Wel heel raar die witte vlek in limburg(sittard) daar geen sneeuw?
hier bij mij is het lekker paars, zit wel goed
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Staat op http://www.weeronline.nl/vakman-index/130/0, misschien kun je even checken wat er anders is?
heb je er mischien een afbeelding van
Zoals Jan en ook anderen al hebben aangeduid krijgt Nederland vanaf woensdag namiddag met een interessante weersituatie te maken. De uiteindelijke afloop zal een gevalletje now-casting gaan worden. Toch maar eens een poging wagen om het verloop vanaf morgenmiddag te "synopsen" met daarbij vooral aandacht voor de neerslagvorm.
Morgen naderen er vanuit het westen een storing (occlusie) gevolgd door een warmtefront (en of 2e occlusie). Op nadering van de occlusie zal in de avond eerste neerslag het westen van het land bereiken en in de avond en nacht verder naar het oosten trekken om vervolgens boven het westen van Duitsland te verpieteren.
Bij aanvang van de neerslag zien we volgens UK-NA (UK-MOS) dat de dauwpunten (DP) in het westen van het land rond de -2 °C liggen en in het oosten rond de -5 °C. De lage DP die GFS uit de hoed tovert zijn onwaarschijnlijk (DMO) en ook Hirlam zit mi. ook te laag. Ofschoon de Theta-E's op dat zelfde moment in het westen rond de 20 °C liggen (theor. sneeuwvalgrens 750 m) en in het uiterste oosten rond de 12 °C (sneeuwvalgrens aan de grond) bestaat er toch een reële kans dat de neerslag met het verder landinwaarts trekken in vaste vorm zal gaan vallen. Oorzaak hiervan is de bestaande isothermie (koude plaklaag met gelijkblijvende temperaturen), neerslagafkoeling en negatieve DP. Met dit soort situaties kunnen we de Theta-E's voor het bepalen van de sneeuwvalgrens beter maar vergeten en afgaan op de DP. Ik durf daarom te stellen dat zolang de DP negatief blijven de neerslag in vaste vorm zal gaan vallen. (zie kaarten reeks hieronder). Deze veronderstelling komt ook mooi overeen met EC-MOS.
EC12 Theta-E (paars is < 12 °C -> is sneeuwvalgrens aan de grond)
Dit betekent dat het wat verder land inwaarts aanvankelijk overal zal sneeuwen of dat de neerslag die aanvankelijk als regen valt in sneeuw zal overgaan (RR afkoeling). Hoe oostelijker hoe groter de kans op sneeuw. Met het langzaam oplopen van de DP tot om of boven het vriespunt zal de neerslag vanaf ongeveer 22h00 in het midden van het land geleidelijk in regen overgaan. In het oosten en met name noordoosten van het land zal het tot donderdagochtend bij neg DP gewoon sneeuwen. Hier kan met een beetje geluk 5 tot 7 cm sneeuw vallen.
Uiteindelijk zullen de DP donderdagochtend ook in het oosten boven nul gaan uitkomen. De meeste neerslag is hier dan echter al gepasseerd en wellicht zal er nauwelijks nog enige regen vallen.
Kaarten UK-NAE neerslag en DP (sneeuw of regen overgaand in sneeuw daar waar de DP negatief zijn)
19h00
22h00
01h00
ECMWF neerslag totaal tot donderdagmiddag 12h00
Ciao Johann | Gewijzigd: 22 februari 2011, 22:05 uur, door Alpenweerman
aktiefste gedeelte lijkt niet over belgie te gaan ontstaan.. mss wel in oosten van Belgie intensievere neerslag | Gewijzigd: 22 februari 2011, 21:50 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Ja lekker puh, wij hebben nog een achterstand met die 30 cm in het westen begin dec
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Zoals Jan en ook anderen al hebben aangeduid krijgt Nederland vanaf woensdag namiddag met een interessante weersituatie te maken. De uiteindelijke afloop zal een gevalletje now-casting gaan worden. Toch maar eens een poging wagen om het verloop vanaf morgenmiddag te synopsen met daarbij vooral aandacht voor de neerslagvorm.
Ciao Johann
Mooie, heldere en wederom leerzame uiteenzetting. En uiteraard goed nieuws!
oke, zal me beetje gedeisd houden maar word moeilijk nu er zelfs al gepraat word over cm's
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait