Door het zonnige lenteweer is het druk in de verschillende recreatiedomeinen. Het Kluisbos in Kluisbergen opent vandaag al de deuren, terwijl dat normaal pas op 1 mei zou gebeuren. Zwemmen is er in tegenstelling tot aan zee wél toegelaten. De paasvakantie is een topper aan de kust, maar ook in het binnenland zijn velen op zoek naar verfrissing. De afgelopen dagen namen velen dan ook een duik in de plassen van de provinciale domeinen. Overigens is zwemmen daar wel toegelaten, omdat er in tegenstelling tot aan de kust wel al redders zijn.
In Kluisbergen openen ze zelfs speciaal vervroegd de deuren om de zonnekloppers tegemoet te komen. "Het is niet eenvoudig om een dergelijk complex vervroegd te openen, want het zwembad moet bijvoorbeeld in orde zijn met Vlaremnormen", zegt directeur Jo Belvaye. "Maar we hebben het toch in orde gekregen vlak voor het goeie paasweekend dat wordt voorspeld." Het paasweekend zou in elk geval erg druk worden. Het weer blijft immers warm en zonnig tot en met zondag. Tussendoor is er wel af en toe een onweer mogelijk. Ook daarna blijft het weer goed, al zouden de temperaturen wel licht dalen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het droge en zonnige weer maakt van ons land zowat de warmste plek van Europa. Wie niet moet werken, hoeft met andere woorden niet ver te reizen om volop van het mooie weer te genieten. Toch is er ook een andere kant aan de zonnige medaille. Met temperaturen van 20 tot 25 graden en een stralend zonnetje is het op dit moment in Europa nergens warmer dan in ons land. "Alleen in het oosten van Turkije vind je nog ergens 27 graden", zegt weerman Frank Deboosere in De Standaard. "Voor de rest is het in alle traditionele zonbestemmingen kouder dan hier."
Wie niet moet werken in deze paasvakantie of niet naar school moet, kan met andere woorden volop van deze bijna zomerse temperaturen genieten. Bomvolle terrasjes en stadsparken, genieten aan de kust of in de eigen tuin, het kan nog zeker tot en met het weekend. Maar het aanhoudende warme weer en de droogte hebben ook minder prettige gevolgen. De fauna en flora durven er wel eens onder lijden. Zo roept Vogelbescherming Vlaanderen iedereen die een tuin heeft, op om zuiver drinkwater ter beschikking te stellen van de vogels, onontbeerlijk tijdens langdurige warme en droge perioden. Omdat de meeste plassen en poeltjes bij dit weer uitgedroogd zijn, moeten de vogels elders op zoek naar vers en zuiver drinkwater.
Ook de flora heeft onder de droogte te leiden. In Gent leiden de jaarlijkse periodes van aanhoudend warm weer al enkele jaren op rij tot problemen bij de aanleg van nieuwe parken en bloemperken. Daarom worden nieuw aangelegde parkjes nat gesproeid door de Gentse groendienst, zoals het nieuwe Lousbergspark (kleine foto). Anders dreigt de droogte al het werk teniet te doen. In verschillende natuurgebieden leidt de droogte dan weer tot extra brandgevaar. Gisteren werd in de Kalmthoutse Heide al fase oranje afgekondigd. In de Limburgse bossen is vanaf vandaag fase rood van kracht.
Bron: De Redactie
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Vandaag en de komende dagen worden hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. De kans bestaat dat lokaal de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter zal worden overschreden. Woensdag werden in de drie gewesten hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. Daarbij werd de waarschuwingsdrempel van 180 microgram/m³ nergens overschreden. Bij die drempel moet de bevolking worden verwittigd. De hoogste uurgemiddelde waarden bedroegen 158 microgram/m³ in Brussel (Sint-Agatha-Berchem), 178 microgram/m³ in Vlaanderen (Schoten) en 160 microgram/m³ in Wallonië (Vielsalm).
De weersomstandigheden blijven tot en met zondag bijna hetzelfde. Het blijft overwegend zonnig en warm met maximumtemperaturen tussen 23 en 27 graden. De wind blijft zwak tot matig waaien uit het zuiden (donderdag), zuidoosten (vrijdag) of oosten (zaterdag). Dit zomers weertje in combinatie met de opstapeling van luchtvervuiling tijdens de voorbije dagen leidt tot hoge ozonconcentraties in de lucht. De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) verwacht dat de hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties vandaag tot en met zondag zullen evolueren tussen 140 en 180 microgram/m³. Lokaal kunnen de concentraties nog wat hoger zijn. IRCEL sluit niet uit dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram/m³ lokaal overschreden wordt.
Ozon kan tot vermindering van de longfunctie, irritatie van ogen en luchtwegen en tot hoestbuien leiden. Bij personen met een chronisch obstructieve longziekte kunnen de ernst en frequentie van de symptomen toenemen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen...) doen beter geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. IRCEL raadt overigens iedereen aan tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen te vermijden.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Appels zijn dit jaar eerder rijp en ze smaken beter. Dat komt door het warme en droge weer. Ook de extra actieve bijen helpen een handje mee, meldt de website natuurkalender.nl. Veel appelbomen staan nu al in volle bloei, na de relatief warme maanden januari en februari en het zomerweer van deze maand. De afgelopen twintig jaar stonden de appelbomen alleen in 1990 en 2002 eerder in bloei. Naar verwachting zijn de appelbomen rond 27 april alweer uitgebloeid. Dat betekent een relatief korte bloeiduur. Ook dat is goed voor het fruit. Ook zijn bijen door het mooie weer actiever dan normaal. Dat zorgt voor een betere bestuiving. Daardoor vormen zich in de appels veel gezonde pitten, waardoor de appels meer mineralen en suikers aanmaken. De smaak wordt hierdoor beter. Ook zijn appels dit jaar langer houdbaar dan normaal.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Stapje voor stapje is het deze week warmer geworden. Donderdag resulteerde dat met precies 25,0 graden in de eerste zomerse dag van het jaar in De Bilt. Vrijdag aan het begin van de middag kon nummer twee al worden genoteerd. En dat is bijzonder, want het is sinds 1901 maar 4 keer eerder voorgekomen dat in een aprilmaand op die meetlocatie überhaupt meer dan 1 zomerse dag werd genoteerd.
Steeds sneller warm in de ochtend
Opvallend tijdens de zeer uitzonderlijke aprilweek waar we ons nu in bevinden, is dat de temperaturen ’s ochtends extreem snel oplopen. Deze vrijdag piekte het kwik in Zandvoort tussen 11.50 en 12.00 uur zelfs al even tot 25,1 graden! Een zomerse dag noteren al voor het begin van de middag is ronduit extreem. De voorbije dagen is het opwarmingsproces in de ochtenden sneller en sneller gaan verlopen. In de ochtendspits fietsten sommigen al in korte broek en T-shirt naar hun bestemming en in steeds kortere tijd sprintte de temperatuur tot ruim boven 20 graden. Daarna volgde een steeds langer wordende periode in de middag, waarin het kwik op veel plaatsen in de buurt van de 25-gradensgrens vertoefde, maar slechts langzaam verder opliep.
Tijdens de ochtend lopen de temperaturen razendsnel op, om in de middag enigzins af te vlakken.
Verklaring
Zowel de snelle stijging in de ochtend en het al met al toch relatieve vlakke verloop van de temperatuur in de middag kunnen goed worden verklaard als we kijken naar de opbouw van de atmosfeer op dit moment. Daarvoor moeten we goed begrijpen hoe de dagelijkse gang van de temperatuur verloopt. Maar dan niet alleen direct aan de grond, ook voor de tientallen meters erboven. Met de vrijwel onafgebroken zonneschijn van deze week werd het namelijk niet alleen op directe leefhoogte steeds warmer, in de tientallen meters erboven gebeurde dat ook. Tijdens de nachtelijke uren tussendoor koelde het uiteraard af. Maar deze nachtelijke temperatuursdaling vindt vooral plaats in de onderste paar meter van de atmosfeer. Kom je daarboven dan is deze zogenaamde ‘dagelijkse gang’ van de temperatuur een stuk kleiner.
Dit heeft alles te maken met de opbouw van de atmosfeer. Hierboven in een grafiek de temperatuur in de onderste anderhalve kilometer. Langs de Y-as staat de hoogte in kilometers. Langs de X-as de temperatuur. In de grafiek is de inversie te herkennen aan de scherpe knik in de twee lijnen. Op die hoogte bevindt zich een relatief warme luchtlaag die ook in de nacht stand houdt. Hierdoor hoeft de zon tijdens de eerste uren van de dag alleen maar het onderste deel van de atmosfeer op te warmen. Warme luchtbellen van het aardoppervlak kunnen namelijk lange tijd niet verder stijgen dan tot aan de inversie. Hierdoor warmt de lucht aan het aardoppervlak eerst razendsnel op, om vervolgens in de middag maar langzaam verder te in temperatuur te stijgen vanaf het moment dat warme luchtbellen wel de inversie voorbij komen. In de afbeelding is de blauwe lijn overigens temperatuursopbouw van donderdag en de rode die van vrijdag. Vrijdag was de inversie nog weer scherper dan op donderdag. De korte roze lijntjes geven globaal de plek op de X-as aan (de temperatuur) tot waar de temperatuur donderdag respectievelijk vrijdag razendsnel kon stijgen.
Grondinversie
Deze nachtelijke omkering van de temperatuursopbouw waarbij het aan de grond kouder is geworden dan de laag er direct boven wordt in de meteorologie ook wel een ‘grondinversie’ genoemd. De warmte blijft dus op enkele tientallen meters hoogte ‘stiekem’ hangen. En elke zonnige dag wordt aan deze warmtevoorraad meer energie toegevoegd: de laag op enige hoogte wordt steeds warmer.
Hogedrukinversie
Tegelijkertijd is door de aanhoudende hogedrukwerking de zogenaamde ‘hogedrukinversie’ steeds lager komen te liggen. De hogedrukinversie is een warme luchtlaag op enige hoogte die door dalende bewegingen in het hogedrukgebied ontstaat en naarmate de tijd vordert steeds dichterbij het aardoppervlak terecht komt. Beide effecten hebben elkaar de afgelopen dagen steeds verder versterkt. De voorbije ochtenden was zelfs praktisch geen onderscheid meer te maken tussen beide inversies.
Snelkookpan
Consequentie daarvan was dat er op enkele tientallen meters hoogte een enorme voorraad warme lucht is ontstaan. Deze werkt als een deksel op een snelkookpan. Na een rappe nachtelijke afkoeling, stijgt de temperatuur in de ochtend momenteel steeds razendsnel. De zon hoeft namelijk eerst alleen maar de alleronderste laag van de atmosfeer op te warmen. Warme luchtbellen die vanaf het door de zon opgewarmde aardoppervlak opstijgen, stoten hun hoofd tegen de warme luchtlaag op enige tientallen meters hoogte die warmer en daarmee ook lichter is. Alle energie die door het aardoppervlak aan de onderste luchtlaag wordt afgegeven, blijft daarmee gevangen in de onderste tientallen meters. De temperatuur sprint in de eerste uren van de daglichtperiode daardoor dus omhoog.
De temperatuur op verschillende hoogtes op meetstation Cabauw aan het eind van donderdagmiddag. Dichtbij het aardoppervlak was de temperatuur duidelijk het hoogst.
De temperatuur vrijdagochtend 7 uur. Aan het aardoppervlak is het tijdens de nacht flink afgekoeld, op enige hoogte is dat nauwelijks het geval. Deze warme laag op hoogte levert de basis voor de zeer snelle opwarming tijdens de ochtendperiode.
Dat proces van zeer snelle opwarming gaat door totdat de onderste laag van de atmosfeer net zo warm is geworden als de lucht ter hoogte van de inversie. Loopt de het kwik aan de grond namelijk nog verder op dan worden de opstijgende luchtbellen zo warm (en daarmee zo licht) dat ze inversie kunnen passeren: het deksel op de pan gaat eraf en de extra aangevoerde warmte verdwijnt voor een groot deel in het deel van de atmosfeer erboven. Het gevolg is dat de temperatuur vanaf dat moment een stuk minder snel oploopt.
Regen- en onweersbuien op de buienradar
Donderdag, deze vrijdag en ook de komende dagen speelt daarbij nog iets dat deze week eerder nog niet het geval is geweest. Namelijk dat de opbouw van de atmosfeer boven de grond/hogedrukinversie minder stabiel is geworden. Vaak zit er op grotere hoogte nog een tweede hogedrukinversie (of zelfs meer), maar die is (zijn) nu nauwelijks meer terug te vinden. Bovendien is de lucht vochtiger geworden. Deze vrijdagochtend waren daardoor bij de start van de dag op grote hoogte al licht opbollende wolken te zien, een teken van de onstabiliteit. Hier en daar spatterde het zelfs even lichtjes, bijvoorbeeld nabij Apeldoorn en in de Limburgse heuvels.
Maar met het aan de grond overdag hoog oplopen van de temperatuur, levert dit vooral ook de potentie op voor een echte zomerse middagbui. Want als warme luchtbellen in de middag eenmaal de onderste inversie weten te passeren, dan worden ze door weinig meer tegengehouden. Een klein beetje extra oploop van de temperatuur aan het aardoppervlak is dan genoeg voor het ontstaan van potentieel flinke buien. Donderdag begon dit al voorzichtig met een paar lokale regenbuien. Vanaf deze vrijdag is de opbouw nog wat onstabieler en ontstaan naar verwachting in de middag her en der een paar forsere exemplaren met risico op onweer en windvlagen. Een eerste serieuze bui met ook onweer ontstond aan het begin van de middag in Zuid-Limburg.
Bron: Meteo Consult
Het mooie weer heeft vrijdag veel mensen naar de Nederlandse stranden gelokt, maar weinigen waagden zich in het koude water. Dat zei directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.
Mensen van de reddingsbrigade rukken op de zeestranden vooral uit voor kleine eerste hulp bij ongelukken en op de binnenwateren voor watersporters die in de problemen raken. Vanuit Katwijk kwamen vier meldingen van vermiste kinderen, aldus Van Mourik. ,,We spreken van vermissen als kinderen langer weg zijn dan een half uur. Inmiddels zijn ze weer terecht.''
Van Mourik verwacht dat het dit weekeinde nog drukker wordt aan en op het water. Hij adviseert mensen dan ook goed op hun kinderen te letten.
Bron: de Pers
Nergens in Europa was het gisteren warmer dan in de Limburgse Kempen. In Kleine Brogel werd een temperatuur van 28,6 graden gemeten, de hoogste waarde in Europa. Tweede in de rij, na Kleine Brogel dus, was een station in Slovakije met 28,1 graden. "Als we de rest van de hoge temperaturen in Europa bekijken, dan zien we dat België, Nederland en Duitsland er bovenuit steken met de hoogste waarden, voor België lagen die tussen 26 en 28 graden", verduidelijkt Michel De Meyer van het Koninklijk Metereologisch instituut (KMI). Donderdag werd in Kleine Brogel al 27,8 graden gemeten. Goed voor een Europese tweede plaats. Ook de volgende dagen blijft het zomers warm.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het extreem mooie lenteweer heeft geleid tot een vroege start van het Nederlandse aardbeienseizoen. De productie is meer dan een week eerder op gang gekomen dan vorig jaar. Het suikergehalte is dit jaar bovengemiddeld, waardoor de rode vruchten extra zoet smaken. In vrijwel alle winkels hebben de import-aardbeien inmiddels plaatsgemaakt voor aanbod uit eigen land. De aardbeien zijn nu nog afkomstig van overdekte teelt. Pas eind mei of begin juni komen de aardbeien uit de volle grond naar de winkels. Volgens het Productschap Tuinbouw wordt in Nederland ongeveer 43 miljoen kilogram aardbeien geteeld. Een gemiddeld Nederlands gezin eet 2,36 kilo aardbeien per jaar. Ze zijn vooral populair bij ouderen.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Heel wat volk trekt dit weekend naar de kust, maar het zwemverbod blijft ondanks het mooie weer toch van kracht. Er worden namelijk geen redders ingezet. Heel wat toeristen brengen het paasweekend aan de kust door, maar ondanks het mooie weer mogen ze geen duikje nemen in de zee. Er zijn namelijk geen redders, reddingsboten, verdwaalpalen of ander materiaal voor handen.
Volgens Ivo Muyle van strandredderskoepel IKVW is het onmogelijk om alles in orde maken voor een paar zonnige dagen. "Het strand veilig maken vraagt enorm veel tijd en mankracht. Normaal beginnen we nu pas met het in orde maken van ons materiaal en het zoeken naar redders tegen het begin van het seizoen op 18 juni", verklaart de man in een krant van De Persgroep. IKVW doet vooral beroep op jobstudenten. Die zitten momenteel in de blokperiode en kunnen dus niet opdraven als redder.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Het mooie lente weer lokte zaterdag veel mensen naar het strand. Maar een zwempartij in zee kan gevaarlijk zijn, het water is nog veel te koud. De reddingsbrigades langs de Noord-Hollandse kust waarschuwen daarom badgasten om niet te lang het water in te gaan: "Mensen kunnen een soort van klap krijgen, zeker als je uit de warmte komt. Mocht je een zwak hart of een slechte conditie hebben, dan kan dat een probleem zijn. Het tweede, en dat is zeker als je wat langer het water in gaat, is dat je onderkoeld kan raken wat er toe kan leiden dat je verdrinkt of in ieder geval zwaar in de problemen raakt."
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
Zo’n 150.000 dagjesmensen trokken vandaag met het uitzonderlijke mooie weer naar zee. Aan de kust is het vandaag dan ook over de koppen lopen. Hoewel het zwemverbod van kracht blijft, zoeken veel mensen verkoeling in het water. Alle hotels zijn in dit verlengde Paasweekend volgeboekt en de temperaturen gingen vlot boven de 20 graden. Maar in geen enkele badgemeente mag er gezwommen worden omdat er nog geen redders aan het werk zijn. Met amper 12 graden is het water te koud om te zwemmen. Nu al reddingsposten bemannen, kost de kustgemeenten handenvol geld. Enkel in Blankenberge houden strandredders een oogje in het zeil. ‘Door de toevloed aan toeristen zijn we bijna verplicht een beperkt toezicht te houden’, zegt burgemeester Ludo Monset (open VLD). ‘Dit betekent niet dat het baden is toegelaten, laat staan dat er een badzone wordt opengesteld.’
'Veiligheid heeft een prijs'
Steeds meer rijst de vraag waarom er in deze uitzonderlijke omstandigheden geen toezicht is op de stranden. ‘Soms zegt men veiligheid heeft geen prijs. Dat klopt niet’, zegt Johan Debyser, kabinetschef gouverneur West-Vlaanderen, aan de VRT. ‘Veiligheid heeft wel een prijs. De vraag is: welke prijs wil je betalen voor die veiligheid? Als we dat willen organiseren, zou er een kost zijn. De kustgemeenten moeten nagaan of het echt verantwoord is om die uitgaven te doen.
'Noorzee gevaarlijk'
Veel redders zijn ook jobstudenten en die zijn moeilijk te vinden in deze periode. De reddingsposten zijn bemand van half juni tot half september. In Blankenberge zijn ze al bemand vanaf half mei. ‘We appelleren op het veiligheidsbewustzijn van de mensen zelf’, zegt Debyser. ‘We proberen de mensen erop te wijzen dat de Noordzee geen veilige zee is. Zwemmen is alleen toegelaten wanneer de reddingsdiensten open zijn. Mensen hebben daar zelf een bepaalde taak.’
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 23 april 2011, 18:54 uur, door MarkNL
Exploitanten van strandtenten deden zaterdag tijdens de eerste dag van het paasweekeinde goede zaken. Het stralende zonnetje en de hoge temperaturen lokte in de loop van de dag tienduizenden mensen naar de kust. Overigens gaf dat voor het verkeer relatief weinig problemen.
Voorzitter Paul Zonneveld van Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) meldde aan het eind van de middag dat het op vrijwel alle stranden een drukke dag was geweest. Een uitzondering vormde Katwijk aan Zee waar het de hele dag vrij rustig bleef.
Het was de tweede achtereenvolgende goede dag voor de strandtenthouders. Vrijdag waren de stranden ook al behoorlijk vol. ,,Dit seizoen begint op deze manier natuurlijk prachtig'', aldus Zonneveld.
Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland moesten strandwachten door de drukte voornamelijk kleine eerste hulp verlenen, vooral voor schaaf- en snijwonden. ,,Mensen gedragen zich gezellig en genieten van het mooie weer.'' Ook zaterdag was net als een dag eerder sprake van kinderen die een tijdje zoek waren. Van Mourik kon geen exacte aantallen geven. Hij raadt ouders aan hun kinderen goed in de gaten te blijven houden en polsbandjes te geven met hun naam erop. De Reddingsbrigade hoefde nauwelijks hulp te verlenen op zee. Weinig mensen wagen zich in het nog erg koude water.
Bron: de Pers
De Kempen waren zaterdag voor de tweede dag op rij de warmste regio van Europa. Dat meldt weerman Eddy De Mey. Op de luchtmachtbasis Kleine Brogel werd 29,5 graden gemeten, meteen de hoogste temperatuur dit jaar.
Vrijdag steeg het kwik er tot 28,6 graden. Een dag eerder werd 27,8 graden opgetekend, wat toen goed was voor een tweede plaats op de Europese ranglijst.
Opmerkelijk is dat er zaterdag liefst drie officiële Belgische meetpunten in de top 15 te vinden zijn. In Beitem werd 27,3 graden gemeten en Munte in Oost-Vlaanderen kwam uit op 27,1 graden.
Zondag wordt het wellicht zo'n 2 tot 3 graden minder warm, doordat er hoog in de atmosfeer vanuit Duitsland iets koelere lucht binnendringt. De zon schijnt echter weer volop.
Bron: Nieuwsblad
Het record van de warmste Pasen werd dit weekend niet gehaald. "In 1949 haalden we meer dan 28 graden op Pasen", zegt David Dehenauw van het KMI. "Vandaag werd in Ukkel slechts 23,8 graden geregistreerd", aldus Dehenauw. De hoogste temperatuur in ons land werd opgetekend in het Limburgse Kleine Brogel. Daar haalde het kwik een maximum van 28,5 graden. Of Limburg daarmee ook de warmste plek in Europa was, valt voorlopig nog af te wachten, zegt weerman Eddy De Mey.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Voor de derde dag op rij zijn de Kempen zondag de warmste regio van Europa geworden. Op de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Limburg werd 27,8 graden gemeten. Gisteren/zaterdag werd het er 29,5 graden en vrijdag 28,6. Een dag eerder (donderdag) werd 27,8 graden gemeten, wat toen goed was voor een tweede plaats op de Europese randlijst. Opmerkelijk voor vandaag/zondag is dat vijf officiële meetpunten in ons land binnen de Europese top 15 zijn geëindigd.
Of dit nu de warmste paasdag ooit is? "Voor wat het centrum van het land betreft is deze paasdag de warmste in minstens 100 jaar", zegt weerman Eddy De Mey. "Maar vermits Pasen een variabele feestdag is zijn vergelijkingen niet correct. Drie jaar geleden sneeuwde het. Pasen viel toen in maart en in de Ardennen lag er op dat moment 40 cm sneeuw."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Pasen 2011 heeft in toeristisch opzicht alle records gebroken. Meer dan een half miljoen Nederlanders genoten in eigen land van het mooie weer en ruim 1 miljoen buitenlanders brachten de paasdagen hier door. Niet eerder waren zoveel toeristen tijdens de paasdagen in Nederland. Alle bezoekers samen brachten zo’n 750 miljoen euro in het laatje, ook een record.
Nederlandse toeristen gaven 550 miljoen euro uit aan verblijf, amusement, eten en drinken. Buitenlandse gasten, waarvan 65 procent Duitsers, spendeerden nog eens 200 miljoen. ,, Ook qua bestedingen verbreekt Pasen 2011 hiermee alle records’’, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag. De bezoekersaantallen overtreffen zowel de voorspellingen als de aantallen van vorig jaar ruimschoots.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Gisteren werd de warmste Eerste Paasdag ooit in Nederland. Met 26,0 graden kwamen we in De Bilt anderhalve graad hoger dan het oude record uit 1949; op 17 april werd het toen 24,5 graden. Ook vandaag, Tweede Paasdag, wordt het erg warm, maar of we ook nu weer een record gaan breken, is nog maar de vraag. In diezelfde 1949 op 18 april werd het toen zomers warm met 25,3 graden. Door een uiteindelijk iets meer noordoostelijke wind later vandaag, wordt het spannend of we dat deze Tweede Paasdag in De Bilt gaan bereiken. In zijn geheel stevent deze aprilmaand echter wel af richting een record: de warmste ooit?
De windrichting speelt in deze tijd van het jaar een grote rol, want langs de Belgische kust is het met een noordenwindje rond het middaguur een graad of 12, terwijl het langs de Nederlandse kust met een oostenwindje tegelijkertijd nog zo'n 22 graden is!
Tot op heden is april 2007 de warmste aprilmaand ooit sinds het begin van de metingen in 1706 met een maandgemiddelde temperatuur van 13,1 graden. April 2009 stond met 12,2 graden op de tweede plaats, maar deze is op dit moment naar een derde plaats gezakt, want het maandgemiddelde van deze huidige aprilmaand ligt al op 12,7 graden. Zeker is deze 2e plek nog niet, want we hebben natuurlijk nog een aantal dagen te gaan voordat de maand om is en in die korte tijd kan er nog van alles gebeuren. Het wordt dus spannend.
De maandgemiddelde temperatuur van april maakt halverwege de maand ineens een enorme spurt omhoog. We zitten momenteel al ruimschoots boven normaal.
20-gradengrens
Met ongeveer 16 graden verliep 1 april al vrij warm voor de tijd van het jaar. De ‘normaal’ voor de eerste decade van april ligt rond 12 graden en daar zaten we toen dus al diverse graden boven. Op 2 april schoot het kwik toen ineens omhoog en werd het op veel plaatsen in het land al ruim 20 graden. In De Bilt werd 23,2 graden en in Eindhoven werd op die dag de zomerse status al bereikt met precies 25,0 graden.
25-gradengrens
Lang duurde deze warme piek echter niet, want op de dagen daarna moest toch de jas weer aan, met ineens nog maar een graad of 13 op de thermometer. Er volgden halverwege de maand opnieuw een paar (korte) pieken, maar de ‘langdurige’ warmte volgde tegen het einde van de tweede decade. Op 19 april werd het in De Bilt toen al 23,8 graden (Eindhoven behaalde wederom een zomerse dag met 25,2 graden) en langzaam ging het kwik op de dagen daarna verder omhoog. De 25-gradengrens werd op 20 april met 24,6 graden nog net niet gehaald, maar de 21e was het zover; het werd precies 25,0 graden in De Bilt.
Op 2 april steeg het kwik ineens tot ruim boven 20 graden, daarna volgden nog enkele korte pieken, maar de langdurige warmte begon rond de 19e.
Langere periode
Een dag waarop het 25,0 graden of meer wordt, heet in de meteorologie een ‘zomerse dag’ en gisteren (zondag, Eerste Paasdag) noteerde De Bilt zijn vierde zomerse dag op rij. Op 22 en 23 april werd het in De Bilt 26,3 graden en gisteren bleef het kwik in de thermometer steken op precies 26,0 graden. In Hoek van Holland werd het vooral op die 22e en 23e april nog warmer met respectievelijk 27,9 en 27,8 graden.
April 2007
De enige aprilmaand die meer zomerse dagen had dan deze was die in 2007. Er waren toen 2 periodes van elk 3 en 4 zomerse dagen. Halverwege de maand, op 15 april, werd het toen 28,9 graden in De Bilt en in het Zeeuwse Westdorpe werd het toen 29,7 graden! Dat was echter nog geen record, want in Limburg werd op 21 april 1968 maar liefst 32,2 graden gemeten. De tweede aaneengesloten reeks zomerse dagen in april 2007 viel van 25 tot en met 28 april, dus nog iets later in de maand dan nu het geval is.
Op heel veel plaatsen steeg het kwik gisteren, zondag, tot boven 25 graden.
Koude put
Of de reeks zomerse dagen nog langer wordt deze maand is hoogst twijfelachtig. Op nadering van een zogeheten ‘koude put’ vanuit het oosten, een lagedrukgebied met daarbij meer bewolking, van tijd tot tijd een bui of een beetje regen en iets koudere lucht, draait de wind later vandaag van het oosten naar het iets minder warme noordoosten en daarmee wordt het nog spannend of we de huidige reeks nog een dagje kunnen verlengen tot 5 dagen. Met een noordelijke wind komt het kwik vanaf morgen (dinsdag) in ieder geval een flink aantal graden lager uit en pas op vrijdag de 29e zien we weer een stijgende lijn… Met de huidige temperatuursverwachting voor de komende dagen komen we uit op een maandgemiddelde temperatuur van precies 13,0 graden, dat zou een tweede plaats betekenen.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Het seizoen voor de attracties in Nederland is fantastisch begonnen. Dat heeft een woordvoerder van de Club van Elf maandag laten weten. In de club zijn onder meer de Keukenhof, Madurodam, de Efteling en Burgers' Zoo verenigd. Door het mooie weer waren de verwachtingen hooggespannen, maar die zijn volledig uitgekomen. De Keukenhof begroette in het paasweekend ruim 100.000 bezoekers. Volgens algemeen directeur Piet de Vries was het waarschijnlijk een van de beste paasweekeinden uit de geschiedenis van het park, dat nog tot en met 20 mei open is. Het mooie weer, het feit dat Pasen laat valt en de bollen in het park in volle bloei staan, hebben daar alles aan bijgedragen.
Naast Nederlandse gezinnen en Duitsers, trokken er opvallend veel Aziaten naar de Keukenhof. Het bloemenpark ging maandagochtend al om zeven uur open.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het strandbezoek op tweede paasdag kwam laat op gang maar vandaag bleek door het draaien van de wind een betere stranddag dan gisteren. Daardoor werd het uiteindelijk toch nog druk op de Nederlandse stranden, meldde voorzitter van Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) Paul Zonneveld.
De wind draaide naar het oosten, waardoor strandbezoekers in de luwte zaten en de omstandigheden erg behaaglijk waren, zei Zonneveld. Zondag kwam de wind juist van zee, zorgde die dag voor koelte op het strand, in tegenstelling tot de rest van het land. Zonneveld is erg tevreden over de paasdagen, niet alleen vanwege het goede weer, maar ook omdat het strand volgens hem de afgelopen dagen erg breed was, wat veel ruimte voor zonaanbidders opleverde. Dit kwam doordat in zee weinig stroming was, aldus de voorzitter van de strandexploitanten.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
"De paasvakantie was zeer goed tot uitstekend", vat directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende de twee voorbije weken samen. Voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist neemt het woord 'droomvakantie' in de mond. "Niemand klaagt", voegt hij eraan toe. "Wij hebben niemand horen klagen tijdens deze vakantie", zegt woordvoerster Evy Vandemaele van de Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen. "Het algemeen gevoel zit goed. Onze leden aan de kust hangen voor een groot stuk af van het weer en dat zat opperbest mee." Cijfers over de omzet van de hotels, restaurants en brasseries heeft de federatie nog niet.
"Beelden van strand zijn ongezien"
"Dit was een droomvakantie", zegt voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist. "Ik wil direct tekenen voor nog zo'n seizoenstart. Zowel bij de hotels, de huurvakantieverblijven als de gastenkamers was er een zeer hoge bezetting. De beelden van het strand tijdens deze paasvakantie zijn ongezien. Het is dan ook logisch dat niemand klaagt."
"Beste paasvakantie in tien jaar"
"Dit is zeker de beste paasvakantie in meer dan tien jaar tijd", beklemtoont directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende. "De vakantie startte met een prachtig weekend. Daarna volgde een eerste drukke week. Normaal is die het zwakst omdat ze het verst van het paasweekend ligt. Tijdens de tweede week kwamen er alleen boekingen bij. Het paasweekend is traditioneel druk met een hotelbezetting van circa 90 procent. Dit jaar werd het verblijfstoerisme massaal met dagtoeristen aangevuld. Dat is een belangrijke extra." Enkel de overdekte speelparken zagen deze vakantie wat minder volk.
Bron: HLN