Een circulaire depressie in Congo wordt door wetenschappers geïdentificeerd als de eerste inslagkrater in Centraal-Afrika. De vondst brengt het aantal bekende meteoorkraters op aarde nu op 182. De zogenoemde Luizi-structuur is voor het eerst beschreven in 1919 in een Duits geologische rapport, maar zonder verder onderzoek was het destijds onmogelijk om met zekerheid zeggen. Nu is het vastgesteld dat het zeventien kilometer brede structuur is veroorzaakt door een meteorietinslag.
Op andere planeten, zoals Mercurius en Mars, het is makkelijker om te identificeren, de reden daarvan is omdat er op deze planeten geen platentektoniek is. Op aarde zijn veel oudere kraters waarschijnlijk al verandert door tektonische activiteit, erosie of zijn zo bedekt met dichte vegetatie en sedimenten. Een krater zoals Luizi (die nu gevonden is in Congo) is moeilijk op te merken vanaf de grond. De satellieten houden de Aarde van boven in de gaten, waardoor het toch enigszins mogelijk is om het in kaart te brengen.
Een computer model van de Luizi krater op basis van satellietgegevens
Bevestigen van impact
Tot nu toe was het een raadsel waardoor de krater is ontstaan. Wellicht was de structuur door een vulkanische uitbarsting, door het instorten van ondergrondse kamers of wellicht door ander natuurgeweld wat niets te maken zou hebben met een inslag van een meteoriet. "Op aarde moeten wetenschappers naar de krater toe om te bevestigen dat de structuur is ontstaan door een meteoriet", zegt Ferrière. Alleen in de buurt van de krater zijn bewijzen te vinden van een meteorietinslag zoals gesmolten en/of vervormde stenen.
"Vorig jaar verzamelden we een week lang allerlei stenen die in de buurt lagen van de krater, die we vervolgens naar een Canadees laboratorium stuurden om te analyseren", zegt Ferrière. Sommige stenen waren blootgesteld aan de zeer hoge druk van een schokgolf. "Ik hoop nu dat iedereen mij nu geloofd dat het inderdaad om een inslagkrater gaat."
De wetenschappers denken dat de Luizi krater getroffen werd door een meteoriet van ongeveer een kilometer breed, de snelheid waarmee de meteoriet Centraal-Afrika raakte bedroeg ongeveer 72.000 kilometer per uur. Het is nog niet bekend hoe oud de Luizi krater precies is, maar wetenschappers weten wel dat de stenen in de buurt van de krater ongeveer 575 miljoen jaar oud zijn. Dit betekent dat de krater in ieder geval jonger is dan 575 miljoen jaar.
©onweer-online
Google maps/terrain.
http://bit.ly/f7jqjG
Satelliet
Heel mooi. Dankje Govert.