De door een aardbeving getroffen Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met een nieuw probleem. De koeling van een andere reactor in het complex is compleet uitgevallen, waardoor er een kans bestaat op een explosie. Dat meldde het Japanse bureau voor Nucleaire Veiligheid zondag (plaatselijke tijd). Volgens het bureau functioneert de noodkoeling van reactor nummer 3 niet meer. De autoriteiten zijn inmiddels druk bezig om de reactor van water te voorzien.
Een woordvoerder van de exploitant van de centrale, Tepco, zei dat de toevoer van water compleet is gestopt. De druk in de reactor is volgens hem licht gestegen. Het complex werd zaterdag getroffen door een grote explosie in het gebouw van reactor nummer 1. Die reactor wordt inmiddels gekoeld met zeewater.
Straling
De hoeveelheid radioactieve straling die buiten de kerncentrale wordt gemeten, is de afgelopen uren afgenomen. Dat maakte het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zaterdag bekend. Mogelijk 160 mensen zijn blootgesteld aan straling. Tests wezen uit dat negen mensen waarschijnlijk radioactief besmet zijn. De lokale autoriteiten schatten dat het totale aantal besmettingen mogelijk tussen de 70 en 160 uitkomt.
Jodiumpillen
Ondertussen treffen de autoriteiten voorbereidingen om jodiumpillen uit te delen aan de lokale bevolking. De pillen moeten bescherming bieden tegen schildklierkanker door blootstelling aan radioactieve straling. Na de grote ramp in Tsjernobyl in 1986 in Oekraïne kregen duizenden mensen die aandoening.
Behuizing
De organisatie meldde ook dat de exploitant van de centrale, Tepco, nogmaals heeft bevestigd dat de belangrijkste behuizing die de nucleaire reactor omhult, niet is beschadigd. Zaterdag ontstond grote vrees dat een explosie in de centrale de stalen behuizing had aangetast. Die behuizing is bedoeld om te voorkomen dat straling vrijkomt als er iets misgaat in de centrale. De veertig jaar oude reactor wordt gevuld met zeewater om de installatie te koelen. De ontploffing op het reactorcomplex in Japan was het gevolg van de zware aardbeving en een tsunami die het gebied vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit en liep de temperatuur van de kernreactor op.
Risico
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei zaterdag dat het risico voor de volksgezondheid ''redelijk laag lijkt''. De WHO zegt wel dat er experts gereed staan die kunnen helpen als dat toch nodig blijkt. ''We hebben begrepen dat de ontsnapte hoeveelheid radioactiviteit heel klein is'', aldus een woordvoerder.
Geëvacueerd
De Japanse autoriteiten maakten bekend dat tot nu toe 140.000 mensen geëvacueerd zijn rondom twee kerncentrales die in de problemen kwamen. In een straal van 20 kilometer rondom Fukushima I bij de stad Okuma, waar zaterdag de explosie plaatsvond, moesten 110.000 mensen hun huis verlaten. Ruim tien kilometer verderop, rondom Fukushima II bij de stad Nahara, zijn 30.000 mensen geëvacueerd.
Bron Nu.nl
De Japanse politie heeft lans de kust in het noorden van Japan nog eens tweehonderd lichamen gevonden. Ze liggen in het gebied dat zwaar is getroffen door de aardbeving van afgelopen vrijdag. De autoriteiten bergen de lichamen, zei een politiewoordvoerder. Hij wilde verder geen details geven. Voor de vondst stond het officiële dodental op 763, maar de autoriteiten rekenen erop dat het ver over de duizend gaat. Zeker tienduizend mensen worden nog vermist. Japan werd vrijdag getroffen door een van de zwaarste aardbevingen die ooit in de wereld zijn gemeten. De aardbeving werd gevolgd door een grote tsunami.
Bron Nieuws.nl
In het gebouw van de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I is een explosie mogelijk. Een woordvoerder van de overheid meldde dat zondag, maar zei erbij dat dit een zeldzaam scenario is. Door problemen met de energievoorziening heeft de kern van de reactor enige tijd niet onder water gestaan. Daardoor is de kern deels vervormd en is er veel waterstof vrijgekomen. Inmiddels staat er weer voldoende water in de reactor. Het waterstof zou eventueel nog voor een explosie kunnen zorgen, zoals op op zaterdag in de eerste reactor gebeurde. Grote verschil met de gebeurtenissen van een dag eerder is dat in het derde gebouw de ventilatie werkt.
Bron De Pers
Het dodental na de aardbeving en de tsunami in Japan loopt zeer waarschijnlijk op tot over de tienduizend. Dat schat de politie in het noordoostelijke district Miyagi. Het district werd vrijdag zeer zwaar getroffen. In het district zijn tot nu toe 379 bevestigde doden, maar de verwachting is dat het flink oploopt omdat bijvoorbeeld een kleine stad volledig van de aardbodem is gevaagd. Voor heel Japan staat de officiële teller op 801.
Bron Nieuws.nl
Vanaf 09-03-2011 02.45 uur UTC.
Thanx. Dat is inderdaad ongelooflijk veel. 331 in een paar dagen. Als we uitgaan van 3 dagen, dan zijn dat er 4 a 5 gemiddeld per uur. Bizar! Zou handig zijn als dat in een grafiek zou zijn afgezet tegen de tijd, zodat je ook kan zien of er een piek inzit en of er een dalende tendens te zien is...
| Gewijzigd: 13 maart 2011, 11:41 uur, door K.C.
Klopt staat enkele berichten hierboven al
srry... zie nu idd dat het hetzelfde is
zelfs de dieren worden bang... pandabeer klampt zich vast aan been politieagent.
bron:Twitter | Gewijzigd: 13 maart 2011, 11:38 uur, door K.C.
Deze wolken hingen gisteren boven de Japanse hoofdstad Tokio. Volgens de Chinese en Italiaanse geschiedenis zouden het typische 'aardbevingswolken' zijn. Dat zijn wolken met een ongewone structuur die voor of na een aardbeving waargenomen worden.
Dit geloof uit de mythologie had bijna 400 jaar lang veel aanhangers. Zelfs in de Oudheid werden de wolken door een geleerde beschreven. In moderne tijden heeft de wetenschap geen bewijs voor het bestaan van deze wolken. Sommige wetenschappers claimen dat ze de wolken wel degelijk voor een aardbeving hebben waargenomen en soms een aardbeving konden voorspellen. Intussen blijven zware naschokken van de aardbevivng van vrijdag voor onrust zorgen. Ook de Japanse hoofdstad Tokio kreeg een schok van liefst 6,6 te verwerken. Dat zou als gewone aardbeving al vrij krachtig zijn.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
In het gebouw van de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I is een nieuwe explosie mogelijk. Door problemen met de energievoorziening heeft de kern van de reactor enige tijd niet onder water gestaan. Daardoor is de kern deels vervormd en is er veel waterstof vrijgekomen. Om de problemen op te lossen, werd zeewater aangevoerd. Een woordvoerder noemt een mogelijke explosie een zeldzaam scenario, maar sinds gisteren komen er wel meer tegenstrijdige berichten van de overheid en uitbater Tepco. Bovendien zien Amerikaanse experts in het gebruik van zeewater als koelingsmiddel een wanhoopsdaad. Japan stevent volgens hen af op een ramp zoals die in Tsjernobyl. Over het aantal besmettingen door straling bestaat momenteel ook nog onduidelijkheid. Mogelijk werden 160 mensen getroffen.
Zeewater gebruiken om een kernreactor af te koelen zoals de Japanners doen in de kerncentrale van Fukushima, die door de aardbeving van vrijdag beschadigd werd, is volgens Amerikaanse kernspecialisten een wanhoopsdaad die aan de kernramp van Tsjernobyl doet denken. Verscheidene experts verwachten dat het nucleaire incident in Japan invloed zal hebben op de opgang van deze vorm van energie in verscheidene landen.
"De toestand is zo kritiek dat ze blijkbaar niet meer in staat zijn zoetwater aan te voeren om de reactor af te koelen", meende Robert Alvarez, specialist in kernontwapening bij het Institute for Policy Studies in Washington. "In dit stadium hebben we te maken met een situatie vergelijkbaar met Tsjernobyl, waarin men zand en cement begint te storten" om een reactor in fusie af te dekken", liet Peter Bradford, gewezen directeur van de Amerikaanse commissie voor nucleair toezicht, horen.
Overheid: "Geen gevaar"
Japanse regeringsfunctionarissen trachtten de bevolking echter gerust te stellen, zeggend dat de reactoren van twee beschadigde kerncentrales niet meteen gevaar opleverden. Zo zei Yukio Edano, een topfunctionaris, dat er geen problemen waren met een beschadigde reactor, ook al kon de mogelijkheid van een gedeeltelijke meltdown van de reactorkern door een dalend peil van het koelwater niet uitgesloten worden. Het waterpeil is ondertussen hersteld, waardoor het gevaar ingeperkt werd, zei de topambtenaar. Volgens Edano is er geen gevaar voor de omwonenden als zich een explosie voordoet omdat het omhulsel van de reactor daartegen bestand is.
Tweede explosie?
Er wordt gevreesd voor een tweede explosie in de kerncentrale. Daar zou het waterstof volgens de overheid voor kunnen zorgen. Maar schade aan de kernreactor verwachten ze niet. De waterstof bevindt zich in het gebouw, maar buiten de beschermende huls rond de kern. Dat is eenzelfde situatie als bij de explosie gisteren, toen de kernreactor ook niet beschadigd raakte. Over die explosie zijn experts het niet eens met de berichten van de uitbater van de kerncentrale. In het geval van waterstof zou er een grote steekvlam geweest moeten zijn. Ze vermoeden dat de druk van de radioactieve stoom gewoon te groot werd en het gebouw daar niet tegen bestand was.
Straling neemt toe
Het stralingsniveau heeft op de site het wettelijke niveau overschreden. "De radioactiviteit was 's nachts afgenomen, maar is vanmorgen opnieuw gestegen en heeft intussen de door de overheid vastgelegde drempel overschreden", aldus een woordvoerder van de operator. "We hebben de autoriteiten ingelicht en hen een spoedrapport gestuurd."
Geldkwestie?
Het blijft voorzichtig omspringen met de informatie die de regering en Tepco vrijgeven. De Japanse overheid ontkende een hele tijd officieel de ontploffing van gisteren, die volgens hen niet in de kerncentrale gebeurde, maar verslaggevers ter plaatse (en later ook de beelden) spraken dat tegen. Ook uitbater Tepco deed gisteren heel geheimzinnig over de situatie tot de beelden van de explosie online kwamen. Volgens dezelfde experts stond het bedrijf dan ook voor een zware keuze: het moest beslissen om ten minste één van de twee centrales, die instaan voor 18 procent van de door nucleaire energie geleverde stroom in Japan, al dan niet compleet af te schrijven. De meest voor de hand liggende en effectieve oplossing is nu immers om de reactors te koelen door ze onder te zetten met een mengsel van zeewater en boorzuur. Maar dat betekent meteen dat de reactoren onherroepelijk afgeschreven worden. En een nieuwe kernreactor kost al gauw meer dan tien miljard.
Radioactieve besmetting
Tests wezen ondertussen uit dat negen mensen waarschijnlijk radioactief besmet zijn. De lokale autoriteiten schatten dat het totale aantal besmettingen mogelijk tussen de 70 en 160 uitkomt. De autoriteiten treffen voorbereidingen om jodiumpillen uit te delen aan de lokale bevolking. De pillen moeten bescherming bieden tegen schildklierkanker door blootstelling aan radioactieve straling. Na de grote ramp in Tsjernobyl in 1986 in Oekraïne kregen duizenden mensen die aandoening.
Meltdown
Een meltdown is één van de ergst denkbare scenario's van wat er met een kerncentrale kan misgaan. De Japanners slagen er niet in om de reactoren af te koelen, en op de vraag of er dan al een meltdown aan het plaatsvinden is of gebeurd was, kwam het antwoord: "Dat proberen we te achterhalen". Een gedeeltelijke smelting wordt nu ook door de regering niet langer uitgesloten. Bij een meltdown wordt de reactorkern door verlies van de koeling zo heet, dat de regelmechanismen kapot gaan en daardoor de kettingreactie niet meer in de hand kan worden gehouden. Daardoor blijft, wanneer de kritische massa is bereikt, de temperatuur van de reactor potentieel toenemen, en smelt hij langzaam de grond in. Een enorme radioactieve besmetting van het milieu is dan een waarschijnlijk gevolg. Als de reactorkern ook nog op bijvoorbeeld grondwater stuit kan dat leiden tot een enorme chemische explosie waarbij radioactief materiaal over grote afstand verspreid raakt.
140.000 evacuaties
De Japanse autoriteiten maakten bekend dat tot nu toe 140.000 mensen geëvacueerd zijn rondom twee kerncentrales die in de problemen kwamen. In een straal van 20 kilometer rondom Fukushima I bij de stad Okuma, waar de explosie plaatsvond, moesten 110.000 mensen hun huis verlaten. Ruim tien kilometer verderop, rondom Fukushima II bij de stad Nahara, zijn 30.000 mensen geëvacueerd. De problemen maken duidelijk dat kerncentrales dan toch niet bestand zijn tegen aardbevingen. Vreemd genoeg zou volgens statistieken één kerncentrale op vier in een gebied liggen dat kwetsbaar is voor aardbevingen.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Japan verstrakt. Alle niet-essentiële rijzen naar het land worden tot nader order afgeraden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zondag gezegd in De Zevende Dag op één. Japan is vrijdag getroffen door een zware aardbeving en een tsunami, maar nu wordt er ook gevreesd voor een kernramp. De kerncentrale in Fukushima is door het natuurgeweld van twee dagen geleden namelijk ernstig beschadigd geraakt.
Nu de Japanse regering haar inwoners die in de omgeving van de kerncentrale wonen, zegt Vanackere, "is het wijzer de niet-essentiële reizen af te raden". Daarenboven vraagt de Belgische ambassade in Japan de Belgen in het land thuis te blijven, "zodat ze gemakkelijk kunnen worden gelokaliseerd", via e-mail in contact te blijven met de ambassade en nauwgezet de instructies van de Japanse overheid op te volgen. Vanackere benadrukt wel dat er in Japan geen chaos heerst. "Japan heeft ervaring met zulke rampen, ook al is deze aardbeving ongezien."
De 32 Belgen die in de risicozone wonen, zijn intussen allemaal gelokaliseerd, aldus Vanackere. Er zijn in totaal een 800-tal Belgen in Japan en ongeveer 680 van hen hebben Buitenlandse Zaken al laten weten dat ze "behalve materiële schade, oké" zijn, aldus de minister. "Het goede nieuws is dat we geen slecht nieuws krijgen." In de loop van zondagnamiddag heropent Vanackere het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken, nu "veel mensen zich zorgen maken over een nucleaire dreiging".
Bron: De Standaard
VRT-correspondent Tom Van de Weghe bevindt zich momenteel in Koriyama, op een 70-tal kilometer van de getroffen kerncentrale van Fukushima. Hij ziet er de mensen toestromen om gecontroleerd te worden op radioactiviteit. Een Japanse functionaris spreekt intusen over mogelijk 190 bestraalde mensen.
Van de Weghe bevindt zch aan een controlepost in Koriyama waar alle geëvacueerden uit de zone rond de twee centrales van Fukushima naartoe moeten. Ze worden er gecontroleerd op mogelijke bestraling alvorens ze in een opvangcentrum terechtkunnen. "Het zijn echt taferelen die we kennen uit rampenfilms. Mannen in witte pakken en maskers die met speciale meettoestellen over de kleren van de mensen gaan", getuigt hij. En dat is blijkbaar niet overbodig, bemerkte de VRT-journalist. "Ik sprak met enkele mensen en die waren wel degelijk bestraald, ze moesten hun kleren weggooien." "De mensen zijn bang. Velen vluchten omdat ze te weinig informatie hebben. De communicatie is grotendeels weggevallen en daardoor nemen ze het zekere voor het onzekere", aldus Van de Weghe, die op weg naar Koriyama de ellenlange files naar Tokio kon zien. Veel inwoners van de getroffen zone hopen daar onderdak te vinden.
Onduidelijkheid over straling
Het blijft onduidelijk hoe groot de straling is die vrijkomt in de getroffen kerncentrale van Fukushima. Een overheidsfunctionaris spreekt van 190 mensen die binnen een zone van 10 kilometer waren toen de radiactiviteit toenam. Van 22 mensen is al bevestigd dat ze bestraald zijn. Hoe ernstig die besmetting is, werd niet medegedeeld. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De Japanse regering roept op tot kalmte en zegt dat de radioactieve stoffen die tot nu toe zijn vrijgekomen, geen gevaar vormen voor de bevolking. Al meer dan 200.000 mensen uit de omgeving van de kerncentrales van Fukushima, in het noordoosten van het land, zijn intussen geëvacueerd. Gisteren was een schutskring van 20 kilometer ingesteld, maar die is intussen nog uitgebreid.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:02 uur, door Joyce.s