Volgens eerdere berekeningen zou het object op vrijdag 13 april 2029 de aarde zo dicht passeren dat het met een schijnbare magnitude van 3,3 met het blote oog zichtbaar zou zijn in Europa, Afrika en West-Azië. Er zijn geen andere objecten bekend waarvoor dit het geval is geweest. Deze passage in 2029 zou een 1 op de Schaal van Torino scoren. Dit door de kleine kans op inslag volgens de laatste berekeningen voor 2029, 2035, 2036, 2037 en 2049. Echter door de dichte benadering van de aarde kan de baan aanzienlijk gewijzigd worden, waardoor de toekomstige inslagkansen pas na die gebeurtenis berekend kunnen worden.
NASA schatte oorspronkelijk de energie die bij de inslag van Apophis zou vrijkomen op het equivalent van 1480 megaton TNT. Dat is 114.000 keer de energie van de atoombom Little Boy, die door de Verenigde Staten bij de aanval op Hiroshima gebruikt is.
Een latere verfijndere schatting kwam op 850 megaton uit. De inslag die de Barringer meteoorkrater veroorzaakte of de Toengoeska-explosie worden geschat op 10 tot 20 megaton. De uitbarsting van de Krakatau in 1883 had het equivalent van 200 megaton.
De precieze effecten van een inslag zouden afhangen van de samenstelling van de planetoïde, de plaats en de hoek van de inslag. Een inslag zou aanzienlijke verwoesting aanrichten in een gebied van duizenden vierkante kilometers, maar geen blijvende klimatologische verandering veroorzaken.
Gebaseerd op het tijdstip van inslag, (0.89 van een dag, 21:21 UTC) en het feit dat de planetoïde vanaf de buitenzijde van de aardbaan zou benaderen, zou een inslag ergens op het oostelijk halfrond plaatsvinden. De snelheid zou 12.59 km/s bedragen.
Bron: Wikipedia
Kan hij nu niet even inslaan? Dan hoeven de winterliefhebbers niet meer te zeuren
Mooi dat je dat even plaatst Piet, interessant verhaal. Op zich wel raar dat er een kleine kans is dat het ding inslaat, maar als het zou inslaan, dat ze dan wel precies weten hoe laat en dus waar. Hoe kan dat?
Verder, erg onrealistisch is het wel dat filmpje.
Jammer dat ik nooit t jaar 2036 ga halen.
Het zonnestelsel is ontstaan door flinke botsingen en inslagen. Het zal dus niet raar zijn als dat nog vaak gebeurd!
Verder is het risico dat in de toekomst nog eens een planeet de ruimte in word geslingerd of op elkaar knallen best groot! | Gewijzigd: 11 februari 2011, 16:16 uur, door PietBerger
Verder, erg onrealistisch is het wel dat filmpje.
Jammer dat ik nooit t jaar 2036 ga halen.
2036 is toch niet zo ver weg voor een 20 jarige lijkt mij ???
of volg jij de maja-kalender ???