Komende maandag heeft de Amerikaanse ruimtesonde Stardust een Valentijnsdate met komeet Tempel 1. NASA besteedt uitgebreid aandacht aan deze gebeurtenis op zijn eigen televisiekanaal NASA TV, dat ook via internet te zien is. De eerste uitzending is van 17.30 tot 19.00 uur Nederlandse tijd, maar gedetailleerde beelden worden pas dinsdagochtend om 9.00 uur verwacht.
De scheervlucht langs Tempel 1 stelt wetenschappers in staat om nogmaals een blik te werpen op het oppervlak van de komeet die zes jaar geleden ook al met een bezoekje werd vereerd. Bij die gelegenheid schoot ruimtesonde Deep Impact een klein projectiel af op het oppervlak van het kleine, ijsachtige hemellichaam. Wetenschappers zijn benieuwd hoe de destijds gevormde inslagkrater er nu bij ligt. Ook zal onderzocht worden hoe het komeetoppervlak, onder invloed van de zonnestraling, de afgelopen jaren is veranderd.
Hier de link van NASA TV
Bron Astronieuws
Een Amerikaanse ruimtesonde heeft vandaag een kijkje genomen bij een komeet op honderden miljoenen kilometers afstand van de aarde. De Stardustsonde scheerde langs Tempel 1 en stuurde foto's terug voor wetenschappelijk onderzoek. Het is de tweede keer dat Tempel 1 bezoek krijgt van de aarde. In juli 2005 vuurde een andere sonde, Deep Impact, een projectiel ter grootte van een koelkast af op de komeet. Door een krater in het oppervlak te slaan, hoopten wetenschappers meer te weten te komen over de samenstelling van de komeet. De opgeworpen stofwolk maakte de krater echter onzichtbaar. Met de Stardust willen de astronomen alsnog de komeet ontrafelen.
De Deep Impact maakte ook foto's van de Tempel 1. Daarop waren onder meer oudere kraters, ijs en steile rotswanden te zien. Sindsdien is de komeet dichter bij de zon gekomen. De Stardust moet duidelijk maken welke gevolgen dat heeft voor de Tempel 1. De aardappelvormige komeet Tempel 1 staat nu op 336 miljoen kilometer van de aarde. De komeet is enkele kilometers in doorsnee en werd ontdekt in 1867.
Bron AD | Gewijzigd: 15 februari 2011, 23:30 uur, door MarkNL