Een reeks van vulkanen in Kamtsjatka, gelegen aan de oostkust van Rusland, zijn de afgelopen zes maanden ongewoon actief. Het stof dat de vulkanen uitspuwde werd door de wind richting het Noordpoolgebied afgevoerd, waardoor koude lucht boven Europa en Noord-Amerika aanwezig was, wat een oorzaak zou kunnen zijn van de koude winter van dit jaar, zeggen wetenschappers. Van de 160 vulkanen die daar gelegen zijn, zijn er ongeveer 29 actieve vulkanen welke nog steeds as uitstoten. Dit zou er toe kunnen leiden dat er dit jaar meer problemen kunnen gaan voorkomen. De kans dat er oogsten zullen mislukken is groot en daardoor zullen de voedselprijzen stijgen. Mochten deze uitbarstingen op de zelfde voet door blijven gaan, dan is de kans op een koude tot zeer koude winter reeël.
De uitbarstingen doen zich op een bijzonder slecht moment voor. Door een sterke La Niña is momenteel het watertemperatuur in de Stille Oceaan op vele plaatsen veel koeler dan normaal. Doordat de temperaturen in de Stille Oceaan op vele plaatsen koeler is, heeft Australië te maken met tropische cyclonen en overstromingen, terwijl de Atlantische Oceaan veel warmer is dan normaal, zeggen klimatologen.
Erste Bank zegt: "De combinatie van deze twee weerpatronen is een slecht teken voor de voedsel- en mijnbouwindustrie. Deze beide sectoren zullen opnieuw zwaar getroffen gaan worden." Vorig jaar was al een rampjaar, maar dat zal ook voor dit jaar gelden. Het eerste kwartaal van dit jaar schijnt ook al niet best te zijn. De vulkanen zijn zodanig actief dat dat de Arctische winden verder zuidwaarts komen. Dit zou drastische gevolgen kunnen hebben voor heel veel gebieden op aarde. Volgens de vulkanologen zijn vulkanen in Kamtsjatka altijd wel actief, maar de laatste maanden is het opvallend te noemen. Sinds november zijn er verschillende vulkanen actief, te weten: Kizimen, Sheveluch, Karymsky en Kliuchevskoi.
Door het vulkaanstof wordt het zonlicht weerkaatst en daardoor koelt de lucht in de onderste lagen af. Dit verlaagt luchtdruk, die op zijn beurt weer veranderingen aan windpatronen met zich meebrengt en dat vooral in het Noordpoolgebied. Dit heeft echter ook geleid tot enkele bizarre weersomstandigheden zoals in Engeland. Daar was het op eerste Kerstdag kouder dan in Rusland en New York werd bedolven onder zware sneeuwval.
Het koude weer heeft al invloed op de landbouw: de tarweoogst van Australië daalde in december met 10%. Dit is de sterkste daling in de afgelopen 100 jaar. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht een graanoogst van 80-85 miljoen ton, wat meer is dan afgelopen jaar, maar nog steeds fors minder dan het jaar 2008, toen er een oogst van 110 miljoen ton werd binnengehaald. De extreme weersomstandigheden elders in de wereld, zoals de enorme droogte in Argentinië en de zware overstromingen in Venezuela, Brazilië en China, hebben er al toe geleid dat de voedselprijzen gestegen zijn.
©onweer-online
de tarweoogst van Australië daalde in december met 10%. Dit is de sterkste daling in de afgelopen 100 jaar. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht een graanoogst van 80-85 ton, wat meer is dan afgelopen jaar, maar nog steeds fors minder dan het jaar 2008, toen er een oogst van 110 ton werd binnengehaald. De extreme weersomstandigheden elders in de wereld, zoals de enorme droogte in Argentinië en de zware overstromingen in Venezuela, Brazilië en China, hebben er al toe geleid dat de voedselprijzen gestegen zijn.
©onweer-online
Wel erg weinig die80-85 ton,of een oogst van 110 ton!!!
Russian volcano erupts sending ash four kilometres high
7 February 2011
A volcano in Russia has begun erupting, spurting ash up to four kilometres into the sky.
Aircraft have been warned against flying in the area around the Kizimen volcano on the Kamchatka Peninsula because of the threat posed to engines by the particles of volcanic ash
Video
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-123..._medium=twitter
110 Ton niet in zijn geheel erg weinig voor een land als rusland? Misschien bedoelen ze per hectare.
Maar dan is 80 ton evengoed een significante afname.
De oplossing: schaf de wegenbelasting en de maximumsnelheid af en dan pompen we die atmosfeer nog eens goed vol met CO2. Het zou niet heel slecht zijn voor de aarde las ik elders.
Maar dan is 80 ton evengoed een significante afname.
De oplossing: schaf de wegenbelasting en de maximumsnelheid af en dan pompen we die atmosfeer nog eens goed vol met CO2. Het zou niet heel slecht zijn voor de aarde las ik elders.
Tonnen geld en tonnen gewicht worden nogal eens doorelkaar gehaald.
In Nederland haal je met max 10-12 ton/ hectare. Rusland wel iets minder, maar toch echt wel meer dan 2 tot 3 vrachtwagencombinaties!
In Nederland haal je met max 10-12 ton/ hectare. Rusland wel iets minder, maar toch echt wel meer dan 2 tot 3 vrachtwagencombinaties!
normale oogst in Rusland is 90 miljoen ton
http://www.vilt.be/Russische_graanoogst_we...ljoen_ton_lager
http://www.vilt.be/Russische_graanoogst_we...ljoen_ton_lager
Ja dat komt beter in de buurt, dank je ik zal het even toevoegen...