KMI volgt voorlopig ECMWF
wordt nog spannend ! en zeker voor het potentiële onweer die dag!
*edit* zie post hieronder Debbieke forummoderator
Hoewel de komende dagen vrij zeker zijn wat de weersverwachting betreft, wordt het halverwege volgende week ineens spannend. De spreiding tussen de verschillende weermodellen wordt dan erg groot. Het zou die dag volgens de diverse berekeningen namelijk tussen 11 en 31 graden kunnen worden! Een enorm groot verschil.
De pluim. Op donderdag 26 mei laat de hoofdberekening van het ECMWF (rode lijn) het 30 graden worden, terwijl het NCEP (de blauwe lijn) het niet warmer dan een graad of 15 laat worden
Om tot een weersverwachting te komen, worden verschillende weermodellen met elkaar vergeleken. Zo wordt gebruik gemaakt van het Europese weermodel ECMWF, maar ook is het Engelse UKMO een belangrijke speler. Datzelfde geldt voor het Amerikaanse NCEP of GFS en diverse andere berekeningen hebben nog een vinger in de pap. Het ECMWF, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, komt tweemaal daags met 1 hoofdberekening (operationele run) en een controlerun. Daarnaast worden nog zo’n 50 berekeningen gemaakt, maar dan allemaal met een kleine verandering in de begintoestand. In een gebied waar bijvoorbeeld weinig waarnemingen te vinden zijn, worden een aantal fictieve waarnemingen toegevoegd. Dit om na te gaan wat voor een verschillen zo’n verandering oplevert en dat dus 50 keer. Op basis hiervan krijgen we dus 52 verschillende berekeningen binnen van alleen al het Europese weermodel. De Amerikanen en Engelsen doen eigenlijk precies hetzelfde en komen uiteindelijk ook tot een trend. Vooral de hoofdberekeningen van deze modellen worden ook meegenomen in de vergelijking. Alle berekeningen worden in een grafiek gezet en dit wordt de pluim genoemd
Op iets grotere hoogte in de atmosfeer is heel duidelijk te zien dat op donderdag warme lucht het land binnen wordt geblazen. Ook hier zie je echter dat de blauwe lijn (Amerikaanse model) veel lager uitkomt
Pluim
Door alle verschillende berekeningen allemaal naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken, kan voor de eerst komende dagen, maar ook op de wat langere termijn een lijn uitgezet worden omtrent het weer. De eerste 5 dagen zijn niet altijd, maar wel vaak redelijk vergelijkbaar met elkaar en de verwachting is op zo’n moment dan ook vrij zeker. Op de langere termijn treden soms echter grote verschillen op. De lijnen lopen dan ineens enorm uit elkaar en dat is komende donderdag ook het geval. Reden van die spreiding is de timing bij het overtrekken van een front. Bij het ene model trekt het front donderdag zelf al over ons land en bij het andere model komt deze pas een dag of een paar dagen later.
Op de weerkaart van het ECMWF ligt woensdag een hogedrukgebied nog deels boven ons land en deze houdt het lagedrukgebied boven de Britse eilanden bij ons uit de buurt. Het warmtefront komt wel dichterbij vanuit het zuidwesten (de rode lijn).
Synoptische situatie
Komende woensdag ligt volgens het Europese weermodel ECMWF een hogedrukgebied nog deels boven ons land en deze houdt een lagedrukgebied met de bijbehorende storingen op geruime afstand van ons land. Woensdag lijkt dan ook een vrij zonnige en warme lentedag te gaan worden, maar dan wordt het spannend.
Donderdag de 26e lijken we dan aan de achterzijde van het warmtefront te komen en in die warme sector wordt het dan ruim 30 graden
Donderdag is dat hogedrukgebied namelijk al naar het oosten vertrokken en maakt ruimte voor het lagedrukgebied vanuit het westen. Het warmtefront dat daarbij hoort weet dan wel over ons land te trekken en wij komen dan in de warme sector aan de achterzijde van het front en dus in de warme lucht. Het koufront blijft nog bij ons uit de buurt en het kwik loopt volgens de hoofdberekening, maar ook de controlerun, die dag dan ook op tot 30 graden! Ook vrijdag blijven we volgens deze berekening nog even in die warme sector zitten, want ook dan lijkt het nog ruim 28 graden te worden.
In de bovenlucht zie je dat het koufront met daarop flink wat neerslag nog bij ons uit de buurt gehouden wordt door nog steeds een hogedrukzone boven ons land.
De Amerikanen, het NCEP of GFS, kiezen echter voor een totaal andere optie. Zij laten het front al op woensdag over ons land trekken, waarna we in de koelere lucht terecht komen en die middag op maximaal 15 graden gaan uitkomen. Er zijn zelfs berekeningen die nog lager uitkomen. Dit levert dus een erg groot verschil op en de verwachting voor deze dagen is dan ook erg onzeker.
Het NCEP ofwel GFS laat vanaf dinsdag een westelijke stroming boven ons land ontstaan en daarmee wordt koelere lucht vanaf zee aangevoerd. De verschillen tussen de modellen zijn in deze periode dus groot
Langere termijn niet per se onzeker
Dat wil echter niet zeggen dat de dagen daarna ook erg onzeker gaan verlopen. Integendeel. Na passage van het front draaien de neuzen langzaam weer meer in dezelfde richting en de bundel met lijnen (de berekeningen) wordt dan weer steeds dikker en dus steeds zekerder. Trends worden op deze manier ook op de nog iets langere termijn uitgezet.
Bron: Meteo Consult
Jep, alleen nu ligt de onstabiliteit wat oostelijker, das dan weer wat minder voor de westerlingen. Maar er komen nog genoeg runs waarin dit weer beter kan worden, of slechter, maar daar hopen we natuurlijk niet op.
Het hele land moet gewoon paars/rood worden...