Deze winter is op weg om de koudste winter te worden van de Verenigde Staten sinds de jaren 1980, misschien zelfs sinds de late jaren 1970. Volgens Joe Bastardi zullen de aankomende drie àvier, van de komende vijf winters net zo koud al dan niet kouder gaan verlopen. Hij vermoed dat de komende winter (2011/2012) kouder zal verlopen als deze winter.
Bastardi voegt hieraan toe, dat de Verenigde Staten momenteel in één van de ergste recessies ooit zitten. Hij is zeer bezorgd over de financiële situatue voor Amerikanen als er in de komende paar jaar meer hardnekkige winters voor gaan komen. Bastardi zei: "De kou is vele malen erger". De reden is simpel verklaarde Bastardi: "Het verwarmen van uw huis in de winter kost namelijk veel meer dan in de andere maanden". Hoewel er verschillende factoren meespelen in de verwachtingen van Bastardi, is een van de opmerkelijkste La Niña en de trends die zijn waargenomen in deze winter.
Huidige La Niña signalen duiden op meer koude winters
La Niña ontstaat wanneer de zeeoppervlakte temperaturen in de equatoriale Stille Oceaan (Centrale en oostelijke gedeelte) lager liggen dan normaal. La Niña en zijn tegenhanger El Niño, die optreedt wanneer zeeoppervlakte temperaturen van dezelfde regio boven normaal liggen, hebben grote invloed op het weerpatroon over de hele wereld. De huidige La Niña is ongekend en krachtig. Bastardi denkt dat deze La Niña zal duren tot volgend jaar, maar het zal zwakker worden en nog zeker tot en met 2012 aanhouden.
Bastardi bestudeerde de afgelopen 100 jaar en concludeerde dat de winters na een La Niña de neiging hebben om kouder dan normaal te verlopen in de Verenigde Staten. Hij zegt dat de eerste winter tijdens een La Niña meestal warm is. De volgende winter die volgt is meestal minder warm en de winters daarna zijn meestal koud. Een van de uitzonderingen was de La Niña winter van 1916-1917, kouder dan normale omstandigheden werden waargenomen in het noordelijke en oostelijk deel van de Plains (niet in het zuiden). Bastardi zei dat nog nooit eerder kouder dan normale omstandigheden zijn waargenomen in het zuiden tijdens een eerste jaar La Niña, zoals deze winter het geval is geweest. Als deze winter, die kouder is dan normaal voor tweederde van de VS, de warmste is van de komende periode, dan heeft de Verenigde Staten volgens Bastardi een aantal frigide tijden te wachten.
Verschuiving naar kouder klimaat in de komende 20 tot 30 jaar
Bastardi denkt dat niet alleen de komende winters kouder dan normaal zullen gaan verlopen voor een groot deel van de Verenigde Staten, maar dat op de lange termijn het klimaat kouder zal zijn. Bastardi noemt hierbij de Stille Oceaan decadale Oscillatie (PDO). Met PDO wordt de temperatuur van het oppervlakte water aangeduid in de Stille Oceaan (Pacific), ter hoogte van de 20ste breedtegraad. Deze kan zich in een warme fase, ofwel in een koude fase bevinden. De PDO verschuift gewoonlijk ongeveer elke 20 tot 30 jaar, maar is momenteel duidelijk verschoven naar een "koude" of beter gezegd naar een "negatieve" fase. In de afgelopen 30 jaar zaten we volgens Bastardi in een "warme" of beter gezegd in een "positieve" fase.
©onweer-online/Bron Accuweather
Wat gaat dat dan voor invloed hebben voor onze regionen?
Zoals ik het nu zie is het op het moment in Amerika zeer winters, maar zie ik bij ons nog geen extreme koude of winterse taferelen.
Dat kan natuurlijk nog veranderen als de komende verwachtingen uit komen.
Er is eerder sprake van temperature shifting, de noordpool te warm zuidelijk daarvan te koud.
Wat gaat dat dan voor invloed hebben voor onze regionen?
over het algemeen komt er een staartje van wat er in Amerika gebeurd kwa weer) twee weken later bij ons,..
Hier uw antwoord dus
Er bestaan echter wel 2 verbanden tussen ons herfstweer en La Niña, alhoewel experimenteel-meteorologisch, onzeker en indirect. Ten eerste kan de relatief koude Golfstroom voor een deel worden toegeschreven aan het beginstadium van de La Niña. Het Caribisch Gebied is dan door het klimaatfenomeen enige tijd relatief koel. (Dit kan maanden later bijdragen aan onze westenwind via het Azorenhoog, zie hierboven.)
Daarnaast heeft La Niña een vrij prominent effect op het weer in Noord-Amerika. Koudegolven kunnen makkelijker vanuit Alaska naar de oostkust van Canada en de VS trekken (zoals nu het geval is). Daarbij trekt een aflandige wind (met temperaturen rond -20 graden) van Groenland en Canada over het (tot 4 graden te warme) water van de Labradorzee en de aangrenzende Noordwest-Atlantische Oceaan. Het gevolg is een zeer sterk instabiele atmosfeer en zeer snelle depressievorming, zoals hierboven beschreven. (Deze depressies trekken onder de bestaande westcirculatie een voor een over Noord-Europa en verhogen hier de neerslag.)
Auteur: Rolf Schuttenhelm
Bron: MeteoVista | Weeronline.nl