Het is soms moeilijk om in de opwarming van het klimaat te geloven als je zelf te maken krijgen met aanhoudende vrieskou of zware sneeuwstormen. Maar de opwarming van het klimaat, op globaal niveau, zorgt juist voor die koudegolven en sneeuwrecords, op lokaal niveau. Sterker nog: de winters in het noorden van de VS en Europa gaan alleen maar strenger worden, door de opwarming van de aarde. Neem de sneeuwstorm die de voorbije dagen een gebied van 3.000 kilometer in de VS en Canada lamlegde: 10.000 vluchten geschrapt, honderdduizenden mensen zaten vast op luchthavens en in files, 250.000 zaten zonder stroom, ongeveer 100 miljoen mensen zouden getroffen zijn door de storm.
20 graden warmer dan normaal
Volgens wetenschappers heeft die recordsneeuwval alles te maken met de opwarming van de Noordpool. Grote hoeveelheden warm water stromen naar de Noordelijke IJszee en doen het zee-ijs sneller smelten. Gevolg: een warme Noordpool. Het is er momenteel zelfs ruim 20 graden warmer dan normaal. "De eerste week van januari konden we nog varen rond Baffin Island", zegt David Phillips, een klimatoloog van Environment Canada. Dat ligt zo'n 2000 kilometer ten noorden van Montréal. Eigenlijk moet het daar nu 25 tot 35 graden vriezen, maar op sommige dagen in januari steeg het kwik tot boven het nulpunt.
Onveilig ijs
"Voor de tweede winter op een rij kunnen de mensen in het oosten van het poolgebied niet veilig op het ijs gaan om te jagen". Ook wie dezer dagen over Noord-Canada vliegt, ziet opvallend veel sporen van water in wat normaal één witte vlakte moet zijn.
Warmer water, smeltend poolijs
De gevolgen zijn meteen duidelijk: de temperatuur van het water dat door de zee-engte tussen Groenland en Spitsbergen stroomt, is met twee graden toegenomen, terwijl het 2.000 jaar vrijwel onveranderd was. Nog een gevolg: de poolkap verkleint. Sommige experts voorspellen dat het Noordpoolijs binnen vijf jaar zo goed als verdwenen zal zijn in augustus. Een paar jaar geleden dacht men nog dat dit ten vroegste rond 2060 het geval zou zijn.
Belangrijke factor
De Noordelijke IJszee is zo'n 14 miljoen vierkante kilometer groot, en is daarmee even groot als Rusland. Als een gebied van die grootte opwarmt, heeft dat gevolgen voor de hele aardbol. Samen met de Zuidpool is de Noordpool namelijk een van de belangrijkste factoren in de klimaatverandering. De wetenschappers zijn het er over eens dat de snelle opwarming van de Noordelijke IJszee het klimaatsysteem al veranderd heeft. Een van de gevolgen is dat Noord-Amerika en Europa meer sneeuw krijgen.
Windpatronen
Als poolijs smelt, komt er een grotere oppervlakte vrij die de warmte van de zomerzon kan opslaan. Van oktober tot januari geeft dat deel van de Noordelijke IJszee die extra warmte weer vrij, in plaats van te bevriezen. Dat heeft op zijn beurt weer een invloed op de windpatronen van het noordelijke halfrond, met als gevolg dat de poolregio relatief warm is, en de gebieden ten zuiden daarvan kouder worden en meer te maken krijgen met vriesweer en sneeuw.
Veel neerslag
In de toekomst kunnen koude winters met veel sneeuw dus de regel worden in Europa en het oosten van de VS. Tot nu toe werd voor West-Europa enkel een toename in neerslag voorspeld voor de wintermaanden. Met deze nieuwe bevindingen, lijkt het erop dat dat alvast een juiste voorspelling was, maar dat de neerslag vooral zal vallen in de vorm van sneeuw.
De ijsbeer
Slecht nieuws voor ons dus, maar ook voor de ijsbeer. Door het smeltende ijs in het Noordpoolgebied wordt het voor de beer nog moeilijker om te overleven en zich voort te planten. De nu al bedreigde diersoort staat dus echt op het randje van uitsterving.
Bron AD
Ja, het klopt natuurlijk van geen kant dat ze eerst zeggen dat koude winters zullen verdwijnen en dat sneeuw zeldzaam zal worden en dat ze nu zeggen dat we strengere winters krijgen door de opwarming. Gaat nergens over. Typisch sektegedrag.
Alles naar je eigen hand praten.
Maar om op je vraag te antwoorden, zo verhouden zeestromen zich tot wereldwijde temperatuur:
http://scienceandpublicpolicy.org/images/s..._tendencies.pdf
In het engels en een flinke hap, maar je kunt eruit halen dat de aarde schommelingen kent in temperatuur over tientallen jaren en dat die goed te verklaren zijn aan de hand van schommelingen in zeewatertemperatuur (die we kunnen voorspellen). Daaruit blijkt dat we net over de piek zijn gegaan van een dertigjarige periode opwarming en dat we nu dertig jaar gaan afkoelen met z'n allen. Het lijkt tot nu toe redelijk te kloppen met deze voorspelling.
Hier zie je ook nog een plaatje van de afwijking van de normale temperatuur over de hele wereld, gemeten door satellieten en voor de komende dagen voorspeld door NCEP/GFS, daar zie je de selectiviteit van dit nieuwsbericht. Ja, er zijn warme plukken op de wereld, maar ook te koude plekken. En waarschijnlijk meer te koude plekken dan te warme voor de komende tijd.
http://www.coaps.fsu.edu/~maue/extreme/gfs..._c.html#picture
Zie een koudegolf van 20 graden te koud over australie gaan, over Siberie en aan het einde ook over de USA en je weet dat je toch wel echt moet gaan zoeken op de wereld om dit soort berichten over opwarming de wereld in te slingeren.
Nee, het wordt hier niet kouder door de opwarming van de aarde. Het wordt hier kouder omdat we in een afkoelende fase van de luchttemperatuur zitten...
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Het is gewoon elke keer weer lachen als er zulke berichten komen.
2 jaar geleden meldde onze subsidie-slurpers van het IPCC, dat strenge winters in de USA en europa tot het verleden zouden behoren.
Ook ons eigen KNMI liep vorige winter nog te roepen dat deze strenge winters tegenwoordig in Nederland zeer zeldzaam zijn.
Nu zijn er toevallig enkele strenge winters geweest juist op die plaatsen waar ze het meeste subsidie-geld vandaan kunnen halen en raad eens?
Om de mensen nog wat banger te maken draaien ze nu 180 graden om en melden dat we door de opwarming van de Aarde strengere winters krijgen. Ik heb dit ook al een paar keer vernomen in de Amerikaanse media.
Waar gaat het nu fout? Denken ze dat mensen echt zo dom zijn?
Op dezelfde manier zou je kunnen uitleggen dat door de grote droogte in Australie er daar tegenwoordig heel veel regen valt,
of dat er hier door een zware storm er voortaan geen wind meer voorkomt. En inderdaad deze informatie slaat ook nergens op. Als iets opwarmt dan koelt het nou eenmaal niet af.
Ow ja nu we toch bezig zijn nog even een plaatje van het ijs in de Noordelijke IJszee in DEC 2008 en in DEC 2010 van de US Navy.
En dit laat toch duidelijk iets anders zien.
["edit" plaatje van zeeijs even opklikken voor beweging] | Gewijzigd: 3 februari 2011, 19:01 uur, door Aern
Er is veel mens met agw en het ipcc ze noemen tegenwoordig global wrming ook niet meer zomaar climate change dit om wat het weer ook wordt altijd de mens de schuld te kunnen geven. Het probleem is alleen nog altijd dat 99% van de mensen gelooft wat er gezegd word hoe groot de onzin ook is. ook op nujij is er nu zo en discussie aan de gang en je lacht je en ongeluk af en toe. En het ergste is dan nog dat de voorstanders niet eens in de gaten hebben hoedom ze zijn.
anyway het is wel aardig om te lezen behalve 1 zin vond ik erg dubieus ;
"De gevolgen zijn meteen duidelijk: de temperatuur van het water dat door de zee-engte tussen Groenland en Spitsbergen stroomt, is met twee graden toegenomen, terwijl het 2.000 jaar vrijwel onveranderd was."
Geen idee hoe ze kunnen weten dat de temperatuur de afgelopen 2000 jaar nooit veranderd is... volgens mij bestaat de thermometer nog geen 500 jaar... ( nee grondboringen zijn niet van toepassing in zee water )
Dus als iemand een idee heeft ?