De Amerikaanse satelliet Kepler heeft mogelijk planeten waargenomen die niet groter zijn dan de aarde én in de ‘bewoonbare zone’ rond hun ster bewegen, waar de temperatuur geschikt is voor het bestaan van vloeibaar water. Als de planeten echt bestaan, wat nog niet zeker is, lijken ze het meest op de aarde van alle planeten buiten ons eigen zonnestelsel (zogeheten exoplaneten) die tot nu toe ontdekt zijn. Het Kepler-team maakte gisteren al de ontdekking bekend van een stelsel van zes planeten. Van het bestaan van die planeten zijn de onderzoekers zeker, maar helaas zijn ze niet geschikt voor leven. Nu hebben de wetenschappers ook hun ruwe data vrijgegeven over mogelijke planeten waarvan nog niet geverifieerd is dat ze echt bestaan. Het gaat om 1235 kandidaat-planeten die de satelliet Kepler mogelijk heeft waargenomen tussen mei en september 2009.
[Bij de kandidaat-planeten zijn er 354 met een vergelijkbare grootte als de aarde (met een maximaal twee maal zo grote diameter). Sommige ervan zijn zelfs kleiner dan de aarde  het zijn waarschijnlijk de kleinste exoplaneten die al zijn waargenomen. Tussen de 354 qua grootte met de aarde vergelijkbare planeten zijn er vijf die op de juiste afstand van hun ster liggen opdat het er niet te koud en niet te heet zou zijn voor vloeibaar water. Dat maakt ze, als ze echt bestaan, tot bewoonbare planeten.
Bij de kandidaat-planeten zijn er 354 met een vergelijkbare grootte als de aarde (met een maximaal twee maal zo grote diameter). Sommige ervan zijn zelfs kleiner dan de aarde  het zijn waarschijnlijk de kleinste exoplaneten die al zijn waargenomen. Tussen de 354 qua grootte met de aarde vergelijkbare planeten zijn er vijf die op de juiste afstand van hun ster liggen opdat het er niet te koud en niet te heet zou zijn voor vloeibaar water. Dat maakt ze, als ze echt bestaan, tot bewoonbare planeten. Verdere waarnemingen met Kepler of andere instrumenten moeten spoedig uitsluitsel geven over het bestaan van de vijf ‘tweeling-aardes’.
Bron: Het Nieuwsblad
Ik denk alleen dat het uiteindelijk een stuk moeilijker zal worden een bewoonbare planeet te vinden. Grootte en afstand tot een ster zijn niet de enige criteria. Dat zou een grove onderschatting zijn van hoe bijzonder ons planeetje is.
Neem bijvoorbeeld de straling. Hebben de planeten voldoende magnetisch veld om de dodelijke straling van de zon af te wenden? Lijkt me vrij onmogelijk dat te meten.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
De planeten van Kepler-11 zijn groter en zwaarder dan de aarde; de buitenste planeten bestaan voor, in elk geval een groot deel, uit waterstof- en heliumgas.Vanwege de hoge temperatuur is leven er niet mogelijk.
De ontdekking is interessant omdat ze veel informatie oplevert over de vorming en evolutie van planetenstelsels. Volgens NASA-wetenschapper Jack Lissauer is het niet uitgesloten dat er op grotere afstand van deze ster meer planeten gevonden zullen worden.
Astronomen verwachten dat Kepler antwoord zal kunnen geven op de eeuwenoude vraag hoe uniek de aarde is. Volgens projectleider Bill Borucki is een van de kandidaatplaneten kleiner dan de aarde en bevindt hij zich in de zogeheten 'bewoonbare zone' van zijn moederster, waar de temperatuur geschikt is voor de aanwezigheid van water.
...
Niet echt leefbaar volgens onze maatstaven.
oh ja en de plaatjes in de startpost zijn allemaal renders van gloeiende planeten, dicht bij hun zon. | Gewijzigd: 4 februari 2011, 01:06 uur, door Govert