Een serie van negen kleine aardbevingen deden zich afgelopen weekend zich voor bij Mount St. Helens. Sindsdien houden seismologen van de Universiteit van Washington de bevingen nauwlettend in de gaten.
De eerste beving vond afgelopen zaterdagmiddag (14.26u lokale tijd) plaats, de beving had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter en deed zich voor ongeveer negen kilometer ten noorden van de vulkaan. Een andere beving, met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter trad op in hetzelfde gebied, enkele minuten nadat de eerste beving was waargenomen. De diepte voor beide bevingen lag op ongeveer drie kilometer. Andere aardbeving deden zich voor ongeveer 9.5 kilometer ten noord-noordwesten omstreeks 10:48 uur (lokale tijd). Ook gisteren deden er nog enkele bevingen zich voor, die bevingen lagen respectievelijk tussen de 1,3 tot 2,2 op de schaal van Richter.
Het is iets waar de seismologen naar kijken, maar reden tot paniek is er totaal niet. St. Helens is een actieve vulkaan, regelmatig worden daar aardbevingen geregistreerd. Sinds gisteren zijn er geen nieuwe bevingen meer geregistreeerd.
©onweer-online | Gewijzigd: 1 februari 2011, 12:25 uur, door MarkNL
Het seismologisch laboratorium, aan de Universiteit van Washington houdt nauwlettend de bevingen in de gaten van Mount. St. Helens. De laatste tijd is het gebied, dat net ten noorden van de krater, wat is overgebleven uit de explosieve uitbarsting in 1980, opnieuw in beweging gekomen. Als er een zwerm van aardbevingen voor komen bij Mount St. Helens dan krijgt het altijd extra aandacht van wetenschappers.
Een vulkaan seismoloog, genaamd Silvio De Angelis zegt: "We houden de seismische activiteit er goed in de gaten zodat we de tekenen van onrust kunnen oppikken". In de afgelopen dagen zijn er ongeveer 30 tot 35 bevingen geregistreerd, sommige waren zo klein dat ze nauwelijks te registreren waren op seismografen. De grootste kwam op zondag 30 januari, met een magnitude van 2,6 op de schaal van Richter. De bevingen deden zich voor op een diepte van ongeveer drie kilometer.
In september 2004 begon de berg opnieuw te roken, maar een grote uitbarsting bleef achterwege. Op 8 maart 2005 stootte de vulkaan een ruim 10 km hoge wolk van as en stoom uit, voorafgaand van de uitstoot werden er een zwerm van lichte aardbevingen geregistreerd. De rookwolk die ongeveer een half uur aanhield was vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Zowel op de Cascades Volcano Observatory en de Pacific Northwest seismonetwerk verwachten niet dat er nu wat gebeurt.
©onweer-online