De eerste maand van dit jaar heeft geen klimatologische records opgeleverd. Dat blijkt uit het maandoverzicht van het KMI voor Ukkel. Alle klimatologische parameters waren vorige maand normaal, uitgezonderd het aantal onweersdagen. Januari telde er geen, dat is abnormaal. Daarmee doelt het KMI op een fenomeen dat eens om de zes jaar voorkomt. De eerste maand van het jaar krijgt normaal 3,2 dagen onweer.
4 sneeuwdagen
De gemiddelde temperatuur was met 4 graden een beetje hoger dan het normale 3,3. Ook de maximumtemperatuur lag met 6,7 iets hoger dan het normale 5,7 en hetzelfde geldt voor de gemiddelde minimumtemperatuur, die 1,6 bedroeg in plaats van het normale 0,7. Er viel in januari iets meer neerslag dan normaal, 90,5 mm, in plaats van 76,1 mm, en het totaal aantal neerslagdagen lag met 21 ook hoger dan de normale 19,2 dagen. Voorts scheen de zon vorige maand 52 uur (normaal: 59 uur) en waren er 4 sneeuwdagen (normaal: 4,2).
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:38 uur, door Joyce.s
idd, maar het gaat nu alleen over de maand Januari!!
over de rest van het jaar wordt hier geen woord over gesproken
EDIT: laten we maar hopen op een veel beter verloop van de overige 11 maanden van 2011!! | Gewijzigd: 1 februari 2011, 18:10 uur, door gerard van den brink
Hahaha Heenvlieter, Shadow112 heeft het alleen maar over afgelopen januari.
het weer is al extreem genoeg de afgelopen tijd. Bijna elke maand wel een record ofzo
maar ik moet toegeven, de maand januari is akelig stil geweest qua sneeuw, onweer etc etc.
Alhoewel, onweer komt toch niet zo vaak voor in de winter?
Hoewel winteronweer een unieke beleving geeft en soms zeer spontaan op komt zetten gaat mijn voorkeur toch uit naar de zomerse variant van dit verschijnsel.
Overigens kunnen die winterse klappers zo ontzettend beangstigend zijn . | Gewijzigd: 2 februari 2011, 15:11 uur, door marsel
Hoewel winteronweer een unieke beleving geeft en soms zeer spontaan op komt zetten gaat mijn voorkeur toch uit naar de zomerse variant van dit verschijnsel.
Overigens kunnen die winterse klappers zo ontzettend beangstigend zijn .
De kans op pittig winteronweer is gewoon miniem en vrij onverwachts.. Meestal hoor je het rommelen en voordat je het weet is het weer over. Nee geef mij maar zomerse onweer.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Inderdaad, kansen zijn in principe vrij klein. Het betreft zoals je zelf ook al zegt vaak geen pittig onweer, maar vaak losse en enigszins verspreide/plotselinge ontladingen.
Hoewel het onder juiste omstandigheden ook in de winter tot onweer van formaat kan komen gaat ook mijn voorkeur uit naar de zomer.
Mooie voorbeelden van wat winterse klappers zijn zoals eerder gezegd winter 2007-2008(exacte data in januari zijn me ontschoten), 20december 2009, eerste dagen van maart 2006 en 25 november 2005. De laatste 3 voorbeelden waren typische voorbeelden van afzakkende koude (van oorsprong arctische) lucht over een relatief warm wateroppervlak met (zware) winterse buien tot gevolg. Ik heb op die data soms in luttele minuten meerdere snoeiharde Cg's om de oren gekregen tijdens de passage van forse sneeuwbuien. Klappers met een frequentie die ik sommige jaren in zomerse onweders niet te horen/te zien krijg. Uiteraard zijn kustprovincies in dit geval voorkeursplaatsen.
Januari 2008 was gewoon zacht met forse ZW stroming (met zelfs storm op de laatste dag), maar wel zodanig dan dynamische buien met onweer konden ontstaan in polaire lucht achter koufronten. Uit het blote hoofd leverde dat toch enkele malen (voor winterse begrippen) actieve onweders op ( soms zelfs low topped SC's).
Er zullen ongetwijfeld nog meer data zijn waarop het tot significant onweer kwam, echter de bovenstaande staan me nog helder op het netvlies gebrand .
Ach ja, nu maar wachten op de zomer, probleem is echter alleen dat het nog vrij lang wachten is . | Gewijzigd: 2 februari 2011, 20:03 uur, door marsel