Vijftien miljoen jaar is een meer afgesloten, diep onder de ijskorst van Antarctica. Het bevroren meer bevat wellicht prehistorisch of onbekend leven. Nu staan Russische wetenschappers op het punt het meer aan te boren. ,,We hebben nog maar een klein stukje te gaan'', zei Aleksej Toerkeyev, hoofd van de Russische poolstation Vostok Station. Zijn team heeft wekenlang geboord naar het 3750 meter diepe meer onder de poolkap, in een poging om er te komen voor het einde van de korte Antarctische zomer. Hier was de koudste temperatuur ooit op aarde gemeten: min 89,2 graden Celsius. Met de snelle inval van de winter waren wetenschappers gedwongen uiterlijk zondag te vertrekken. ,,Het is nu min 40 graden buiten'', zei Toerkeyev. ,,Maar wat maakt het uit? We werken, we voelen ons goed. We hoeven nog maar 5 meter tot we het meer bereiken.'' Het Vostokmeer, ongeveer zo groot als het Baikalmeer in Siberië, is het grootste en diepste van de honderdvijftig meren onder de ijskap van de Zuidpool.
Onderzoekers vermoeden dat de diepten van het meer nieuwe levensvormen onthullen. Daardoor wordt wellicht duidelijk hoe het leven op de planeet was voor de ijstijd en hoe leven zich ontwikkelde. Het kan een glimp opleveren van de levensomstandigheden in soortgelijke extreme omstandigheden op Mars en Jupiters maan Europa. ,,Het meer is als een vreemde planeet waar nog nooit iemand is geweest. We weten niet wat we zullen vinden'', zei Valery Loekin van het Russische Noord- en Zuidpool Onderzoeksinstituut AARI in Sint-Petersburg, dat de missie coördineert. Een eeuw na de eerste expedities naar de Zuidpool heeft de ontdekking van de meren onder de ijskap in de jaren negentig een nieuwe drang naar avontuur ontketend.
Amerikaanse en Britse onderzoekers zitten de Russen op de hielen, met soortgelijke missies om andere meren te bereiken. Het laaggelegen Vostok Station bevindt zich recht boven het boorgat. Het gat is vol met kerosine en het gas freon om te voorkomen dat het dichtvriest. De Russen worstelen met de vraag hoe ze het meer schoon kunnen houden en hoe ze kunnen voorkomen dat ze een vreselijk virus mee naar boven nemen. ,,Ik ben erg opgewonden, maar als we het doen is er geen weg terug meer'', zegt wetenschapper Aleksej Akajkin. ,,Als je het aanraakt, is het voorgoed aangeraakt.''
Bron: ad.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:05 uur, door Joyce.s
Met interesse gelezen. Eerlijk gezegd vind ik dat zowel de Russen als de Amerikanen (en andere landen) er van af moeten blijven. Laat iets in de natuur eens zoals het is!
Ik wil niet veel zeggen maar volgens mij is freon een verboden CFK! (chloorfluorkoolstof verbinding).
Niet echt handig om dit in een gebied als de Zuidpool te gebruiken waar het milieu voorop staat.
Hieronder de link naar de pagina-website (Engels) van het instituut dat het onderzoek coordineert:
http://www.aari.nw.ru/default_en.asp
Arctic and Antarctic Research Institute (AARI)
Federal Service for Hydrometeorology and Environmental Monitoring of Russian Federation (Roshydromet)
Dit kan je daar ook om terug vinden:
[Polar photos] [Publications] [Ice charts current] [Forecast] [Geophysics] [Wave forecast] [WMO project GDSIDB] [ECIMO] [NP-38] [Arctic and SPb weather] [FRAM lab] [IPY EASO] [Antarctic & RAE]
Verder zag ik pas de film 'alien vs predator' en je wilt niet weten wat men zoal in het ijs vind. So you better watch out!
Verder zag ik pas de film 'alien vs predator' en je wilt niet weten wat men zoal in het ijs vind. So you better watch out!
Inderdaad, d'r is ook bijna nergens meer een stukje ongerepte natuur te vinden op deze aardbol. Als ze zoiets vinden als in die film zullen ze nog vaag op hun neus kijken. goeie film overigens, er is ook nog een deel 2.
Maar dat is het explorer-gedrag van de mens. Net als die oude stammen die nog in bepaalde natuurgebieden leven. Laat ze daar denk ik dan, laat ze met rust. Maar ook die zullen op een gegeven moment, niet alleen ontdekt worden, maar ook 'opgenomen' worden en dan gaat het vaak mis.
---
Offtops: Ja beste films, heb ze op dvd, dus gaan we snel maar weer eens uit de kast trekken en bekieken!
---
Offtops: Ja beste films, heb ze op dvd, dus gaan we snel maar weer eens uit de kast trekken en bekieken!
Juist. Kijk maar naar dat programma "groeten uit de rimboe" mooi voorbeeld daarvan. Die gasten weten niet wat hun overkomt als je alleen al een foto met flits van ze maakt. Die mensen moet je gewoon lekker met rust laten.
Off topic: Dat schijnt vies tegen te vallen....Alles voor de kijkcijfers
1) In 2008 toonde een cultureel antropoloog van de Universiteit van Amsterdam aan dat de inheemse stammen uit het programma in werkelijkheid minder primitief zijn dan de makers van het programma willen doen geloven. Volgens hem wordt het programma via een script opgenomen.
2)Een van kassuccessen van SBS6, Groeten uit de Rimboe, blijkt puur kijkersbedrog te zijn! Bovendien is zeker een van de stammen, de Himba’s’ afgescheept met een fooi voor hun medewerking! En dat terwijl ze toch de nodige moeite hebben gedaan om leuk mee te spelen, want alcohol, auto’s mobieltjes en horloges zijn de Himba’s helemaal niet vreemd. En een aantal van hen spreekt ook gewoon Engels en heeft een bankrekening…! Bovendien doen de Himba’s leuk op afspraak, want het programma is gegoten in een vooraf bepaald script waar strikt de hand aan gehouden wordt. En als de uitgesproken teksten niet leuk genoeg zijn dan worden ze leuk vertaald, want niemand die het zal controleren.
En hier het hele verhaal: http://www.loggy.nl/nieuws/12210_KIJKERSBE...RLINGEN_IN.html | Gewijzigd: 6 februari 2011, 22:53 uur, door Romani
Maareh... hoe komt een meer onder zoveel ijs?
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Jaar wachten op Antarctisch onderwaterleven
Het leek er even op dat ze het zouden halen, de Russische onderzoekers die op Antarctica aan het boren zijn boven Lake Vostok. Het gat in de 3750 meter dikke ijslaag boven het zoetwatermeer is bijna klaar – het team heeft nog zo’n 20 meter te gaan. Toch moet het plan nu tot december de ijskast in; zondag 6 februari vertrekt namelijk het vliegtuig dat de Russen naar huis brengt.
Het Russische onderzoeksstation boven Lake Vostok. Het gestreepte gebouw links is de energiecentrale, rechts bevinden zich de accommodaties voor de onderzoekers. Op de achtergrond (met rood-witte bal) is het meteorologische station te zien. Boorkernen worden in gaten in het ijs bewaard, bij een temperatuur van -55 ˚C. Afbeelding: © US National Oceanic and Atmospheric Administration
Nog 20 meter
De lancering van het boorproject vond ruim twintig jaar geleden plaats, maar sindsdien zorgden diverse technische en financiële tegenvallers voor een trage vordering. Zo kwam in de Antarctische zomer van 2008-2009 de boor vast te zitten in het ijs, zo’n 80 meter boven het wateroppervlak.Op 2 januari 2011 startten de Russen met boren op een diepte van 3650 meter; verwacht werd dat het project met een gemiddelde boorsnelheid van 3 meter per dag binnen een maand kon worden afgerond. Maar deze week liet teamleider Valery Lukin het tijdschrift Nature weten dat de deadline niet gehaald wordt: ‘In de ochtend van 1 februari was het boorgat 3711,2 meter diep. We zullen doorgaan met boren tot de dag van vertrek en hopen een diepte tussen de 3720 en 3730 meter te bereiken.’ De boring zal in december 2011 worden hervat. Waar het in Nederland meestal niet zo’n ramp is om over te werken (als je de trein mist, pak je gewoon de volgende), is dat op Antarctica weldegelijk een probleem. De vlucht op 6 februari is namelijk de laatste voordat de Antarctische winter begint, waarin de omstandigheden te guur zijn om te vliegen. Het missen van het vliegtuig zou dus voor de Russen betekenen dat ze op het continent moeten overwinteren. Niet alleen erg koud (zo’n -50°C), maar ook dag en nacht pikdonker. En dan is het lastig boren.
Angst voor besmetting
Het boren moet met grote zorgvuldigheid gebeuren, want de angst voor biologische of chemische ‘besmetting’ van het water van buitenaf is groot. De Russen hebben weliswaar toestemming gekregen van het Antarctische milieubeschermingcomité, maar verscheidene wetenschappers hebben hun twijfels al uitgesproken over het project.’ Schoon boren bestaat niet’, aldus Jean Robert Petit van het Franse Laboratoire de Glaciologie et Géophysique de l’Environnement. Voor de boring wordt een verwarmde boorkop gebruikt, met een niet-giftige siliconenolie als smeermiddel. In eerste instantie zal alleen water worden opgezogen om in het laboratorium te onderzoeken; in een later stadium zullen onderwaterrobots worden ingezet om ook sediment van de meerbodem te kunnen verzamelen. Op het uiteinde van de boorkop zit een sensor, die een signaal afgeeft zodra de boor in contact komt met water. Vervolgens wordt de boor verwijderd uit het gat zodat er water in kan stromen, dat vrijwel direct zal bevriezen. Daardoor komt de siliconenolie als het goed is niet in het meer terecht en kan het team het meerwater in bevroren toestand bemonsteren.
Hengelen naar leven
De Russen zijn niet de enigen die naar subglaciaal leven op Antarctica zoeken. De Britten zijn bijvoorbeeld bezig met een boring boven Lake Ellsworth, een relatief klein meer in West-Antarctica. De Amerikanen hebben hun zinnen gezet op Lake Whillans, dat in open verbinding staat met de oceaan. ‘Met zoveel boorprojecten in zulke uiteenlopende meren is het net alsof je op verschillende plaatsen een hengel uitwerpt’, aldus geoloog Robin Bell van de Columbia University in New York. ‘De vangst zal behoorlijk verschillend zijn en we zullen een hoop nieuwe kennis opdoen!’
Bron: Kennislink.nl | Gewijzigd: 7 februari 2011, 15:01 uur, door Shadow112
Maareh... hoe komt een meer onder zoveel ijs?
Goede vraag heb ik ook over na gedacht. Misschien is de druk zo groot, dat een deel van het ijs weer kan worden omgezet in water (onder druk worden veel vaste stoffen vloeibaar, zo ook ijs) Of door aardwarmte?
Ik heb er niet echt een duidelijk antwoord voor..