Nu de Maas, de Roer en de overige Limburgse beken weer dalen, starten de waterschappen met afschalen van de genomen maatregelen. Maandagmiddag wordt een deel van de kwelwaterpompen weer weggehaald en worden enkele coupures verwijderd. Als het water de komende dagen blijft dalen, wordt ook het overige materieel binnengehaald. De hoogwaterpiek van afgelopen weekend heeft Limburg inmiddels verlaten.
Maas
De Maas bij St. Pieter staat nu op 44,81 +NAP (afvoer ca. 1.100 m3 per seconde) en is dalend. Het waterpeil bij Roermond bedraagt 18,48 m +NAP. De kadewachten van het waterschap hebben afgelopen weekend nog dijkinspecties langs de Maas uitgevoerd. Er zijn geen bijzonderheden aan het licht gekomen.
Roer
De Roer en overige Limburgse beken laten dalende afvoeren zien. De Roer voert nu ca. 96 m3 per seconde af en staat inmiddels al zo'n 40 cm lager dan afgelopen vrijdag. De Roer zal de komende week langzaam dalen.
Bergen
In Noord-Limburg heeft op dit moment vooral de gemeente Bergen nog te maken met beperkte bereikbaarheid. Naar het zich laat aanzien zal de situatie maandag tegen de avond vrijwel genormaliseerd.
Opruimen zwerfvuil
Nu het waterpeil daalt beginnen de waterschappen met het verwijderen van drijfvuil op het eigen grondgebied langs de Maas en overleggen zij met gemeenten langs de Maas over het verwijderen van het overige drijfvuil. Rijkswaterstaat plaatst containers om het afval in te verzamelen.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De hulpdiensten hebben nog steeds de zusjes niet teruggevonden die zondagnamiddag in de Maas vielen. Er is wel een fietshelm van een van beiden teruggevonden. De zoekwerken zijn intussen weer stopgezet door het intreden van de duisternis. Er is geen hoop meer de meisjes levend terug te vinden. Sinds maandagochtend 09.30 uur hebben de brandweer, civiele bescherming en de Cel Vermiste Personen naar de twee zusjes gezocht die zondagnamiddag in de Maas vielen. Om 17.00 werd het zoekwerk stopgezet omdat het donker werd. Even daarvoor werd tussen twee boten een kinderschoen opgehaald. Nadat de speurders een van de twee boten hebben laten afdrijven van de kade, werd ook een fietshelm gevonden. Met beide voorwerpen gingen de speurders naar de ouders, om na te gaan of ze van de kinderen waren. De fietshelm blijkt inderdaad van een van beiden te zijn. Over de schoen is nog niets gezegd.
De duikers zoeken morgen voort in de rivier. De hulpdiensten hebben de zone van de plaats van het ongeval tot de grens in acht sectoren verdeeld die systematisch doorzocht worden, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen aan de VRT. Remue gaat ervan uit dat de twee meisjes niet levend teruggevonden zullen worden. 'Het was van in het begin duidelijk gezien de omstandigheden, het ijskoude water en de hoge snelheid van de stroming dat het bijna niet mogelijk was om daarin te overleven.'
Broer zag alles gebeuren
Zondagmiddag vielen twee meisjes van 6 jaar en 12 jaar uit het centrum van Engis in de Maas in Engis. Hun broer die het ongeluk zag gebeuren, sloeg onmiddellijk alarm. Volgens de eerste elementen van het onderzoek zou de jongere zus in het water zijn gesprongen om een bal terug te halen. De oudere zus zou haar vervolgens achter na zijn gegaan in een poging om haar te redden. De brandweer van Luik, de politie van de zone Meuse-Hesbaye, de Civiele Bescherming en de cel Vermiste Personen van de federale politie hebben direct de grote middelen ingezet om de meisjes terug te vinden. Door de lage temperatuur van het water en de sterke stroming werd de zoekactie zondag rond 19.30 uur stopgezet.
Jas
Later in de avond werd de zoektocht opnieuw hervat na een melding over een jas aan de oppervlakte van de rivier. Een boot van de Civiele Bescherming, uitgerust met sonar, met aan boord agenten van de federale politie van Zeebrugge, zocht onder meer enkele kilometers stroomafwaarts van de plaats waar de verdwijningen zich voordeden. Die onderzoeksdaden leverden niets op.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De gemeente Deventer waarschuwt mensen voor de risico's van het hoge water in de IJssel. Afgelopen weekend kwamen er veel mensen kijken bij de ondergelopen Wellekade in Deventer. Daarbij zagen toezichthouders van de gemeente dat er gespeeld werd op het muurtje tussen de Welle en de Wellekade. De stroomsnelheid en de temperatuur van het water zijn volgens de gemeente heel gevaarlijk. Het hoogwatergebied bij de Welle is nu afgezet met hekken. In verband met het hoge water brengt Deltacommissaris Kuijken dinsdag een bezoek aan de stad. Hij gaat samen met de burgemeester kijken of alles volgens de draaiboeken voor hoogwater verloopt.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Het waterpeil op de grote rivieren gaat na vandaag zakken. Naar verwachting is eind van deze week op zowel de Maas als op de Rijn de hoogwatergolf het gebied van Waterschap Rivierenland voorbij gestroomd. Overlast als gevolg van kwelwater kan in die periode aanhouden.
In de loop van deze week zal het waterschap dan ook de coupures die zijn gesloten vanwege het hoogwater, weer kunnen openen. Te beginnen bij de flexibele waterkering op de Waalkade te Nijmegen, die dinsdagochtend 18 januari wordt weggehaald. De overige coupures die nu dicht zijn volgen in de rest van de week. Het waterschap blijft nog de gehele week de dijken inspecteren.
Bron BoN
Waterschap Roer en Overmaas heeft in overleg met gemeenten besloten om enkele wegen op dijken af te laten sluiten voor (zwaar) verkeer. Dit is een voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat de dijken ter plekke stabiel blijven. Het betreft wegen in Illikhoven (Dijk en Ruitersdijk), in Kokkelert bij Roosteren (Ruitersdijk) en in Meers bij Stein (Maasband/ Geerlingskuilweg en Veldjensweg). De wegen worden gedurende een week afgesloten.
Als gevolg van het hoge water kan een dijk verzadigd raken. Wanneer er (zwaar) verkeer over een dijkweg rijdt, kan dit leiden tot instabiliteit van de dijken. Dat is nu niet aan de orde. Het afsluiten van enkele wegen op de dijken is een voorzorgsmaatregel om instabiliteit te voorkomen. Het stuk weg bij Maasband in Meers wordt afgesloten voor al het verkeer, de overige wegen alleen voor zwaar verkeer. Het waterschap houdt de situatie ter plekke in de gaten en overlegt met de gemeenten wanneer de wegen weer kunnen worden opengesteld.
Bron BoN
Sommige dijken en duinen in Noord-Holland zijn momenteel niet sterk genoeg. Dat heeft de provincie Noord-Holland gemeld aan staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. Aanleiding hiervoor is een toetsing uitgevoerd door de waterschappen en Rijkswaterstaat. De provincie heeft de staatssecretaris verzocht meer geld ter beschikking te stellen, zodat de beheerders de waterkeringen, sluizen en gemalen kunnen verstevigen voor de toekomst. Om welke dijken het precies gaat, is niet bekendgemaakt.
Alle belangrijkste dijken en duinen zijn recentelijk onderzocht. Dit gebeurt om de zes jaar en is wettelijk verplicht. Waterkeringen in Nederland moeten voldoen aan strenge wettelijke normen. Zo moeten ze een superstorm kunnen doorstaan, die slechts zelden zou kunnen voorkomen. De waterbeheerders gaan nu proberen de kwaliteit van de dijken te verbeteren. In vorige keuringen kwam bijvoorbeeld naar buiten dat de Afsluitdijk niet meer volledig voldoet aan de veiligheidsnormen en hard toe is aan een opknapbeurt.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
De zoektocht naar de twee meisjes die zondagnamiddag in Engis in de Maas terechtkwamen, is woensdag in de late namiddag stopgezet. Donderdag wordt niet meer naar hen gezocht. De lichamen van Amélia (6 jaar) en Alison Decloux (12 jaar) waren woensdagavond na drie dagen intensief zoekwerk nog steeds niet gevonden. De Cel Vermiste Personen van de federale politie plant donderdag geen nieuwe zoekacties, tenzij er nieuwe elementen opduiken. Het zou kunnen dat duikers de komende weken, wanneer de rivier lager staat en een minder groot debiet heeft, nog plaatsen onderzoeken. De ouders van de meisjes werden woensdag in de late namiddag op de hoogte gebracht over het stopzetten van de zoekactie. Woensdag werd in de kerk van Engis, in aanwezigheid van de familie en een honderdtal aanwezigen, hulde gebracht aan de meisjes.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De Wellekade in Deventer is weer droog. De kade overstroomde vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat gebeurde bij een waterpeil van 6,38 meter. Intussen is het waterpeil van de IJssel gezakt naar 6,21 meter. Morgen gaat de Welle weer open. Vandaag is de gemeente druk met het opruimen van de zandzakken en het schoonmaken van het wegdek. Ook wordt gekeken op het muurtje bij de Wellekade en het wegdek zijn beschadigd door de wateroverlast. Waar het nodig is, worden reparaties uitgevoerd.
Bron RTV-Oost
Op de IJssel bij Zutphen is zaterdagochtend een leeg vrachtschip vastgelopen op uiterwaarden die door de hoge waterstand zijn ondergelopen. Dat meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Het 90 meter lange schip liep vast toen het vanuit het Twentekanaal de IJssel wilde opvaren en een te wijde draai maakte. Rijkswaterstaat leidt andere schepen om het gestrande schip heen. In de loop van de zaterdagmiddag wordt geprobeerd het schip vlot te trekken. Dat gebeurt met een ander schip van de betrokken rederij.
Bron De Pers
Op de IJssel bij Zutphen is zaterdagochtend een leeg vrachtschip vastgelopen op uiterwaarden die door de hoge waterstand zijn ondergelopen. Dat meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het vaartuig werd rond half vier vlotgetrokken. Het bleek geen schade te hebben opgelopen.Het 90 meter lange schip liep vast toen het vanuit het Twentekanaal de IJssel wilde opvaren en een te wijde draai maakte. De Poolse kapitein zag kennelijk een baken over het hoofd waarmee de vaarweg werd aangegeven.
Eerste poging mislukt
Rijkswaterstaat leidde andere schepen om het gestrande schip heen. Een eerste poging om het schip vlot te trekken mislukte zaterdagmiddag doordat een touw brak. Bij de tweede poging, overigens met een ander schip van de betrokken rederij, lukte het wel het vaartuig vlot te trekken.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De Vlaamse regering negeert systematisch het overstromingsgevaar bij het aansnijden van nieuwe woon- en bedrijvenzones. Dat blijkt uit een analyse die de Bond Beter Leefmilieu (BBL) maakte van de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen die de laatste jaren werden goedgekeurd, waarover de krant De Morgen vandaag bericht en die dinsdag wordt voorgesteld in het Vlaams parlement.
Daardoor blijven er in bepaalde stedelijke gebieden nieuwe verkavelingen bijkomen, terwijl het bijhorende milieu effectenrapport waarschuwde voor problemen met de waterhuishouding. De gevraagde waterbeheersingswerken worden immers nauwelijks in juridisch bindende voorschriften omgezet, laat staan dat het gebied wordt afgekeurd wegens overstromingsgevoelig.
"De Vlaamse regering schuift daarmee haar verantwoordelijkheid door naar de lokale overheid, terwijl die erg zwak staat om alsnog een bouwvergunning te weigeren of de nodige aanpassingen te laten doorvoeren", zegt Erik Grietens van de BBL.
Bron Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
De zoektocht naar de twee meisjes die in de Maas terechtkwamen, is rond 17 uur stopgezet. De speurders gaan morgenvroeg voort met hun werk. De Civiele Bescherming, de lokale en federale politie en de brandweerkorpsen van Luik en Hoei zijn de hele dag ingezet om de lichamen van Alison en Amélia Decloux (12 en 6 jaar) terug te vinden. Er werd vooral gezocht aan de stuwdam van Ivoz-Ramet (Flémalle), maar dat leverde geen resultaat op. Morgenvroeg worden nieuwe acties opgestart aan de afdammingen van Monsin en Lixhe.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Een Belgische duiker is dinsdag overleden tijdens een zoekactie in de Maas naar twee zusjes die al anderhalve week worden vermist. Een andere duiker, die zijn collega probeerde te redden, raakte gewond. De duikers waren aan het zoeken bij een stuwdam in de stad Luik. Volgens de Waalse zender RTBF kwam het slachtoffer door de sterke stroming hard tegen een pijler van de stuwdam terecht. Hij raakte buiten bewustzijn en verdronk. De meisjes Alison (12) en Amélia (6) kwamen op 16 januari tijdens het buitenspelen in het water terecht. Sindsdien zijn ze spoorloos. Reddingswerkers hebben alleen een fietshelm van een van de meisjes gewonden. De Belgische autoriteiten houden rekening met de mogelijkheid dat de meisjes naar Nederland zijn afgedreven.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Uit respect voor de duiker die gisteren om het leven kwam bij de zoektocht naar de vermiste meisjes, wordt het zoeken voorlopig gestaakt. Alison en Amélia verdwenen vorige week in de Maas. Het toezicht langs de Maas blijft wel van kracht en de diensten 100 en 101 blijven op post, zegt Remue. In de kazerne van de Civiele Bescherming van Crisnée vindt donderdagavond een vergadering plaats voor alle hulpdiensten die betrokken zijn bij de zoektocht naar de meisjes. Tijdens die vergadering wordt beslist over de mogelijke voortzetting van de speurtocht.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de Maas in Luik is vanmorgen het lichaam gevonden van Amelia, een van de twee zusjes die sinds 16 januari vermist waren. Het lichaam werd door een wandelaar opgemerkt en door duikers uit de rivier gehaald. Er wordt nog verder gezocht naar haar 12-jarige zus Alison. De zoekacties naar Alison (12) en Amélia (6) Decloux waren een tijd opgeschort na het overlijden van duiker Olivier Rouxhet (38) op 25 januari. Woensdagochtend werd de zoektocht hernomen in de Maas in Engis, dicht bij de plaats waar de zusjes op 16 januari verdwenen. Duikers van de Civiele Bescherming van Crisnée, de politieagenten van de zone Meuse-Hesbaye en hun collega's van de scheepvaartpolitie speurden in de rivier.
Net op het moment van de nieuwe zoekactie trof een wandelaar het lichaam van Amélia Decloux aan ter hoogte van de Léonardkaai in Luik, kilometers stroomafwaarts. Duikers kwamen snel ter plaatse en haalden het lichaam uit de rivier. De ouders van de twee meisjes werden meteen op de hoogte gebracht van het tragische nieuws. Burgemeester Serge Manzato van Engis vroeg om de privacy van de familie Decloux te respecteren. 'Als het gezin dat wenst, zal er de komende dagen een rouwregister worden geopend', aldus de burgemeester.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Vanaf half maart 2012 voert projectbureau Zeeweringen voorbereidende werkzaamheden uit voor zeven Zeeuwse dijkversterkingen.
Ook maait het projectbureau nu al de dijken zodat vogels een andere plek kunnen zoeken om te broeden. Het daadwerkelijk versterken van de dijken gebeurt pas in april, omdat het stormseizoen dan afgelopen is. Het projectbureau versterkt de steenbekleding van de dijken, zodat ze aan de huidige veiligheidsnorm voldoen. In totaal pakt het projectbureau ruim 23 kilometer dijk aan. De werkzaamheden zijn uiterlijk in november 2012 afgerond. Het gaat om de volgende dijkvakken: Wilhelminapolder, Walsoorden, Stavenissepolder Tholen, Oesterdam-Zuid, Van Citterspolder /Oostelijke Sloehavendam, Hoedekenskerke en Roggenplaat.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
Vlaanderen investeert per kilometer bevaarbare waterweg zowat 4.600 euro minder dan Wallonië. En het verschil groeit nog. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse en Waalse overheid die de vrt-redactie kon inkijken.
De Dender in Geraardsbergen trad begin januari 2011 buiten haar oevers. © belga.
Vlaanderen verhoogde de afgelopen drie jaar zijn budgetten met ruim 13,6 pct van 220,4 miljoen euro voor 1.354 kilometer waterwegen in 2011, naar 250,4 miljoen euro in 2013. Maar Wallonië deed er ruim 20 pct bij, van 70,8 miljoen euro voor 451 kilometer bevaarbare waterwegen in 2011 naar 85,5 miljoen euro vorig jaar.
In Wallonië gaat er dus omgerekend meer geld naar de bevaarbare waterlopen dan Vlaanderen. Wallonië trekt ruim 189.578 euro per km uit, tegen 184.933 euro per km in Vlaanderen, dus ruim 4.600 euro meer.
De Vlaamse investeringsbudgetten blijven dikwijls hangen in procedureslagen. Zo is ruim drie jaar na de zware overstromingen in het Denderbekken de uitrusting van de rivier nauwelijks aangepakt. De zes sluizen en stuwen tussen Geraardsbergen en Aalst blijven werken met technologie uit de 19de eeuw. Nochtans had minister van Openbare Werken Hilde Crevtis in 2011 beloofd de complexen in Geraardsbergen en Aalst tegen 2012 te moderniseren. Maar hoewel het budget voor de Dender bijna 20 maal hoger is dan in 2011 (van 350.000 euro in 2011 naar 6,23 miljoen vorig jaar) is er in Geraardsbergen en Aalst nog niets veranderd. Wel plaatsten de diensten van Waterwegen en Zeekanaal midden december waterkeringsmuren tussen Denderleeuw en Geraardsbergen. Crevits hoopt dat ze dit jaar echt met de werken in Aalst en Geraardsbergen kan starten, aldus de vrt.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0