Het kaartje geeft de luchtdruk aan op zeeniveau in combinatie met de hoogtes van het vlak waar de luchtdruk 500Hpa is. Die hoogte wordt weergegeven in decameters. 1 decameter is 10 meter. 512 dam is dan 5,12 kilometer hoog!
ga vanavond al de stormharingen om mijn huis zetten
getver, komen we toch weer uit bij dat blauwe omhoog schietende lijntje van gisteren...
Ben blij dat ik de stormharingen gister al om het huis heb gezet | Gewijzigd: 26 januari 2011, 21:57 uur, door Serge
En kun je de kaarten van zo ver vooruit een beetje vertrouwen of worden die gemaakt omdat er wat moet staan, maar dat er nog niks met zekerheid gezegt kan worden?
Heeft het dus enige kans dat het daadwerkelijk tot een storm komt?
En kun je de kaarten van zo ver vooruit een beetje vertrouwen of worden die gemaakt omdat er wat moet staan, maar dat er nog niks met zekerheid gezegt kan worden?
Heeft het dus enige kans dat het daadwerkelijk tot een storm komt?
Volgens de laatste run van GFS wordt de depressie een stuk noordelijker berekend, en zou richting Scandinavië trekken. Die laat echter daarna wel de weg vrij voor meer troep vanuit de oceaan.
Echter, het is en blijft GFS en die zwabbert nogal de laatste tijd.... | Gewijzigd: 27 januari 2011, 00:22 uur, door Rutte31
(...)
Reuze sneu alleen dat de door Onweer Online getraceerde Engelsman die Nick heet, anders dan met een vaag verhaal op Joetjoep, zijn referenties niet openbaart.
Hoewel ik respect heb voor diegene die deze site bouwt, zou ik het waarderen als er ook meer respect is van diegene naar andere mensen die voorspellingen doen. Diegene stelt zijn verhaal gelukkig niet al te fel, maar is ook niet helemaal eerlijk in zijn typering van Nick. Nick is namelijk heel duidelijk over zijn bronnen: vergelijking met weer uit het verleden. Dat zit niet ver af van de meer astronomische/-logische benadering van de de persoon hierboven. Je zoekt bepaalde gelijkenissen in situaties en doet aan de hand daarvan een voorspelling.
Bovendien neemt Nick een bizar risico om door de mand te vallen door ook de weerkaarten erbij te tekenen. Het is makkelijk iets vaags te roepen over bijzonder weer rond de 4e van februari. Maar om daadwerkelijk een drukverdelingenkaart te tekenen is wat anders. Je kunt alles van hem vinden, maar vaag is hij zeker niet.
Tot zover mijn betoog voor Nick. Nog afgezien van of ik hem geloof, heb ik respect voor de dappere en zelfverzekerde manier waarop hij voorspellingen doet.
Dat gezegd hebbende werd ik nieuwsgierig en heb ik zijn kaart alvast even over de GFS voorspelling voor 30 jan 12z heen gephotoshopt:
Ten eerste: GFS kan nog veranderen. Overeenkomsten of verschillen nu zeggen niets over de uiteindelijke betrouwbaarheid van zijn voorspelling.
En toch zit er genoeg in de kaarten waardoor ik denk dat hij nog best wel eens in de buurt kan zitten. De positie van de lagedruk in het noorden is niet precies. Toch zit het er ook niet ver naast. Het hogedrukgebied zit ernaast, maar toch... die plaatsing.
Toen bedacht ik... als ik niets doe aan de inhoud van het plaatje, maar ik schaal de kaart iets anders en draai hem lichtjes...
Tsja... dan scheelt het toch niet zo heel veel.
En voor diegene die nu wil roepen dat dat wel heel erg wishful thinking is... de kaart gewoon aanpassen aan de situatie: bedenk dan dat ik ik niets heb veranderd aan de inhoud, geen lijntje en geen drukgebied. Let ook op de gespecificeerde druk. Met het hogedrukgebied zit hij er 15 naast, maar beide lagedrukgebieden niet meer dan 5...
Ik weet het niet hoor. Het is interessant.
Geloof ik in de superstorm: nee.
Geloof ik dat het interessant zal zijn om hem in de gaten te houden: ja, hij kan zomaar iets op het spoor zijn hier!
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Geloof ik dat het interessant zal zijn om hem in de gaten te houden: ja, hij kan zomaar iets op het spoor zijn hier!
Mooi en duidelijk verhaal!
Of het klopt en of er daadwerkelijk een dikke storm zit aan te komen, tja...
Kan je eindelijk weer een keer het water op, koukleum..
Of het klopt en of er daadwerkelijk een dikke storm zit aan te komen, tja...
Kan je eindelijk weer een keer het water op, koukleum..
Nee, kan ik naar Bakker, Brouwer en Langeree kijken terwijl ze de Noordergronden verkennen. Ohnee, deze keer zou ik mee op de volgboot, nog beter!
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
5 feb. is dit nog een "Harde Wind"
http://www.cs.rug.nl/~peter/Zeilen/Beaufort/index.html | Gewijzigd: 27 januari 2011, 12:58 uur, door Serge
Er zijn al zo vaak verwachtingen voor de langere termijn geweest van 'veel sneeuw', 'zwaar onweer' of 'zware storm' en achteraf bleek dat vaak ontzettend mee/tegen te vallen.
Maar het is absoluut een spannende ontwikkeling en zeer zeker boeiend om in de gaten te houden. Ik kan er verder geen mening over geven, ik ben een absolute leek op weergebied en van al die kaarten snap ik nog steeds helemaal niets.
Gelukkig is alles prima te volgen in het forum op O-O, zoals gewoonlijk.
Als het eerst NW storm word dan ZW dan stijgt het water snel in ZW want daar is het dan net laagwater geweest.
Verloop van de ramp in hoofdlijnen in NederlandZaterdagavond 31 januari 1953 stond er een zware noordwesterstorm. Rond middernacht was het aan de zuidwestkust van Nederland laagwater. Dus zou het daar op zondagmorgen 1 februari tussen 4 en 6 uur hoogwater zijn.
De Stormvloedseindienst maakte vanaf zaterdagmorgen aan de op de dienst geabonneerde autoriteiten melding van de opkomende 'zeer zware noordwesterstorm'. Tijdens laagwater op die zaterdagavond stond het waterpeil ongeveer even hoog als het normaal bij hoogwater staat. Bovendien was het springtij, wat betekende dat het waterpeil nog extra zou stijgen. In de algemene weersverwachting werd die zaterdagavond gewaarschuwd voor 'gevaarlijk hoogwater'. Helaas werd deze waarschuwing door velen in het rampgebied niet gehoord of verkeerd begrepen.
Bron:wikipedia.
Ik noem hem alvast storm CHRISTL.
Dat valt in dit kaartje nog wel mee hoor, het gaat hier om maximaal 28 knopen wat zo'n 52 km/u is. Dat is een windkracht 7. Volgens mij voor Nederlandse begrippen niet zo schokkend. Wil niet zeggen dat dat windveld ten noord westen van ons een een flinke is met zeer hoge windsnelheden. Ondanks een grote slag om de arm omdat het nog zo ver weg is toch iets om rekening mee te houden...
Gr
Maarten
De Bilt
Gr
Maarten
De Bilt
ja maar dat bedoel ik ook, dat roze gedeelte, als dat het land opkomt! | Gewijzigd: 27 januari 2011, 17:39 uur, door gerard van den brink
Hahaha, ja "als" dat het land op zou komen dan zou dat zeker een probleempje zijn. Maar zodra een windveld aan land dreigt te gaan neemt de windsnelheid significant af. Op open zee zijn dergelijke windsnelheden geen bijzonderheid. Zou mooi zijn als we iets gaan meepikken van dit woei-geweld. Ik heb het niet zo op winterweer en alles wat daar bij hoort maar een mooie storm is altijd van harte welkom mits er veel schade aan lijf en leden te verwachten is...
Gr
Maarten
De Bilt