Een vulkaanuitbarsting in Indonesië heeft veel ellende veroorzaakt voor honderden Australische vakantiegangers. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten moeten annuleren vanwege een grote aswolk die in de lucht hangt boven Indonesië. De uitbarsting van de 2329 meter hoge Tengger Caldera, ook wel bekend al Bromo vulkaan, welke gelegen is in het oosten van Java, heeft geleid tot annulering van ongeveer twaalf vluchten. Vele passagiers zijn gestrand op verschillende luchthavens.
Virgin Blue en Jetstar hebben hun vluchten geannuleerd van en naar Denpasar, dat is belangrijkste luchthaven die in het populaire vakantie-eiland Bali ligt. De budget luchtvaartmaatschappij, een dochteronderneming van de nationale luchtvaartmaatschappij Qantas, zei dat het zou blijven om de situatie te monitoren en eventuele aanvullende annuleringen adviseren. Virgin Blue heeft al zijn vluchten van en naar Bali geannuleerd voor de komende 24 uur.
©onweer-online/ Bron Sp00kje.nl
De vulkanische activiteit van de Bromo vulkaan in de provincie Oost Java heeft ervoor gezorgd dat de touristische sector zwaar te lijden heeft in het gebied. De vulkanische as, afkomstig van de vulkaan, bedekt een groot gebied waar men voornamelijk van toeristen moet leven. Het gaat hierbij onder meer om Cemorolawang, Ngadisari en Probolinggo. Het meeste as ligt er in het gebied Penanjakan in het district Pasuruan. De meest touristische bestemming in dit gebied voor de Bromo vulkaan is gesloten. Er ligt namelijk tussen de 10 en 15 centimeter as, in de afgelopen weken uitgestoten door de vulkaan. Vele bomen in het gebied zijn inmiddels afgebroken.
In enkele dorpen in het gebied is bovendien al enkele dagen geen stroom omdat de grote hoeveelheid as ook zorgt voor gebroken stroomkabels. Ook omgevallen bomen veroorzaken hier extra problemen. De wegen in het gebied zijn vrijwel onbegaanbaar door de gladde as. Bovendien zorgt regen voor nog glibberige toestanden. Ook elders zorgt regen voor gevaarlijke toestanden in samenhang met de reeds neergekomen as.
Het hoofd van de Dienst Tourisme in het district Probolinggo, Tutug Edi Utomo, liet weten dat eigenaren van hotels en losmens hard bezig zijn hun onderkomens te ontdoen van de dikke laag as zodat er weer gasten kunnen verblijven. Hierbij komt dat de zandvlakte van de Bromo vulkaan - de caldera, bovendien een erg populaire toeristische trekpleister - verboden gebied is vooralsnog. Deze maatregelen en problemen zorgen ervoor dat het tourisme in het gebied vrijwel tot stilstand gekomen is. De Bromo vulkaan kan alleen bezocht worden vanuit Tosari in het district Pasuruan. De dorpen het dichtst bij de vulkaan liggen op veilige afstand en hebben nog niet te maken gehad met asregens.
Bron Indonesiepagina
De uitbarsting van de Bromo vulkaan die op dit moment aan de gang is zorgt voor asregen in het hele district Probolinggo. Er komt in het hele gebied as naar beneden, maar op sommige plekken, dichter in de buurt van de vulkaan is de situatie ernstig te noemen. In Sukapura en Sumber ligt op sommige plekken inmiddels een laag as van tien centumeter, berichtte de regent van Probolinggo, Hasan Aminuddin. Hij liet ook weten dat de situatie in het gebied verslechterd door de doorlopende uitbarsting van de vulkaan. Ook bereikt de aswolk een hoogte tot 1.000 meter boven de krater van de vulkaan.
Echter wordt niet alleen Probolinggo getroffen, ook districten als Lumajang en Jember ondervinden last van de as afkomstig van de Bromo vulkaan. In het district Probolinggo worden op dit moment gratis gezondheidstests afgenomen. Ook wordt er melkpoeder uitgedeeld aan de bevolking. Volgens de regent kunnen zijn inwoners bij ieder gezondheidscentrum terecht voor medische bijstand. De regionale overheid van Probolinggo deelt ook gratis maskers uit. Dit gaat voornamelijk in samenwerking met de gezondheidscentra in het district. Inwoners die een masker willen hebben kunnen langskomen en hoeven alleen hun identiteitskaart te laten zien. Studenten worden op hun scholen voorzien van maskertjes. Er zijn reeds 350.000 maskers uitgedeeld.
Bron Indonesiepagina
De Bromo vulkaan in oostelijk Java is eerder vandaag wederom tot uitbarsting gekomen. De vulkaan maakte dit duidelijk kenbaar door middel van vier zware dreunen. Er werd ook vulkanisch materiaal uitgestoten tot een hoogte van 200 meter boven de krater van de vulkaan. Volgens het hoofd van de afdeling rampenbeheersing van het Centrum voor Vulkanologische en Geologische Rampen (PVMBG), Gede Suantika, laat de Bromo vulkaan inderdaad een verhoogde activiteit zien. "De Bromo vulkaan stoot heet vulkanisch materiaal uit tot een hoogte van 200 meter. De aswolk rijkt op dit moment tot 800 meter hoogte en heeft een chocolade-achtige kleur," informeerde Suantika.
Suantika voegde hier aan toe dat het in de middag licht regende in het gebied rond de vulkaan. Hierdoor kon de vulkaan prima bekeken worden vanaf de observatiepost. De wind zorgt ervoor dat een andere observatiepost, die in het dorp Ngadisari, getroffen wordt door asregens veroorzaakt door deze meest recente uitbarsting.
Bron Indonesiepagina