Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 939
Lid sinds: 30 aug. 2008
21 januari 2011, 22:43 uur | Bericht #207629
Seismische activiteit trekt Afrika uiteen
Friday, 21 January 2011 13:00



De scheuren werden enige jaren geleden al zichtbaar, maar de laatste maanden is de seismische activiteit in het noordoosten van Afrika enorm toegenomen. Hierdoor breekt het continent langzaam in stukken.

Wetenschappers zeggen dat lava in het gebied consistent is met magma wat bij de zeebodem wordt gevonden en dat water uiteindelijk de woestijnen zal bedekken.

Cynthia Ebinger, geologe aan de Universiteit van Rochester in New York, kon nauwelijks geloven wat een ooggetuige in de woestijnen van Ethiopië zag. Het ging om een werknemer van een delfstoffenbedrijf en hij rapporteerde dat de beroemde Erta Ale vulkaan in het noordoosten van het land uitbarstte.

Ebinger heeft de vulkaan jaren bestudeerd, maar keerde uiteindelijk terug naar New York. De krater van de vulkaan is altijd gevuld geweest met een soep van zilverzwarte lava, maar barstte decennia geleden voor het laatst uit.

Ebinger vloog afgelopen november gelijk naar Ethiopië met haar onderzoeksteam. De Aarde roert zich in het noordoosten van Afrika en het gebied verandert zeer snel. De bodem van de woestijn beeft en scheurt open, vulkanen barsten uit en zeewater stroomt over het land.

Kan snel gaan

In de Danakil Depressie, in het noordelijke gedeelte van de Grote Riftvallei, zijn 25 meter hoge heuvels het enige obstakel wat het zeewater uit de Rode Zee tegenhoudt. Het land erachter is reeds tientallen meters verzakt en zoutafzettingen in de woestijn zijn het bewijs dat er ooit zeewater stroomde, totdat lava de toegang versperde.

“Niemand kan met zekerheid zeggen wanneer de zee de woestijn zal overstromen, maar wanneer het gebeurt kan het heel snel gaan,” zei Tim Wright van de Universiteit van Leeds tijdens een conferentie van de American Geophysical Union (AGU) in San Francisco. “De heuvels zouden binnen een paar dagen kunnen zinken.”

In de laatste vijf jaar is de geologische transformatie van Noordoost-Afrika drastisch versneld. Veel sneller dan de wetenschappers hadden voorzien. Elke beving veroorzaakt enorme scheuren in de woestijn en versplintert de bodem in Oost-Afrika als glas. Onderzoekers hebben recentelijk in de Golf van Tadjoura, wat Djibouti scheidt van de Golf van Aden, een barrage aan seismische schokken geregistreerd.

Verschuivende tektonische platen

De laatste maanden kwamen de bevingen in de Golf van Tadjoura steeds dichter bij de kustlijn. Volgens Ebinger verplaatst het splijten van de oceaanbodem zich richting het land. Dit gebeurt al rond sommige breuklijnen in de Ethiopische woestijn, waardoor een geologisch spektakel ontstaat wat normaal alleen diep onder het oppervlak kan worden waargenomen.

Ook het patroon van de aardbevingen ondersteunt de theorie dat het woestijnlandschap verandert, zo stelt een recent artikel in het Journal of Geophysical Research, gepubliceerd door Zhaohui Yang en Wang-Ping Chen, twee geologen aan de Universiteit van Illinois. De wetenschappers hebben in het noordoosten van Afrika diverse krachtige, ondiepe aardbevingen geregistreerd die normaal alleen worden gezien rond oceaanruggen.

Tevens hebben de onderzoekers een toename vastgesteld in de vulkanische activiteit. Op 22 plaatsen in de Afar Driehoek in het noordoosten van het continent zijn uitbarstingen nabij het aardoppervlak geweest. Magma heeft scheuren gemaakt tot 8 meter breed, stelt Derek Keir van de Universiteit van Leeds.

image_168224_galleryV9_egmc.jpg

Een oceaan zonder water

Wetenschappers hebben ook opgemerkt dat de soort magma die in de regio naar boven komt normaliter alleen wordt gezien rond oceaanruggen, diep onder het wateroppervlak. Een karakteristieke eigenschap van dit magma is een laag siliciumgehalte.

De magma die wordt uitgespuwd door Erta Ale heeft dezelfde chemische compositie als de soort die vrijkomt bij diepzeevulkanen. Het hele gebied lijkt derhalve op een oceaanbodem, maar dan zonder water.

De activiteit nam vanaf 2005 enorm toe, toen een 60 kilometer lange scheur zich vormde in de Afar Depressie. Sinds dat moment is er ongeveer 3,5 kubieke kilometer magma uitgespuwd volgens Tim Wright, genoeg om heel Londen te vullen met een 2 meter dikke laag lava.

Vanuit geologisch perspectief wordt magma in dit geval met enorme kracht voortgestuwd. Op bepaalde plaatsen baant het zich met 30 meter per minuut een weg door het gesteente. Tevens hoopt magma zich op onder de Dabbahu Vulkaan in het noorden van Ethiopië.

Breidt verder uit

Aan de hand van satellietdata is te zien dat een veel groter gebied is getekend door scheuren in het oppervlak dan werd aangenomen. Ondergrondse magmastromen zorgen bovendien voor een piek in de bodemtemperatuur in Oost-Egypte, zo stelde een team geologen van het Nationaal Astronomisch Onderzoeksinstituut in Egypte.

Tijdens de AGU-conferentie werd duidelijk dat de erupties in het noordelijke deel van Malawi een 17 kilometer lange scheur hebben veroorzaakt in de woestijnbodem. Door de druk is de omliggende bodem op plaatsen met meer dan 50 centimeter gestegen.

De meest krachtige lavastroom is gezien op een onverwachte locatie. In mei 2009 barstte een ondergrondse vulkaan uit in Saudi-Arabië. Een krachtige aardbeving van 5,7 op de schaal van Richter werd gevolgd door tienduizenden kleinere naschokken.

Magma spuwde in een gebied ter grootte van Berlijn en Hamburg uit de grond. “Het feit dat de uitbarsting 200 kilometer van de breuklijn in Noord-Afrika plaatsvond verbaasde ons allen,” zei Cynthia Ebinger.

’s Werelds grootste geologische bouwterrein breidt zich steeds verder uit. Meer en meer magma baant zich een weg richting het oppervlak van de Aarde. David Ferguson van de Oxford Universiteit verwacht de komende tijd een aanzienlijke toename in het aantal vulkaanuitbarstingen en aardbevingen in het gebied.

Bekijk de fotogalerie










Bron: Spiegel.de







Home | Articles | About Us | Advertise | Donate | Forum | Media Gallery | Disclaimer | Privacy Policy | Links Top | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:14 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 januari 2011, 22:46 uur | Bericht #207631
Gelieve geen nieuwsberichten plaatsen, daarvoor zijn nieuwsposters op onweer-online aangesteld.
Waarom deze advertentie?
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
22 januari 2011, 00:28 uur | Bericht #207656
Best wel bizar om het zo te zien
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2011, 13:34 uur | Bericht #207733
Een raar... maar mooi natuurverschijnsel
SniperEye
Lid
Woonplaats: NL Midden Limburg
Berichten: 1292
Lid sinds: 25 mei. 2009
24 januari 2011, 10:00 uur | Bericht #208148
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, vrijdag 21 januari 2011, 22:46 uur Gelieve geen nieuwsberichten plaatsen, daarvoor zijn nieuwsposters op onweer-online aangesteld.

Desondanks een zeer interessant artikel. Ik mis echter in het verhaal of en hoe de bevolking hierop voorbereid is.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
24 januari 2011, 10:57 uur | Bericht #208167
Zeker een interessant artikel, ben benieuwd hoe dit zal gaan verlopen...
jewaitit
Lid
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 422
Lid sinds: 25 mei. 2009
24 januari 2011, 15:25 uur | Bericht #208224
Citaat van Tyshane, maandag 24 januari 2011, 10:57 uur Zeker een interessant artikel, ben benieuwd hoe dit zal gaan verlopen...

ondanks dat ze zeggen ''kan snel gaan'', zal niet met zo'n vaart lopen hoor
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
24 januari 2011, 16:23 uur | Bericht #208228
Citaat van jewaitit, maandag 24 januari 2011, 15:25 uur ondanks dat ze zeggen ''kan snel gaan'', zal niet met zo'n vaart lopen hoor
Nou ik zal je zeggen dat dit echt niet zo snel zal gaan, kan nog wel even duren eer we daar de eventuele gevolgen van kunnen merken. Neemt niet weg dat ik nog steeds benieuwd ben naar hoe dit verder zal verlopen.
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
24 januari 2011, 17:26 uur | Bericht #208234
tja niemand kan het tegen houden, dit veranderd al de hele tijd.
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 694
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 januari 2011, 17:59 uur | Bericht #208239
Geologische processen gaan doorgaans niet geleidelijk,vulkaan uitbarstingen lawines en overstromingen veranderen in een paar tellen een eeuwenoud landschap.
In dit verhaal met die paar 'duinen' van slechts 25 meter hoogte is er slechts één goede aardbeving nodig om de Rode Zee te doen doorbreken.
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 414 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 414, lezen 6 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden