Zelfs een enkele week winter is al goed. Alles wat daar nog bovenop komt is alleen maar mooi meegenomen.
Synoptische ontwikkeling:
Het hoog in de bovenlucht boven het zuidwesten van Europa trekt komende
week langzaam in oostelijke richting en neemt tegelijkertijd in
betekenis af. Hierdoor gaat de strakke zonale stroming steeds meer
meanderen. Een 500 hPa trog passeert dinsdag onze regio waarna we te
maken krijgen met de opbouw van een rug. Donderdag trekt er een volgende
trog over onze regio, maar daarna bouwt er een rug op boven onze
omgeving die in tegenstelling tot de vorige run een kort leven beschoren
is. Er vormt zich een hoog ten westen van Noorwegen en een langgerekte
vore van lagedruk krijgt dan meer greep op het weer in West Europa. Aan
de grond zien we het hoog boven het zuiden van Europa zich zuidwaarts
verplaatsen. Dinsdag en donderdag passeren er frontale systemen. Vanaf
volgend weekend zie we opbouw van hoge druk boven Scandinavië en
diverse kernen van lagedrukgebieden boven de oceaan.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met vrijdag zijn er weinig verschillen tussen de verschillende
oplossingen hetgeen resulteert in een geringe spreiding in de EPS-pluim.
Daarna komen er verschillen doordat de opbouw van de 500 hPa rug door de
diverse members anders ontwikkelen. In zo'n situatie kunnen kleine
locatieverschillen van de rug voor grote verschillen zorgen.
Later vandaag overal droog maar nog wel aanhoudend winderig.
Net ten noorden van de Waddeneilanden bevindt zich de frontale zone. Dit systeem markeert de overgang tussen zachte, van origine subtropische luchtmassa’s boven West-Europa en koude, van noordelijke breedten afkomstige lucht over het noordelijk deel van de Britse Eilanden, een groot deel van de Noordzee en Noord-Europa. De luchtdrukverschillen aan de noordkant van het front, in de relatief koude lucht, zijn klein. Toen het systeem gistermiddag het Waddengebied bereikte, nam de naar west ruimende wind op Terschelling en Ameland tijdelijk af tot kracht 4-5; ondertussen stond er op Texel en Vlieland nog windkracht 7-8. Verder heeft het golvende front in het Waddengebied en het noordoosten van het land enige regen veroorzaakt. Op Terschelling viel 5 mm.
Vanochtend veroorzaakt het front in het noorden eerst nog plaatselijk enige regen. Vanmiddag is het daar, net als in de rest van het land, droog. Het blijft wel meest bewolkt maar vanmiddag komt ook hier en daar de zon even tevoorschijn. De kans daarop is het grootst in het zuiden. De zuidwestenwind is meest (vrij) krachtig boven land, hard aan de kust en op het IJsselmeer en stormachtig buitengaats. Vooral vanmiddag neemt in het westen de kans op rukwinden boven 80 km/uur tijdelijk weer toe. Vanavond zwakt de wind iets af. De middagtemperaturen lopen uiteen van rond 8 graden in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied tot 12 in het zuiden van het land.
In de nacht naar maandag blijft het in het noorden meest zwaar bewolkt, in het zuiden komen opklaringen voor. De minima lopen uiteen tussen 5 graden in het zuiden en 8 in het noorden.
Maandag begint droog en met name in het zuidoosten schijnt de zon enige tijd. Tijdens de middaguren worden de wolken opnieuw dikker en gaat het van het westen uit regenen. Dat proces heeft te maken met de ‘definitieve’ passage van het golvende front. De temperatuur loopt op naar rond 10 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. Aan het einde van de ochtend wordt de wind opnieuw sterker maar maandagavond ruimt de wind naar west en is het waaiweer voorbij!
Dinsdag is nabij ons land een hogedrukgebied tot ontwikkeling gekomen. Het is dan droog met geregeld zon en aan de kust niet meer dan een vrij krachtige westenwind. Met maxima rond 8 graden blijft het wel zacht.