Kwam het leven uit de ruimte? Deze theorie krijgt een steuntje in de rug door ammoniak in een meteoriet. Hoe ontstond het eerste leven op aarde? Wetenschappers hebben een aardig idee hoe in de oersoep de eerste eenvoudige organismen ontstonden. Maar wát gaf het zetje tot het ontstaan van leven? Daarover tasten we tot nu toe in het duister. Gelukkig heeft een Amerikaanse wetenschapper gezorgd voor een doorbraak in de studie naar het vroegste leven. Sandra Pizzarello van de Arizona State University in de VS heeft buitenaards ammoniak gevonden in een meteoriet die in 1995 werd ontdekt op Antarctica. Dat lijkt misschien niet zeer spectaculair, maar onderzoekers naar het ontstaan van het leven op aarde staan te juichen.
Ammoniak is namelijk een van de belangrijkste bouwstenen van mens en dier. Uit ammoniak kunnen bijvoorbeeld aminozuren ontstaan, de belangrijkste elementen van eiwitten, of uiteindelijk zelfs dna. Zonder ammoniak was leven op aarde waarschijnlijk nooit van de grond gekomen. Meteoriet Graves Nunataks 95229 bevat ammoniak dat uit de ruimte afkomstig is. Daarnaast vonden de onderzoekers ook nog stikstof in de steen, een andere aanwijzing dat deze meteoor een belangrijke rol kan hebben gespeeld bij het ontstaan van leven. Uit stikstof kunnen namelijk organische verbindingen ontstaan die een andere bouwsteen vormen voor het bestaan van ons allemaal.
Bron Faqt | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:19 uur, door Joyce.s
Maar er is net zoveel kans dat de journalist het niet helemaal gepakt heeft.
Ammoniak gevonden, da's gewoon een doodnormale verbinding tussen waterstof en stikstof. Het zegt niets over leven. Het hele heelal kan bestaan uit ammoniak zonder dat er ook maar enige andere vorm van leven is.
Stikstof gevonden... dat lijkt me logisch als je ook ammoniak vond, dat bestaat voornamelijk uit stikstof.
Kortom: niets nieuws onder de zon.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!