U vraagt, wij draaien! Het operationele verwachtingsmodel van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), dat wordt ondersteund door 34 staten, ‘swingt’ al meer dan een week tussen een uitbraak van Russische kou naar West-Europa, stagnerende kou ten oosten van Nederland of een overgang naar pur sang Atlantische wisselvalligheid. Aan de reacties van veel lezers merk ik dat een dolend ECMWF menigeen ‘frustreert’. Zo leken de runs van 12 UT (Universal Time: onze tijd 13 uur) van de laatste dagen steeds meer leden over de vorstgrens heen te trekken. De laatste sessie van 12 UT (die gisteravond ter beschikking kwam: zie de temperatuurpluim) zette de winter echter weer helemaal buitenspel.
Dagelijks draait het ECMWF echter twee belangrijke runs. Dat is om 12 en om 00 UT (01:00 uur onze tijd). De run van 00 UT heeft een echter een beperkte ‘houdbaarheidstijd’: de run van 12 UT wordt geacht om in principe 24 uur bruikbaar te zijn. Het is echter vanzelfsprekend dat ook de run van 00 UT wordt gewogen. Nemen we de meest recente sessie van de afgelopen nacht in ogenschouw, dan zien we dat de ‘oper’ weer terug bij af is. Een Atlantisch lagedrukgebied verplaatst zich naar Zuidwest-Europa, het Scandinavisch hoog houdt stand en tussen beide systemen transporteren oostenwinden koude (vries)lucht naar onze streken. Dat proces zou zich tijdens de tweede helft van volgende moeten gaan voltrekken. Of het gaat uitkomen? Het zou kunnen, het zou ook niet kunnen! De voorspelbaarheid van de atmosfeer blijft gewoon te klein en daar moeten we mee leren leven.
Klopt hier ook af en toe liggen de bossen plat. en vuilnis containers rammelen. Raar weertje. maar nog steeds diagonale sneeuw.
De bossen plat? Wat is er in Godsnaam aan de hand dan.
Maar wel mooi dat Nederland nog sneeuw zag vandaag