China, het land dat op dit moment de grootste dammen, gebouwen en havens produceert kan sinds 2002 nog een record op hun lijstje bijschrijven: Reuzenkwallen teisteren de locale vissers. De beesten met een doorsnede van 2 meter en een gewicht van 220 kilogram duiken elk jaar massaal op in de Gele en de Oost-Chinese Zee. Ze hinderen de vissers door hun enorme aantallen en omvang omdat ze de netten vullen en er weinig tot geen ruimte in de netten overblijft voor de reguliere vangst. Ook netelen ze de andere vissen in het net vaak dood en verpesten de smaak van de vis. Maar daar blijft het niet bij.
Een duiker valt in het niet bij de reuzenkwal
Meer en meer
Elk jaar komen er meer en meer van deze dieren bij. Men vermoed dat dit samenhangt met de opwarming van de zeeën. De afgelopen 25 jaar is de temparatuur van de Gele zee met 1 graad gestegen, wat de voortplanting van deze dieren in de hand werkt. Ook de afvalstoffen van de gigantische steden aan de kust werken in het voordeel van de kwal. Meststoffen en andere chemicaliën stromen van het land de zeeën en rivieren in en voeden de voornaamste bron van de kwal 'plankton'. Ook de vissers zelf zijn een onderdeel van het probleem, ze vangen te veel roofvissen en planktonetende soorten uit de zee wat tot gevolg heeft dat het ecosysteem uit balans raakt en de natuurlijke vijanden verdwijnen. De problemen zullen in de toekomst nog sterk verergeren.
Diasan Shinsho-maru
In 2009 slaagde de beesten erin om de Diasan Shinsho-maru te laten zinken. Met een gewicht van 10 ton toch niet echt een klein bootje te noemen, kapzeisde toen de netten gevuld met 13 exemplaren van de reuzenkwallen aan boord gehaald werd. De drie opvarenden konden ternauwernood gered worden.
Kwallen leggen kerncentrales plat
Japan heeft nogal wat kerncentrales aan de kust, en de centrales worden gekoeld met koud zeewater. De kwallen worden in de leidingen meegezogen en hebben al een aantal pompen verwoest. Met als gevolg het risico op een meltdown en alle gevolgen van dien. Om meer ellende in de toekomst te voorkomen is er nu een waarschuwing systeem opgezet. Vanaf vis en veerboten word de komst van de kwallen in de gaten gehouden. Met behulp van diverse computermodellen kan men berekenen waar de grootste problemen zich kunnen gaan voordoen. Maar vooralsnog lijken de Aziäten de strijd met de kwallen te verliezen en zullen ze moeten leren met de enorme beesten te leven.
©onweer-online