PS: wel risico dat dan de stoom>internet uitvalt.
stoom
Nee sorry, maar vond het wel grappig, Internet werkt op stoom!!!
Ontopic: jammer dat er tot heden nog geen poollicht te zien is geweest, maar er komen vast wel meer explosies vanuit de zon
ziet er mooi uit in lapland
http://uk.jokkmokk.jp/ | Gewijzigd: 18 februari 2011, 22:25 uur, door menzo2003
Aan de westkant komt ook weer een gebied in beeld waar mogelijk nieuwe vlekken kunnen ontstaan.
Daniel
De zon is ontwaakt uit een lange rustige periode. Vorige week stuurde de Zon, de sterkste flare richting de Aarde sinds vier jaar. Wetenschappers waarschuwen dat de Aarde zich moet voorbereiden op een intense elektromagnetische storm die in het ergste geval de wereldeconomie flink op kosten zal gaan jagen. Voorlopig wordt er een schatting gedaan van zo'n slordige 2.000 miljard dollar. Hoog geplaatste wetenschapper, die verantwoordelijk zijn voor beleid op het gebied van zonnestormen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zweden benadrukte mensen die op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging voor de bevordering van de Wetenschap in Washington dat ze alert moesten zijn.
"We hebben de ruimte serieus te nemen," zei Sir John Beddington. "De zon komt uit een rustige periode, en onze kwetsbaarheid is toegenomen sinds de laatste zonnemaximum die rond 2000 plaats vond." Jane Lubchenco, hoofd van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration voegde er aan toe dat de technologie veel kwetsbaarder is dan 10 jaar geleden.
Een zonnestorm begint met een uitbarsting van super heet gas uit de zon en heeft een snelheid van maximaal 8 miljoen kilometer per uur. Elektrisch geladen deeltjes raken aardatmosfeer 20 tot 30 uur later, waardoor er elektromagnetische ravage kan ontstaan. Vorige week was de zonnestorm de grootste sinds 2007, maar in historisch perspectief was het relatief klein. Het veroorzaakte een aantal radio-communicatie problemen en kleine verstoring van de burgerluchtvaart zoals vluchten die werden omgeleid in de poolgebieden, zei Dr Lubchenco.
Een extreem zware storm kan het afsluiten van communicatiesatellieten voor vele uren of zelfs blijvende schade toebrengen aan hun componenten. Op de grond kan het intense magnetische schommelingen veroorzaken aan de elektrische leidingen, zoals de totale black-out in heel Quebec in 1989. De meest intense zonnestorm ooit vond plaats tijdens een zwakke cyclus in 1859. Een storm, die in 1859 voorkwam kan vandaag de gehele wereld versteken van informatie, communicatie en distributie van elektriciteit systemen, de kosten die dan oplopen worden geraamd op meer dan 2000 miljard dollar.
©onweer-online
Daniel
Off topic: waar kan ik meer info vinden over categorisering van de "flares" Ik lees bijvoorbeeld C-flares wat mij niets zegt :S
http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=230413
http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=230418
Al jarenlang wordt door wetenschappers onderzoek gedaan naar het mysterieuze feit dat soms honderden walvissen of andere vissoorten tegelijk ergens op een strand aanspoelen. Dit terwijl zij normaal gesproken tot de beste navigeerders onder water behoren. Middels hun sonar vinden zij hun weg in de grote zeeën vlekkeloos en staan zij continu in contact met groepsgenoten in andere zeewateren. Toch gaat het op de één of andere manier soms mis. Hele groepen belanden dan door nog onbekende redenen in ondiep water en spoelen daarna massaal aan op het strand, waarna velen overlijden. Lange tijd was het rustiger op het gebied van massale strandingen van deze dieren, maar de laatste tijd verschijnen her en der weer berichten in de media van groepen die aanspoelen. Misschien is het toeval, maar sinds begin 2010 zien we een stijging in zonne-activiteit. Is er een verband?
Ook vandaag – maandag – bereikte ons uit Nieuw-Zeeland het bericht van een honderdtal grienden (een soort walvis uit de familie der dolfijnen) die aanspoelden en op een verlaten strand op Stewart Island omkwamen. Eerder deze maand kwamen ook al 14 dieren om op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en in het noorden stierven vorige maand ook nog 24 grienden. Het aanspoelen van de dieren gebeurt niet alleen in Nieuw-Zeeland, maar opvallend is wel dat de groepen vaak in de meest noordelijke en/of zuidelijke delen van de aarde op de stranden eindigen. Ook in Nederland spoelt wel eens een griend aan. Vaker zien we echter bruinvissen op het strand die steeds meer door de Noordzee zwemmen.
De zon wordt sinds begin 2010 langzaam weer iets actiever en vanaf dat moment stranden er her en der weer grote groepen met bijvoorbeeld grienden. Is er een verband?
Onderzoek
Al jarenlang wordt onderzoek gedaan naar dit mysterieuze fenomeen. Duidelijk is in ieder geval al wel dat één van de redenen de verstoring van het sonarsysteem van de dieren is. Overmatig geluid in zeeën maakt dat de dieren gedesoriënteerd raken in het water en de weg ‘kwijtraken’. Sonarapparatuur op bijvoorbeeld marineschepen en ‘gaszoekers’, maar ook het dreunende geluid van scheepsmotoren veroorzaken veel van de overlast. Ook heerst bij onderzoekers het vermoeden dat een ziek lid uit de groep zich soms richting het vasteland begeeft en de anderen volgen.
Navigatiesysteem
Walvissen en andere vissoorten verplaatsen zich in de immense zeeën door het maken van (voor mensen vaak onhoorbare) hoge geluiden, hun sonarsysteem. Deze geluiden worden weerkaatst zodra ze tegen iets opbotsen en de echo die dan ontstaat, vangt bijvoorbeeld de walvis weer op in zijn onderkaak. Die echo wordt daarna in de hersenen vertaald tot een driedimensionaal plaatje. Op deze manier weten zij precies waar ze zijn en waar zich de obstakels bevinden.
Vrijwilligers proberen vaak met man en macht om de nog levende dieren weer terug de zee in te krijgen, maar al te vaak lukt dit niet of is het inmiddels te laat.
Aardmagnetisch veld
Net als een aantal andere diersoorten zijn zij bovendien in staat om het aardmagnetisch veld waar te nemen en dat gebruiken ze om zich te oriënteren bij het ondernemen van lange reizen. Het aardmagnetische veld wordt echter beïnvloed door aanwezige zonne-activiteit en deze neemt vanaf begin 2010 weer langzaam toe. Na een lange periode met lage zonne-activiteit en ‘minder’ berichten over massale strandingen van diverse vissoorten, wordt de zon sinds vorig jaar geleidelijk weer actiever. Dat betekent dat er op het oppervlak van de zon regelmatig explosies zijn. Een hoeveelheid energie die opgeslagen zit in elkaar gedraaide magnetische velden komt tijdens zo’n explosie van het ene op het andere moment vrij en stuurt een grote hoeveelheid aan verschillende soorten straling de ruimte in. Als zo’n explosie, een zonnevlek, zich aan de kant van de zon die naar de aarde is gericht bevindt, wordt de straling richting ons aardoppervlak geslingerd. Zodra de stralingsdeeltjes in onze atmosfeer komen, raken ze magnetisch geladen en dit heeft uiteindelijk zijn invloed op ons aardmagnetisch veld.
Die verstoringen spelen zich vooral af in de buurt van de Noordpool en de Zuidpool, waar het aardmagnetisch veld de meeste geladen deeltjes van de zon de atmosfeer in trekt. Dat zijn ook de plaatsen waar het vaakst poollicht te zien is.
Ook in Nederland spoelt wel eens een griend of bruinvis aan. Deze griend werd levenloos aangetroffen op Schiermonnikoog.
Invloed op aarde
Afgelopen week vond op de zon een vrij hevige explosie plaats en op het aardoppervlak zou het toen mogelijk tot stroomuitval kunnen komen, verstoring van het vliegverkeer en van navigatiesystemen. Vooral op de Noord- en Zuidpool is het aardmagnetisch veld erg sterk en daar zijn dit soort effecten vaak beter te bemerken. Bekend is de grootschalige stroomuitval in Zweden in het jaar 2003 door een zonnestorm die toen plaats vond. Ook kwam dit 15 jaar geleden in Canada op grote schaal voor.
De link is nu natuurlijk gemakkelijk te leggen naar het navigatiesysteem van de verschillende diersoorten die gebruik maken van het aardmagnetisch veld. Zou een zonnestorm ook zijn invloed hebben op de desoriëntatie van grote groepen vissoorten door verstoring van het magnetisch veld? Het zou zo maar mogelijk kunnen zijn, zo denken wetenschappers die hierover in 2005 al publicaties hebben gedaan. Maar over hoe het precies werkt, tasten ook zij nog in het duister.
Bronnen: Hoe? Zo! Wetenschap, RTL Nieuws, noorderlicht.nl, kennislink, Wikipedia, Meteo Consult.