Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 maart 2011, 13:49 uur | Bericht #217048
Global warming vreet aan basis voedselpiramide Zuidpool

Aan de Zuidpool dient krill als basisvoedsel voor een groot aantal vissoorten en zelfs voor pinguïns en walvissen. Het krill, een verzamelnaam voor ongewervelde beestjes, zijn aangewezen op zee-ijs, maar dat wordt door de opwarming van de aarde in toenemende mate een probleem. Biologe Maria Vernet van het Scripps-instituut voor Oceanografie heeft van Antarctica haar onderzoeksdomein gemaakt. Samen met een multidisciplinair team van wetenschappers ontrafelt ze de mysteries van het ecosysteem aan de Zuidpool. Ze spitst zich toe op de interactie tussen krill en algen. Het garnaalachtige krill ontwikkelt zich in een zone die geregeld deels uit water, deels uit ijs en deels uit ijspap bestaat: de grens tussen het permanente ijs en de open oceaan. Hier zou het ontstaan van de voedselketen op Antarctica liggen.

Krill geldt als basisvoedsel voor roofdieren. "Alle dieren eten krill: vissen, walvissen, pinguïns", verklaart Vernet. Jong krill heeft zee-ijs nodig om. De larven verzamelen in het ijs om er algen te eten en zich te verschuilen voor hun roofvijanden. "Zonder ijs is er geen groei van krill mogelijk", aldus de biologe.



Goede ijsjaren
Wetenschappers menen dat het Antarctische schiereiland, het meest noordelijke deel van het vasteland, in de afgelopen decennia betere ijsjaren heeft gekend met een betere vastheid van het ijs. Sinds de jaren 1950 echter is de oppervlakte aan zee-ijs met 40 procent geslonken. Bovendien komen "goede" ijsjaren minder vaak voor.

"Timing is alles", legt Vernet uit, hoewel factoren als wind, zonlicht en oceaanstromen ook een belangrijke rol spelen bij de vorming van het zee-ijs. Wintertemperaturen op het Antarctische schiereiland zijn met 5 graden gestegen in de voorbije zeventig jaar, veel meer dan in andere gebieden op het continent waar de temperaturen stabiel bleven. Het verlies aan zee-ijs aan de westelijke kant van het schiereiland leidt tot een terugval in krill en algen, de basis van de voedselpiramide hier. Of het verlies kan worden toegeschreven aan natuurlijke seizoensgebonden variaties of te wijten is aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering is onduidelijk. "Toch is er een trend van opwarming merkbaar", aldus Vernet.

Voorbode
Verschillende regio's reageren verschillend op stijgende temperaturen. Studies suggereren dat het verlies aan zee-ijs leidt tot een grotere oceaanvermenging, dat is een complex geheel van interacties gaande van dominante windrichtingen en getijden tot het moleculaire niveau dat de zoutheid en de watertemperatuur beïnvloedt. Een hypothese luidt dat zonder zee-ijs algen naar donkerder water afdrijven, waardoor er minder fotosynthese mogelijk is. Een ander element is dat de toegenomen kracht van polaire wind de seizoenscyclus van zee-ijs wijzigt. Het ijs arriveert laat in de winter en trekt vroeger terug. "We zien dat door de opwarming van de aarde deze winden zijn toegenomen", verklaart Sharon Stammerjohn, een specialiste aan de Universiteit van California in Santa Cruz. "Wat zich afspeelt op de Zuidpool is een voorbode van de klimaatverandering overal ter wereld", meent ze.

Omega 3
Tot slot wijzen activisten erop dat ook de toegenomen commerciële exploitatie van krill een impact heeft op het ecosysteem. Krill wordt gevangen als voedsel voor viskwekerijen en als omega 3 verkocht in populaire voedingsupplementen. Samen met het verlies aan zee-ijs bedreigt dit de Zuidpool, waar commerciële visvangst samenvalt met het leefgebied van zeehonden, pinguïns en walvissen.

Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:34 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 550 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 550, lezen 3 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden