op Belgie EEN exstra uitzendingen ....drama
Japanse reddingsdiensten hebben in de kuststad Rikuzentakata honderden lijken aangetroffen. Het aantal doden wordt geschat op driehonderd tot vierhonderd, aldus Japanse media. Rikuzentakata, 500 kilometer ten noorden van Tokio, werd vrijdag getroffen door een verwoestende tsunami, die werd veroorzaakt door een zeer zware aardbeving. Volgens de politie kwamen alle gebouwen lager dan drie verdiepingen hoog onder water te staan, nadat een muur van water door het gebied raasde. Vele panden zijn ingestort.
Naast Rikuzentakata zijn in de prefectuur Iwata ook andere steden zwaar getroffen. Miyako en Yamada zijn ook volledig ondergelopen. In het zuidelijker gelegen Sendai, in de prefectuur Miyagi, werden zaterdag ook tweehonderd tot driehonderd stoffelijke overschotten gevonden. Veel mensen zijn verdronken. Japanse media schatten dat het dodental boven de 1600 uit zal komen.
Bron: De Pers
http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/ | Gewijzigd: 12 maart 2011, 12:50 uur, door marco-groningen
http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/
Is ook hier te zien voor iedereen.
http://edition.cnn.com/video/flashLive/liv...am/3&hpt=T1
Hij heeft totaal geen gelijk, er is totaal niks te merken van een doofpotoperatie, anders zou je nog niet eens weten dat er een ontploffing is geweest. Gewoon bangmakerij en doemscenario-theorie, dan kun je net zo goed in 2012 gaan geloven. | Gewijzigd: 12 maart 2011, 13:32 uur, door WimBaens
Hoe dan ook vreselijk wat daar gebeurt.
Voorzorg misschien? Komop mensen. It's Japan we are talking about. geen china of Noord Korea.
Ze zijn juist erg snel met het vrijgeven van info vind ik zelf
Ze zijn juist erg snel met het vrijgeven van info vind ik zelf
Dat vind ik ook, ze kunnen moeilijk pas met de evacuatie beginnen als het ergste moest gebeuren, dan zit iedereen in de straling.
Beter op voorhand zodat iedereen veilig is.
Naast het nucleaire rampscenario werd Japan een dag na The Big One ook pas echt geconfronteerd met de massale verwoesting van de beving en de vloedgolven. Veel getroffen gebieden zijn nog onbereikbaar. Japanse media meldden inmiddels 3.000 doden. Er woeden nog zeker tweehonderd branden. De zwaarst getroffen gebieden zijn de prefecturen Iwate en Miyagi. In Iwate is de kuststad Rikuzentakata compleet blank komen te staan. Volgens de politie stond alles lager dan de derde verdieping van het gemeentehuis onder water.Ook de stad Miyako en Yamada zijn volledig ondergelopen. Die gebieden zouden volgens meteorologen vandaag nogmaals getroffen kunnen worden door een tsunami, veroorzaakt door een zware naschok.
Hele buurten verdwenen
Japan heeft 50.000 militairen en andere reddingswerkers gemobiliseerd voor een gigantische reddings- en hersteloperatie. Elk onderdeel van het Japanse leger is ingezet voor de grootschalige actie. Honderden schepen, vliegtuigen en voertuigen zijn op weg naar het getroffen kustgebied, waar hele buurten zijn verdwenen. De hulpverleners banen zich een weg door de rommel en halen overlevenden van de daken van ondergelopen huizen. Japan zei dat het verder hulp heeft aangeboden gekregen van zeer veel landen. De Verenigde Staten hebben twee vliegdekschepen naar het gebied gestuurd.
Cruciale dag
De dag na de ramp is cruciaal voor overlevenden, concludeerde premier Naoto Kan. Hij bekeek het rampgebied vanuit een helikopter. "Woonwijken in veel kustgebieden zijn weggespoeld en er woeden nog steeds branden", zei de premier, voordat hij het crisisberaad van de regering inging.
Van Nieuw-Zeeland naar Japan
Internationale reddingsteams haasten zich ondertussen naar Japan om hulp te bieden. Onder meer de Verenigde Staten, China, Australië en Zuid-Korea bieden veel hulp. Vanuit de Verenigde Staten gaan bijna 150 reddingswerkers richting Tokio. Onder hen is een team dat net twee dagen terug was uit Nieuw-Zeeland, waar een aardbeving recent ook dood en verderf zaaide. Een Japans reddingsteam dat nog in het getroffen Christchurch was, keert zo snel mogelijk terug naar Japan. Australië, Singapore en Zuid-Korea sturen ook reddingswerkers en speurhonden. Het Chinese Rode Kruis heeft meer dan 100.000 euro toegezegd om de Japanners te helpen. De Japanse overheid heeft de Amerikaanse troepen die in het land gelegerd zijn om steun gevraagd. De lidstaten van de Europese Unie hebben laten weten paraat te staan om te helpen als Japan daarom vraagt.
Met dank aan bouwvakkers
De bouwstijl en deskundige bouwtechnici in Japan hebben voorkomen dat de aardbeving nog meer schade heeft aangericht. "Er zijn amper gebouwen ingestort. De grootste schade kwam niet door de aardbeving, maar door de tsunami", zei professor Uwe Dorka van de universiteit in het Duitse Kassel. Hij onderzoekt de houdbaarheid van gebouwen bij aardbevingen. Dorka meent dat de Japanse bouwvakkers zeer precies werken, vooral bij de stalen delen rondom ramen. "Hoe preciezer een bouwvakker werkt, des te beter is een gebouw beschermd tegen een beving". Hij wijst ter vergelijking naar China. Daar waren donderdag veel meer huizen ingestort na een zwakke aardbeving. De Chinese bouwvakkers zijn volgens hem minder goed. De deskundige is wel bezorgd over de huidige gaswolken, branden en chemische reacties. Die kunnen gebouwen in Japan alsnog beschadigen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 09:58 uur, door Joyce.s
Nu de tsunami zich heeft teruggetrokken en reddingswerkers in actie komen, ontvouwt zich de werkelijke grootte van de tragedie in Japan. Alleen al in de kuststad Rikuzentakata werden honderden lijken gevonden, Japanse media verwachten dat het dodental boven de 1600 zal komen. Bekijk de fotogalerij.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 12 maart 2011, 13:47 uur, door MarkNL
De omvang van de ramp die Japan vrijdag trof, begint zich 24 uur na de aardbeving steeds duidelijker af te tekenen, hoewel weggevaagde wegen en gesloten luchthavens de toegang tot het getroffen gebied grotendeels verhinderen. De beving heeft volgens de Japanse overheid aan zeker 574 mensen het leven gekost. Lokale media stellen echter dat ten minste 1300 mensen gedood zijn. Zeker 586 mensen worden nog vermist en 1105 raakten gewond. Een onbekend aantal slachtoffers ligt nog onder het puin. Het dodental zou aanzienlijk kunnen stijgen, onder meer omdat de Japanse spoorwegen vier treinen die vrijdag in het gebied reden niet hebben kunnen lokaliseren, aldus het persbureau Kyodo. Het is onbekend hoeveel mensen er aan boord van de treinen waren.
Er zijn grote problemen met de kernreactoren in het getroffen noordoosten van het land en bij vijf centrales is zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. Door de krachtige beving zijn ze niet meer in staat goed te koelen. Tienduizenden omwonenden zijn geëvacueerd. Ondertussen probeert personeel te voorkomen dat de reactors oververhit raken. Door een explosie bij de kerncentrale Fukushima 1 zijn zaterdag de muren van het gebouw met een kernreactor ingestort. Het metalen omhulsel waarin de reactor zich bevindt is niet beschadigd door de ontploffing. De radioactieve straling rondom de centrale is niet gestegen na de explosie, maar neemt juist af, aldus een woordvoerder van de Japanse regering. De druk in de reactoren neemt ook af. Sinds de aardbeving nam de druk toe en steeg de temperatuur omdat het koelsysteem niet goed meer werkte. De Japanse autoriteiten waren bang voor een meltdown van een van de reactoren. Een meltdown, de term om een zeer ernstige ineenstorting van een centrale aan te duiden waarbij temperaturen niet meer gereguleerd kunnen worden, hoeft niet per se een groot gevaar te betekenen, aldus Yaroslov Shtrombakh, een Russische deskundige op het gebied van kernenergie. Volgens Shtrombakh is een ramp als die bij Tsjernobyl onwaarschijnlijk. "Het is geen snelle reactie zoals bij Tsjernobyl het geval was", zegt hij. "Ik denk dat alles binnen het terrein zal blijven en dat het geen grote catastrofe zal zijn."
De eerste militaire reddingswerkers arriveerden zaterdag in het getroffen gebied. Vijftigduizend militairen, 190 militairen vliegtuigen en 25 schepen zullen worden ingezet om hulp te verlenen bij reddingsoperaties na een van de grootste rampen die Japan ooit trof, zei de Japanse premier Naoto Kan. Na de aardbeving sleurde een zeven meter hoge tsunami alles mee op zijn weg landinwaarts. "De meeste huizen langs de kust zijn weggespoeld en op veel plekken is brand uitgebroken", zei Kan nadat hij per helikopter een bezoek aan het gebied had gebracht. "Ik besefte toen hoe extreem veel schade de tsunami heeft aangericht."
Meer dan 215 duizend mensen zijn opgevangen in 1350 tijdelijke opvangcentra in vijf prefecturen, meldt de nationale politie. Meer dan één miljoen huishoudens heeft geen toegang tot drinkwater. In Fukushima werden flessen water, rijst en dekens uitgedeeld. Grote delen van het gebied zijn echter omringd door water en daardoor onbereikbaar. Contact per telefoon met inwoners van het getroffen gebied gaat zeer moeizaam. Er zijn sinds de aardbeving 125 naschokken geregistreerd, waarvan veel een kracht van 6,0 of meer hadden, wat normaal gesproken al als zwaar wordt beschouwd.
Japan is goed voorbereid op aardbevingen en gebouwen kunnen er zeer zware bevingen doorstaan, zelfs die van vrijdag, de zwaarste sinds Japan officieel bevingen registreert. Waar echter geen voorbereiding op mogelijk was, is de tsunami die volgde. In sommige gebieden kwam de vloedgolf tot tien kilometer landinwaarts en nam op zijn weg boten, auto's, trucks en zelfs hele gebouwen mee. Tientallen landen hebben inmiddels hulp aangeboden. Ook de Amerikaanse president Barack Obama beloofde hulp en zei dat een vliegtuig al in Japan was en een tweede op weg. Tevens is een Amerikaans schip naar de nabijgelegen eilandengroep de Marianen opgestoomd.
Bron: Nieuws.nl
De Fukushima I Nucleaire Krachtcentrale (ook bekend onder de naam Fukushima Dai-ichi) staat in Okuma in de prefectuur Fukushima in het noordoosten van Japan. De centrale behoort tot de 25 grootste kerncentrales van de wereld.
De centrale telt zes reactoren die in totaal 4,7 gigawatt aan stroom kunnen opwekken. De centrale is eigendom van de Tokyo Electric Power Company (Tepco). Er staan nog twee reactoren gepland die in 2013 en 2014 klaar moeten zijn, maar de bouw hiervan heeft vertraging opgelopen in verband met een herziening van de aardbevingsbestendigheidscriteria.
De bouw van de Fukushima I begon in 1966 en de eerste reactor werd in maart 1971 opgeleverd. De laatste reactor, nummer zes, was klaar in oktober 1979. Het zijn kokendwaterreactoren waarbij water in de reactorkern gaat koken en direct wordt gebruikt voor aandrijven van een turbine voor het opwekken van stroom. Bij Reactor 1 zijn problemen ontstaan na de aardbeving van vrijdag. Op 11,5 kilometer ten zuiden van deze centrale staat de Fukushima II Nucleaire Krachtcentrale. Deze centrale telt vier reactoren. De eerste was klaar in 1982 en de laatste in 1987. Ook deze reactoren zijn eigendom van Tepco, dat ongeveer een derde van al zijn stroomproductie haalt uit kerncentrales.
Bron: AD
De Japanse premier Naoto Kan heeft een bezoek gebracht aan het gebied dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami. Kan vloog urenlang met een helikopter over onder meer de kerncentrale in de prefectuur Fukushima waar zich een explosie heeft voorgedaan. De premier sprak na een vergadering in de hoofdstad Tokio van een ,,nationale ramp zonder precedent'', zo meldde het persbureau Kyodo. De meeste sterfgevallen en schade in het noordoosten van Japan zijn veroorzaakt door de tsunami, aldus Kan. Hij riep de mensen die in de omgeving van de kerncentrale wonen op tot kalmte en bezwoer dat zijn regering er alles aan zal doen om de gezondheid van de omwonenden te beschermen.
Aanpak
Kyodo stelde dat er inmiddels wordt gevreesd voor de dood van zeker 1700 mensen. Kan begon zaterdag rond zes uur 's morgens lokale tijd aan zijn helikoptervlucht. Rond tien uur was hij terug op zijn kantoor in Tokio. Hij sprak met vertegenwoordigers van oppositiepartijen over de aanpak van de crisis. Kan wil dat de overheid via een noodfonds snel geld beschikbaar maakt voor de reddingsoperatie en de opruimwerkzaamheden in het rampgebied.
Bron: AD
De enorme aardbeving in Japan bedreigt ook de levering van nieuwe auto's van Toyota, Nissan en andere Japanse autofabrikanten. Alle grote havens van Japan zijn gesloten. "De situatie is erg slecht", volgens Dennis Virag van de adviesbureau Automotive Consulting Group. "Japan heeft uitstekende havens, maar ze gaan zich nu op de reddingsacties richten." Toyota heeft de productie stilgelegd in twee assemblagefabrieken evenals twee locaties waar versnellingsbakken, wielen en andere onderdelen worden gemaakt. Eén van deze fabrieken, bij het getroffen Sendai, maakt de Toyota Yaris. Een fabriek voor de Lexus draait wel. Fabrikant Nissan heeft alle vier fabrieken in Japan stilgelegd. Ook Subaru heeft haar vijf productielocaties stilgelegd, meldde eigenaar Fuji vrijdag. Honda heeft minder last van de beving, dankzij grote fabrieken in de VS.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s