De door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde zorgt al voor heviger regenval, die leidt tot ernstiger overstromingen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts een kleine verhoging van de temperatuur op aarde, aanzienlijke gevolgen kan hebben. "Warmere lucht bevat meer vocht en zorgt voor extremere neerslag", zegt Francis Zwiers van de University of Victoria. Extreme neerslag en overstromingen namen op het noordelijk halfrond met 7 procent toe tussen 1951 en 1999 als gevolg van antropogene opwarming. Een "substantiële verandering", volgens Zwiers, en een toename die dubbel zo hoog was als voorspeld door klimaatmodellen.
Kosten
Zwiers en Xuebin Zhang van Environment Canada gebruikten informatie van meer dan zesduizend weerstations om de impact van de opwarming van de aarde op de intensiteit de neerslag te analyseren. De studie werd gisteren (woensdag) gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature. Tussen 1951 en 1999 steeg de wereldwijde temperatuur met 0,6 graden. Momenteel is de temperatuur 0,8 graden hoger dan in 1951. Die temperatuursstijging over de periode van vijftig jaar is relatief klein vergeleken met de huidige stijging, maar de gevolgen op het gebied van stormen en overstromingsschade bleken groot. Dat wijst erop dat het klimaatsysteem op aarde gevoeliger is voor kleine temperatuursschommelingen dan tot nog toe werd aangenomen.
De wereldwijde kosten van het extreme weer stegen van minder dan 5 miljard dollar per jaar in de jaren vijftig tot 45 miljard dollar per jaar in de jaren negentig, zegt Munich Re, een groot verzekeringsbedrijf in Duitsland. Die stijging is niet helemaal te wijten aan de klimaatverandering. Ook de groei van de bevolking en de infrastructuur en beter rampenmelding speelden een rol. Het aantal grote overstromingen verdrievoudigde echter in dertig jaar. Met het stijgen van de temperatuur werd de neerslag vooral in de jaren negentig intenser, waardoor er meer overstromingen voorkwamen. Zwiers vindt het echter te vroeg om te stellen dat de jaren negentig representatief zijn voor een nieuwe trend. Wel is zeker dat de temperatuur verder zal stijgen, naar verwachting met minimaal 1 graad tegen 2020. Hierdoor neemt de hoeveelheid waterdamp en warmte in de atmosfeer sterk toe en dat kan leiden tot nog meer en meer intensieve neerslag.
Duurzame energie
Uit een vorige week verschenen studie van adviesbureau Ecofys in Utrecht blijkt dat in 95 procent van de wereldwijde energiebehoefte voorzien kan worden op een duurzame manier en met de technologie van vandaag. In het Energy Report stelt Ecofys dat 95 procent van alle energie tegen 2050 hernieuwbaar kan zijn, met behoud van een comfortabele levensstijl voor de groeiende bevolking. Dat kan door het verbeteren van technieken die nu al bestaan", zegt Manon Janssen, CEO van Ecofys. Hoewel de overschakeling duur is, zullen de besparingen na 2050 de gemaakte kosten ruimschoots overtreffen.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:35 uur, door Joyce.s
'Als gevolg van antropogene opwarming', haaaaah! Lol!
Grappig is het allemaal wel...
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
'Als gevolg van antropogene opwarming', haaaaah! Lol!
Grappig is het allemaal wel...
Nou... het is niet helemaal onzin hoor.....
http://www.coaps.fsu.edu/~maue/tropical/gr...ing_freq_12.jpg
Voor nu hebben we weer voer om eens diep in de spelonken van Google te gaan snuffelen.