Op enkele waterlopen in Vlaanderen is het alarmpeil overschreden, waardoor er langs de onbevaarbare waterlopen hier en daar kritieke overstromingen kunnen optreden. Dat staat te lezen op de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Wel wordt er zaterdag praktisch geen neerslag meer verwacht.
De voorbije dagen is over alle bekkens in Vlaanderen tot meer dan 30 mm neerslag gevallen, leert de website. Op verschillende waterlopen in alle bekkens is het waakpeil overschreden en treden er niet-kritieke overstromingen op. Hier en daar is ook het alarmpeil overschreden waardoor er kritieke overstromingen kunnen optreden langs de onbevaarbare waterlopen.
Volgens de overstromingsvoorspeller zijn omwille van de stijgende peilen op de Dender kritieke overstromingen niet uit te sluiten in Zandbergen (Molenbeek) en op het industrieterrein van Teralfene (Bellebeek). Wat het Benedenscheldebekken betreft, heeft in het stroomgebied van de Grote en Kleine Molenbeek, waar woningen bedreigd werden, het waterpeil zijn maximum bereikt en is de daling ingezet. Omdat er nog grote volumes overstromingswater moeten worden afgevoerd, kan het waterpeil nog lange tijd hoog blijven, maar het gevaar voor bijkomende, kritieke overstromingen is geweken. In de Brugse Polders heeft in Oostkamp de Rivierbeek haar alarmpeil vrijdag nipt overschreden. In deelgemeente Ruddervoorde is het waterpeil al flink gezakt en wordt geen bebouwing meer bedreigd. Ook in het Dijle- en Zennebekken en in het Demerbekken worden geen kritieke overstromingen meer verwacht.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Een deel van de Fabrieksweg in Zwolle is sinds vrijdag afgesloten in verband met het hoge water van de IJssel. Het water kolkt over een deel van de Fabrieksweg waardoor de er geen toegang is naar vijf woningen in de straat.
De woningen zijn alleen per boot te bereiken. Een café aan de IJsselkade in Kampen is ook door het hoge water onbereikbaar. De loopbrug naar het café staat onder water. Het café heeft zijn deuren gesloten totdat het water weer gezakt is. Kampen heeft vooral bij de IJsselkade last van het hoge water.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Langs verschillende waterlopen in Wallonië blijft het waterpeil erg hoog, maar niettemin blijft de situatie verbeteren. Dat staat zaterdag te lezen op de website van de voor de waterwegen bevoegde Waalse overheidsdienst. De regen die vrijdag nog gevallen is, heeft het zakken van het waterniveau hier en daar een beetje vertraagd, maar heeft niet voor nieuwe problemen gezorgd. Op meerdere waterlopen blijft het water erg hoog staan, vooral op de Amblève en de Beneden-Ourthe. Een groot deel van het Waals gewest is weer overgeschakeld op waakniveau. Het alarmniveau is nog steeds van kracht in de provincie Luik en rond Vielsalm in de provincie Luxemburg, net als in de streek van de Beneden-Samber in Henegouwen en in de provincie Namen. Omdat het de komende 48 uur droog blijft, zal de situatie verder blijven verbeteren.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het hoge water in de IJssel trok zaterdag veel toeristen naar onder meer Deventer en Kampen. Op de Wellekade en de Wilhelminabrug in Deventer stonden tientallen mensen te kijken. Ook in Kampen was het druk op de stadsbrug en de IJsselkade. Volgens het informatiecentrum binnenwateren staat het water in Deventer nu ruim 6.40 meter boven NAP, in Olst ruim 5.40 meter, in Wijhe ruim 4. 70 meter en in Kampen 1.36 meter boven NAP. Het is de verwachting dat het water de komende dagen nog maar enkele centimeters zal stijgen. Voglens waterschap Groot Salland is de situatie momenteel beheersbaar.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdagmiddag op verzoek van het waterschap Peel en Maasvallei een inspectievlucht uitgevoerd boven Noord- en Midden-Limburg.
De straaljagers maakten opnamen van dijken langs de Noord-Limburgse Maas. Dat maakte het waterschap zaterdag bekend. De F16 maakte opnamen met het zogeheten Recce Lite-systeem. Dat is een verkenningssysteem dat onder het vliegtuig hangt. Het waterschap heeft de opnamen zaterdag onder de loep genomen en geconcludeerd dat de dijken in Noord- en Midden-Limburg ondanks de langdurige hoge waterstanden van de Maas stabiel zijn. Het systeem is onder meer bekend van inzetten in Afghanistan. De vier F-16's in Afghanistan maken dagelijks gebruik van Recce Lite voor het verkennen van routes en het opsporen van bermbommen.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De Rijn bij Lobith stijgt de komende dagen minder hard dan gedacht. Dat meldde Rijkswaterstaat zaterdag. Maandag komt de Rijn waarschijnlijk uit op 15,35 meter boven NAP, waar eerst nog sprake was van 16,00 meter boven NAP. Het exacte peil is onder meer afhankelijk van de hoeveelheden smeltwater en regen in Duitsland. Woensdag bereikte de Rijn al een stand van iets meer dan 15 meter boven NAP. Daarna is het water iets gezakt maar dit weekeinde stijgt het peil weer. De waterschappen houden dijken langs de Rijn, Waal en IJssel goed in de gaten. Hier en daar is sprake van kwelwater dat onder dijken loopt, maar grote problemen zijn er nergens.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De vrees voor wateroverlast in Oost-Vlaanderen is voorlopig van de baan, maar de bedreigde steden en gemeenten blijven de toestand opvolgen. De peilen van de Dender en de Marke blijven intussen dalen. In Overboelare blijft het niveau onder het waakpeil en ook in Idegem heeft de Dender de daling ingezet. De afvoerpiek bevindt zich vanavond ter hoogte van Ninove, maar er worden geen overstromingen verwacht. De toestand is stabiel en de brandweerdiensten hebben alles onder controle. De voorbije dagen is over alle bekkens in Vlaanderen tot meer dan 30mm neerslag gevallen. Op verschillende waterlopen in alle bekkens was het waakpeil overschreden en treden er niet-kritieke overstromingen op. Hier en daar was ook het alarmpeil overschreden waardoor er kritieke overstromingen onden optreden langs de onbevaarbare waterlopen.
Peil Dender gevoelig gedaald
In Geraardsbergen is vandaag het gemeentelijk rampenplan zopas afgeblazen, zo heeft de crisiscel van de stad beslist. Ook Ninove het gemeentelijk rampenplan afgeblazen, meldt het stadsbestuur. De brandweer roept de bevolking wel op de zandzakken nog niet te verwijderen.
Toestand Aalst niet meer kritiek
De burgemeester van Aalst heeft de pre-alarmfase afgeblazen. "Het waterpeil van de Dender staat wel nog hoog en de Denderbrug in Erembodegem is nog opgetrokken. De toestand in Aalst is niet meer kritiek en gezien de gunstige weersvoorspellingen is er geen acuut gevaar meer. Het waterpeil in de beken is gestabiliseerd en de brandweer heeft alle pompwerkzaamheden gestopt." Ook in het Dijle- en Zennebekken en in het Demerbekken worden geen kritieke overstromingen meer verwacht.
Station Buizingen weer open
Het station van Buizingen (Halle) is sinds zaterdagmorgen terug geopend. Het treinstation werd donderdagavond gesloten omdat de voetgangerstunnel ondergelopen was. Sindsdien werden ten behoeve van de reizigers vervangbussen ingezet. Nadat het water weggetrokken was diende eerst nog heel wat modder te worden opgeruimd vooraleer het station terug kon worden geopend voor het publiek.
Situatie in Wallonië blijft verbeteren
Langs verschillende waterlopen in Wallonië blijft het waterpeil erg hoog, maar niettemin blijft de situatie verbeteren. Dat staat zaterdag te lezen op de website van de voor de waterwegen bevoegde Waalse overheidsdienst. De regen die vrijdag nog gevallen is, heeft het zakken van het waterniveau hier en daar een beetje vertraagd, maar heeft niet voor nieuwe problemen gezorgd. Op meerdere waterlopen blijft het water erg hoog staan, vooral op de Amblève en de Beneden-Ourthe.
Waakniveau
Een groot deel van het Waals gewest is weer overgeschakeld op waakniveau. Het alarmniveau is nog steeds van kracht in de provincie Luik en rond Vielsalm in de provincie Luxemburg, net als in de streek van de Beneden-Samber in Henegouwen en in de provincie Namen. Omdat het de komende 48 uur droog blijft, zal de situatie verder blijven verbeteren.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Voertuigen van defensie moeten zaterdagavond inwoners van Bergen en Aijen van en naar de Limburgse dorpskernen brengen. Vanwege het hoge water zijn de kernen geïsoleerd geraakt, meldt de brandweer. De legervoertuigen pendelen heen en weer tussen Nieuw-Bergen en de beide kernen. Inwoners kunnen tot 22.00 uur gebruikmaken van de pendeldienst. Zondag wordt bekeken of de pendeldienst moet worden voortgezet. Zaterdagmiddag meldde de brandweer dat in Frankrijk en de Belgische Ardennen geen hevige regenval meer wordt verwacht. De Maas zal daardoor niet verder stijgen door regenval. De verwachting is dat Bergen en Mook en Middelaar, in het uiterste noorden van Limburg, in de loop van zondag te maken hebben met een hoogste stand van de Maas, waarna het water de regio verlaat en het peil overal weer zal zakken.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het waterpeil van alle Vlaamse waterlopen is aan het dalen. Toch is het waakpeil hier en daar nog overschreden. De regenzone die maandag over het land zal trekken, zou geen nieuwe overstromingen veroorzaken. Dat beweert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
De waterstanden van de Grote en Kleine Molenbeek, in het Benedenscheldebekken, zouden nog een bepaalde tijd hoog kunnen blijven omdat er nog grote volumes overstromingswater afgevoerd moeten worden. In het Demerbekken wordt het wachtbekken van Webbekom nog enige tijd verder gevuld. Ook aan de andere zijde van de taalgrens is het water aan het zakken, hoewel op enkele plekken nog het waakniveau van kracht is. Tegen dinsdag zou de situatie overal genormaliseerd moeten zijn.
Bron: Hbvl | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Hoewel het waterpeil in de IJssel nauwelijks nog stijgt blijft waterschap Groot Salland alert op de gevolgen van het hoge water. Op verschillende plekken langs de IJssel komt water langzaam onder de dijken door en wordt het opgevangen in sloten. Daarbij kan ook zand van onder de dijken meekomen, waardoor de dijken verzwakken. Het waterschap zegt dat er tot nu toe geen reden tot zorg is. Op enkele plekken zijn tegen de dijken uit voorzorg afdekmateriaal en zandzakken geplaatst.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagochtend het Noord-Limburgse plaatsje Mook. Daarna beslist het waterschap Peel en Maasvallei over de afbouw van waterkeringen en andere maatregelen. Het peil van de Maas bij Maastricht daalt sinds zaterdag. De Rijn bij Lobith stijgt minder hard dan gedacht. Maandag komt de Rijn waarschijnlijk uit op 15,35 meter boven NAP. In eerste instantie was uitgegaan van 16,00 meter boven NAP. Woensdag bereikte de Rijn al een stand van iets meer dan 15 meter boven NAP. Daarna zakte het water iets maar in het weekeinde steeg het peil weer.
De waterschappen houden continu de dijken langs de Rijn, Waal en IJssel goed in de gaten. Op sommige plekken is sprake van kwelwater dat onder de dijken door loopt, maar grote problemen zijn er nergens. De dorpskernen van Bergen en Aijen in Noord-Limburg waren zondagochtend nog steeds geïsoleerd als gevolg van de hoge waterstand van de Maas. Legertrucks brengen tot maandagmorgen vroeg inwoners van en naar hun woningen door de ondergelopen wegen en velden. Later op maandag komt er een pendeldienst met brandweerwagens.
De overlast door ramptoeristen is de laatste dagen meegevallen. Bijna nergens hebben de politie en hulpdiensten moeten optreden. De politie had aangekondigd direct een bekeuring uit te schrijven als hulpverleners hinderlijk voor de voeten werden gelopen. Ouders zijn gewaarschuwd hun kinderen niet met rivierslib in overstromingsgebieden te laten spelen. Dat slib kan vervuild zijn. Groenten uit de overstroomde gebieden wel worden gegeten, als ze eerst grondig zijn gewassen.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
In Engis, in de provincie Luik, zijn twee meisjes van 3 en 9 jaar vermist nadat ze in de Maas sukkelden. Het was hun broer die het zag gebeuren. De brandweer heeft door de felle stroming veel moeite om ze op te sporen en vreest het ergste.
De twee zusjes uit het centrum van Engis vielen in de rivier toen ze zich op een kaai langs de rivier bevonden. Hun broer verwittigde de hulpdiensten. De brandweer van Luik was snel ter plaatse. "Ze zijn nog niet gevonden. Alle hulpdiensten zijn opgetrommeld, maar met de huidige weersomstandigheden en de stroming op de rivier, neemt de hoop om hen nog levend terug te vinden elk uur af", zegt burgemeester Serge Malzato. De familie wordt opgevangen door slachtofferhulp. Het parket van Hoei is op de hoogte van de feiten.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
De Vlaamse overheid gaat vanaf volgend jaar nieuwe sluizencomplexen op de Dender aanleggen. Daarna zal afhankelijk van de beschikbare budgetten de Dender verdiept worden en waar nodig de dijken verhoogd. Dat vernam de VRT-nieuwsredactie uit verschillende bronnen. Aanleiding voor de beslissing is de wateroverlast van de voorbije weken. Vooral de regio van de Dender werd daarbij zwaar getroffen. Op Waals grondgebied zijn de sluizen langs de Dender vernieuwd en werd de rivier uitgebaggerd. In Vlaanderen is dat tussen de taalgrens en Aalst niet het geval. Daardoor stroomt het water met een groter debiet Vlaanderen binnen.
Stuwen
Volgens de openbare omroep wil de Vlaamse regering daar nu iets aan doen. Vanaf 2012 zullen de stuwen tussen Aalst en Dendermonde worden vernieuwd. Daarna zal de Dender worden uitgediept. Mogelijk worden er ook dijken verhoogd. Bij Vlaams minister voor Openbare werken Hilde Crevits was zondag niemand bereikbaar voor commentaar.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het merendeel van de dijken in Gelderland is voorbereid op de toekomst. Dat blijkt uit de zesjaarlijke toetsing van de dijken die de provincie vandaag heeft vastgesteld. Meer dan 70% voldoet aan de veiligheidsnorm. In 2005 was dit nog maar de helft. Door dijken te versterken en meer ruimte aan de rivieren te geven zullen de dijken die nog niet aan de norm voldoen voor 2015 toekomstbestendig worden gemaakt. Voor 5% van de dijken moeten de waterschappen nog aanvullende maatregelen nemen. Met de huidige hoge waterstanden heeft de provincie de dijkbeheerders gevraagd extra waakzaam te zijn bij de dijken die nog niet aan de veiligheidsnorm voldoen.
In Gelderland is hoogwaterveiligheid van cruciaal belang. Een zesde van de Nederlandse waterkeringen ligt in Gelderland. Door de verandering van het klimaat en de bodemdaling worden steeds hogere eisen gesteld aan de dijken. De provincie rapporteert iedere zes jaar over de maatregelen die Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben genomen om ervoor te zorgen dat de dijken bestendig blijven tegen hoog water. De dijken moeten berekend zijn op 16.000 kubieke meter waterafvoer per seconde bij Lobith. Bij de vorige rapportage was dit nog 15.000 kubieke meter. Van de 600 km waterkeringen in Gelderland voldoet 435 km aan de veiligheidsnorm; 150 km voldoet nog niet. Voor 130 km hiervan zijn al maatregelen voorzien door dijken te versterken en meer ruimte te geven aan de rivier. Hierdoor gaat de waterstand omlaag. Deze maatregelen moeten uiterlijk in 2015 worden afgerond. Voor maximaal 33 km waterkeringen zijn nog aanvullende maatregelen nodig. Zo moet de stabiliteit van de hoge Rijnkade in Arnhem en enkele trajecten langs de IJssel en het Twentekanaal bij Zutphen worden verbeterd en moet het besturingssysteem van de keersluis bij het Heusensche kanaal worden aangepast. De provincie vraagt staatssecretaris Atsma van Infrastructuur & Milieu hiervoor tijdig de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.
Gedeputeerde Harry Keereweer is tevreden met de maatregelen die zijn genomen om de dijken te versterken: "De provincie houdt de vinger aan de pols. Dankzij de goede samenwerking met rijkswaterstaat en de waterschappen hebben we veel beter inzicht gekregen in de staat van de dijken, terwijl steeds meer dijken voldoen aan de veiligheidsnorm." Toch denken de provincies dat het nog beter kan. Keereweer: "Het toetsingssysteem is verouderd. We moeten slimmer toetsen door scherper te prioriteren. Nu moeten alle afgekeurde dijken meteen versterkt worden, terwijl bij de meeste daarvan geen acuut veiligheidsprobleem is. Door te prioriteren kan gerichter worden geïnvesteerd. Hierdoor kan veel geld kan worden bespaard, terwijl de veiligheid niet in gevaar komt." Hoewel nog niet alle dijken voldoen aan de veiligheidsnorm betekent dit niet dat de bewoners achter de dijk acuut gevaar lopen. Deze dijken hebben de hoge waterstanden van 1993 en 1995 doorstaan en zijn in de jaren daarna al versterkt. Desalniettemin heeft de provincie de dijkbeheerders gevraagd extra waakzaam te zijn met de hoge waterstanden van deze week. Inmiddels is het Maaspeil op zijn hoogst en zal de Rijn de komende dagen zijn hoogste punt bereiken. Gedeputeerde Keereweer: "We verwachten niet dat de dijken deze week in gevaar komen, maar waakzaamheid blijft geboden. Nu we een goed inzicht hebben in de staat van de dijken kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen gerichte maatregelen nemen om overstromingen te voorkomen."
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De Rijn bereikte maandagochtend bij Lobith een hoogste stand van meter 15,15 boven NAP. Dat meldde Rijkswaterstaat maandag. Vanaf dinsdag zakt het water geleidelijk, is de verwachting. Bij Lobith stroomt de Rijn Nederland binnen. Het water bereikte vorige week woensdag al eens 15 meter boven NAP, maar zakte daarna. In het weekeinde steeg het peil weer.
Maandag zal de waterafvoer nog boven de 15 meter boven NAP liggen, maar daarna zal de hoeveelheid water afnemen, aldus Rijkswaterstaat. Eerder hield de dienst nog rekening met een hoogte van 16 meter boven NAP bij Lobith. In 1995 bereikte de Rijn daar een hoogte van 16,69 meter. Sindsdien zijn dijken versterkt en andere maatregelen genomen om het water snel af te voeren.
Bron ANP
Honderden kilometers dijken, dammen en duinen voldoen niet aan de wettelijke norm. In een brief aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) waarschuwen provincies voor de staat van de waterkeringen. Uit een recente toetsing blijkt dat de komende jaren aan voornamelijk dijken veel verbeterd moet worden om aan de wettelijke normen te voldoen. Van een acuut veiligheidsprobleem is geen sprake, meldt het Interprovinciaal Overleg, dat er voor pleit om opnieuw te kijken naar het toetsingssysteem van waterkeringen.
Momenteel kan een dijk alleen worden goedgekeurd of afgekeurd, een tussenweg is er niet. De provincies willen een verfijndere toetsing, waarbij elke kering een rapportcijfer krijgt. Ook moet er gekeken worden naar de gevolgen van een mogelijk doorbraak. Zo kunnen plekken die het meeste risico opleveren het eerst worden aangepakt.
Bron Nieuws.nl
De Belgische autoriteiten houden er rekening mee dat twee meisjes die zondag in de buurt van Luik in de Maas zijn gevallen, in Nederland terecht zijn gekomen. Ze hebben Nederland gevraagd mee te helpen met de zoektocht. De twee Belgische meisjes, zes en twaalf jaar oud, vielen zondagmiddag in de Maas in het plaatsje Engis. Sindsdien zijn ze spoorloos. Bij de zoekactie werd onder meer een helikopter van de Belgische politie ingezet.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Het water staat overal nog steeds hoog. De inwoners van Fortmond moeten nog steeds met het pontje naar hun werk. Ook de kinderen in Fortmond moeten voor dag en dauw met de pont over voordat ze naar school kunnen. Het water zakt maar langzaam en dus is de Wellekade in Deventer nog steeds afgesloten.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Dijkbeheerders controleren of er niet teveel kwelwater in de omgeving van de dijk is en halen drijfvuil uit het water. Op een aantal plekken komt er al wel kwelwater omhoog maar dit levert volgens het waterschap nog nergens problemen op. De verwachting is dat het water in de IJssel nog een paar centimeter zal stijgen. Tot het eind van de week zullen de dijken daarom nog dagelijks gecontroleerd worden.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0