ECMWF (Europees weermodel) en GFS (Amerikaans model) zinspelen op een mogelijke terugkeer van de winter. In een sterk meridionale luchtdrukverdeling (assen van hoge en lagedrukgebieden situeren zich langs de lengtegraden) krijgt tijdens het tweede weekeinde van februari boven Noord-Europa een krachtig hogedrukgebied gestalte. Boven Zuid-Noorwegen loopt het weerglas mogelijk op tot 1050 hPa. Deze ontwikkeling kan aanleiding kunnen geven tot een doortastende oost- tot noordoostelijke stroming waarmee continentale vrieslucht uit Noord-Rusland naar onze streken wordt getransporteerd. Kortom wellicht komt het tot een Valentijnswinter: februari is immers een echte wintermaand.
Het depressieverkeer wordt na maandag trouwens al aan banden gelegd. Er bouwt zich boven West-Europa een hoogterug op. De rust keert dan ook snel terug en de neerslagkansen worden klein.
In het noordoosten van Europees Rusland is de kou aanzienlijk toegenomen. In Vorkuta werd vanochtend -40,4º geregistreerd, Hoseda-Hard rapporteerde om 9 uur lokale tijd -41,6º. Tijdens de winter van 2009-2010 werd daar op 19 februari -56,4º gemeten, zijnde de op één na laagste waarde die ooit in Europa is waargenomen.
Dat artikel gaat alleen over toekomstige winters in VS. Wat betekent het dan voor ons? Wat voor invloed heeft La Niña op de winter hier? Tot nu toe lijkt dat voor ons alleen maar ongunstig.
Inderdaad Jan, Ik heb hier al een paar keer over gehad binnen het winter topic. We zullen zien of mijn (amateur) observaties kloppen. Als de kou vanaf half februari terugkeert een +/- 6 weken blijft aanhouden dan begin ik er toch sterk in te geloven dat een bepaald weertype ongeveer 6 weken aanhoud. Hopelijk dus een koude nawinter en daarna meteen 6 weken lekker voorjaarsweer
Dat vraag ik mij dus ook af.
Dit verhaal is dus met name van toepassing voor Amerika?
Wat gaat dat dan voor invloed hebben voor onze regionen?
Zoals ik het nu zie is het op het moment in Amerika zeer winters, maar zie ik bij ons nog geen extreme koude of winterse taferelen.
Dat kan natuurlijk nog veranderen als de komende verwachtingen uit komen.
In de loop van februari gaat er en noordoosten stroming komen die koude tot zeer koude lucht onze kant op brengt. Dit geld voor Schotland en Engeland terwijl Ierland van tijd tot tijd met zachte lucht te maken krijgt. Voor Engeland en het vaste land van noord Europa geld dat we koud weer krijgen met van tijd tot tijd zware sneeuwbuien. deze periode van winter kan tot ver in maart voort duren.
Dit is even en vrij vertaling van wat Piers Corbyn schrijft over het weer in ons deel van Europa. Let hier bij op dat dit reeds begin januari werd op geschreven en een aantal keren werd herhaald. Tel daar bij de slagingspercentage die de kansberekeningen van Piers hebben en je weet dat het van af eind volgende week gewoon winter wordt.
Nu vraagje je af wat Johan er mee te maken heeft? Nou hoe Johan het flikt weet ik niet (het zou en grote schande zijn als hij lid was van Piers zijn website en dat niet met ons deelt) maar het verhaal van Johan gisteravond klopt 1 op 1 met dat van Piers Corbyn.
Geen angst, heb geen connecties met hem, ken hem niet en lees ook nooit iets van hem.
Behalve dan van hetgeen hier en daar wel eens wordt aangehaald op de foren.
Kan dus ook niet beoordelen of het allemaal klopt, laat staan 1 op 1, lijkt me stug en anders toeval
Ciao Johann
ps.
Heeft ie misschien ook iets over neerslag voorspeld, bv. sneeuw in de Alpen. Wacht er nog steeds op....
+ GFS en ECMWF zijn nog steeds redelijk winters
NCEP gaat voor een iets te zachte februarimaand in het geheel
Behalve dan van hetgeen hier en daar wel eens wordt aangehaald op de foren.
Kan dus ook niet beoordelen of het allemaal klopt, laat staan 1 op 1, lijkt me stug en anders toeval
Ciao Johann
ps.
Heeft ie misschien ook iets over neerslag voorspeld, bv. sneeuw in de Alpen. Wacht er nog steeds op....
Jammer Johan dat je niks van hem hebt. Zou leuk zijn als er iemand hier was die in het members deel van zijn site kon en zo wat meer inzicht zou kunnen geven in de voorspellingen. Jou verhaal is dus puur toeval aan de andere kant ook weer niet helemaal want wat jij ziet wist piers Corbyn al enkele weken of zelfs maanden eerder. Het enige wat je dus per ongeluk deed was bevestigen wat hij eerder al zag. Nu alleen nog kijken hoeveel er van waar wordt.
En ja de neerslag is en beetje lastig om dat ik dus alleen kan lezen wat openbaar is en dat is vrij summier maar kort gezegd grote kans op pittige sneeuwbuien voor zowel Engeland als ook noord Frankrijk en de Benelux. Niet duidelijk of daar de Alpen ook onder vallen maar denk het wel.
Woensdag 09/02 -1 °c 6 °c 2 Z 30 %
Donderdag 10/02 0 °c 7 °c 3 ZZW 30 %
Vrijdag 11/02 2 °c 7 °c 2 ZW 30 %
Zaterdag 12/02 2 °c 5 °c 2 ZO 50 %
Zondag 13/02 1 °c 5 °c 1 ZO 70 %
Maandag 14/02 0 °c 3 °c 2 ZO 50 %
Dinsdag 15/02 -1 °c 3 °c 2 O 40 %
Woensdag 16/02 -1 °c 3 °c 2 O 30 %
Donderdag 17/02 -1 °c 2 °c 2 O 30 %
Vrijdag 18/02 -1 °c 2 °c 2 ONO 30 %
Zaterdag 19/02 -7 °c 0 °c 2 ZO 30 %
Zondag 20/02 -7 °c -3 °c 2 O 10 %
http://www.weersvoorspelling.nl/site/weer_nederland.html | Gewijzigd: 4 februari 2011, 17:28 uur, door Apeldoorn1988
Ik neem jullie mee naar eind januari 1956. Een schitterend voorbeeld, die het verhaal over WLA onderstreept.
Bekijk de kaarten van toen en vergelijk deze met de huidige situatie.
Toeval.... wel heel veel overeenkomsten!!
Er volgde één van de koudste februari maanden van de afgelopen 100 jaar. Februari 2011 ook?!
(bron: wetterzentrale.de)
De wind valt mee op het moment aan de kust van J-dorp..
7 bft wel harde wind maar nog geen storm..
Het is wel erg warm, 8,1 graden.
Wat me erg opvalt van vandaag dat er zeer weinig regen is gevallen, meestal gaat het gepaard met bakken regen...
Vanmiddag ff hardgelopen, tegen de wind in is niet echt fijn, werd gezandstraald op het stand.. (toen wind in de rug) wat een machtig gezicht die beukende zee..
Mzzls
De bezem door de atmosfeer! Onder invloed van een ‘orkaandepressie’ bij de Færöer (kerndruk 948 hPa) stond er vanochtend vroeg in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied een stormachtige zuidwestenwind. Vlieland rapporteerde korte tijd windkracht 9 met rukwinden tot 96 km/uur. Verder heeft het geregend (Brummen 4 mm) en liep het kwik plaatselijk op naar 9 graden.
De grote depressieactiviteit op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan van de laatste dagen hangt samen met een intens koude troposfeer. De koudepool van het Noordelijk Halfrond heeft zich de voorbije dagen verplaatst van Noordoost-Canada naar het zeegebied nabij Zuid-Groenland. Op het 500 hPa-vlak (rond 5 kilometer hoogte) kwamen temperaturen tot -52º voor terwijl het net ten zuiden van Newfoundland slechts -20º is. De zeer grote temperatuurverschillen staan aan de wieg van een krachtige straalstroom. Daaronder komen in hoog tempo actieve stormdepressies tot ontwikkeling.
ps.
Heeft ie misschien ook iets over neerslag voorspeld, bv. sneeuw in de Alpen. Wacht er nog steeds op....
en ik wacht met smart op jou alpenweer-update (ook al wordt dat slecht nieuws)