Beleidsmakers moeten de verschillen in uitstoot van broeikasgassen per stad anders gaan bekijken. Pas dan kunnen zij treffende maatregelen nemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat is de conclusie van een rapport van het International Institute for Environment and Development (IIED) dat de uitstoot van broeikasgassen in honderd verschillende steden in 33 landen onder de loep nam. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn ’s werelds grootste steden lang niet altijd de grootste vervuilers. Miljoenensteden als Tokyo, New York en Seoel stoten mede door het goede openbaar vervoer stukken minder broeikasgassen per inwoner uit dan hun kleinere broertjes als Rotterdam en Denver.
Steden juist schoon
Wereldwijd worden steden verantwoordelijk gehouden voor de CO2-uitstoot’, zegt Daniel Hoornweg, hoofdauteur van het rapport, stedenspecialist bij de Wereldbank en lid van de Philips denktank over leefbare steden. ‘Maar veel steden stoten helemaal niet zoveel broeikasgassen uit, zelfs niet in de meest geïndustrialiseerde landen.’Tokyo, met 32,5 miljoen inwoners de grootste stad ter wereld, bijvoorbeeld, stoot ‘slechts’ een equivalent van 4.9 ton CO2 (tCO2e) per inwoner uit. Ook Seoel (21 miljoen) en Mexico Stad (20 miljoen) scoren met respectievelijk 4,1 en 2,8 tCO2e goed. Rotterdam (610.000) en Denver (2 miljoen) daarentegen voeren met 29,8 en 21,5 tCO2e de lijst aan.
Misleidend beeld
Volgens Hoornweg geven de resultaten echter een misleidend beeld. ‘Door verschillen in productie en consumptie tussen steden en hun inwoners helpt het niet om emissies aan een hele stad toe te kennen’, zegt hij. ‘Beleidsmakers hebben meer kennis nodig van de emissiebronnen als ze echte oplossingen willen ontwikkelen.’Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen de uitstoot door productie én de uitstoot door consumptie om de juiste waarden te achterhalen. In de Rotterdamse haven, bijvoorbeeld, worden veel goederen geproduceerd die vervolgens in heel Europa worden geconsumeerd.
Uitstoot door consumptie
Tegelijkertijd bestaan er genoeg rijke steden waar de CO2-emissie juist heel laag is. Zo stoot New York, volgens een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) één van de rijkste steden op aarde, ruim 10 tCO2e uit. Wordt de uitstoot door consumptie echter meegenomen, dan zal de tCO2e-waarde flink stijgen.‘Dit rapport helpt ons eraan te herinneren dat 's werelds rijkste steden en hun inwoners verantwoordelijk zijn voor de onhoudbare uitstoot van broeikasgassen, niet steden in het algemeen’, zegt David Satterthwaite, onderzoeker bij het IIED. ‘De meeste steden in Afrika, Azië en Latijns Amerika hebben een lage uitstoot per persoon. De uitdaging voor hen is om deze uitstoot laag te houden, zelfs als hun welvaart groeit.
Bron: fd Intelligence