De hittegolf die Rusland vorige zomer trof, was niet te wijten aan de klimaatverandering. Weerkundigen voorspellen wel dat het fenomeen tegen 2100 vaker kan voorkomen. Door de hittegolf kwamen duizenden mensen om het leven en werd een hele graanoogst vernield. In Moskou was het in juli bijna dagelijks 30 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur er dan rond 19 graden ligt. Voor weerkundigen was de hittegolf het meest extreme weerfenomeen in Rusland sinds het begin van de metingen in 1880. Ook 's nachts bleef het verschroeiend heet in Rusland.
Hittegolven, droogtes en bosbranden waren voorspeld door het IPCC in hun klimaatrapport uit 2007. Daarom worden extreme weersomstandigheden snel aan global warming verbonden. Volgens wetenschappers was de impact op de Russische hittegolf echter maar klein en ging het vooral om een natuurlijk verschijnsel. Zo ontstond er een blokkage van hoge atmosferische druk waardoor koelere lucht en neerslag geen doorgang kregen. Computermodellen tonen aan dat dergelijke hittegolven in het westen van Rusland vaker zouden kunnen voorkomen. Tegen 2100 zal het risico van één naar tien procent stijgen.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:07 uur, door Joyce.s
Zo ontstond er een blokkage van hoge atmosferische druk waardoor koelere lucht en neerslag geen doorgang kregen. Computermodellen tonen aan dat dergelijke hittegolven in het westen van Rusland vaker zouden kunnen voorkomen
goedemorgen svan | Gewijzigd: 10 maart 2011, 21:04 uur, door smoke_soldier
weather without storms is no weather at all.
goedemorgen svan
Ik denk dat hij bedoelt in het algemeen
Ik denk het wel ja, waarom zou daar geen knetteronweer voorkomen?