hmm dat ik ook voor mij de reden om EC bijna links te laten liggen.. afgelopen december zat ec er ook zo enorm naast.
Ik noem EC zeg maar de krant "de telegraaf" en GFS meer de krant "trouw"of zo..
p.s. overigens vind ik de 18:00 run in geen geval beter..maar heb jij iets gezien ? ik kan het natuurlijk over het hoofd gezien hebben | Gewijzigd: 4 februari 2011, 23:55 uur, door Callie-P
Ik noem EC zeg maar de krant "de telegraaf" en GFS meer de krant "trouw"of zo..
p.s. overigens vind ik de 18:00 run in geen geval beter..maar heb jij iets gezien ? ik kan het natuurlijk over het hoofd gezien hebben
Ik zie op 18u run een blokkade die tenminste wat kracht heeft boven Scandi, op de 12u run was daar amper sprake van. GFS heeft ons ook wel eens een week aan het lijntje gehouden eind december en EC zat toen wel goed daarbij is GFS deze periode duidelijk de zwabberdweil (misschien omdat die de juiste optie ziet) ....
EC kwam met een scandi hoog dagje later kwam GFS er ook mee, EC heeft de laatste dagen slechts 1of2runs gehad zonder scandi hoog! Of het er wel degelijk komt is een andere vraag maar de tijd brengt raad
Ik noem EC zeg maar de krant "de telegraaf" en GFS meer de krant "trouw"of zo..
p.s. overigens vind ik de 18:00 run in geen geval beter..maar heb jij iets gezien ? ik kan het natuurlijk over het hoofd gezien hebben
Deze stelling kan ik niet delen en al helemaal niet het onzinnige vergelijk met bv. "de Telegraaf" en -of "Trouw".
Waarop is dit gebaseerd (verificaties) ?
Over de gehele linie scoort ECMWF (licht) beter dan de andere modellen. Dat geldt ook voor de afgelopen wintermaanden.
Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat er zich ook situaties hebben voor gedaan waarbij GFS en ook GEM de neus voor hadden.
Ciao Johann
Ik noem EC zeg maar de krant "de telegraaf" en GFS meer de krant "trouw"of zo.. p.s. overigens vind ik de 18:00 run in geen geval beter..maar heb jij iets gezien ? ik kan het natuurlijk over het hoofd gezien hebben
Grappig want hier maken we vaak ook de vergelijking met kranten, haha. Alleen, en dan voornamelijk vanwege vorig jaar, vond ik juist de gfs-kaarten 'de telegraaf onder de weerkaarten'. Juist vanwege de soms iets te 'overdreven' scenario's!
Ik vind het wel een mooi bedacht vergelijk met die kranten. Maar of je het zo kan vergelijken? De modellen zitten er zo vaak naast op de LT. Ze zijn suggestiever dan menig nieuwsblad. Dan is de fabeltjeskrant zeker voor "hij die niet genoemd mag worden". Die voorziet zelfs een Elfstedentocht op 26 februari a.s.
Nee....Sterker nog...!!!! Erger dan de Fabeltjeskrant
http://www.niburu.nl/ ,en dan halverwege links in de kantlijn! | Gewijzigd: 5 februari 2011, 01:14 uur, door Romani
http://www.niburu.nl/ ,en dan halverwege links in de kantlijn!
Hehe! Hij staat idd aan de zijlijn.
Haha, goeie! Nee maar zo'n vergelijking moet je niet te serieus nemen, is meer 'a figure of speech', voor in de wandelgangen. Niet een serieuze poging om significant wetenschappelijke data uit te leggen.
En nog een hoop tekst...
Misschien kun je je nog herinneren dat er zo ergens in de eerste week van afgelopen maand in een wintertopic hier een stuk werd geplaatst waarin de Duitsers 4 mogelijke scenario's uiteen gezet hadden, en dat toen één van die scenarios uitkwam. Dat was dus toch wel ff relevant voor ons want het betrof het scenario met het nét wat te oostelijk liggende UK-hoog. De Duitsers hebben sowieso al méér en sneller kans op winterweer, dan wij. Dat die verwachting voor de Duitsers dus uiteindelijk onvervalst winterweer opleverden en voor ons slechts wat gekwak, da's een tweede, maar de algehele situatie werd wel door hun mooi geschetst en getoond.
Zo zal het nu niet anders zijn. Er worden realistische scenario's neergezet, of die voor ons nu goed of minder goed uitpakken, dat valt te bezien, maar we hebben er wel wat aan! En hiermee wil ik dus zeggen dat de Duitse verwachtingen echt geen "ver van mijn bed show" zijn...
Maar goed...er komt wat leven in de brouwerij ( weerkaarten ) en dat komt het topic alleen maar ten goede: Er valt weer eens iets te bespreken, en dat maakt het voor de weerliefhebbers onder ons juist weer leuk en interessant en ik hoop ook dat we er nog nog lang en vaak over mogen discussiëren...;)
En nu duik ik m'n bed in. | Gewijzigd: 5 februari 2011, 03:38 uur, door Rutte31
In een brede warme sector heeft Nederland een winderige nacht achter de rug. Tot diep in het binnenland was de zuidwester krachtig tot hard, in de kustgebieden en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. Zelfs Schiphol meldde om 07:30 uur windkracht 8. De maximale uitschieters reikten tot rond 90 km/uur. Wat verder opviel waren de hoge nachtelijke minima. Op het KNMI in de Bilt werd het niet kouder dan 10,1º.
Tussen hogedruk boven het zuidwesten van Europa en een golvende frontale zone ten noorden van ons land, blijven de luchtdrukverschillen vandaag groot. Dat betekent aanhoudend waaiweer. Langs met name de westkust staat vrijwel continu een harde en aanvankelijk nog stormachtige wind, boven land is de zuidwester (vrij) krachtig. Verder zware windstoten tussen 75 en 90 km/uur. In het Waddengebied neemt de wind op de nadering van het koufront vanmiddag af. Het weerbeeld kenmerkt zich door bewolking. De regenkansen zijn echter klein: alleen in de noordelijke regio’s gaat het regenen. Verder maxima omstreeks 11 graden, op de Waddeneilanden en in het noordwestelijk kustgebied enkele graden lager.
Zondag blijft het bewolkt met in het noorden nu en dan regen. In de nacht koelt het niet verder af dan tot 8 graden, zondagmiddag schommelt het kwik rond 10 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig boven land en hard aan de kust.
Maandag komt de golvende frontale zone nog niet door. Het zachte weer met maxima omstreeks 10 graden duurt dan ook voort. Verder opnieuw een sterke zuidwestenwind maar wel dankzij drogere lucht kans op enige tijd zonneschijn.
Synoptische ontwikkeling:
Het hoog in de bovenlucht boven het zuidwesten van Europa trekt komende
week langzaam in oostelijke richting en neemt tegelijkertijd in
betekenis af. Hierdoor gaat de strakke zonale stroming steeds meer
meanderen. Een 500 hPa trog passeert dinsdag onze regio waarna we te
maken krijgen met de opbouw van een rug. Donderdag trekt er een volgende
trog over onze regio, maar daarna bouwt er een rug op boven onze
omgeving die hier dan blijft liggen voor de rest van de periode. Aan de
grond zien we het hoog boven het zuiden van Europa zich zuidwaarts
verplaatsen. Dinsdag en donderdag passeren er frontale systemen. Vanaf
volgend weekend zie we opbouw van hoge druk boven Scandinavië die zich
langzaam zuidwaarts verplaatst.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met dinsdag zijn er weinig verschillen tussen de verschillende
oplossingen hetgeen resulteert in een geringe spreiding in de EPS-pluim.
Daarna komen er verschillen doordat de opbouw van de 500 hPa rug door de
diverse members anders ontwikkelen. Dit is van korte duur, het merendeel
van de members laat hierna een rug opbouwen boven onze omgeving. In zo'n
situatie kunnen kleine locatieverschillen van de rug voor grote
verschillen zorgen. Dit zien we ook terug in de pluim en
staafdiagrammen: grote spreiding, maar wel met een redelijke dagelijkse
gang.
Ook enig idee of dit voor langere tijd is? Ik bedoel, stel dat de puzzel past en een eventuele blokkade zich rond de 15e vormt, maar de koude uit het oosten is al weer grotendeels weg is.
Het valt me trouwens wel op dat de modellen die voor kouder gaan, overwegend voor lichte tot matige vorst kiezen. Strenge vorst zit er niet echt bij. Ik maak hier op uit dat die leden niet voor een echte blokkade gaan. Maar zoals Johann zei een geblokkeerd stromingspatroon (meridionaal).
Edit: Pluim regio midden za 5 feb. 10:00 uur
Het begint achteruit te hobbelen, veel leden krabbelen terug | Gewijzigd: 5 februari 2011, 10:34 uur, door zwoof