Onder aanvoer van een fors aangewakkerde straalstroom is het de afgelopen dagen op de oceaan steeds onstuimiger geworden. Het hele patroon begint nu door te schuiven naar het oosten toe. Vanaf vanavond laat levert dat ook bij ons veel wind op.
Mogelijk orkaankracht op de Shetlandeilanden
Tevens op een groot deel van de Britse eilanden waait het regelmatig fors. Vanaf zaterdag geldt dat vooral voor de zuidelijke helft van de eilandengroep. In de noordelijke helft wordt het in het weekend juist wat rustiger. Daar valt het hoogtepunt van het heftige weer later deze donderdag en deels vrijdagnacht met aan de Schotse west- en noordkust enige tijd een zware tot mogelijk even zeer zware storm, 10 tot 11 Bft. De Shetlandeilanden hebben zelfs een kleine kans op orkaankracht, 12 Bft. Dit alles gebeurt wanneer een zich deze donderdag snel ontwikkelend venijnig lagedrukgebied vlak ten noorden van Schotland langs scheert.
Linksboven in beeld is de stormdepressie te zien die vrijdagnacht langs de kust van de Shetlandeilanden misschien net aan orkaankracht veroorzaakt, 12 Bft.
Het lagedrukgebied trekt donderdagavond noord van Schotland langs en veroorzaakt daar aan zee en in de bergen op diverse plaatsen een zware tot zeer zware storm, windkracht 10 tot 11. Afgebeelde berekening: ECMWF-model.
Bij ons stormachtig
Niet alleen in Schotland trekt de wind verder aan. Ook bij ons nemen de luchtdrukverschillen toe. Dat gebeurt tussen de lagedrukgebieden die tevens vanuit ons perspectief noord langs koersen en en hogedrukwerking boven Zuid-Europa die aanstaand weekend langzaam via Portugal en Spanje tot boven Italië, de Alpen en de westelijke Balkan opschuift.
Al vanaf de nacht naar vrijdag toe waait het aan zee bij tijd en wijlen stormachtig, met windkracht 8. Landinwaarts gaat het op steeds meer plaatsen vrij krachtig tot krachtig waaien en vrijdag en zaterdag overdag kan in open gebied zelfs een harde wind, 7 Bft worden bereikt. En dat allemaal uit zuidwestelijke richting. De windstoten reiken daarbij tot rond 90 kilometer per uur. De laatste verwachting (op het moment van publiceren van dit verhaal) is dat zaterdag tijdens de eerste helft van de daglichtperiode de hoogste windsnelheden worden gehaald. Met dan stoten tot 95 kilometer per uur, helemaal tot in het binnenland aan toe.
Vrijdagnacht passeert het hoogtepunt van het windveld van de depressie de Shetlandeilanden. Daar bestaat een klein risico op korte tijd orkaankracht, 12 Bft.
Opbouw onderste laag atmosfeer zeer stabiel: kleine verschillen tussen land en zee
Wellicht vraagt u het zich al af: waarom zijn de verschillen in windsterkte tussen kust en binnenland hierbij naar verwachting zo klein? De achterliggende reden is dat de opbouw van de atmosfeer nabij het aardoppervlak de komende dagen zeer stabiel is. Zowel land als zee zijn relatief koud in vergelijking met de milde oceaanlucht die over ons uitstroomt. Doordat koude lucht zwaarder is dan warmere is er relatief weinig uitwisseling tussen de onderste luchtlagen en de honderden meters daarboven. De zwaardere relatief koude onderste laag ondervindt daardoor in verhouding veel wrijving van het aardoppervlak.
Gemiddelde windsnelheden zee versus land
Boven zee is die wrijving door het iets egalere oppervlak net wat minder dan landinwaarts, waardoor de gemiddelde windsnelheden over 10 minuten (waarop de normale windkrachtschaal van Beaufort gebaseerd is) hoger liggen. Aan zee waait het daarom gemiddeld bezien wel iets forser dan landinwaarts.
De stroming op grote hoogte. Waar de lijnen dichtbij elkaar liggen is het verschil tussen kou in het noorden en zachte lucht in het zuiden het grootst. Op die overgang bestaat er op het moment boven de oceaan een felle straalstroom met op vlieghoogte windsnelheden tot ruim 300 kilometer per uur.
Windstoten zee versus land
De verschillen tussen de uitschieters tussen kust en binnenland lijken zaterdag echter nihil te zijn. En ook in dit geval is de hogere wrijving boven het land ten opzichte van de zee de crux. Alleen werkt het dan andersom. Door de relatief grotere turbulentie boven land als gevolg bomen, gebouwen, etcetera, kan net wat makkelijk dan boven zee zo af en toe een uitwisseling van de onderste ‘trage’ luchtlaag met de snel overtrekkende lucht in de honderden meters erboven plaatsvinden. Vlagen uit de luchtstroom hogerop kunnen zo iets gemakkelijker dan op zee sporadische windstoten aan het aardoppervlak veroorzaken. Het is zelfs mogelijk dat de zwaarste windstoten zaterdag boven land worden gemeten.
Het actieve deel van de straalstroom komt langzaam dichterbij voor de komende dagen. Zondag ligt de as ervan boven ons land. Overigens hoeft een heftige straalstroom boven ons hoofd niet per sé te betekenen dat het ook aan de grond fors waait. De komende dagen is dat echter wel het geval, met de grootste piek daarbij waarschijnlijk op zaterdag.
Waarom vrijdag dan wel iets grotere verschillen?
Dit hele verhaal zou je natuurlijk zomaar ook op de vrijdag kunnen loslaten. Ook dan is de atmosfeer onderin zeer stabiel met milde lucht die over het koude oppervlak stroomt. De wind is dan echter net een fractie minder sterk dan zaterdag, en daarmee ook de turbulentie die boven land wordt opgewekt. De doormenging van de onderste luchtlaag met de honderden meters daarboven is daardoor waarschijnlijk net niet sterk genoeg om vlagen van de heftige wind op hoogte richting het aardoppervlak te krijgen.
Een ander verhaal bij aanvoer van koude lucht
Maar de situaties zou pas echt anders zijn geweest bij de aanvoer van koude lucht uit noordelijke of noordwestelijke richting. Dan zijn de verschillen tussen zee en land veel omvangrijker. De atmosfeer is in die gevallen boven zee flink ontstabiel (relatief warm onderin, kouder erboven). Hierdoor stijgen veel luchtbellen op. Deze worden gecompenseerd door veel koude luchtbellen die afdalen naar het oppervlak. De dalende lucht brengt de windsnelheden hogerin atmosfeer als het ware met zich mee naar beneden.
Boven land is de opbouw (een groot deel) van het etmaal dan echter juist (vrij) stabiel met ook aan het aardoppervlak koude lucht, waardoor de wind op hoogte nauwelijks invloed heeft aan de grond. Zo zijn er in het verleden situaties geweest met noordwesterstorm aan zee en een zwakke wind, 2 Bft in het binnenland met mistbanken. De komende dagen zijn er dus niet zulke grote verschillen: het wordt zowel aan zee als landinwaarts onstuimig.
Bron: Meteo Consult
Mensen die vrijdag met de trein willen reizen, moeten rekening houden met vertragingen. Een storm die komende nacht over het land trekt kan het treinverkeer verstoren, meldden ProRail en NS donderdagavond. Om de hinder voor het treinverkeer zo veel mogelijk te beperken, splitsen de spoorbedrijven de treindienst in de kop van Noord-Holland vanaf komende nacht af van de rest van Nederland.
Het KNMI voorspelt voor de komende nacht stormachtige zuidwestelijke wind met in het noordwestelijk kustgebied mogelijk zware windstoten tot 85 kilometer per uur.
Bron Nu.nl
De storm die sinds enkele uren over onze provincie blaast, heeft nog weinig schade aangericht. Wel moet het verkeer rekening houden met harde windstoten. Treinen rijden een aangepaste dienstregeling. En ook Schiphol meldt vertragingen. Op de Molenwiek in Sint Pancras belde een bewoner de brandweer omdat zijn rommelschuurtje op wegwaaien stond. De deur was er al uitgewaaid, waardoor de wind vrij spel had. De brandweer heeft het in de luwte gezet.
Boom
Op de Granaat in Heerhugowaard belde een automobilist de brandweer omdat er een boom ernstig scheef over de straat hing. Op dat moment ging de boom om; net tussen zijn auto en een geparkeerde auto in.
Bron RTVNH
Een lege vrachtwagen is vrijdagochtend omgewaaid op de A2, Amsterdam richting Utrecht, ter hoogte van knooppunt Holendrecht. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld. Niemand raakte gewond. Door het ongeval zijn vijf van de zes rijstroken afgesloten.
Bron Nu.nl
De krachtige tot stormachtige zuidwestenwind heeft vrijdagochtend slechts beperkt schade veroorzaakt in onder meer Noord-Holland, Flevoland en de regio Haaglanden. Dit meldden woordvoerders van de politiekorpsen. In Beverwijk zijn platen van het dak van een tankstation gewaaid, meldde de politie in Kennemerland. In het noorden van Noord-Holland bleef de schade voorlopig beperkt tot een paar omwaaide bomen en verkeerslichten. De veerboot naar Texel vaart nog.
In Flevoland zijn er bij de politie vrijdagochtend geen meldingen binnengekomen als gevolg van de harde wind. De brandweer in Amsterdam kreeg 's morgens een klein aantal meldingen van onder meer een omgewaaide boom in de stad en afgewaaide dakpannen. De brandweer houdt rekening met meer stormschade bij een aanwakkerende wind.
Bron PZC
Op vrijdag 4 februari 2011 zal voor de eerste keer de nieuwe coupure in de keermuur worden gesloten in verband met de verwachte hoge waterstand in Harlingen. Rond de klok van 16.00 uur zullen de medewerkers van de Havendienst de coupure in de keermuur sluiten. Vanavond om 22.45 uur is de waterstand in Harlingen op zijn hoogst (2,75 NAP), met een stormachtige zuidwestenwind kracht 8-9, en zal de coupure voor het eerst de stad beschermen.
Bron Harlingen.nl
Omdat er vandaag nauwelijks problemen waren met de harde wind, heeft de NS besloten om zaterdag geen aangepaste dienst te rijden. Donderdag werd er besloten dat er een aangepaste dienst zou worden gereden op vrijdag en zaterdag. Omdat er vrijdag bijna geen problemen zijn geweest in verband met de wind, is de aangepaste dienst voor zaterdag ingetrokken.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De storm die in de nacht van vrijdag op zaterdag over het land trok, heeft de hulpdiensten op veel plaatsen werk bezocht. Op talloze plaatsen hield de wind huis en raakten gebouwen beschadigd. In Monnickendam raakte een flatgebouw aan de Cornelis Dirksz. Laan flink beschadigd, meldde de politie. De wind rukte een deel van de voorgevel van het gebouw. Omdat de schade ter hoogte van het trappenhuis ontstond, hoefde niemand zijn appartement te verlaten.
In Noord-Brabant moest de brandweer onder meer in Kaatsheuvel, Oosterhout en Tilburg uitrukken om stormschade op te ruimen. Het blijft zaterdag hard waaien, verwacht het KNMI. Vooral de westkust krijgt te maken met zware windstoten van 90 kilometer per uur.
Bron AD
Door heel Nederland zijn de afgelopen nacht bomen omgewaaid. Schiphol verwacht dat de wind nog de hele dag voor vertragingen zorgt en adviseert reizigers de situatie via teletekst goed in de gaten te blijven houden. Het KNMI verwacht dat de storm pas zondag wat gaat liggen, maar zondagavond zwelt de wind weer aan. De brandweer in Rotterdam hield zich de afgelopen nacht vooral bezig met afgevallen dakpannen en omgewaaide bomen, meldt RTV Rijnmond. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft het binnenloodsen van schepen aangepast vanwege de harde wind aan de kust. Sommige containerterminals zijn vanwege de wind gestopt met de containeroverslag met kranen.
Vrijdag waren In Rotterdam aan de Wijnhaven en bij metrostation Oorschoterlaan bouwsteigers omgewaaid. Bij de IKEA in Barendrecht waaide een dakplaat naar beneden. In het centrum raakte een man gewond doordat een weggewaaid reclamebord op zijn voet terechtkwam.
In Noord-Brabant moest de brandweer uitrukken in Tilburg, Kaatsheuvel, Schijndel en Oosterhout om omgevallen bomen op te ruimen. Omroep Zeeland meldt dat de storm vooralsnog voor weinig problemen heeft gezorgd. Op de Boulevard in Vlissingen trotseerden kijkers de harde wind. "Zij zagen boten die worstelden met golven, maar niet in de problemen kwamen."
In Friesland werd een nieuwe keermuur in Harlingen vrijdag voor het eerst gesloten. Maar hij is volgens het Friesch Dagblad niet echt beproefd. Het water kwam minder hoog dan verwacht. De storm zorgde volgens de krant in Friesland nauwelijks voor problemen. Enkele veerdiensten naar Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog werden geschrapt. Het kustwachtcentrum in Den Helder heeft geen noodoproepen binnengekregen. De Friese politie meldt dat de N31 enige tijd afgesloten is geweest vanwege stormschade. Rond middernacht werd de weg vrijgegeven.
Bron Nieuws.nl
De storm heeft zaterdagochtend in Overijssel de nodige schade veroorzaakt. Zo raakte drie auto's beschadigd bij hotel Pillows in Zwolle doordat een boom op de auto's was gevallen. Ook aan de Benteloseweg in Delden raakte een auto beschadigd doordat een boom op een auto viel. Er zijn geen gewonden gevallen. Op meer plekken in de provincie zijn bomen en takken op de weg gevallen.
Bron RTV Oost
Er is zaterdagmiddag veel bewolking, maar afgezien van wat lichte motregen is het toch overwegend droog. De zuidwestenwind waait vrij krachtig. In de kustgebieden staat een harde wind. Er kunnen windstoten optreden van 60 tot 70 km/u. Vlak aan zee is zelfs een piek tot 85 km/u mogelijk. De maxima bedragen 7 graden in de Ardennen en zowat 11 graden elders. Zaterdagavond en -nacht is het zwaarbewolkt maar het blijft vrijwel droog. De zuidwestenwind neemt langzaam iets in sterkte af, al blijven de hele nacht nog pieken tot 60 km/u bereikbaar. De minima gaan van 4 tot 10 graden.
Het zachte en bewolkte weer houdt zondag aan. Het blijft op de meeste plaatsen droog en later in de namiddag zijn plaatselijk enkele opklaringen mogelijk. Er staat een vrij krachtige, aan zee een harde zuidwestenwind. Zondagavond neemt de wind in kracht af. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden.
Maandag wordt het droog en winderig maar zacht, met regelmatig zon. De maxima bedragen 8 tot 12 graden. Dinsdag is het bewolkt en valt vooral in de ochtend tijdelijk wat regen. Woensdag en in de tweede helft van de week is het meestal droog met van tijd tot tijd zon, maar het wordt minder zacht. In de nacht en ochtend kan het zelfs lichtjes vriezen.
Bron Hln
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de storm in de regio Schagen weinig schade aangericht. Op Schiphol ondervindt het vliegverkeer veel hinder van de stormachtige weersomstandigheden. De politie in de Noordkop meldt dat er, voor zover nu bekend, weinig materiële schade is. ,,Een paar afgewaaide takken. Meer is ons op dit moment niet bekend'', meldt voorlichter Menno Hartenberg.
Bron: Noord Hollands Dagblad
Onweersdagen: 0
De overslag op de terminals in de Rotterdamse haven ligt dit weekeinde op een lager pitje als gevolg van de stevige wind. ,,De kranen staan omhoog, de overslagbedrijven hebben maatregelen genomen'', zei een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.
Ook liggen dertien schepen te wachten die tevergeefs beloodsing hebben aangevraagd,maar die assistentie op zee is gezien de weersomstandigheden gestaakt. Beloodsing, het in en uit de haven helpen van schepen met behulp van een loods, gebeurt nu alleen nog van afstand of via een helikopter. De patrouilleboten van het Havenbedrijf maken juist overuren. Zij controleren of de trossen van de schepen goed vastzitten en houden vooral de schepen ,,op de boeien'' in de gaten. Niet alle schepen worden vanaf de kant gelost, dat gebeurt ook op het water. ,,Die schepen vangen het meeste wind.''
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Een deel van de overkapping van de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam is zaterdagochtend ingestort door de wind. Dat meldde een woordvoerder van de politie zaterdag. Niemand raakte bij het inzakken van de overkapping van tentdoek gewond.
Ook op andere plekken in de hoofdstad zorgde de harde wind voor problemen. Vrijdag kregen politie en brandweer in totaal ongeveer zestig meldingen binnen van stormoverlast. Zaterdag stond de teller tegen het middaguur op dertig. De meldingen hebben volgens de woordvoerder vooral betrekking op problemen door omgevallen bomen en materiaal dat wegwaait. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Vrijdagavond tijdens hevige windstoten is er bij een hoekhuis in Apeldoorn een stuk muur weggewaaid.
De stormachtige weersomstandigheden zorgden voor veel overlast in heel Nederland. Naast het vlieg en treinverkeer, dat zelfs een aangepaste dienstregeling kende, ondervond ook het vrachtverkeer veel overlast door de wind.
Vrijdagmiddag om 17.55 uur kwam er bij de brandweer van Hoogezand-Sappemeer een melding binnen van een omgevallen boom in Foxhol. Bij aankomst bleek het te gaan om een boompje die met wortel en al uit de grond was gerukt door de harde wind.
Vrijdagmiddag werden de windstoten in Apeldoorn en omgeving steeds heftiger. Een boom waaide op de Beemterweg.
Ondanks de harde wind zijn er in Castricum altijd mensen die hun honden uitlaten.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Reizigers op Schiphol moeten ook zaterdagavond rekening houden met vertragingen en annuleringen door de harde wind.
Door de harde windstoten zijn er minder banen beschikbaar. De problemen speelden eerder op zaterdag en op vrijdag ook al. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek van huis de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen en op teletekst of de website van Schiphol te kijken.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Circa 400 mensen hebben zaterdagmiddag op Urk geprotesteerd tegen de komst van het grootste windmolenpark van Nederland op de dijken en voor de kust van de Noordoostpolder. De manifestatie Tegenwind, die werd georganiseerd door actiegroep Urk Briest, zou aanvankelijk op de dijk bij Urk worden gehouden, maar werd vanwege de harde wind verplaatst naar een zalencentrum. Met de manifestatie wilde Urk Briest duidelijk maken dat er voor een groot windpark vlak voor de deur van Urk geen maatschappelijk draagvlak is.
Burgemeester Jaap Kroon trad op als dirigent van het antiwindmolenkoor dat drie protestliederen ten gehore bracht. Vertegenwoordigers van diverse lokale organisaties, waaronder politieke partijen en actiegroepen, ondertekenden daarna een manifest. Daarin wordt de Haagse politiek opgeroepen de plannen voor het windpark te herzien en een alternatief plan met een breed draagvlak te ontwikkelen.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De harde wind heeft zaterdag in verscheidene delen van het land overlast en schade veroorzaakt. Hulpdiensten moesten uitrukken omdat bomen omwaaiden of grote takken op de weg belandden. Her en der raakten daken beschadigd. Ook gingen schuttingen en hekken om. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Vooral de westkust kreeg te maken met zware windstoten van 90 kilometer per uur, meldde het KNMI. Het leidde tot veel meldingen bij de politie.
Een deel van de overkapping van de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam is zaterdagochtend ingestort door de wind. Niemand raakte bij het inzakken van de overkapping van tentdoek gewond
Zo moest een deel van de provinciale weg tussen Zaandam en Uitgeest worden afgezet nadat in Zaandam door de harde wind zware betonnen dakpannen naar beneden waren gevallen. De dakpannen kwamen van het nieuwe gemeentehuis, dat nog in aanbouw is. Op het Museumplein in Amsterdam begaf een deel van de overkapping van de ijsbaan het. In Monnickendam raakte een flatgebouw aan de Cornelis Dirksz. Laan flink beschadigd en in Brielle waaide aan de Reede het dak van een gymzaal.
Wandelaars trotseren zaterdag de harde wind en het opwaaiend zand op het stand van Scheveningen. De westkust heeft zaterdag te maken met zware windstoten van 90 kilometer per uur.
Reizigers op Schiphol hebben te kampen met vertragingen en annuleringen. Door de harde windstoten zijn er minder banen beschikbaar, aldus een woordvoerster. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek van huis de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen en op teletekst of de website van Schiphol te kijken. De overslag op de terminals in de Rotterdamse haven ligt dit weekeinde op een lager pitje als gevolg van de stevige wind. ,,De kranen staan omhoog, de overslagbedrijven hebben maatregelen genomen'', zei een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam. Ook liggen op zee schepen te wachten tot weer beloodsing mogelijk is.
Kitesurfers genoten vrijdag in IJmuiden al van de zuidwester storm. Met de harde wind en hoge golven behalen zij hoge snelheden en maken spectaculaire sprongen.
In Urk werd wegens de harde wind een demonstratie van de dijk naar een zalencentrum verplaatst. De circa 400 mensen protesteerden tegen de komst van het grootste windmolenpark van Nederland op de dijken en voor de kust van de Noordoostpolder
In het noorden van Duitsland zijn windmolens te zien met gebroken wieken, ontstaan door de harde wind.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Op Schiphol zijn zaterdag circa veertig inkomende en vertrekkende vluchten geannuleerd wegens de harde wind. Ook moesten reizigers rekening houden met vertragingen, aldus een woordvoerster. Veel vluchten vertrokken gewoon op tijd. De woordvoerster zei dat behalve zaterdag ook mogelijk op zondagochtend reizigers op Schiphol rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van de harde wind. Door de harde windstoten zijn er minder banen beschikbaar.
Bron: Pzc.nl | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Het vliegverkeer op Schiphol verloopt zondagochtend zonder vertragingen. Dat liet een woordvoerster weten. ''Er is iets minder wind en we hebben minder verkeersaanbod.'' Vrijdag en zaterdag kampte de luchthaven met harde windstoten, waardoor er minder banen beschikbaar waren. Tientallen vluchten werden geannuleerd.
Bron Nu.nl