De supervulkaan op Yellowstone heeft een grote hap lucht genomen, als gevolg van deze hap lucht is in de omtrek van de vulkaan de grond enkele centimeters gestegen. De pruttelende vulkaan, zoals die bekend staat kan een uitbarsting hebben die duizend keer krachtiger is dan Mount St. Helens's uitbarsting in 1980. De laatste grote uitbarsting dateert meer dan 640.000 jaar geleden. De Caldera die toen ontstond overlapt gedeeltelijk met twee oudere Caldera's wat verder naar het zuidwesten. Verder in die richting is het spoor van nog eerdere uitbarstingen tot in Nevada terug te vinden; een circa 800 kilometer lang en 70 kilometer brede vallei dwars door de Rocky Mountains laat zien hoe Noord-Amerika ten opzichte van de hotspot naar het zuidwesten bewogen is.
Sinds de laatste uitbarsting 640.000 jaar geleden heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad, de recente was 70.000 jaar geleden. In het begin van 2004 zagen wetenschappers dat de grond boven de Caldera met ongeveer 7 centimeter per jaar stijgt. Tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand gekomen te zijn, maar sinds de vulkaan een hap lucht heeft genomen, is de grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen. "Het is een buitengewone waarneming, temeer omdat het ook over een groot gebied gaat", aldus Bob Smith die een expert is in vulkanisme op Yellowstone.
Wetenschappers denken dat de zwelling van het magmareservoir zeven tot tien kilometer onder het oppervlak ligt. "Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest al zou de magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", zei Bob Smith.
Bob Smith voegde eraan toe dat deze studies waardevolle aanwijzingen kunnen zijn over wat er gaande is in de ondergrondse leidingen van de vulkaan, die uiteindelijk kan helpen tot het voorspellen wanneer de volgende vulkanische Yellowstone uitbarsting kan zijn.
©onweer-online
Zeker als je er wat data bij gaat halen wordt e.e.a. duidelijk;
;)
Laten we maar hopen dat het niet gebeurt Want denk dat die kleine jongens die in indonesie uitgebarsten zijn er helemaal niks bij zijn.
Voor degene die geintresseerd zijn in yellowstone kijk de film Supervolcano. Dan laten ze zien hoe hij uitbarst. Is toen vertoont op bbc en er is inmiddels ook een 2dvd versie van
Even het artikel goed lezen...
"Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest al zou de magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", zei Bob Smith.
Kijk Smid staat op de frontline en geeft de interpertatie van zijn onderzoek weer; afwijking op "normale" data stroom - ongerustheid - onderzoek data - conclusie.
Je weet zelf ook wat er gebeurd als er hier door jou of Johan(n?) wordt gemeld dat er misschien over twee weken sneeuw gaat vallen, je hebt een groep die meteen begint te stuiteren en, naast meer mogelijkheden, een groep die de kaarten en prognose er bij haalt (Data) om eigen conclusies weer te geven. Tussenconclusies en ongerustheden zonderonderzoek veroorzaken verwarring bij degene die het door een ander laat onderzoeken
Het lastige van Yellowstone is dat er pas vanaf de jaren 70 een continue monitoring plaatsvind, wat natuurlijk niks is bij een vulkaan met een cyclus van 640.000 jaar. Ik neem aan dat jouw stukje gebaseerd is op het artikel van National Geograpic en daarin geeft smith ook aan dat tussen '76 en 84 deze 18cm 'steeg' om daarna weer 14 cm te zakken. Oftewel, sinds de continue monitoring hebben 2 a 3 x de tussen cycly van druk opbouwen en verspreiden gehad. Ieder jaar hebben we aardbevingzwermen in het gebied, veel mensen maken zich, al dan niet deskundige, zorgen. Als je dan een artikel leest: activiteit bij Yellowstone of "Yellowstone Has Bulged as Magma Pocket Swells, Some places saw the ground rise by ten inches, experts report." dan denk je we moeten de seismogrammen in RL weer even op de desktop zetten. Als je het artikel dan leest leer je dat het over de periode van de afgelopen jaren gaat en het niet zo is dat de aarde nu ineens 10 inch gegroeid is.
Vergis je niet ik zie yellowstone, als er iets gebeurd, en die kans is aanwezig, als dreiging voor de huidige maatschappij. Maar op het moment hoeven we er nog niet bovenop te gaan zitten, het kon gisteren gebeuren, maar het kan ook zo maar zijn dat mijn achterachterkleinkinderen het nog niet meegemaakt hebben. Ik probeer ook geen artikelen te ontkrachten, maar als er hier artikelen geplaats worden waar ik zelf ook e.e.a. van onderzocht heb of geinspireerd ben om zelf te gaan onderzoeken, lijkt het mij handig om de eventuele bevindingen en vooral de bronnen naar de info weer te geven. Zodat mensen die zelf ook e.e.a. wil onderzoeken in de juiste diepte gegooid worden. Op deze manier komen we allemaal wat verder he?
(PS ik had in mijn eerste post even moeten zeggen als je het artikel van National Geographic goed doorleest, ik neem aan dat je je topic hier op had gebaseerd.)
[flauwe modus]
En als ie uitbarst ?? moeten we er dan wel boven op gaan zitten ??
[/flauwe modus]
Of die knakker kent geen Engels, of hij zoekt aandacht voor z'n website of kikt op sensatie.
Maar zo komen wel de foute geruchten in de wereld, die klakkeloos door drommen mensen voor waar word aangenomen!
Of die knakker kent geen Engels, of hij zoekt aandacht voor z'n website of kikt op sensatie.
Maar zo komen wel de foute geruchten in de wereld, die klakkeloos door drommen mensen voor waar word aangenomen!
welke website?
Of die knakker kent geen Engels, of hij zoekt aandacht voor z'n website of kikt op sensatie.
Maar zo komen wel de foute geruchten in de wereld, die klakkeloos door drommen mensen voor waar word aangenomen!
Ik volg je even helemaal niet meer, en vooral niet wie jij bedoeld met die knakker
En als ie uitbarst ?? moeten we er dan wel boven op gaan zitten ??
[/flauwe modus]
Hier een potje met zout, voordat het op is.
Als je als nederlander bewust bent dat we achter dijken wonen, weet je dat je altijd met 1 oog ze in de gaten houdt., Met een stormvloed gaan we er boven op zitten, ( ok tegenwoordig weten we dat dijken in dezelfde fabriek worden gemaakt als de melk en de karbonades en dus altijd veilig zijn. )
Ach vulkaan alarmpjes zijn het zelfde als weer alarmpjes, geef je ze te vaak, of dus bij vulkanen te vroeg denken mensen het zal wel, geef je ze niet gaan ze zeuren ja toch?
Ik ben vooral geinteresserd in een mogelijke samenwwerking/aansporing/reactie tussen Yellowstone en de New Madrid Fault, maar heb er helaas voor de theorie, maar gelukkig voor de praktijk niks van gevonden.
De supervulkaan die onder Yellowstone National Park in Wyoming sluimert, zorgt opnieuw voor onrust nu blijkt dat hij aan een recordtempo stijgt nadat de vulkaan een grote hap lucht heeft genomen. In het ergste scenario, zoals beschreven in de Britse 'Daily Mail', zou de lava zo ver in de lucht spuwen dat er zich een giftige wolk zou ontstaan die duizenden kilometers ver zou drijven en maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou maken. Een uitbarsting zou voor een knal zorgen duizenden keer zo zwaar als die van de Mount St. Helens in 1980. De gevolgen nadat IJslands Eyjafjallajökull uitbarstte in april van vorig jaar, zijn er niets tegen. De laatste grote uitbarsting van de supervulkaan onder het schijnbaar kalme park met zijn fotogenieke geisers, dateert meer dan 640.000 jaar geleden. De caldera (wat kookpot of ketel betekent) die toen ontstond, overlapt gedeeltelijk met twee oudere caldera's wat verder naar het zuidwesten. Verder in die richting is het spoor van nog eerdere uitbarstingen tot in Nevada terug te vinden. Een ongeveer 800 kilometer lange en 70 kilometer brede vallei dwars door de Rocky Mountains laat zien hoe Noord-Amerika ten opzichte van de hotspot naar het zuidwesten bewogen is.
25 centimeter gestegen
Sinds die laatste uitbarsting heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad. De recentste was 70.000 jaar geleden. In het begin van 2004 zagen wetenschappers dat de grond boven de Caldera met ongeveer 7 centimeter per jaar stijgt. Tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand gekomen te zijn, maar sinds de vulkaan een hap lucht heeft genomen, is de grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen. "Het is een buitengewone waarneming, vooral omdat het over zo'n groot gebied gaat", aldus Bob Smith, professor in de geologie aan de universiteit van Utah.
Enigszins opluchting
Wetenschappers denken dat de zwelling van het magmareservoir zeven tot tien kilometer onder het oppervlak ligt. "Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest als de magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", aldus Bob Smith, die recent een studie leidde naar de supervulkaan. "Daarin vonden we waardevolle aanwijzingen over wat er gaande is in de ondergrondse leidingen van de vulkaan. Die kunnen helpen met het voorspellen wanneer de volgende vulkanische Yellowstone uitbarsting kan plaatsvinden.
Film
In 2007 toonde Discovery Channel in de tv-premiere van ''Supervolcano: Real Time Apocalypse' wat de desastreuze gevolgen voor heel de wereld van een uitbarsting kunnen zijn. Miljoenen mensen raken dakloos, gewassen worden beschadigd en watervoorraden komen in gevaar. In de twee uur durende film deden Michael Riley en Gary Lewis verslag van een fictieve, enorme vulkanische eruptie. Ze baseerden zich op ''wetenschappelijk bewijs, geloofwaardige voorspellingen en diepgaand onderzoek van vooraanstaande geologen''.
Bron Hln