De toeristische sector aan de kust heeft zaterdag genoten van de eerste warme weekenddag van 2011. Bovenop de tweedeverblijvers die massaal naar hun vaste stek aan zee afzakten, daagden zaterdag massaal veel dagjesmensen op. Cijfers zijn er nog niet. Maar de terrasjes waren goed gevuld. De zon bleef standhouden tot zaterdagavond. Er wordt verwacht dat daardoor nog veel mensen zullen blijven kuieren waardoor ook de restaurants een deel van de opbrengst kunnen meepikken. Zondag wordt minder zonnig weer verwacht. De kust hoopt op de positieve effecten van haar microklimaat.
De hotels aan de kust zitten niet vol. Dat heeft onder meer te maken met de nabijheid van de paasvakantie. 'We schatten de bezetting op circa 80 procent', zegt directeur Linda De Mey van Toerisme Blankenberge. 'Mensen die tot het laatste moment van de zon willen genieten, zullen zeker nog een kamer vinden.' Op de weg bleef de chaos zaterdagmorgen uit. Er stond op de E40 tijdelijk een file door een ongeval in Nevele maar grote problemen bleven uit. Om 18 uur moest op de Vlaamse autowegen amper 6 kilometer worden aangeschoven maar was het richting binnenland redelijk druk. De terugtocht zal mogelijk gespreid verlopen waardoor grote hinder kan uitblijven. Zondag wordt het een pak frisser en kan het regenen. Na het weekend is het vrij koel en wisselvallig, maar in de tweede helft van de week wordt het opnieuw zonniger en zachter.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:25 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het was vandaag de eerste warme dag van het jaar. De hoogste temperatuur die het KNMI in De Bilt heeft gemeten, bedroeg 24,8 graden. Op de meeste plaatsen was het tussen de 21 en 23 graden. Meteorologen spreken van een warme dag als temperaturen bereikt worden van 20 graden of hoger. De terrassen zaten vol. De parken puilden uit en de eerste zonneaanbidders lieten zich zien op het strand. Het was gemiddeld 22 graden in Nederland. De warmste dag tot nu toe.
Het behaaglijkst werd het in het zuiden van Nederland. In Brabant en Limburg zijn temperaturen gemeten van bijna 24 graden. In het Noorden was het beduidend minder. Vooral op de waddeneilanden daar bleef de temperatuur onder de 20 graden steken. Vandaag was het volgens het KNMI de eerste echte warme dag. Dat is later dan vorig jaar, toen werd het op 24 maart al 21 graden. Daartegenover staat dat in 2008 de eerste warme dag pas eind april was. Volgens het KNMI neemt het totaal aantal warme dagen toe. Van zomerse dagen spreken we overigens pas als de temperaturen boven de 25 graden komen. Daar zullen we helaas nog even op moeten wachten, want morgen dalen de temperaturen weer gestaag.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De hoogste temperatuur die het KNMI zaterdag in De Bilt heeft gemeten, bedroeg 24,8 graden. Een droge, warme en zonnige dag zo vroeg in het voorjaar is niet uitzonderlijk. Op 29 maart 1968 werd het op sommige plaatsen in Noord-Brabant en Limburg 25,6 graden. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI. Volgens het KNMI valt de eerste warme dag (plus 20 graden) van het jaar meestal in april. Uitzonderingen waren onder meer 1961 en 1990, toen het op 17 maart al meer dan 20 graden was. In 1983 werd de grens van 20 graden pas op 31 mei bereikt, aldus het KNMI. De maand april staat bekend om het grillige weer. Het kan nog sneeuwen, maar het kan ook flink warm zijn. Zo werd op 21 april 1968 in Venlo een temperatuur gemeten van 32,2 graden. April 2007 was met gemiddeld 13,1 graden de warmste in drie eeuwen. De koudste april was in 1917 met een gemiddelde van 4,6 graden.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
Het is een dag mooi weer en de brandweer heeft gelijk al weer te maken met een duinbrand. Zaterdagavond even na 19.00 uur kreeg de brandweer van Katwijk de melding van een natuurbrand aan de Sportlaan in Katwijk. Ter plaatse aangekomen, bleek de brand te woeden in het gebied tussen Katwijk en Wassenaar in. Ongeveer 50 vierkante meter van het Rijnlandse duingebied stond in brand. Met vuurzwepen en hogedrukspuiten wisten de brandweerlieden van Katwijk het lopend vuurtje te stoppen. De brandweer van Wassenaar die inmiddels ook onderweg was, hoefde na de snelle blusinzet van Katwijk niet meer ter plaatse te komen. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Een nog onbekende man is zaterdagavond door verdrinking om het leven gekomen. Het tragische ongeval vond plaats rond 18.30 uur in het Staalbergven aan de Vennenlaan in Oisterwijk. De politie gaat er van uit dat de man verkoeling zocht in het ven. Toen hij circa 20 meter uit de kant was, raakte hij vermoedelijk onwel en verdween onder water.
Een getuige sloeg alarm, waarna de hulpverleningsdiensten in actie kwamen. Duikers van de brandweer gingen het water in, terwijl de politie de zoekactie vanaf de kant coördineerde. Er stond een traumahelikopter stand-by voor het geval de drenkeling tijdig gevonden zou worden. Een politiehelikopter speurde vanuit de lucht het wateroppervlak af. Omstreeks 19.45 uur werd de drenkeling gevonden. Hij is toen nog gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Dat mocht allemaal niet meer baten. De man bleek te zijn overleden.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De hoogste temperatuur die het KNMI gisteren in De Bilt heeft gemeten, bedroeg 24,8 graden. Het warmst werd het in Eindhoven met 25,0 graden. Daarmee is voor het eerst een 'zomerse' temperatuur gemeten, dit jaar. Dat meldt het KNMI. Een droge, warme en zonnige dag zo vroeg in het voorjaar is niet uitzonderlijk. Op 29 maart 1968 werd het op sommige plaatsen in Noord-Brabant en Limburg 25,6 graden. Volgens het KNMI valt de eerste warme dag (plus 20 graden) van het jaar meestal in april. Uitzonderingen waren onder meer 1961 en 1990, toen het op 17 maart al meer dan 20 graden was. In 1983 werd de grens van 20 graden pas op 31 mei bereikt, aldus het KNMI.
De maand april staat bekend om het grillige weer. Het kan nog sneeuwen, maar het kan ook flink warm zijn. Zo werd op 21 april 1968 in Venlo een temperatuur gemeten van 32,2 graden. April 2007 was met gemiddeld 13,1 graden de warmste in drie eeuwen. De koudste april was in 1917 met een gemiddelde van 4,6 graden.
Bron: AD
Een tiental boeren heeft delen van hun land onder water gezet om weidevogels te helpen. Ze geven hiermee gehoor aan een oproep van Landschap Noord-Holland. Die ziet het weidevogelseizoen mislukken omdat het al zolang niet heeft geregend. Daardoor zijn de weilanden droog en blijven wormen onbereikbaar voor weidevogels. Er moet dus water uit de sloot het land op, zoals bij veehouder Ad Beentjes in Kwadijk.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
Een man uit Sint-Niklaas is gisteravond in het Nederlandse Terneuzen opgepakt. De man liet zijn kind achter in een afgesloten auto, terwijl hij een bezoek bracht aan een coffeeshop. Buurtbewoners verwittigden de politie. Agenten sloegen de ruit van de auto in en konden de kleuter bevrijden. Die was helemaal oververhit. De man is opgepakt voor het bezit van softdrugs en is verhoord voor het achterlaten van zijn kind.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het is vandaag en morgen droog en de zon schijnt volop. Er waait een zwakke wind. De middagtemperatuur kan in het binnenland oplopen tot 20 graden. Mensen die van het buitenleven houden, moeten er nu van genieten, want de zon gaat zich na morgen weer verschuilen. Maandagavond neemt de bewolking al toe. Vanaf dinsdag zijn er enkele buien.
Bron AD
Het heerlijke lenteweer heeft duizenden toeristen tot een dagje aan zee kunnen verleiden. Overal aan de kust, van De Panne tot Knokke, was het gezellig druk, al was het er met 17 graden een stuk minder warm dan in het binnenland. Daar werden temperaturen tot 22 graden opgetekend. Maandag steekt de zon nog een tandje bij, met pieken tot 23 graden in de Kempen, maar vanaf dinsdag duiken de temperaturen omlaag. De komende dagen wordt het wisselvallig met buien, en temperaturen overdag van 10 tot 13 graden.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Tot diep in de volgende week staat Nederland onder invloed van een hogedrukgebied. Ook vandaag is dat al het geval, alleen gooiden binnendrijvende wolkenvelden wat roet in het aandeel zon. Vandaag en de dagen daarna zullen vooral in het teken van zonneschijn staan, afgewisseld door stapelwolken. Opvallend is de geleidelijke stijging van de middagtemperaturen. Aanstaande maandag gaan we in het zuiden weer naar 20 graden. Er ligt wel een klein addertje op de loer; zeewind.
De berekende windrichting en windkracht voor vanmiddag. In het binnenland staat een zwakke wind uit zuidoost, oost en noordoost. Aan zee, tot ongeveer 40 km zeewaarts, waait er een lichte aanlandige bries. Ook op het IJsselmeer geldt het zeewindeffect. Aan alle zijden van het IJsselmeer wordt de wind aanlandig.
April en mei zijn dé maanden waarin een kille zeewind kan opsteken. Een zeebries ontstaat op warme dagen als er boven land weinig wind is. In de loop van de ochtend stijgen thermiekbellen, op, die aan het aardoppervlak een steeds groter tekort aan lucht overlaten. Boven het relatief koude zeewater (momenteel een graad of ontstaat geen thermiek en blijft de lucht eerst in rust. Hoe groter echter het tekort aan lucht boven het land wordt, hoe groter de kans is dat er wind van zee opsteekt. En als dat briesje eenmaal vanaf het koude water waait, wordt het aan het strand plots erg kil. Mocht er daarbij op zee mist aanwezig zijn, dan schuift die grijzigheid ook binnen, meestal tot tegen de duinen. In beide gevallen kan een zonnige lentedag landinwaarts iedereen in korte hemdjes laten lopen bij 20 graden, terwijl een smalle kuststrook amper 9 graden haalt. Wie vantevoren de juiste weersinformatie tot zich neemt, weet of jas en trui mee in de tas moeten.
Het verwachte aandeel (stapel)wolken voor vanmiddag 14.00 uur (UKMO-model). We berekenen dat in achtsten, waarbij 0/8e voor onbewolkt staat en 8/8e voor een totaal bewolkte lucht.
Vandaag
Vandaag lijkt al een zeewind op te gaan steken. Terwijl gedurende de ochtend de zon voor opwarming zorgt en het vrijwel windstil is, zal tegen het middaguur de wind op de stranden vanaf zee gaan waaien. Een van de voorwaarden waaronder een zeewind ontstaat, is dat er een duidelijk verschil moet zijn tussen de zeewatertemperatuur en de temperatuur van het binnenland. Op het moment dat morgen de zeebries opsteekt is het in het binnenland 11 a 12 graden en is het temperatuurverschil met het zeewater zo’n 4 graden. In het binnenland zijn thermiekbellen dan al eventjes op gang aan het komen. Goed nieuws voor roofvogels, ooievaars en zweefvliegers, zij kunnen in de loop van morgenochtend ‘aan de slag’. Een volgende voorwaarde waaronder zeewind ontstaat, is dat de thermiekbellen wel tot rond 1 km hoogte moeten komen. Als de thermiek al veel eerder stopt, bv rond 600 meter hoogte, dan komt er geen goede luchtcirculatie voor zeewind op gang. Maar ook als de thermiek tot boven 1,5 kilometer hoogte gaat, zal de luchtcirculatie niet optimaal zijn voor zeewind.
Eigenlijk ontstaat er in de loop van de dag boven het koude Noordzeewater en boven het water van het IJsselmeer een klein hogedrukgebied. Vanuit dat hogedrukgebiedje gaat de wind naar de lage luchtdruk waaien. En die lage luchtdruk vinden we dan boven land, daar waar de lucht opstijgt (thermiekbellen) en er dus aan de grond een ‘tekort’ aan lucht ontstaat.
De lucht is niet heel vochtig, maar wel vochtig genoeg om her en der stapelwolken te laten ontstaan. Ook in de kustprovincies, die in het voorjaar vaak gevrijwaard blijven van cumulus, zal opbollende stapelbewolking te zien zijn. Dit aangezien er boven land een heel licht oostelijk briesje waait, dat als het ware ‘botst’ op het lichte zeewindje. Op dat ‘botsingspunt’ kan de lucht alleen maar omhoog, geforceerd omhoog, en zodoende ontstaan er stapelwolken. Aan het strand zal het vrijdagmiddag zo’n 10 tot 13 graden zijn, in het binnenland 14 tot 16 graden. De hoogste temperaturen zijn voor Brabant en Limburg.
Zaterdag
In de nacht naar zaterdag wordt de wind overal noordoostelijk, zwakjes nog steeds. Zaterdag overdag blijft het allemaal kalm in de atmosfeer. Ook die dag zal er dus vrij snel (laat in de ochtend) alweer een zeewind opsteken. Stapelwolken en zon wisselen elkaar in vriendelijke vorm af en in het binnenland wordt de temperatuur een fractie hoger dan morgen. Op de kust zullen de maxima wederom 10 tot 13 graden bedragen.
Zondag en verderop
Vanaf zondag lijkt de ‘gewone’ wind wat prominenter te worden. Met een hogedrukkern veelal net iets ten noorden of ten noordwesten van ons zal de wind noordoost of oost worden. De temperaturen gaan geleidelijk wat omhoog en daarmee neemt de temperatuurtegenstelling tussen het zeewater en het binnenland verder toe. In principe zal daardoor de kracht van de zeewind wat toenemen, aan de andere kant zal bij een straffere achtergrondwind het zeebriesje later op gang komen.
Bron Meteo Consult
De tweede week van de paasvakantie belooft zonnig en warm te worden. Halfweg de lente krijgen we zelfs zomerse temperaturen, die in het binnenland de hele week de kaap van de 20 graden overschrijden met dinsdag mogelijk zelfs 25 graden in de Kempen. Het wordt dus ongetwijfeld een topweek aan de Kust, al blijft het daar door de zeebries iets minder warm.
Vandaag wordt een droge dag met zon afgewisseld door wolkenvelden. Er waait een zwakke wind in hoofdzaak uit noordelijke richtingen. Aan de kust staat een matige zeebries. De maxima schommelen rond 14 graden aan zee en in de Ardennen en van 16 tot 19 graden in de andere regio's. Vannacht komen er brede opklaringen. De minima zakken naar 1 graad nabij Elsenborn en naar 3 tot 8 graden elders.
Dinsdag topdag
Morgen wordt het een fraaie lentedag met zonnige perioden. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost. Aan de kust gaat de wind in de namiddag uit zee waaien. De maxima gaan van 17 graden aan zee en in Hoog België tot 19 à22 graden in de andere streken. De rest van de week blijft het overwegend zonnig, droog en vrij warm. De middagtemperatuur varieert meestal tussen 19 en 24 of zelfs 25 graden.
Bron Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:26 uur, door Joyce.s
Ondanks dat het lente is, lijkt het wel volop zomer. Ook de komende week zal de zon zich van zijn beste kant laten zien als we de weerstations mogen geloven. Zeker tot vrijdag blijft het overdag warm waarbij temperaturen kunnen oplopen tot wel 24 graden. Niet iedereen is blij met opnieuw een regenvrije week. De agrarische sector kan op dit moment wel wat regenwater gebruiken nu het al lange tijd vrij droog is.
Bron BoN
De afgelopen weken hebben we in Nederland niets anders dan rustig lenteweer gehad. De zon scheen bijna iedere dag een behoorlijke tijd, er viel bijna geen neerslag en het was op veel dagen een stuk zachter dan het normaal in deze tijd van het jaar zou moeten zijn volgens de klimaatgeschiedenis van Nederland. In de tweede decade van april ligt het kwik gemiddeld over de laatste 30 jaar rond 14 graden in De Bilt en met vandaag op heel veel plaatsen in het land 20 graden of meer zitten we daar weer ruimschoots boven. In de loop van deze week stijgt het kwik op enkele plaatsen zelfs naar 25 graden en dit terwijl het in bijvoorbeeld Spanje en Portugal niet warmer wordt dan een graad of 16 tot 21 en in het zuidoosten van Europa, Griekenland bijvoorbeeld, niet warmer dan 17 graden.
Het gros van de Nederlanders is hartstikke blij met het zonnige en warme weer, maar er is ook een grote groep minder blij. Vorige week kon u in deze rubriek al lezen over de bomen, planten en grassen die steeds meer in bloei komen te staan. De pollen zijn dan ook talrijk en voor de hooikoortspatiënten is het dan ook geen pretje buiten. Ook veel boeren hopen op regen van betekenis, want de droogte slaat toe en met dit soort temperaturen gaat het ook snel met de verdamping en dus het nog aanwezige grondvocht.
Morgen (dinsdag) ligt er een hogedrukgebied ten noordoosten van ons, boven de Oostzee, daar omheen waait koudere lucht richting bijvoorbeeld Griekenland. Ook bevindt zich daar een lagedrukgebied. Ten westen van Portugal en Spanje ligt ook een lagedrukgebied en daaromheen waait ook koudere lucht vanaf zee het vasteland op. De warme lucht wordt vervolgens noordwaarts gestuwd en komt bij ons in de buurt uit.
In de bovenlucht ligt woensdag een zeer uitgestrekt hogedrukgebied boven een groot deel van Centraal-Europa. Boven Spanje en Portugal en boven Griekeland zie je enkele neerslaggebieden.
Het is dus droog in ons land en het ziet ernaar uit dat het zowel deze week, maar ook begin volgende week droog blijft. Iedere vorm van regen blijft buiten onze landsgrenzen door een hogedrukgebied ten noordoosten van ons. Het beweegt soms wat verder naar het oosten tot noordoosten, maar zijn plek wordt net als in de voorgaande weken vrijwel meteen weer opgevuld door een volgend hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. Dit patroon is nu al een aantal weken vrij standvastig.
Droogte
Rondom dit hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië steekt bij ons een veelal oostelijke wind op en daarmee wordt vrij zachte tot soms zelfs behoorlijk warme, maar bovendien ook erg droge lucht aangevoerd. Droge lucht warmt over het algemeen sneller op dan vochtige lucht, want het aanwezige vocht tempert de opwarming van een luchtdeeltje. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de grond. Naarmate er steeds minder vocht voorhanden is, zal de bodem sneller opwarmen. Ook de droogte speelt dus een grote rol in de hoge temperaturen van de komende dagen.
Woensdag is het ook in Spanje nog relatief warm met vooral in het uiterste zuiden 25 a 26 graden en die lucht begint geleidelijk ook steeds meer in ons land te arriveren.
Warmte op hoogte
Een andere belangrijke opwarmingsfactor is de lucht op grotere hoogte in de atmosfeer. Op ongeveer 5 kilometer hoogte, het 500 hPa vlak, maar ook op anderhalve kilometer hoogte, het 850 hPa vlak, wordt vanuit het zuiden van Europa warme lucht aangevoerd. Een uitloper van een hogedrukgebied, een rug, strekt zich uit van het Middellandse Zee gebied tot boven de Noordzee en omgeving. Voor de westkust van het Iberisch Schiereiland, op de Atlantische oceaan, ligt een vrij actief lagedrukgebied. Met een zuidelijke wind wordt tussen die beide systemen in, de warme lucht naar het noorden getransporteerd en deze maakt in het zuiden juist plaats voor koudere lucht vanaf de Atlantische Oceaan. In Spanje en Portugal komt het kwik de komende dagen dan ook uit tussen 17 en 12 graden en bovendien gaan daar ook een flink aantal buien vallen, soms ook met onweer.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Griekenland en omgeving. Rondom het hogedrukgebied dat over ons land heen ligt, wordt daar koudere lucht vanuit het noorden aangevoerd en veel warmer dan een graad of 17 wordt het daar de komende dagen dan ook niet. Ook is er daar tot en met woensdag een lagedrukgebied aanwezig en vallen van tijd tot tijd enkele stevige buien.
Donderdag is die warme lucht nog wel boven ons land aanwezig, terwijl in Spanje de koudere lucht vanaf zee is gearriveerd.
25 Graden
Ook hoger in de atmosfeer warmt de lucht dus steeds verder op boven ons land en met bovendien veel zon, een wind die waait vanaf het land richting de zee en de droogte gaat ook de opwarming dichterbij het aardoppervlak erg snel. Komende dagen wordt het dan ook op diverse plaatsen in het land 25 graden en dat is een flink stuk warmer dan in het zuiden van Europa.
Paasweekeinde
Ook voor het aankomende paasweekeinde ziet het er wat de zon en warmte betreft goed uit. De afgelopen jaren vielen de paasdagen regelmatig in het ‘water’ en was het bovendien wat killetjes, doordat de koudere en vochtige lucht toen erg dichtbij ons in de buurt lag. Het is nog een behoorlijke tijd vooruit, maar vooralsnog lijkt het een zonnig en droog weekeinde te worden met middagtemperaturen rond nog steeds 20 graden. We wachten dit jaar af!
Bron: Meteo Consult
Het mooie lenteweer lokt heel wat mensen naar het strand tijdens de paasvakantie. Ondanks de warme temperaturen is het verboden om te zwemmen aan de Belgische kust. De reddingsposten zijn immers nog niet bemand. Pas halfweg juni worden redders ingezet op het strand. Gisteren kwam in Oostende een kleuter in de problemen toen ze met een luchtmatras het water inging.
'Het water is eigenlijk nog te koud om redders in te zetten', legt Johnny Devey, voorzitter van de intercommunale kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV), uit. 'Door het goede weer tijdens de paasvakantie, gaan mensen soms tot aan de buik in het water. Toch blijft zwemmen verboden.' Pootje baden is wel toegelaten. Maar de IKWV raadt iedereen aan om voorzichtig te blijven en niet te ver de zee in te gaan.
Bron: De Standaard
Reddingsbrigades waarschuwen strandgangers komend paasweekend de ijskoude zee te mijden. Onderkoeling en een hartstilstand liggen op de loer. Bovendien zijn nog lang niet alle reddingsposten open. Dat meldt het AD. Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland verwacht door het mooie weer topdrukte op de stranden. Een verfrissende duik raadt hij echter af. Volgens Van Mourik is zwemmen met een zeewatertemperatuur van nog geen 10 graden bijzonder risicovol. 'Ga je toch de zee in, dan loop je kans op kramp en onderkoeling. Ook zijn zwakke hartspieren slecht bestand tegen het koude water.'
Het zomerse weer houdt nog zeker tot na de paasdagen aan. Dat voorspelt het KNMI. De derde zomerse dag van het jaar werd gisteren genoteerd met een temperatuur van 25 graden of meer. Deze temperaturen worden normaal pas voor het eerst in mei gemeten. Jaarlijks worden gemiddeld twintig tot dertig zomerse dagen genoteerd.
Bron AD
Deze week is met een temperatuur tussen 20 en circa 25 graden bijzonder warm. Normaal ligt de middagtemperatuur in deze tijd rond 14 graden. Daarmee en gezien de warme vooruitzichten groeit deze april uit tot een zeer warme maand. Ook de eerste tien dagen van deze maand waren met gemiddeld 11,8 graden tegen 7,9 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) warmer dan ooit. Sinds het begin van de metingen was de eerste decade van 1974 de warmste met gemiddeld 11,7 graden. De warme periode begon gelijk aan het begin van de maand: 2 april was op veel plaatsen de eerste warme dag (20 graden en hoger) van het jaar. In Eindhoven was die dag met 25,0 graden al zomers warm. Vanaf 19 april zijn in ons land op verschillende plaatsen opnieuw zomerse temperaturen gemeten.
De warme wind uit Zuid-Europa bracht ook saharastof noordwaarts. Ook in ons land is saharastof waargenomen en was het ook bij schemering goed te zien (foto: Jannes Wiersema)
De laatste decennia is april duidelijk warmer geworden. De grasmaand laat zelfs de grootste temperatuurstijging zien van alle maanden. Inmiddels staan al vier aprilmaanden uit de 21e eeuw in de top tien van de warmste sinds 1901: 2007 (13,1 graden), 2009 (12,2), 2005 (10,4) en 2004 (10,4). April 2011 komt waarschijnlijk ook in dat rijtje terecht. De maand april staat bekend om het grillige weer, maar het weer kan dus al zomers zijn, soms zelfs zeer warm. Zo werd op 21 april 1968 in Venlo een temperatuur gemeten van 32,2 graden, landelijk de vroegste tropische datum. De Bilt noteerde op 15 april 2007 met 28,9 graden de warmste dag van de meetreeks. Landelijk heeft Westdorpe met 29,7 graden de hoogste temperatuur voor de tweede decade van april. De hoogste temperatuur in de eerste decade van april is 27,4 graden gemeten op 3 april 1926 in Maastricht.
Een zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger is in april uitzonderlijk. In De Bilt levert april gemiddeld eens in de tien jaar een dag met zomerse warmte op. Uniek was april 2007 met in De Bilt zeven zomerse dagen en op 14 april de vroegste zomerse dag ooit. Ook april 1993 eindigde zomers. Het zuiden boekte vier zomerse dagen. Warme dagen met 20,0 graden of hoger zijn minder uitzonderlijk: gemiddeld over 1981-2010 telt april 3 warme dagen. April 2007 telde liefst 14 warme dagen.
Op warme dagen in het voorjaar koelt het 's avonds en 's nachts door sterke uitstraling in de regel sterk af. Het verschil tussen de maximum- en minimumtemperatuur, de dagelijkse gang, kan dan heel groot zijn. Op sommige dagen in maart of april kan het 's nachts 20 graden kouder zijn dan overdag. Bijzonder was april 1996: in Nieuw Beertha wees de thermometer op 15 april 's ochtends -5 graden, maar 's middags +16 graden. De week daarvoor, op Paaszondag, was er ook een temperatuurverschil van 21 graden tussen ochtend en middag voorgekomen. In de vroege zomer van de laatste dagen van april 1993 beheerste bleef het ook ’s nachts zwoel. In De Bilt kwam de temperatuur op 30 april 1993 niet lager dan 13,9 graden. Met 26,9 graden bood 1993 ook de warmste Koninginnedag.
Door het zomerse weer wordt dit paasweekeinde topdrukte verwacht aan de kust. Reddingswerkers en strandtenthouders hebben alle zeilen bijgezet om op tijd klaar te zijn voor de menigtes. De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade is een maand eerder paraat dan normaal. Normaal beginnen de vrijwilligers pas rond juni, maar vanwege het warme weer heeft de gemeente vorige week besloten om de reddingsbrigade dit weekend al in te zetten. Een woordvoerder van de reddingsbrigade waarschuwt strandgangers voor de risico's van een spontane duik. "Het water is nog niet eens tien graden. De kans dat je onderkoeld raakt is daarom erg groot." Vooralsnog zijn er nog geen gevaarlijke stromingen gesignaleerd. Daar maakt de reddingsbrigade zich ook niet zo druk om. "Door het mooie weer zal er weinig wind staan en de wind komt bovendien uit het oosten. Weinig kans dat daar gevaarlijke stromingen uit ontstaan, maar we moeten goed blijven opletten."
Ook strandtenthouders zijn al een week bezig met de voorbereidingen. "In verband met de warmte hebben we onze bezetting verdubbeld. Er staat nu zo'n dertig man personeel op een dag. Ook hebben we dubbel zoveel producten moeten inkopen," zegt een manager van strandtent BoraBora in Scheveningen. Niet alleen Nederlanders, maar ook veel buitenlandse toeristen worden verwacht aan de kust bij Den Haag. Volgens de manager van vistent Eekhof op de boulevard van Scheveningen is het altijd druk bij hem. "Scheveningen staat bekend om de vis en veel toeristen komen daar op af. Tijdens deze weekenden moet ik nog meer inkopen dan normaal. Vooral de haring is populair onder de toeristen."
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Op de Nederlandse wegen is het vrijdag flink druk wegens het mooie paasweer. Vooral op de wegen vanuit Duitsland en naar het strand is het druk, aldus de ANWB. In totaal staat er rond het middaguur ongeveer 140 kilometer file.Op de A12 tussen de Duitse grens en afslag Arnhem-Noord staat 17 kilometer file. Ook zijn er 'strandfiles', zegt een woordvoerder van de ANWB. Op de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen staan veel auto's met Duitse nummerborden vast richting de Zeeuwse kust. Tussen Rilland en de Vlaketunnel staat 11 kilometer file. Op de A1 Apeldoorn richting Amsterdam staat tussen Hoenderloo en Stroe 7 kilometer file na een verkeersongeluk.
Waddeneilanden
De paasdagen en het mooie weer lokken dit weekeinde ook veel mensen richting de Waddeneilanden. De veerdiensten zetten extra boten in om de drukte op te vangen. Vanuit de haven van Harlingen vertrokken vrijdagochtend afgeladen boten richting Terschelling en Vlieland. Rederij Doeksen is tevreden. ''Het is aanzienlijk drukker dan vorig jaarâ€Â, zegt woordvoerder Richard de Vries. ''Ik schat dat we 20 procent meer mensen vervoeren.'' De voornaamste reden is dat Pasen dit jaar laat valt, vermoedt hij. ''Het is daardoor een stuk warmer. Valt Pasen in maart, dan denken mensen nog niet zo snel aan een rondje fietsen op een Waddeneiland.â€Â
Dringen
Ook bij de veerboten naar Schiermonnikoog en Ameland is het vrijdagochtend dringen. Germ van Langen, directeur passagiersdiensten van Rederij Wagenborg: ''Met Pasen is het sowieso druk, maar nu hebben we veel meer passagiers vanwege het mooie weer. We zetten extra boten in. De eerste diensten zaten vanochtend helemaal vol.â€Â
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Met een zonnig verlengd paasweekend in het vooruitzicht trekken zoals verwacht heel wat mensen richting kust. Dat zorgt vrijdagmiddag vooral voor problemen op de E40 tussen Aalst en Gent. Op de E40 richting kust tussen Aalst en Gent verloopt het verkeer sterk vertraagd. Er is sprake van een vertraging van een half uur. Ook op de N49 en de N31 is het momenteel erg druk. 'Veel toeristen zijn op dit moment onderweg naar de kust en dat zorgt voor problemen op de klassieke knelpunten', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Er trekken dit weekend ook heel wat Duitsers en Nederlanders richting Kust en dat zorgt voor extra drukte. Vooral op de wegen rond Antwerpen verwachten we veel buitenlands verkeer.'
Beeckman verwacht dat de drukte wat zal afnemen na 14 uur, omdat de meeste toeristen tegen dan hun bestemming hebben bereikt. 'Tijdens de avondspits zal de drukte weer toenemen, maar er worden voorlopig geen grote problemen verwacht. Er is vandaag sowieso minder economisch verkeer. Vanuit Antwerpen en Brussel zullen in de loop van de avond nog wel mensen richting kust trekken, maar zonder ongevallen zou de avondspits beter moeten meevallen dan op een normale weekdag', aldus nog Beeckman. Mobiliteitsverenigingen Touring en VAB waarschuwden eerder al dat ook de terugkeer van toeristen op alle avonden van het verlengde weekend voor files kan zorgen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0