Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:19

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:18

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:16

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 januari 2011, 17:06 uur | Bericht #208445
Kleuren uit de lucht

Een groen goedje werd eerder deze maand aangetroffen op veel autodaken in het zuiden en midden van het land. Berichten van verbaasde autobezitters kwamen onder andere uit Brabant, maar ook plaatsen als Houten, Gouda en Wageningen in respectievelijk Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland. Wat de groene stof was, werd snel duidelijk. Dat geldt in iets mindere mate voor maandenlange rode regen die 10 jaar geleden voorkwam in het westen van India. Aan de gekleurde neerslag kleeft nog steeds een zweem van mysterie. Dat heeft vooral te maken met de in de wetenschap controversieel bevonden conclusies van een onderzoek aan een Indiase universiteit.

‘Gewoon’: de natuur
Toen zaterdag 15 januari de eerste berichten binnenkwamen over een ‘vreemd groen goedje’ in Brabant en even later ook uit onder meer het midden van het land, krabden de aanwezige meteorologen hier op de weerkamer in Wageningen achter hun oren. De dag erna al werd de oorsprong van het ‘mysterieuze’ goedje duidelijk: het ging om stuifmeel. ‘Gewoon’ de natuur dus.


Een groene laag stuifmeel is zichtbaar op deze auto in Wageningen op 17 januari. Foto: M. Batterink.

Rode regen in India in 2001
Iets minder eenduidig zijn de verklaringen voor de rode regen die nu alweer 10 jaar geleden viel in het westen van India. Dat ligt vooral aan de controversiële onderzoeksconclusies van een natuurkundige aan de Mahatma Ghandi University in de Indiase regio Kottayam. Het begon allemaal met rozerode regenbuien op één van de laatste dagen van juli 2001 in enkele dorpen in de zuidelijke districten Kottayam en Indukki van de staat Kerala. Binnen een week daarna kwamen vergelijkbare meldingen uit acht andere districten. Over buien met groene, gele, bruine en zelfs zwarte regen. Uiteindelijk duurde de periode waarin soms gekleurde regen viel in totaal twee maanden. Daarbij had de kleur rood de boventoon.

Stof
Uiteraard begon het direct ook te regenen met mogelijke verklaringen voor het bijzondere verschijnsel. Eén van de meest voor de hand liggende daarvan is opgewaaid stof uit de woestijnen van het Midden-Oosten. Het stof kan met wind op grote hoogte via de Arabische zee naar India geblazen zijn om daar vervolgens in de kustregio’s aan de westzijde van de bergketens uit te regenen. Ook verkleuring door stuifmeel werd genoemd als optie.

Buitenaards materiaal?

Onder wetenschappers zeker niet (!) breed gedragen, maar wel nog een stuk spannender is de conclusie van een natuurkundige van de Mahatma Ghandi University in Kottayam. Alweer in 2006 stelde Godfrey Louis dat uit zijn laboratoriumonderzoek bleek dat het zeker géén stof uit de woestijn was dat in het rode regenwater zat. Nee, het zou gaan om bacterieachtig materiaal dat door een passerende komeet de atmosfeer van de aarde was ingebracht. Buitenaards gekleurde regen dus.


Tijdens de zomermoesson (juni tot en met september) staan er forse zuidwesten- tot westenwinden van boven de hoorn van Afrika richting het westen van India. Met regelmaat wordt woestijnstof daarin meegevoerd.

Vergezocht
Diverse argumenten bracht Louis naar voren. Ten eerste had hij geen DNA gevonden, maar wel stoffen die overeenkomen met biologisch materiaal. Iets dat in de vorm van buitenaards gruis van kometen als meteorieten de dampkring in zou kunnen komen. Ook was enkele uren voorafgaand aan de eerste meldingen van de gekleurde regen een schokgolf gehoord die huizen deed schudden. Een grote meteoriet kan een dergelijk geluidseffect met zich mee brengen. Echter, door de meeste wetenschappers wordt deze verklaring als te vergezocht beschouwd.

Zomermoesson
Bovendien gaf Louis in 2006 aan dat het geen woestijnstof uit het Midden-Oosten kon zijn geweest, omdat dit verschijnsel dan niet twee maanden lang had kunnen voorkomen. Dit laatste lijkt, op zichzelf staand, een weinig sterk argument. Tijdens de zomermoesson waaien er van boven Somalië over de Arabische Zee naar het westen van India namelijk juist aanhoudende forse winden uit het zuidwesten tot westen. Daarbij wordt met regelmaat woestijnstof van boven Ethiopië en Somalië op grote hoogte in de richting van India geblazen.

Uitzonderlijk maar niet uniek

De vraag is dan alleen, waarom komt gekleurde regen dan niet veel vaker voor? Wellicht ligt de oorzaak juist weer aan de andere kant van de Arabische zee. Als allerlei factoren in de natuur samenvallen, kunnen er soms uitzonderlijke dingen gebeuren, die anders niet voor mogelijk worden gehouden. Het blijft de natuur, vaak begrijpbaar, soms ongrijpbaar.

Wereldwijd bezien was de gekleurde regen in India in 2001 in ieder geval niet uniek. Op diverse andere plekken in de wereld is een dergelijk fenomeen in het verleden waargenomen.

Bronnen: Meteo Consult, BBC: bbc.co.uk, Newscientist.com, The Guardian: guardian.co.uk/science
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.575 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 68 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 68, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden