Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 14:04:32

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 12:10:47

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 12:10:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 12:10:46

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 12:10:46

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

17 Jan 2025 12:10:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butts, GA; Clayton, GA; Crawford, GA; Fayette, GA; Henry, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Pike, GA; Spalding, GA; Taylor, GA; Upson, GA.

15 Jan 2025 23:45:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Walton, FL.

15 Jan 2025 23:45:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

15 Jan 2025 23:45:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butts, GA; Clayton, GA; Crawford, GA; Fayette, GA; Henry, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Pike, GA; Spalding, GA; Taylor, GA; Upson, GA.

15 Jan 2025 22:26:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Walton, FL.

15 Jan 2025 22:26:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

15 Jan 2025 22:26:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
7 februari 2011, 15:25 uur | Bericht #211963
Regen pas na zonneschijn

Met het opwarmen van de aarde zal de hoeveelheid neerslag gaan toenemen, is de voorspelling. Dat was in het Oost-Azië van 19.000 jaar geleden echter niet het geval: de zomertemperatuur steeg toen na een ijzige periode met maar liefst 12°C in 7000 jaar. En de regenval nam inderdaad toe, maar dan wel pas 3000 jaar nadat de opwarming was begonnen. Het is de conclusie van aardwetenschapper Francien Peterse van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel en haar collega’s van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Nanjing Universiteit in China en de Chinese Academy of Sciences in Beijing, China. Dat de opwarming in Oost-Azië gepaard ging met verhevigde regenval tijdens de moessonperioden was al wel bekend; maar tot nu toe was de exacte timing van de opwarming moeilijk vast te stellen.

china2.JPG
Het Mangshan löss-plateau
Foto © Kay Beets, Almere

Oerthermometer
Dankzij de ontwikkeling van een oerthermometer enkele jaren geleden is hier verandering in gekomen: Uit de samenstelling van celmembranen van fossiele bodembacteriën kan de temperatuur die vroeger heerste tegenwoordig nauwkeurig worden gereconstrueerd. De perioden van regenval en droogte bepaalden de onderzoekers uit de gelaagdheid van löss en bodems die zich gedurende de afgelopen 34.000 jaar hebben opgestapeld in centraal China. “De löss bestaat uit woestijnstof en is afgezet gedurende droge relatief koude periodes”, vertelt Maarten Prins, sedimentoloog van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die het veldonderzoek verrichtte. “Bodems ontstaan juist als het wat natter en warmer is.” De bodems worden langzamer afgezet en bestaan uit veel fijnkorreliger stof, met een kleine aanrijking aan organisch materiaal vanwege de toename in plantengroei en bedekking. De gemiddelde zomertemperatuur bedroeg 19.000 jaar geleden ongeveer 15°C, stelden de wetenschappers vast, en was 12.000 jaar geleden opgelopen tot een graadje of 27. “De temperatuur volgt hiermee de trend van de zonnekracht”, vertelt Prins. Deze varieert met de stand van de aarde ten opzichte van de zon (orbital forcing). De toename in neerslag begon echter pas zo’n 16.000 jaar geleden, toen de opwarming al 3000 jaar aan de gang was. Een opmerkelijke conclusie. Maar hoe komt het eigenlijk?

Temperatuurverschillen
“Als we dat toch eens wisten…”, verzucht Peterse. In de zomer warmt de lucht boven land sneller op dan de oceaan, met als gevolg een drukverschil tussen China en de Grote en Indische Oceaan, leggen de onderzoekers uit. Dit resulteert in de zomermoesson: een aanlandige zomerwind die extreem vochtige lucht van de oceaan naar het land transporteert en die dus als bron van neerslag fungeert. Peterse:“Je zou dus verwachten dat de moesson sterker wordt als het temperatuurverschil tussen de lucht boven land en het zeewater oploopt. Maar waarom dit 3000 jaar moet duren?” Volgens Prins is het mogelijk dat de verdamping van het oceaanwater – waar de regen uiteindelijk uit ontstond – maar langzaam op gang kwam. Prins: “Het duurt gewoon een tijd voordat zeewater voldoende is opgewarmd.” Een andere mogelijkheid ziet hij in de invloed van de wintermoesson, die ook zeer sterk was ten tijde van de opwarming. “Dat is juist een aflandige wind. Die zou in het verleden het effect van de aanlandige, vochtige zoemermoesson wel eens flink tegengewerkt kunnen hebben”, zegt Prins.

Voorspellingen?
En wat zegt dit nu over de toekomst? De aarde warmt op, dus krijgen wij nou meer regen? Of wellicht pas vanaf 5010? “Op basis van de huidige stand van de aarde ten opzichte van de zon zouden we al enkele duizenden jaren in een periode van afkoeling en verdroging moeten zitten”, zegt Prins. En dat is ook zo, ziet hij terug in de bodemlagen van Centraal China. “Het zou bovendien nog een paar duizend jaar zo moeten blijven”, voegt hij er aan toe; als de mens de boel niet met zijn CO2-uitstoot verstoord zou hebben tenminste.

Voorspellingen durft hij echter niet te doen. Want als er iets is dat dit soort paleoklimaat-onderzoeken laten zien, dan is het wel dat er maar zelden gebeurt wat je zou verwachten …

Bron: Kennislink.nl | Gewijzigd: 7 februari 2011, 15:26 uur, door Shadow112
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.896 topics, welke bij elkaar 448.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 52 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 52, lezen 3 mensen het topic "Waar woon ik volgens het knmi?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden