlaten. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders. Bij achterblijvers is er sprake van paniekaankopen. Een verslaggever van persbureau Reuters nam vannacht een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen. Levensmiddelenzaken in Japan meldden eerder lege schappen. Tokio vormt met zijn omgeving de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, met 35 miljoen inwoners.
Duitsers willen van kerncentrales af
De problemen met de kerncentrales in Japan hebben tot een ommezwaai geleid in het debat in Duitsland. Een meerderheid van 53 à60 procent, volgens diverse opiniepeilingen van de publieke omroepen, wil dat alle resterende kerncentrales zo snel mogelijk worden gesloten. Maar liefst 70 procent van de Duitsers acht problemen zoals met de brandende, ontploffende en lekkende kerncentrales in Japan ook in Duitsland voor mogelijk. Bondskanselier Angela Merkel ontmoet vandaag de premiers van de vijf deelstaten waar kerncentrales operationeel zijn. Merkel voerde tot nu toe een beleid om de Duitse kerncentrales langer open te houden. Maandag werd dat besluit al opgeschort, in afwachting van een grondig veiligheidsonderzoek zonder taboes.
Bron Hln
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
De Japanse premier Naoto Kan is scherp voor Tepco, de exploitant van de kerncentrale van Fukushima. "De televisie bericht over een explosie. Maar aan het kantoor van de premier wordt een uur lang niks gezegd", citeerde het Japanse persbureau Kyodo de eerste minister. Zowel de regering als de publieke opinie zijn niet tevreden over het informatiebeleid van Tepco. Kan vroeg de elektriciteitsproducent om zijn medewerkers niet uit de kerncentrale weg te trekken. De premier zei zeker te zijn dat het bedrijf het anders begeeft. In de reactoren van de kerncentrale zijn er de voorbije dagen meerdere ontploffingen geweest. Het aantal personeelsleden is teruggebracht van 800 naar 50.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
De NOS heeft besloten zijn twee verslaggevers, een producer en een cameraman weg te halen uit Japan. Aanleiding zijn de dreiging van de kerncentrale en de slechte omstandigheden waaronder ze moesten werken. Dat liet plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws dinsdagochtend weten. Chinacorrespondent Wouter Zwart, die zich sinds afgelopen weekeinde in Japan bevond, vertrok in de nacht van maandag op dinsdag al samen met de cameraman en producer vanaf een luchthaven in het noorden van het land. Verslaggever Joan Veldkamp vliegt dinsdag terug naar China vanuit Tokio.
Bron AD
Het rampgebied in Japan, waaronder het noordoosten, zal de komende dagen te maken krijgen met een winterstorm, welke ijzige regen en sneeuw met zich mee brengt. Deze winterse omstandigheden zullen extra ontberingen geven aan de slachtoffers en reddingswerkers. De meeste neerslag wordt dinsdagavond lokale tijd verwacht.
In het noorden van Sendai zal tot 15cm sneeuw gaan vallen. Meer zuidwaarts zullen ijsregens en sneeuw gepaard gaan met temperaturen tussen de -2C en +4C. Op woensdag en donderdag zal het weer een winderige karakter hebben en zullen er sneeuwbuien gaan vallen, noordwaarts van Sendai. 'S-nachts duiken de temperaturen onder het vriespunt met uitschieters naar -7C.
©onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 15 maart 2011, 09:34 uur, door Marga