Op 26 november 2010 kwamen Pakistaanse vissers terug van een dag op zee en meldden dat een nieuw eiland was ontstaan. De kleine stip in de onderstaande afbeelding is een moddervulkaan. De eerste afbeelding dateert van 11 februari 2010. Er is geen reden om de kaarten te veranderen, want moddervulkanen kwamen in het verleden wel vaker voor, voor de kust van Pakistan. Moddervulkanen worden normaal binnen een paar maanden weggespoeld door de golven en stromingen in de Arabische Zee. Het is zeer waarschijnlijk dat deze nieuwe vulkaan hetzelfde lot zal ondergaan. Op de afbeelding ziet u een stroom van lichtbruin sediment, slingerend uit de buurt van de vulkaan naar het westen, wat suggereert dat erosie al aan de gang was.
Modder en gas kunnen zich ophopen daar waar zee-sediment opgesloten raakt in een subductie-zone waar de ene tectonische plaat onder de andere schuift. Als een oceanische tectonische plaat onder een continentale plaat door glijdt kan er marien sediment worden afgeschraapt. Als dit sediment snel in hoeveelheid toeneemt en er water in de poriën opgesloten raakt, kan dat ervoor zorgen dat het sediment niet meer gebonden wordt door de druk. Het resultaat is een ondergronds modderreservoir.
Pakistan heeft een aantal moddervulkanen in de Makran woestijn, maar ook in zee. Volgens de US Geological Survey zijn moddervulkanen meestal minder dan 3-7 meter hoog. Bij het Chandragup complex (Pakistan) echter, staat een moddervulkaan die 100 meter hoog is. Deze moddervulkaan is in staat om een zeer krachtige aardbeving te produceren door middel van tektonische activiteit, zoals de aardbeving van 18 januari jongstleden, die het zuidwesten van Pakistan door elkaar schudde.
©onweer-online