Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 22:19:57
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 februari 2011, 08:39 uur | Bericht #216551
Nieuwe serie Meteosat-weersatellieten

Met de plaatsing van de laatste handtekening door België, is het definitief dat Nederland gaat deelnemen aan het Europese programma voor een nieuwe generatie weersatellieten, Meteosat Third Generation genaamd. Deze nieuwe serie weersatellieten moet in 2018 operationeel worden en zeker vijfentwintig jaar dienst doen als opvolger van Meteosat Second Generation, waarvan de beelden bij het grote publiek bekend zijn van de weerpresentaties op televisie. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu ging in december 2010 al akkoord met de Nederlandse deelname. De kosten van het totale programma bedragen ongeveer 2,4 miljard Euro, waaraan Nederland circa 106 miljoen Euro bijdraagt in de periode 2011-2037.

vulkaan_satellietfoto__7_mei_2010.PNG
Satellietfoto van Meteosat Second Generation van 7 mei 2010 waarop vulkaanas (zalmkleurig) en saharazand (rose) te zien is.

Het Meteosat-programma is van de Europese ruimtevaartorganisatie EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) in samenwerking met ESA (European Space Agency). ESA ontwikkelt en bouwt de satellieten en de instrumenten aan boord. EUMETSAT exploiteert de satellieten. De Meteosat is een geostationaire satelliet die zijn rondjes draait op 36000 km hoogte en boven een vast punt op de aarde. De derde generatie Meteosat levert veel gedetailleerder informatie dan zijn voorgangers. De beelden zijn van een hogere resolutie, komen sneller en vaker beschikbaar en bieden meer informatie over de atmosfeer. Dat zal zeker zijn vruchten afwerpen bij de weersverwachtingen en het in kaart brengen van de luchtkwaliteit. Ook voor de verwachtingen van extreem weer, zoals zwaar onweer, kunnen de nieuwe Meteosat-satellieten veel gaan betekenen. Voor het KNMI is dat van groot belang vanwege zijn veiligheidstaak en zijn waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden.

Nieuw op de derde generatie Meteosat is een bliksemdetectie instrument waarmee continu bliksemontladingen in de bovenlucht boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan in beeld worden gebracht. Naast de algemene veiligheidstaak van het KNMI zal de blikseminformatie goed bruikbaar zijn voor de luchtvaart. De gegevens bieden bijvoorbeeld mogelijkheden om bij de planning van routes van intercontinentale vluchten over de Atlantische Oceaan onweersbuien te vermijden. De nieuwe Meteosat-satellieten gaan ook dwarsdoorsneden van vocht en temperatuur in de atmosfeer maken. Deze gegevens worden direct verwerkt in weermodellen op basis waarvan de weerberichten worden gemaakt. Ook de weerbedrijven in de private sector maken gebruik van Meteosat-gegevens. In de wetenschap wordt er ook gebruik van gemaakt, onder andere voor klimaatonderzoek.

De Europese satellietorganisatie EUMETSAT in Darmstadt in Duitsland is een samenwerkingsverband van 26 Europese landen voor het ontwikkelen en exploiteren van weersatellieten dat in 1986 werd opgericht. Het KNMI vertegenwoordigt Nederland in de EUMETSAT-Raad en is actief betrokken in diverse adviesgroepen.

Bron KNMI
Mr.Jo
Lid
Woonplaats: tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch
Berichten: 209
Lid sinds: 15 jun. 2008
27 februari 2011, 22:41 uur | Bericht #216815
Leuk hóór we mogen wel dokken maar de (rechtstreekse) sat.foto's mogen we niet zien.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.537 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 71 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 71, lezen 7 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden