De afgedankte Duitse satelliet Rosat is in tegenstelling tot een andere satelliet vorige maand niet in zee gestort. De ongeveer 30 brokstukken van het gevaarte moeten ergens in China geland zijn. In de risicozone liggen twee Chinese grootsteden. Maar aangezien de restanten nog steeds spoorloos zijn, is de kans klein dat er slachtoffers zouden zijn. De Chinese steden Chongqing en Chengdu hebben elk twee miljoen inwoners. Het had dus minder goed kunnen aflopen als de brokstukken van satelliet Rosat op deze drukbevolkte gebieden gevallen waren. Als de satelliet echter in een bewoond gebied terechtgekomen was, zouden er nu al meldingen van moeten zijn.
Het grootste deel van de satelliet is opgebrand toen hij de atmosfeer binnendrong. Ongeveer 30 brokstukken - samen wogen ze ongeveer 1,8 ton - zouden echter overleven en op Aarde neerstorten. De kans dat zo'n brokstuk uitgerekend op ons hoofd zou vallen, is erg klein. Wetenschappers vermoeden dat het nog wel enkele dagen zal duren voor de laatste resten van Rosat zullen worden gevonden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 oktober 2011, 19:49 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
De afgedankte Duitse röntgensatelliet Rosat is zondagmorgen boven de Golf van Bengalen de aardse atmosfeer ingedoken. Dat meldt het Duitse ruimtevaartbureau DLR. Of er brokstukken in zee zijn beland is niet duidelijk. "Met de geslaagde terugkeer in de atmosfeer van de Rosat is een definitief einde gekomen aan een van de succesrijkste Duitse ruimtemissies", zei topman Johann-Dietrich Wörner van het DLR.
De precieze plaats van de duik in de atmosfeer werd achterhaald dankzij data van andere ruimtevaartbureaus, vooral uit de VS. Het grootste deel van de 21-jaar oude satelliet is waarschijnlijk opgebrand, maar mogelijk zijn tot 30 fragementen neergekomen in de de Golf van Bengalen (tussen India en Myanmar).
Communicatie met de satelliet was niet meer mogelijk. Als het ruimtetuig een paar minuten later was neergestort, dan hadden mogelijke brokstukken de Chinese steden Chongqing en Chengdu kunnen raken.
De Rosat werd op 1 juni 1990 gelanceerd, om de kosmos af te speuren naar bronnen van röntgenstraling. Dit is van op Aarde niet mogelijk omdat de aardse atmosfeer dergelijke straling absorbeert.
In 1990 maakte de satelliet een eerste röntgenfoto van de Maan. De telescoop stuurde ook opnames van het naburige Andromeda-sterrenstelsel naar de Aarde en ving als eerste röntgenstraling van kometen op. De Rosat registreerde zowat 80.000 kosmische bronnen van röntgenstraling en daarbovenop 600 objecten in het extreem ultraviolet.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De Chinese hoofdstad Peking bevond zich vorig jaar op zeven minuten van een ramp. Peking lag immers op de koers van de Duitse satelliet Rosat toen die op onze planeet crashte. Het scheelde volgens experts niet veel of de zware brokstukken hadden zich op de dichtbevolkte stad gestort.
Zijn die terugkerende satellieten dan toch gevaarlijker dan ruimteorganisaties als NASA ons doen geloven? Meestal krijgen we te horen dat de kans het grootst is dat zo'n gevaarte in zee valt, aangezien onze planeet grotendeels uit oceanen bestaat. Ook de Duitse satelliet Rosat plonsde uiteindelijk in het water van de Golf van Bengalen. Maar als de satelliet zeven tot tien minuten later gecrasht was, zou Peking volgens berekingen het doelwit geweest zijn.
Grote satellieten branden maar gedeeltelijk op bij hun terugkeer in de atmosfeer. Omvangrijke brokstukken zetten hun weg naar het aardoppervlak verder en wetenschappers hebben geen controle over de plaats waar ze zullen landen. Stel dat een stad als Peking getroffen wordt (de kans blijft natuurlijk heel klein), dan zou de schade enorm kunnen zijn: kraters in de stad, beschadigde gebouwen en zonder twijfel ook menselijk leed in een metropool van 20 miljoen inwoners.
"Tien minuten zijn lang"
"Het scheelde niet zo veel of Peking zou geraakt zijn aan een snelheid van bijna 500 kilometer per uur", meldt het Europese ruimteagentschap (ESA). Ongeveer 60 procent van Rosat zou de terugkeer naar de atmosfeer overleefd hebben, aangezien de satelliet uit zwaar materiaal gemaakt was. Daarmee is Rosat van al het ruimtepuin het dichtst bij de bewoonde wereld gecrasht. Een woordvoerder benadrukt wel dat tien minuten in de ruimte veel zijn.
Nu blijven we even gespaard van vallende satellieten, maar tussen 2014 en 2023 wordt de Rossi X-ray Timing Explorer van NASA verwacht. De kans op menselijke schade is dan volgens de ruimteorganisatie 1 op 1.000.
Bron: HLN | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Edit Sanwa: De info kan je hier vinden http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=32930 | Gewijzigd: 21 maart 2012, 10:26 uur, door Sanwa
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen