Volgens de Oudromeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar, maar na invoering van de Juliaanse kalender in 45 voor Christus werd dat januari. De Romeinen spraken van Martius naar Mars, hun God van oorlog maar ook van vruchtbaarheid en wasdom. In de volksmond wordt maart thor- of dondermaand genoemd naar de Germaanse God van donder en oorlog, Thor of Donar. Later was maart lentemaand vanwege het lengen der dagen. Het grillige weer met korte buien dat karakteristiek is voor het voorjaar bezorgt maart ook wel de naam buienmaand, maar die naam past meer bij april. In maart regent het langer, gemiddeld in De Bilt 67 uur tegen 38 regenuren in augustus. Maart is hier over het tijdvak 1981-2010 met 67 mm natter dan februari (56 mm) en april (42 mm).
De nacht van 3 op 4 maart 2005 was met -20,7 graden in Marknesse de koudste in maart ooit
Het Waddengebied, de kop van Noord-Holland en het westen van Zeeland zijn de droogste gebieden met lokaal minder dan 60 mm. Elders valt gemiddeld 65 tot 75 mm, op de Veluwe plaatselijk 85 mm. Op landelijk gemiddeld 4 dagen valt er sneeuw, op 3 dagen hagel en net als in de winter wordt op 1 dag onweer gehoord. Door de grotere daglengte neemt het aantal zonuren sterk toe van gemiddeld 86 uur in De Bilt in februari tot 122 uur in maart. De Waddeneilanden zien de zon zo'n 115 tot 125 uren, het oosten van ons land komt iets boven de 100 zonuren uit.
De zon schijnt 33 procent van de tijd dat ze kan schijnen. Van april tot en met augustus loopt de mogelijke zonneschijnduur door het zonniger weer op tot 39 Ã 43 procent. Maart telt dan ook nog 5 zonloze dagen tegen 2 in april en 1 in augustus. De gemiddelde temperatuur loopt snel op van ongeveer 4 graden in het begin tot omstreeks 8 graden aan het einde van de maand. Het maandgemiddelde bedraagt 6,2 graden. In de eerste helft van de maand kan het nog flink winteren maar de hele maand is vorst mogelijk.
In totaal telt maart in De Bilt 8 vorstdagen met temperaturen onder nul en 1 dag met matige vorst tussen -5 en -10 graden. IJsdagen komen weinig voor, omdat de zon overdag veel warmte geeft. Vorst aan de grond komt gewoonlijk op 14 dagen voor. Op 3 dagen is het warmer dan 15 graden en ook een dag met meer dan 20 graden (warme dag) is al mogelijk. De eerste warme dag valt echter meestal pas in april. In overgangsmaand maart ontstaan soms actieve depressies die aanleiding kunnen geven tot storm.
Bron KNMI