Ik kan er ook naast zitten als leek, maar ik vrees 't ergste voor je sneeuwverwachting....
Plaatjes van gfs
Synoptische ontwikkeling:
Een diep laag bij IJsland beweegt naar het noordoosten. Boven Engeland
ontstaat een secundair laag dat zondag afsnoert en als zelfstandig laag
naar het Middellandse Zeegebied beweegt. Vanaf maandag bouwt het
Azorenhoog op en vormt een rug tot boven Scandinavië. Hierdoor wordt de
momenteel zuidwestelijke stroming noordoostelijk en wordt de aangevoerde
luchtsoort continentaal polair. In het eind van de week neemt het hoog
in kracht af en wordt de stroming eerst noord, later noordwestelijk.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De koers van het genoemde secundaire laag is onzeker, met name in
vergelijking tot de laatste Hirlam run. Hirlam laat (overigens als
enige) het laag midden over Nederland trekken met een 3 tot 4 hPa lagere
kerndruk. Ook de verwachte hoeveelheid neerslag vandaag en morgen kan
hierdoor nogal verschillen. Als het laag eenmaal voorbij is, komen we in
een wat rustiger weertype met in de pluim mooi weergegeven
stralingsnachten. De dagtemperatuur een graad of 5 boven 0 en de
nachttemperatuur net iets onder 0. Als aan het eind van de week de
stroming om gaat, kunnen enkele kleine storingen voor neerslag zorgen.
Het model is deze periode redelijk consistent. Met als aandachtspunt het
secundaire laag.
Kleverige storing veroorzaakt regen en motregen. In Zeeland de komende nacht veel wind.
We krijgen een ‘klever’ op de koffie! Langs een qua lengte imponerend koufront (reikend van Spitsbergen via Noorwegen en Engeland naar het zeegebied ten noordwesten van Spanje) is boven Wales een storing tot ontwikkeling gekomen. Het systeem verplaatst zich vandaag naar de Noordzee en blijft tot maandagochtend in de buurt van of boven ons land hangen. Daarna wordt het lagedrukgebiedje met een zich afsnoerend hoogtelaag meegezogen naar de mediterrane regio. Onder invloed van het golvende koufront heeft het de afgelopen nacht reeds op veel plaatsen wat geregend en gemotregend. In met name het IJsselmeergebied was het mistig. Verder in met name het westen van het land hoge temperaturen. Om 06:30 uur stond de thermometer in Wijk aan Zee op 9,1º.
Het druilerige, nevelige weer houdt vanochtend aan. Met de komst van het koufront neemt de intensiteit van de regen vanmiddag verder toe. Vanavond kan het tijdelijk wat droger zijn. De middagtemperaturen lopen uiteen van rond 7 graden in het noordoosten tot 10 in het zuiden. De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig van sterkte. Naar het einde van de middag toe ruimt de wind naar west tot noordwest en wordt matig tot vrij krachtig, aan zee nu en dan krachtig, windkracht 6.
De komende nacht blijft het overwegend zwaar bewolkt met nu en dan regen en motregen. De minimumtemperatuur bedraagt 5 graden. Afhankelijk van de koers van het lagedrukgebied wordt de wind in het noorden mogelijk veranderlijk van richting. Elders een matige tot (vrij) krachtige westnoordwestenwind en in de Zeeuwse wateren is er kans op een harde wind met rukwinden tot zo’n 80 km/uur.
Zondag is het opnieuw bewolkt en periodiek regent het. Later op de dag kan het in het noorden wat droger worden en opklaren: zeker is dat allerminst. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 4 en 7 graden. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. In het zuidwesten staat eerst nog een harde wind. In het noorden wellicht een matige noord- tot noordoostenwind.
Na het weekeinde knapt het onder invloed van een langgerekte zone van hoge barometerstanden op. Het wordt enkele dagen droog weer met meer zonneschijn. De wind waait hoofdzakelijk uit het noorden tot noordoosten en voert vrij koude lucht aan. Overdag wordt het circa 6 graden, in de nacht en ochtend kan het een paar graden vriezen.
http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/wee.../nederland.html | Gewijzigd: 26 februari 2011, 07:49 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Maak je je nu toch weer druk over de luchtdrukverdeling zoals die er over ruim een week uit zou kunnen zien? Kijk eens naar de verwachting voor vandaag en morgen. Ze weten niet eens goed aan te geven wat de koers van dat laagje binnen een termijn van 24u aan te geven. De modellen spreken elkaar op zo'n korte termijn al tegen dat een week vooruit geen grotere waarde heeft dan wat meer discussie op het forum. Begrijp me goed, met die discussie is niets mis, ik zou het niet willen missen, maar het gaat dikwijls om koffiedikkijkerij. Dus nogmaals, laat die frustratie maar varen. Je weet beter!
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laagje net noord van East Anglia trekt aanvankelijk noordoostwaarts en ligt om 18 UTC ca 80 km. noord van Den Helder. Het laag trekt vervolgens zuidoostwaarts en verlaat morgenochtend via de Achterhoek het land. ....Voor het koufront uit wordt met een zuidelijke stroming zachte en vochtige lucht aangevoerd. Het koufront bereikt aan het begin van de middag het zuidwesten trekt oostwaarts en ligt morgenochtend langs de oostgrens. Het koufront wordt op de voet gevolgd door de ingedraaide occlusie.
MODELBEOORDELING:
De opeenvolgende Hirlamruns zijn springerig in de beschrijving van het laag. EC laat al gedurende twee dagen een tamelijk consistente koers zien zoals boven beschreven, terwijl voorgaande Hirlamruns allerlei variaties in koers voorspiegelde (de voorlaatste run liet een zuidelijker koers zien van het laag). De meest recente run van Hirlam zit nu op het spoor van EC00 en kan nu goed aangehouden worden.
Aandachtspunten.
WIND:
We zien een dikke 7 verschijnen voor de westkust. Dat betekent morgenochtend langs de kust kans op windstoten rond 40 kn/ 75 km/u. Signaal voor de 8 wat vorige run had is er uitgegaan, dit beeld lieten de andere modellen al eerder zien.
BEWOLKING:
Voor het front uit op uitgebreide schaal ST onder 500 vt. Ook in de frontale zone ST, gelaagd tot boven FL100. Mogelijk achter het koufront, vanavond een enkele opklaring, maar vrij snel weer de bewolking van de occlusie. Bewolking is goed te volgen in progtemps en dwarsdoorsnedes. De progsat smeert de berekende bewolking fors uit, hierin geen opklaring. Morgen bij de occlusie ook een gelaagd pakket aan bewolking. later morgenmiddag en avond van het noorden uit enkele opklaringen.
NEERSLAG:
Eerst (mot)regen, nabij het front regen en buiige regen. daarna even droog, maar vrij snel opnieuw regen en motregen, nabij de occlusie. Morgen later in de middag in het noordoosten kans op wat natte sneeuw als de koudere lucht er onderin steeds meer in komt.
ZICHT:
Voor het koufront uit in de vochtige lucht nog slechte condities. In het zuiden/oosten zien we de condities wel langzaam verbeteren agv de krimpende wind door het naderende laag. nabij het laag met neerslag en weinig wind uiterst slechte condities, met kans op mist. Na passage van de occlusie geleidelijk verbeterende condities als we dieper in de polaire lucht terechtkomen.
TEMPERATUUR:
Weinig dagelijkse gang 5-9 C. Morgen in loop van de dag dalende temperaturen als we dieper in de polaire lucht terecht komen.
Inderdaad! Van zo'n buienradar plaatje vroeg zaterdagmorgen zou ik na een paar zomerse dagen behoorlijk enthousiast worden...
Zeker die draaiing die erin lijkt te zitten voor de kust van Zuid Holland is interessant. Zo richting Terschelling.... toppie (als het 30 graden was geweest... )
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Word weer modderig boeltje door die regen in de voetbal =(
Gelukkig krijgen wij nog niet het meest, denk dat NL wel het meest krijgt
Hier in Limburg kunnen we nog even van het zonnetje genieten.
Inderdaad, dacht vanmorgen even snel ergens heen te gaan, kwam buiten en voila vette regen.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/