In het grootste deel van Wallonië is het peil van de rivieren gestabiliseerd of weer aan het zakken, na de nieuwe regenval tijdens de nacht van zaterdag op zondag. De kritieke punten zijn plaatsen langs de Ourthe en de Amblève, waar de hoogste waterstanden zondagnamiddag verwacht worden. Het waterpeil van de Herk heeft na de regenval van afgelopen nacht het alarmpeil net overschreden, maar het zou ondertussen weer aan het zakken zijn. Het waterpeil van de Amblève steeg deze voormiddag spectaculair, maar zonder echte pieken te bereiken. Aan de benedenloop van de Amblève, bij onder meer Aywaille en Remouchamps, wordt in het begin van de namiddag de hoogste stand verwacht.
De stijging van het niveau van de Amblève laat zich ook voelen in de Beneden-Ourthe, die stilletjes stijgt. Ook hier wordt de hoogste stand deze namiddag verwacht. Ook de Midden-Ourthe gaat nog licht hoger. De rivieren zullen nu even kunnen recupereren, want het zou de komende uren droog blijven. Bovendien daalt de temperatuur, waardoor de resterende sneeuw langzamer zal smelten. In het Demerbekken worden verschillende wachtbekkens gevuld. Het gevaar langs de Herk lijkt geweken. Het peil van de Winge in Rotselaar is licht aan het stijgen, maar "voorlopig wordt hier geen infrastructuur bedreigd". In de andere rivierbekkens zijn de peilen op de meeste plaatsen weer aan het dalen en worden geen problemen verwacht.
Bron Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
In Duitsland blijft het waterpeil in veel rivieren stijgen. Dat meldden lokale media zondag. Vooral in de deelstaat Rijnland-Palts is de situatie kritiek. Daar blijft het niveau van de Moezel stijgen. In de stad Koblenz, waar de Moezel in de Rijn stroomt, staat in de wijk Neuendorf het water 40 tot 50 centimeter hoog, aldus de brandweer. Volgens de autoriteiten zijn tussen Koblenz en Trier dertig plaatsen overstroomd. Naar verwachting zal de Moezel zondagavond zijn hoogste stand bereiken.
Ook in de deelstaat Saksen-Anhalt in het oosten is de toestand verergerd. Hier zijn ook al straten onder water komen te staan. Ook in de deelstaten Brandenburg, Beieren en Hessen worden overstromingen gemeld. Het peil van de rivieren is gestegen door regen en het smelten van sneeuw.
Bron De Pers
Ook zondag blijft bijna het volledige Waalse grondgebied in alarmfase voor mogelijke overstromingen, op Waals-Brabant en het westen van Henegouwen na. Zaterdag was de toestand vrij stabiel, maar zondag was het peil van de waterlopen weer stijgend als gevolg van nieuwe regenval zatedagavond. Vooral de waterniveaus van de (Beneden-)Ourthe, de Amblève en de Beneden-Semois kunnen hoger gaan dan hun hoogste punt van de voorbije dagen.
Het waterpeil van de Amblève steeg zondagvoormiddag spectaculair, maar zonder echte pieken te bereiken. Aan de benedenloop van de Amblève, bij onder meer Aywaille en Remouchamps, wordt in het begin van de namiddag de hoogste stand verwacht. De stijging van het niveau van de Amblève laat zich ook voelen in de Beneden-Ourthe, die stilletjes stijgt. Ook hier wordt de hoogste stand zondagnamiddag verwacht. Ook de Midden-Ourthe gaat nog licht hoger.
In het Waalse Esneux (Luik) aan de oevers van de Ourthe is zondag een tweede camping ontruimd wegens overstromingsgevaar. Uit voorzorg en rekening houdend met de pessimistische voorspellingen werden de bewoners van camping 'Val de l'Ourthe' gevraagd de camping te verlaten. Vrijdag werd in Esneux al een andere camping in de gemeente geëvacueerd. Ook die blijft voorlopig gesloten.
Bron Nieuwsblad
De waterstand in de Maas gaat volgens Rijkswaterstaat licht stijgen tot 2.290 m3 per seconde. Ook stijgt het water in de Roer nog licht, zo meldt het Waterschap Roer en Overmaas zondagmiddag. Naar aanleiding hiervan zal het waterschap enkele aanvullende acties uitvoeren. Het betreft dan met name het plaatsen van coupures in en nabij Roermond. Ook worden er extra kwelwaterpompen geplaatst indien nodig. De waterstand in de Limburgse zijbeken is stabiel. De waterovervalst zal nog tot het eind van deze week aanhouden, zo is de verwachting.
Maas
De afvoer van de Maas gaat licht stijgen naar 2.290 m3 per seconde. Het hoogwater zal zeker nog enkele dagen aanhouden, zo is de prognose. De situatie is goed onder controle en het waterschap voert de gebruikelijke acties bij deze afvoerstanden uit. Er is geen reden voor onrust. Wel zijn in Itteren langs de Maas demontabele kademuren opgebouwd. In Meers (Stein) wordt de dijk aan de Veldjensweg extra verzwaard en worden uit voorzorg enkele bomen die aan de dijk staan, gerooid.
Sluisdeuren Roer gesloten
Het waterschap heeft in Roermond de sluisdeuren in de Roer aan het eind van de ochtend gesloten. Enkele kwelwaterpompen zijn ter plekke om indien nodig kwelwater terug de pompen de Maas in. Door het sluiten van de sluisdeuren zal er extra water door de Hambeek stromen.
Vaarverbod
Rijkswaterstaat heeft een vaarverbod voor het scheepvaartverkeer tussen Buggenum en Sambeek afgekondigd. Dit verbod is zondag om 13:00 uur ingegaan. RWS houdt streng toezicht op naleving van dit verbod en zet extra toezichthouders in. Schepen met gevaarlijke stoffen worden op speciale ligplaatsen afgemeerd. De GHOR inventariseert momenteel of er in gebieden die als gevolg van het hoogwater niet meer met normale voertuigen bereikbaar zullen zijn, personen aanwezig zijn die gebruik maken van voorzieningen zoals thuiszorg, medicatie verspreiding, maaltijdverzorging e.d. In overleg met de betrokkenen en gemeenten. Mensen die zelf inschatten (medische) hulp/ondersteuning nodig te hebben, worden verzocht dit te melden bij de eigen gemeenten. Voor het inzetten van pendeldiensten naar gebieden die als gevolg van het hoogwater niet meer met gewone voertuigen bereikbaar zijn, levert defensie in de komende dagen 4-tonners.
Om de inwoners van de gemeenten langs de Maas tot Echt-Susteren te informeren is er een informatienummer geopend. Het gaat om het telefoonnummer 043-350 50 25. Voor inwoners van gemeenten vanaf Echt-Susteren tot en met Gennep is het telefoonnummer 0475 359 898 geopend. Voor deze regio is aanvullende informatie eveneens te vinden via www.brandweerln.nl
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Het water in de Dinkel bij De Lutte gaat de komende dagen vermoedelijk zakken. Dat verwacht 't waterschap Regge en Dinkel, als 't de komende dagen droog blijft. 't Water in de Dinkel staat relatief hoog door de grote hoeveelheid smeltwater die door de beek moet worden afgevoerd.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
De waterstand van de Maas valt hoger uit dan verwacht door hevige regenval in Wallonië. Rijkswaterstaat verwacht aan het begin van zondagavond een kleine piek, meldt een woordvoerster. Na middernacht wordt vervolgens een lichte daling van het waterpeil verwacht. In de hele provincie Limburg zijn vanwege de hoge waterstand maatregelen getroffen. Zo heeft waterschap Roer en Overmaas de sluizen in de Roer gesloten en heeft Rijkwaterstaat een vaarverbod voor scheepvaartverkeer tussen Buggenum en Sambeek ingesteld. Ook zijn de toegangswegen naar de dorpen Itteren en Borgharen afgesloten. Het waterschap heeft in Itteren uit voorzorg langs de Maas een demontabele kadewand opgebouwd. De wand is tweehonderd meter lang. Om zogenoemd 'hoogwatertoerisme' te voorkomen geldt sinds zaterdagochtend een noodverordening. Mensen die niet in het gebied hoeven te zijn worden weggestuurd. Rijkswaterstaat verwacht dat de provincie nog zeker tot vrijdag met hoogwater kampt.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
In Duitsland zijn dit weekend minstens twee personen om het leven gekomen als gevolg van het weer. Door de warmere temperaturen is de sneeuw gesmolten en de rivieren kunnen het water niet slikken. Nabij Pforzheim kwam een vijftigjarige kajakker om het leven. De man is wellicht uit zijn boot gevallen en was door de sterke stroming niet in staat om opnieuw aan boord te klimmen.
In Beieren kwam een 67-jarige man om toen een stelling het begaf onder de sneeuw. Eveneens in Beieren kwamen een vrouw en een baby met hun wagen in een rivier terecht. Ze werden 150 meter meegesleurd, maar konden worden bevrijd. In Koblenz wordt verwacht dat de Moesel en de Rijn zullen overstromen op het punt dat ze samenvloeien. De streken waar wijn wordt verbouwd langs de Moesel kregen eerder dit weekend al af te rekenen met overstromingen. Ook delen van Keulen staan onder water.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting dinsdag en woensdag een hoogste waterstand van 15,50 meter boven NAP, aldus Rijkswaterstaat. Maandag tegen het middaguur stond de Rijn bij de Duitse grens op 14,15 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht geen problemen met de waterafvoer. Het peil blijft ver beneden het peil dat in 1995 voor problemen zorgde. Toen werd bij Lobith een waterstand van 16,64 meter boven NAP gemeten.
Waalkade
Verscheidene veren op de Nederrijn, IJssel en Waal zijn wegens het hoogwater uit de vaart genomen. In Nijmegen is de Waalkade afgesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat het water vanaf donderdag dagelijks met 30 centimeter zal zakken.
Natte voeten
Langs de Duitse Moezel en Rijn is de piek nog niet bereikt. Dat gebeurt volgens Duitse media maandagmiddag. Bewoners van veel Duitse stadjes langs deze twee rivieren hebben inmiddels natte voeten gekregen. Naar verwachting hebben zij vanaf maandagmiddag minder van de rivieren te vrezen. Alleen rond Keulen, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, wordt het hoogtepunt van de Rijn pas dinsdag verwacht.
Maas
In het noorden van België daalt de Maas sinds zondag langzaam maar zeker. Volgens het Belgische Hydrologisch InformatieCentrum zal die tendens zich de komende dagen voortzetten. Volgens Rijkswaterstaat daalt de Maas ook in Maastricht. De dienst verwacht dat die daling zich de komende dagen voortzet.
Bron De Pers
De Maas heeft in Maastricht zijn hoogste waterstand gehad en daalt weer. Dat blijkt uit de nieuwste prognose van Rijkswaterstaat maandagochtend. Zondagavond haalde de hoogwatergolf van de Maas bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht een top van 47 meter boven NAP. Rijkswaterstaat spreekt maandag van ,,een voorzichtige daling''.
45 meter
De dienst verwacht op basis van de voorspelde neerslag in de Ardennen een verdere daling de komende dagen tot een peil van ongeveer 45 meter boven NAP komende woensdag. De gemeente Maastricht verwacht dat in de loop van maandagmiddag de toegangswegen naar Itteren en Borgharen weer voor het verkeer worden opengesteld. Maandagochtend worden deze wegen schoongemaakt en heeft er een inspectie van het asfalt plaats. De weg tussen Itteren en Borgharen blijft dicht. Die staat nog onder water. De tien geëvacueerden kunnen in de loop van de maandag weer naar huis. Deze mensen zijn zorgbehoevend en werden vrijdag uit voorzorg naar zorgcentra in Maastricht gebracht.
Bron De Pers
http://www2.nijmegen.nl/bezoek/fotofilmweb...webcam_waalkade
Een aantal Inwoners van Kessel in Limburg is geëvacueerd omdat hulpdiensten twijfels hebben over de staat van de nooddijk langs de Maas. Dat meldt de NOS maandag. Langs de hele Maas in Noord-Limburg zijn maandag demontabele kadewanden aangebracht. In Noord- en Midden-Limburg zijn die berekend op een waterafvoer van 2500 kubieke meter per seconde, maakte het waterschap Peel en Maasvallei maandag bekend.
Tijdelijk soelaas
Het gaat om bewoners van enkele boerderijen die in de uiterwaarden langs de Maas liggen. Deze boerderijen lopen bij hoogwater altijd risico. Rondom de panden zijn enkele nooddijken opgeworpen, die echter tijdelijk soelaas bieden. Lang genoeg om de bewoners in staat te stellen hun spulletjes naar boven te brengen of droog weg te zetten, aldus de woordvoerder van de gemeente.
Verontruste telefoontjes
Mocht het water nog verder stijgen, dan kunnen de wanden verhoogd worden tot een afvoer van 3000 kuub. Het waterschap krijgt veel verontruste telefoontjes van mensen die zeggen dat ze dijken zien lekken. Volgens het schap gaat het echter om kwelwater, dat achter de dijken omhoogkomt. Het schap zet pompen in en vraagt burgers melding te blijven maken van kwelwater en ,,lekkende'' dijken. Medewerkers van het waterschap zullen dan de betreffende dijk inspecteren.
Roermond
Het buurtschap de Weerd bij Roermond is door water helemaal afgesneden van de buitenwereld. Alleen per boot is het buurtschap nog bereikbaar. Dat maakte de brandweer maandag bekend. De hulpdiensten hebben maandag een boot ingezet van Duitse hulpverleners om mensen heen en weer te vervoeren. Het water is inmiddels enkele woningen in de Weerd ingelopen.
Bron De Pers
De Limburgse en Brabantse brandweer zijn maandagmiddag een zoektocht begonnen, nadat op de Maas tussen het Limburgse Afferden en het Brabantse Vierlingsbeek een lege kano is gezien. Ook is een ambulance opgeroepen. Een getuige die de hulpdiensten alarmeerde meent dat hij eerder zag dat er wel iemand in de boot zat, aldus de politie. Het is niet bekend of het incident iets te maken heeft met het hoge water, wat voor snelle stroming zorgt. Het water in de Maas bij Vierlingsbeek bereikt in de nacht van maandag op dinsdag het hoogste punt.
Bron AD
Rivieren die overstroomden door smeltwater hebben vandaag Duitse woningen onder water gezet. De Rijn kende zijn hoogste peil aan de kruising van de Moezel in Koblenz. In die stad maken overstromingen al honderden jaren deel van het leven uit. Water liep kelders van woningen langs de rivier binnen en overspoelde sommige straten. Andere waren beschermd door aluminiumwaterkeringen die klaar waren gehouden voor de bijna jaarlijks weerkerende overstromingen. "De mensen zijn het hier gewoon. Zij verhuizen al hun bezittingen naar boven en wachten tot het voorbij is", aldus een plaatselijke bewoner.
"Evenveel toeristen als in Venetië"
"Wij hadden hier gisteren evenveel toeristen als in Venetië", reageerde de eigenaar van een pizzeria in Koblenz. Met die opmerking nam hij de massa ramptoeristen op de korrel. Volgens de hulpdiensten zou het water midden in de namiddag zijn hoogste peil bereiken, twee meter verwijderd van het peil dat in 1993 en 1995 tot grote overstromingen leidde. In het noordelijker gelegen Keulen trad de Rijn buiten zijn oevers: de wandelwegen langs het water en de kaaien die door de rivierboten worden gebruikt, raakten overspoeld. Op de Oder, die de grens tussen Duitsland en Polen vormt, was het waterpeil hoog maar stabiel.
Bron Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
De Limburgse en Brabantse brandweer zijn voor niets uitgerukt, nadat op de Maas tussen het Limburgse Afferden en het Brabantse Vierlingsbeek een lege kano was gezien. Ook werd een ambulance opgeroepen. Een getuige die de hulpdiensten alarmeerde meent dat hij eerder zag dat er wel iemand in de boot zat, aldus de politie. Een woordvoerster meldde dat het om een misverstand ging. De eigenaar van de kano dook korte tijd later op om de boot op te halen. Er lag niemand in het water.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagavond Brabant. De piek komt met een waterpeil van 12,80 meter nog iets hoger uit dan verwacht, maar levert binnendijks geen problemen op, zegt het waterschap Aa en Maas. De veiligheidsregio waarschuwt buitendijks wel voor ernstige overlast en schade, maar bewoners lopen geen gevaar, zegt het schap. Ook de verwachte regenval levert geen extra problemen op. Alleen in het laaggelegen Den Bosch kan het stijgende water in de loop van de week en volgende week voor overlast zorgen, meldde de gemeente maandagmiddag. Het niveau van het binnenwater in de stad (Dommel, Binnendieze en Aa) stijgt van 2,20 meter naar 4 meter. Daardoor kunnen kelders in de Bossche binnenstad onderlopen.
Waterpeil bij Sambeek, gemeten op 18.50 uur
De hoogwatergolf komt Brabant binnen bij Sambeek en bereikt woensdag Den Bosch. De verwachte waterstand komt eens in de vijf àtien jaar voor, maar ligt nog anderhalve meter onder het niveau van 1993 en 1995. In Boxmeer lopen vermoedelijk maandagavond de uiterwaarden onder water.
Verhagen bezoekt Illikhoven
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken bracht maandag een bezoek aan Illikhoven in de gemeente Echt-Susteren. Hij werd daar bijgepraat over de hoogwatersituatie door de Limburgse gouverneur Leon Frissen en voorzitter Jan Schrijen van het waterschap Roer en Overmaas De Maas daalt in Maastricht en bereikt maandagavond haar hoogste stand in Roermond. Het waterschap verwacht nergens problemen. In totaal 35 pompen zijn ingezet om opborrelend kwelwater achter de dijken terug in de Maas te pompen. Ook zijn op veel plaatsen demontabele kades opgebouwd en in Roermond is het zijriviertje de Roer aan twee zijden afgesloten met sluisdeuren om terugstromen van Maaswater in de Roer te verhinderen. De dijken in Zuid- en Midden-Limburg laten nergens problemen zien, aldus het schap.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het buurtschap de Weerd bij Roermond is door water helemaal afgesneden van de buitenwereld. Alleen per boot is het buurtschap nog bereikbaar. Dat maakte de brandweer maandag bekend. De hulpdiensten hebben maandag een boot ingezet van Duitse hulpverleners om mensen heen en weer te vervoeren. Het water is inmiddels in enkele woningen in de Weerd gelopen. Het water blijft Limburg ook maandag nog flink bezighouden. Maar Itteren en Borgharen zijn sinds maandagmiddag weer over de weg bereikbaar. Er staat geen water meer op deze wegen. Wel blijft de weg tussen beide Limburgse dorpen nog afgesloten, omdat die nog wel onder water ligt.
Kadewanden
Langs de hele Maas in Noord-Limburg zijn demontabele kadewanden aangebracht. Bij verder stijgend water kunnen de wanden verhoogd worden. De Maas bij Maastricht heeft zijn hoogste stand bereikt en daalt weer. In Kessel hebben vier bewoners van twee boerderijen in Kessel uit voorzorg hun woning verlaten. Daarvoor hadden ze nog hun vee geëvacueerd. De boerderijen liggen in de uiterwaarden langs de Maas en lopen bij hoogwater altijd risico. Rondom de woningen zijn enkele nooddijken opgeworpen. Het waterschap Peel en Maasvallei krijgt veel verontruste telefoontjes van mensen die zeggen dat ze dijken zien lekken. Inspecteurs zijn op pad om die dijken te inspecteren. Het waterschap heeft ook pompen ingezet.
Noord-Brabant
De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagavond Noord-Brabant. De piek komt met een waterpeil van 12,80 meter nog iets hoger uit dan verwacht, maar levert binnendijks geen problemen op, zegt het waterschap Aa en Maas. De veiligheidsregio waarschuwt buitendijks wel voor ernstige overlast en schade, maar bewoners lopen geen gevaar, zegt het schap. Ook de verwachte regenval levert geen extra problemen op.
Den Bosch
Alleen in het laaggelegen Den Bosch kan het stijgende water in de loop van de week en volgende week voor overlast zorgen, meldde de gemeente. Het niveau van het binnenwater in de stad (Dommel, Binnendieze en Aa) stijgt van 2,20 meter naar 4 meter. Daardoor kunnen kelders in de Bossche binnenstad onderlopen. De hoogwatergolf komt Brabant binnen bij Sambeek en bereikt woensdag Den Bosch. De verwachte waterstand komt eens in de vijf àtien jaar voor, maar ligt nog anderhalve meter onder het niveau van 1993 en 1995. In Boxmeer lopen vermoedelijk maandagavond de uiterwaarden onder water.
Deventer
Deventer bereidt zich voor op een mogelijke overstroming van de kade langs de IJssel. Met behulp van grote zakken met zand zal een noodkering worden aangelegd. In Nijmegen is de Waalkade afgesloten. Verscheidene veren op de Nederrijn, IJssel en Waal zijn vanwege hoog water uit de vaart genomen.
Rijn
De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting dinsdag en woensdag een hoogste waterstand van 15,50 meter boven NAP, aldus Rijkswaterstaat. Maandagmiddag stond de Rijn bij de Duitse grens op 14,31 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht geen problemen met de waterafvoer. Het peil blijft ver beneden het peil dat in 1995 voor problemen zorgde. Toen werd bij Lobith een waterstand van 16,64 meter boven NAP gemeten. Rijkswaterstaat verwacht dat het water vanaf donderdag dagelijks met 30 centimeter zal zakken.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Het buurtschap de Weerd bij Roermond is door water helemaal afgesneden van de buitenwereld. Alleen per boot is het buurtschap nog bereikbaar.
Er is veel wateroverlast in Limburg. Dit is een zicht op Baarlo.
Het hoogwater bij Roermond.
Het hoge water in Blerick en Venlo zorgt voor een totaal ander aangezicht op de stad.
Niet alleen in Limburg heeft men last van het hoge water. Zo bereidt Deventer zich voor op een mogelijke overstroming van de kade langs de IJssel.
Twee Galloway runderen bij Venlo.
Zicht op kerktoren van Stokkum in België.
Een meetlat meet het hoge water in Mook.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Terwijl Limburg op verschillende plaatsen nog kampte met wateroverlast door de hoge waterstanden van de Maas in het afgelopen weekend, zetten ook Gelderland en Brabant zich schrap voor het hoogwater van de grote rivieren. Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn bij Lobith dinsdag en woensdag de hoogste waterstand bereikt van 15,50 meter boven NAP. Maandagmiddag stond de Rijn bij de Duitse grens op 14,31 meter NAP.
Veerboten uit de vaart
Verscheidene veren op de Nederrijn, IJssel en Waal werden wegens het hoogwater uit de vaart genomen. In Nijmegen werd de Waalkade afgesloten.
Galloways
In de uiterwaarden van natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen werden maandag 350 galloways en konikpaarden samengebracht op stukken land die droog zullen blijven. Langs de Waal bij Beuningen worden ongeveer zeventig dieren gevangen om vervolgens binnendijks te worden ondergebracht, aldus natuurbeheerders. Elders in Gelderland stelde het Waterschap Rivierenland vandaag beperkte dijkbewaking in op de dijken langs de Maas. De komende dagen passeert daar het meeste water.
Versterkt
De situatie is niet te vergelijken met die in 1995, stelde het waterschap. Het peil blijft ver beneden het peil dat in 1995 voor problemen zorgde. Toen werd bij Lobith een waterstand van 16,64 meter boven NAP gemeten. Bovendien is een groot deel van de rivierdijken nadien versterkt.
Echt gevaarlijk
Anders dan hoogwater in de Maas kan hoogwater in de grote rivieren Rijn en Waal echt gevaarlijk worden, zeggen deskundigen. Mensen wonen in een soort badkuip achter de dijken: als een dijk scheurt stroomt er ineens een grote hoeveelheid water naar binnen. De grootste problemen zouden zich langs de Waal kunnen voordoen, omdat dit de grootste en belangrijkste rivier is met de meeste bebouwing in en achter de uiterwaarden.
IJssel
Het Overijsselse Deventer bereidde zich maandag voor op een mogelijke overstroming van de kade langs de IJssel. Met behulp van grote zakken met zand werd begonnen met de aanleg een noodkering.
Maas
De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagavond Noord-Brabant. De piek komt met een waterpeil van 12,80 meter nog iets hoger uit dan verwacht, maar levert binnendijks geen problemen op, zegt het waterschap Aa en Maas. De veiligheidsregio waarschuwde buitendijks wel voor ernstige overlast en schade, maar bewoners lopen geen gevaar, zei het schap.
Het water bleef Limburg ook maandag nog flink bezighouden. Het buurtschap de Weerd bij Roermond werd maandag door het Maaswater afgesneden van de buitenwereld. In Kessel moesten vier bewoners van twee boerderijen uit voorzorg hun woning verlaten. Daarvoor hadden ze nog hun vee geëvacueerd. De Maas bereikt maandagavond haar hoogste stand in Roermond.
Itteren en Borgharen waren maandagmiddag weer over de weg bereikbaar. Wel bleef de weg tussen beide Limburgse dorpen nog afgesloten, omdat die nog onder water stond. Langs de hele Maas in Noord-Limburg zijn demontabele kadewanden aangebracht. Bij verder stijgend water kunnen de wanden verhoogd worden. Het water in de Maas bij Maastricht heeft zijn hoogste stand bereikt en daalt weer.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
In Wallonië zijn de waterstanden ook de voorbije nacht blijven dalen. De daling zal zich vandaag, ondanks de verwachte regenbuien, voortzetten. Dat meldt Paul Dewil, directeur van het Waalse regionale crisiscentrum. "De algemene trend blijft dalend", aldus Dewil. Een aantal alarmfases werden reeds opgeheven, de overige zullen dat na 08.00 uur ook zijn. De hoge Maas, de hoge Samber en de lage Semois blijven in een alarmfase.
De aangekondigde regenval voor woensdag bedraagt zo'n 20 liter water per m² op sommige plaatsen. Dat zou het waterniveau van sommige rivieren opnieuw moeten doen verhogen, maar niet zoals de voorbije dagen.
Bron Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen door het hoge waterpeil in de Rijn bij Lobith. Dat meldde een woordvoerder dinsdag. De stand was dinsdagochtend 14,86 meter boven NAP. Het hoogste verwachte waterpeil is 15,28 meter boven NAP. Het peil zal de komende dagen schommelen rond 15,20 meter boven NAP. De waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel zijn alert, maar verwachten geen problemen. Eerder werden al vee en andere grazers uit de uiterwaarden gehaald of verzameld op punten die droog blijven.
Utrecht
Ook in de provincie Utrecht zijn dinsdag maatregelen genomen. In natuurgebieden Palmerswaard en de Blauwe Kamer bij Rhenen en in de Amerongse Bovenpolder heeft het Utrechts Landschap koeien en paarden naar hoger gelegen gebieden verplaatst. Volgens een boswachter stijgt het water van de Nederrijn er heel snel.
Maas
Steeds meer veerponten in Brabant blijven sinds dinsdag aan wal liggen door de hoge waterstand van de Maas. De stremming zal zeker vier tot vijf dagen duren, verwacht directeur John van de Akker van stichting De Maasveren. Maandag werd de veerverbinding Maasbommel-Megen al uit dienst genomen. Dinsdag volgden onder meer de veerponten bij Alem, Appeltern en Alphen. De pont bij Lith was enige tijd uit de vaart omdat een auto in het water was terechtgekomen. Niemand raakte daarbij gewond. Volgens Van de Akker zijn door het hoogwater aanlegsteigers niet meer bereikbaar en staan wegen op de oever blank. Reizigers moeten door het uitvallen van de Maasveren een omweg maken van 10 tot 45 kilometer. De hoogwaterpiek met een waterpeil van 12,80 meter boven NAP bereikte maandagavond Noord-Brabant.
Ramptoerisme beu
Noord-Limburg is het ramptoerisme rond hoogwater beu. De politie treedt voortaan direct op, waar hulpverleners tijdens hun werkzaamheden wegens de hoge waterstand worden gehinderd door kijklustigen, en smijt kijkers zonder dralen op de bon. Dat maakte de gemeente Venlo dinsdag bekend.
Het waterschap Peel en Maasvallei sluit niet uit dat de Maas weer gaat stijgen door de regenval in Limburg, België en Frankrijk. In elk geval neemt de daling daardoor minder af. Het waterschap heeft in Buggenum maatregelen genomen om de veiligheid van de dijken te verbeteren. Het schap liet daar water in een weiland achter de dijk lopen. Op die manier ontstaat tegendruk. In Steijl en in Venlo bracht het schap doeken met ballast aan om opborrelend kwelwater tegen te houden.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0