Ik woon overal ver vanaf en normaal is het hier echt donker, en nu zou ik gewoon zonder zaklamp buiten kunnen lopen.
Ik meen dat het in het noorden wat lichter is dan gewoonlijk, maar dat kan inbeelding zijn.
Ik zie ook geen sterren, dus ik denk dat het ook een beetje bewolkt is.
Het zal eens niet in dit kleine kikkerlandje, zodra er iets bijzonders te gebeuren valt (zonsverduistering, meteorenregen, poollicht). | Gewijzigd: 18 februari 2011, 00:44 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Het zal eens niet in dit kleine kikkerlandje, zodra er iets bijzonders te gebeuren valt (zonsverduistering, meteorenregen, poollicht).
Inderdaad. Vergeet niet de maansverduistering, de planeet Jupiter en ga zo maar door. Jap, hier ook al de hele avond bewolking:S
Ik woon overal ver vanaf en normaal is het hier echt donker, en nu zou ik gewoon zonder zaklamp buiten kunnen lopen.
Ik meen dat het in het noorden wat lichter is dan gewoonlijk, maar dat kan inbeelding zijn.
Ik zie ook geen sterren, dus ik denk dat het ook een beetje bewolkt is.
Dat zie ik ook, als je naar het noorden kijkt zie je een soort schemerlicht. (lichter / blauwige gloed) Het is in elk geval lichter bij volle maan dan anders in de lucht.
De snelheid, dichtheid en richting van het magneetveld zijn echter bij lange na niet goed genoeg voor poollicht in Nederland. (Mijn bescheiden mening, hoop dat ik het fout heb )
Daniel
De plasmawolk die maandag de zon heeft verlaten, heeft vrijdagmorgen de aarde bereikt, zo heeft de gespecialiseerde website spaceweather.com gemeld. De 'coronal mass ejection' (CME) botste omstreeks 02.00 uur Belgische tijd met het magnetisch veld van de aarde. De impact was niet zo hevig als verwacht werd. Donderdag had de Koninklijke Belgische Sterrenwacht al laten weten dat de plasmawolk hoogstwaarschijnlijk was vertraagd door de zonnewind en door twee voorafgaande minder snelle plasmawolken. De wolk heeft hierdoor een deel van zijn energie verloren, wat verklaart dat de impact minder energetisch was. De voorspelling luidde dat er in België geen poollicht te zien zou zijn.
Een plasmawolk is een grote hoeveelheid zonnemassa die wordt weggekatapulteerd. Zo'n wolk bereikt meestal na twee tot vijf dagen onze planeet als ze onze richting uitvliegt. Een plasmawolk kan een magnetische storm veroorzaken. Radiocommunicatie wordt bemoeilijkt of kan wegvallen, navigatiesystemen ondervinden nadeel, elektrische stromen kunnen geïnduceerd worden in elektriciteits- en pijpleidingen. Bij magnetische stormen is de breedtegraad belangrijk. Of het dag of nacht is, maakt niet uit.
Bron Nieuwsblad
Ik werd wakker om 3.31 uur(mobieltje) en ik kijk dan automatisch op de wekker niets te zien buiten was de straatverlichting ook uit.
De politie reed door de straten dus die weten het ook maar raar genoeg is er nergens wat te vinden behalve een paar straten verder waar iemand haar baby moest voeden die het ook opmerkte. Even over vieren hadden we stroom.Toeval of ...? | Gewijzigd: 18 februari 2011, 08:08 uur, door luci
De impact is te zien in de witte rechthoek aan de sprong in de gele lijn: de snelheid van de zonnewind, ook de groen lijne met de temperatuur springt omhoog. In eerste instantie ging de snelheid naar zo'n 440, maar deze steeg nog door tot 550. Mijn ervaring van de vorige cyclus is dat je zeker zo'n 600, maar het liefst 700/800 km/s nodig hebt voor Poollicht in Nederland.
Het aantel deeltjes in de zonnewind neemt ook toe (de oranje lijn), deze gaat van 1 naar 10, maar zou voor Nederland het liefst 20 moeten zijn (dunne oranje lijntje).
De bovenste grafiek geeft het magneetveld in de zonnewind weer. De witte lijn is de totale sterkte, die moet zo hoog mogelijk zijn. De rode lijn geeft de sterkte van het veld in Noord/Zuid richting aan, de Bz. Als deze negatief is, dan wijst het veld naar het zuiden en dat is nodig voor deeltjes om de atmosfeer binnen te komen. Dit is vannacht bijna niet gebeurd.
Alles bij elkaar is de impact van deze uitbarsting dus te laag voor Nederland.
Het is nu hopen dat groep 1161 zich verder ontwikkeld en ook X flares gaat produceren.
Daniel
Daniel
Citaat van KnightDoppler, vrijdag 18 februari 2011, 10:43 uur zou dus best kunnen zijn dat ze bedoelen dat als het poollicht op 65 graden zit, je het in Nederland in het noorden heel laag op de horizon net zou kunnen zien.
Daniel
dit lijkt mij het geval...
Maar, mijn kennis hierin is niet zo heel groot... dus correct me if im wrong!
| Gewijzigd: 18 februari 2011, 10:57 uur, door Fanatic (Arnhem)
Ik vind dat er een klein beetje een hype van gemaakt is in de media.
Ik kwam iemand tegen die dacht de hele week geen mobieltje meer te kunnen gebruiken.
De Zonnevlam was mooi en groot maar de CME die erbij zat viel gewoon wat tegen. Maar geen getreur het nieuwe zonnemaxima is pas net op gang gekomen. En ondanks het zonnemaxima niet zo sterk zal zijn als het vorige zullen we toch nog wel wat moois te zien gaan krijgen verwacht ik..
Hmm, dat is vrij eenvoudig uit te rekenen...
Ik lees verschillende dingen over de hoogte van het poollicht, 200 en 300km als bovenkant. Laten we even van 250 km uit gaan.
De aard radius rond de polen is 6356.7 kilometer. Dus van het midden van de aarde naar de aardkorst in Nederland is 6356.7 kilometer, terwijl van het midden van de aarde tot aan de bovenkant van het poollicht de afstand 6356.7 + 250 = 6506.7 kilometer is.
Je wilt voor Nederland weten hoe ver je van het poollicht kunt weglopen zodat je het precies op de horizon ziet, of te wel onder een hoek van 90 graden met de lijn vanuit het midden van de aarde. De cosinus van het aantal graden dat je dan naar het zuiden kunt gaan is 6356.7/6506.7 = 0.9769... Of te wel de hoek is... 12 graden. Dus om vanaf de wadden poollicht te kunnen zien zou het inderdaad op zo'n 53.5 + 12 = 65.5 graden moeten zitten.
Yup, plaatje klopt in theorie. In de praktijk... ik zou sterk poollicht op 60 graden aanhouden.
Daniel
...
En ondanks het zonnemaxima niet zo sterk zal zijn als het vorige zullen we toch nog wel wat moois te zien gaan krijgen verwacht ik.
Alleen maar wijze woorden!
Daniel
thx voor je snelle berekening:)
ik ben nooit te oud om te leren... hoewel ik dit nog wel 10x ga overlezen tot ik hem helemaal begrijp:P haha | Gewijzigd: 18 februari 2011, 11:10 uur, door Fanatic (Arnhem)
thx voor je snelle berekening:)
ik ben nooit te oud om te leren... hoewel ik dit nog wel 10x ga overlezen tot ik hem helemaal begrijp:P haha
Dan zou het van mij wel zo netjes zijn om er een plaatje bij te maken
Oh, inmiddels is er een M class flare aan de gang... M6.61 inmiddels.... go go go!
Daniel