Bron Twitter op ABC News.
Het is gewoon vreselijk, ik hoop echt dat er geen slachtoffers vallen...maar ik vrees er voor.
Er zijn er meer te bekijken via deze link http://www.abc.net.au/news/events/cyclone-yasi/gallery.htm
Het noordoosten van Australië heeft donderdag de doortocht van Yasi, een cycloon van de hoogste categorie, zonder al te veel kleerscheuren overleefd. De cycloon veroorzaakte wel heel wat materiële schade, maar voorlopig lijkt het erop dat de storm geen mensenlevens eiste. Het zwaarst getroffen werd Mission Beach, zo'n 140 kilometer ten zuiden van Cairns. Daar raakten honderden huizen beschadigd en talloze oogsten werden vernield. Rukwinden van 285 kilometer per uur beukten in op het vasteland.
Het gevreesde scenario van de autoriteiten dat de storm duizenden huizen onder water zou zetten, bleef uit. "Het lijkt erop dat we geluk hebben gehad", aldus Ian Stewart van de politie in Queensland. Tienduizenden mensen die hun toevlucht hadden gezocht in winkelcentra of in andere opvangcentra, zagen na afloop dat hun huizen grotendeels intact waren gebleven. Ook in Cairns, dat erg populair is bij buitenlandse toeristen die naar het Great Barrier Reef trekken, bleef de schade tot verbazing van de autoriteiten erg beperkt. "De straten en het puin worden zo snel mogelijk opgeruimd, zodat de mensen opnieuw naar huis kunnen", aldus burgemeester Val Schier.
Katrina
Volgens Anna Bligh, de premier van Queensland, is de regio er "gemakkelijk" vanaf gekomen. Eerder waarschuwde Bligh voor "ongeziene schade". De cycloon was van dezelfde omvang als orkaan Katrina, die in 2005 meer dan 1.800 mensenlevens eiste in het Amerikaanse New Orleans.
Bron HbvL
De tropische cycloon Yasi die over Queensland trekt is voor dit gebied een van de zwaarste in ruim een eeuw. Yasi bereikte voor de kust tijdelijk klasse 5 op de Saffir Simpson schaal, de hoogste categorie met windsnelheden van ongeveer 280 km/uur. Boven land neemt de wind sterk af tot gemiddelde snelheden van 60 km/uur op vrijdag. Niet alleen de enorme windsnelheden zijn bedreigend maar ook de regen. In een paar dagen tijd kan er zo'n 400 mm vallen, uitgerekend in een gebied dat de laatste tijd al zwaar getroffen werd door overstromingen. In het afgelopen weekeinde leverde de vorige tropische cycloon Anthony daar lokaal al zo'n 200 tot 300 millimeter op.
De verhoogde cycloonactiviteit in Australië houdt verband met La Niña, een periodiek optredende afkoeling van het zeewater langs de evenaar op de Stille Oceaan. In een La Niña-periode is de activiteit zowel aan de oostkust als aan de westkust groter dan bij een warme El Niño. La Niña houdt de komende twee tot vier maanden nog aan, maar de kou wordt wel langzaam wat minder. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) op basis van verschillende modelberekeningen. De huidige La Niña is met een afwijking van de zeewatertemperatuur van 1,5 graad onder normaal een van de sterkste in een eeuw. De hevige regenval met overstromingen in Australië en op de Filippijnen hangen samen met La Niña.Ook de zware regen in Zuid-Afrika en het drogere weer in Oost-Afrika, zuidwest Azië en het zuidoosten van Zuid-Amerika hangen waarschijnlijk samen met La Niña. De ernstige overstromingen in Brazilië en op Sri Lanka staan los van dit verschijnsel.
Invloed La Niña
La Niña is de tegenhanger van de warme El Niño, die eens in de 3 tot 7 jaar zorgt voor een opwarming van het zeewater in dit deel van de Oceaan. In het afgelopen najaar ontwikkelde zich een ongekend sterke La Niña die tegen het einde van het jaar nauwelijks minder werd. Mede daardoor viel er in Queensland in december zo bijzonder veel regen en is ook januari hier een zeer natte maand. Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas.
Zuidelijke ligging regenzone
De extreme weersomstandigheden zijn te wijten aan een zuidelijker ligging van een regenzone die normaal gesproken in deze tijd veel regen brengt boven zee en de eilanden ten noorden van Australië. Zo'n situatie is in het verleden vaker voorgekomen. In januari 1974, februari 1954 en januari 1918 vielen hier vergelijkbare hoeveelheden regen. In twee van deze deze jaren vielen deze gebeurtenissen samen met La Niña. Waarnemingen bieden geen aanwijzingen dat zulke gebeurtenissen tegenwoordig vaker voorkomen dan voorheen. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is in zuidelijk Queensland in de afgelopen honderd jaar niet veranderd. Ook klimaatmodellen voorspellen voor deze regio geen bijzondere afwijkingen door de opwarming van de aarde. Er is dus geen aanleiding om de hevige regen van 2010 in verband te brengen met het broeikaseffect. Zware neerslag komt in dit deel van Australië gemiddeld eens in de 30 tot 50 jaar voor, meestal pas in januari of februari. Het jaar 2010 was volgens het Australische Bureau of Meteorology het op twee na natste jaar in de meetgeschiedenis. Vooral in Queensland, met name in de stad Brisbane, is de ontreddering groot. Het getroffen gebied is ongeveer even groot als Frankrijk en Duitsland samen.
Bron KNMI
Hoi,
Gelukkig is alles goed met je!!!!
Gelukkig. Fijn wat van je te horen!
Ook voor de Noordzee is een verhoging van 2 meter niet bijzonder, de verhoging van 1953 was 3,80 meter. En dat was niet eens een orkaan ( 11 Bft.)
Als in Queensland de storm surge was samengevallen met hoog water dan was de waterstand ongeveer 5,70 meter geworden, ongeveer 1,6 meter boven HAT. HAT staat voor Highest Astronomical Tide. Je mag toch aannemen dat zo’n verhoging geen problemen dient te geven. Als je kijkt naar de daar voorkomende waarden voor het getij dan lijkt me dat niet erg uitzonderlijk.
De wind is natuurlijk een ander verhaal.