In het zuiden van de provincie Luxemburg heeft de brandweer vandaag tientallen oproepen gekregen wegens de aanhoudende regen en de daarmee gepaard gaande overstromingen. De spuitgasten houden er rekening mee dat ze ook komende nacht moeten uitrukken. Ook in de provincie Luik waren er problemen. Sinds vanochtend moest de brandweer van Aarlen al zeker zestig keer uitrukken. Er kwamen tientallen oproepen binnen wegens ondergelopen kelders, onder meer in de gemeenten Tournich, Sterpenich en Wolkrange.
Ook de spuitgasten van Aubange en Bertrix kregen tientallen oproepen van burgers met problemen. Zo liepen de straten helemaal onder water in onder meer Musson, Athus en Longeau. In de buurt van Hoei, in de provincie Luik, moesten de brandweer en de civiele bescherming deze avond uitrukken voor ondergelopen huizen en straten in onder meer Burdinne en Héron. Alle brandweerkorpsen houden zich gereed omdat tijdens de komende nacht de problemen zouden kunnen toenemen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In bijna heel Wallonië heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het waterpeil op alarmniveau gestaan. De dooi en overstromingen hebben er in het zuiden van het land sinds donderdagavond voor gezorgd dat een aantal verkeersassen afgesloten moest worden voor het verkeer. In Waals-Brabant bleef de situatie normaal, maar voor de waterlopen in de andere Waalse provincies gold het alarmniveau, met uitzondering van de Maas. De toestand fluctueert daar tussen normaal en het vooralarmniveau.
In een straat in de Luikse deelgemeente Chênée vormde zich vrijdagochtend een extreem grote plas van 80 op 30 meter en met een zekere diepte, nadat een beek door de dooi buiten haar oevers getreden was. Voorlopig moest nog niemand worden geëvacueerd. De dooi zorgde tijdens de nacht van donderdag op vrijdag ook voor heel wat overstromingen en tientallen ondergelopen kelders in het Luikse. Verschillende op- en afritten in Wallonië staan onder water en sinds donderdagavond moest een aantal verkeersassen afgesloten worden voor het verkeer.
Vrijdagochtend was onder meer het geval op de E25 in Loncin, op de N643 in de richting van Bergen en op de N633 in Luik/Trois-Ponts. In de streek van Couvin, ter hoogte van de N99 en N5, staan de wegen eveneens onder water. Verder werden ook heel wat overstroomde wegen afgesloten in de provincies Luik, Luxemburg en Namen.
Vlaanderen
In Vlaanderen worden geen problemen verwacht. Enkel in Moelingen, een deelgemeente van Voeren, bleek de waterstand kritiek, volgens de website overstromingsvoorspeller.be. In de loop van de ochtend zou het waterpeil daar wel moeten dalen.
Bron: De Standaard
Smeltwater uit België en Frankrijk heeft vrijdagochtend gezorgd voor een hoogwaterstand in de Maas in Zuid-Limburg. Dat blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat. De rivier voerde bij het meetpunt Sint Pieter meer dan 1500 kubieke meter water per seconde af. Vanaf die waarde is sprake van hoogwater en worden maatregelen genomen. De hoogwaterstand werd even na 08.00 uur bereikt. Afgelopen nacht nam de stroomsnelheid van de rivier snel toe. Verschillende plaatsen in Zuid-Limburg hadden donderdagavond te maken met wateroverlast door smeltende sneeuw. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer veertig keer gebeld over overstroomde wegen en ondergelopen wegen.
Bron: Nieuws.nl
De Zuid-Limburgse hulpdiensten hebben vrijdagochtend een beleidsteam gevormd in verband met het aanzwellende Maaswater. Dat team bereidt maatregelen voor ter voorkoming van problemen met hoogwater, maakte een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend bekend. De Maas heeft momenteel in Maastricht een waterafvoer van 1500 kubieke meter per seconde. De afvoer stijgt naar verwachting tot 1900 kuub. De brandweer verwacht bij deze afvoer geen grote problemen. Het waterschap Roer en Overmaas heeft inmiddels maatregelen getroffen om overstroming van beken te voorkomen. Zo zijn afsluiters dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden waterpompen achter de hand gehouden. Bij het dorpje Partij en in Gulpen zijn zandzakken geplaatst in verband met overstromingsgevaar van beken.
Bron Limburgs dagblad | Gewijzigd: 7 januari 2011, 12:02 uur, door Marjoo
Op een aantal plaatsen in het Zuid-Limburgse heuvelland zijn gisteravond wegen onder water gelopen als gevolg van de smeltende sneeuw. Ook dreigen beken buiten hun oevers te treden en dreigt het water uit die beken woningen binnen te lopen. Dat zei een woordvoerder van de brandweer vanmorgen vroeg. Ambtenaren van onder meer de gemeenten Valkenburg, Vaals, Nuth, Landgraaf, Simpelveld en Gulpen-Wittem zijn opgeroepen om de wateroverlast in kaart te brengen. Aan de hand daarvan wordt bekeken of en waar maatregelen genomen moeten worden, en eventueel zandzakken moeten worden geplaatst.
De Zuid-Limburgse hulpdiensten hebben een beleidsteam gevormd in verband met het aanzwellende Maaswater. Dat team bereidt maatregelen voor ter voorkoming van problemen met hoogwater. Het smeltwater loopt vanaf de toppen van de heuvels naar beneden, waar met name in de dalen wegen blank komen te staan of grote waterplassen ontstaan. Voor zover bekend heeft dit niet tot verkeersproblemen geleid.
Maas
De Maas heeft momenteel in Maastricht een waterafvoer van 1500 kubieke meter per seconde. De afvoer stijgt naar verwachting tot 1900 kuub. De brandweer verwacht bij deze afvoer geen grote problemen. Het waterschap Roer en Overmaas heeft inmiddels maatregelen getroffen om overstroming van beken te voorkomen. Zo zijn afsluiters dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden waterpompen achter de hand gehouden. Bij het dorpje Partij en in Gulpen zijn zandzakken geplaatst in verband met overstromingsgevaar van beken.
Wegen België afgesloten
Ook in België hebben de aanhoudende regenval en de smeltwateroverlast gezorgd voor problemen. Diverse wegen zijn afgesloten in het zuiden en oosten van het land. Het gaat onder meer om de E25 in Loncin, de N643 in de richting ven Bergen en de N633 in Luik/Trois-Ponts. In de streek van Couvin, vlak bij de grens met Frankrijk, staan de wegen eveneens onder water. Donderdagavond waren al straten en kelders ondergelopen in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. In een straat in de Luikse deelgemeente Chênée is vrijdagochtend een soort meer ontstaan van ongeveer 80 bij 30 meter, nadat een beek door de dooi buiten zijn oevers was getreden.
Bron ANP
De stad Couvin (provincie Namen) heeft vanochtend omstreeks 7 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, naar aanleiding van de overstromingen die het centrum van de stad teisteren. "We werden ook op 13 en 14 november geconfronteerd met overstromingen, maar we werden nooit geconfronteerd met een watersnood van deze aard", zegt burgemeester Raymond Douniaux. "We hebben daarom besloten het gemeentelijk rampenplan af te kondigen."
School opgevorderd
"We weten momenteel nog niet hoeveel gezinnen getroffen werden door de overstromingen. We hebben nog geen vragen voor herhuisvestiging ontvangen, maar hebben daar wel al een school voor opgevorderd", luidt het nog.
Evacuaties in Beauraing
Nog in de provincie Namen, is de brandweer van Beauraing sinds 6 uur 's ochtends bezig met het evacueren van de bewoners van verschillende chalets aan de Lesse. Twaalf mensen en verschillende dieren werden al in veiligheid gebracht. Naast Couvin zijn in de provincie Namen nog de gemeenten Petigny en Mariembourg getroffen. Er zijn ook verschillende wegen afgesloten voor het verkeer, waaronder de N5 ter hoogte van Frasnes.
Provincie Luxemburg
In de provincie Luxemburg zijn de brandweerkorpsen van Aarlen, Aubange en Etalle dan weer sinds donderdagavond in de weer. Samen hebben ze al honderden interventies moeten uitvoeren wegens overstroomde huizen en wegen.
Provincie Henegouwen
Ook in Henegouwen is er overlast. Zo is de brandweer van Charleroi een zestigtal keer moeten uitrukken, vooral voor ondergelopen kelders.
Bron Hln
Waterschap Roer en Overmaas heeft de eerste maatregelen getroffen om overstromingen te voorkomen. In Gulpen-Wittem zijn zandzakken geplaatst om overstroming van beken te voorkomen. In Elsloo, Itteren en Geulle worden kwelwaterpompen geïnstalleerd. Ook zijn afsluiters dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen. Volgens het waterschap is het nog niet nodig om de Maaskaden permanent te bewaken. Wel worden er inspecties uitgevoerd. Vannacht waren in Zuid-Limburg al straten en kelders ondergelopen doordat de sneeuw er aan het smelten was, in combinatie met een grote hoeveelheid smeltwater in de Maas.
1500 kuub
Het water in de Maas stijgt nog steeds. Vanmorgen werd de grens bereikt waarbij de waterafvoer 1500 kubieke meter per seconde is. Dat is een kritische grens waarbij hulpdiensten een beleidsteam vormen en waterschappen maatregelen nemen. Ook geeft Rijkswaterstaat dan speciale informatie over de waterstand. De waterstanden zijn ook te vinden op Teletekst pagina 724. De voorspelling is dat het in de loop van de dag richting 2000 kuub gaat. Toch is dit moeilijk te voorspellen, omdat de Maas vele aftakkingen en zijrivieren kent. Pas bij 2800-3000 kuub wordt de situatie kritiek en moeten bewoners worden geëvacueerd.
Wallonië
In Wallonië leiden het smeltwater en de aanhoudende regenval tot overstromingen. Vooral inwoners van de provincies Luik en Luxemburg hebben er last van. Daar kreeg de brandweer tientallen meldingen van ondergelopen straten en kelders. Bij Dinant is de rivier de Leffe overstroomd. De Belgische brandweer is er de hele nacht paraat geweest, omdat de regen bleef aanhouden.
Bron: NOS
De grootschalige overstromingen in Wallonië nemen ronduit rampzalige proporties aan. Er vallen al vier doden te betreuren. Een moeder en haar kind stierven door een ongeval op een overstroomde weg. In Hogne en Léglise vielen ook twee doden door een ongeval veroorzaakt door overstroomde wegen. De dooi en overstromingen veroorzaken niet alleen grote problemen in dorpen en steden door, maar ook in het verkeer is de toestand levensgevaarlijk. Een aantal grote verkeersassen moest afgesloten worden voor het verkeer. Dit was vanochtend onder meer het geval op de E25 in Loncin, op de N643 in de richting van Bergen en op de N633 in Luik/Trois-Ponts. In de streek van Couvin, ter hoogte van de N99 en N5, staan de wegen eveneens onder water.
Gezin onthoofd
Overstroomde wegen eisten in Wallonië dus al een zware tol. RTL meldt dat een moeder en haar vierjarig kind met de gezinswagen van de weg geraakten door zware aquaplanning in Harsin nabij Nassogne in de provincie Luxemburg. Ze overleefden het vreselijke ongeval niet. Ook de vader en hun drie andere kinderen zaten in de wagen, maar zijn werden enkel gewond. De vader van eht onthoofde gezin moet wel zonder zijn vrouw en één van zijn kinderen verder. Ook in Hogne (bij Somme-Leuze ind e provincie Namen) en Léglise vielen er doden door ongevallen op overstroomde wegen.
Couvin
Er zijn ook talrijke kelders en huizen ondergelopen. Vooral de stad Couvin in de provincie Namen is zwaar getroffen. Het plaatselijke rampenplan werd er ingesteld omdat zelfs het centrum onder water was gelopen. De burgemeester spreekt van een watersnood van ongekende omvang. De gemeente was voor het laatst op 13 en 14 november nog getroffen door overstromingen. Elders in de provincie werden bewoners van huizen langs de Lesse geëvacueerd. De Lesse mondt uit in de Maas. In een straat in de Luikse deelgemeente Chênée ontstond een meer van ongeveer 80 bij 30 meter, nadat een beek buiten zijn oevers was getreden.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 7 januari 2011, 12:20 uur, door Marjoo
Nog 40 cm sneeuw moet er smelten en met het nieuwe regenfront ziet het er niet zo rooskleurig uit.
Het waterpeil in de Maas is nog steeds aan het stijgen. In Borgharen staat de Maas nu op 44,5 meter boven NAP. Dat is een halve meter onder het kritieke punt. De afvoer van de Maas bedraagt op dit moment ongeveer 1.750 kubieke meter. Naar verwachting stijgt dat naar 2.000 kubieke meter per seconde. De hoogste piek wordt komende nacht of zaterdagmorgen bereikt.
De hoge stand leidt tot extra maatregelen. Zo worden de Maaskaden permanent bewaakt. Ook zijn kwelwaterpompen geplaatst en is de stuw in Borgharen gestreken. Boeren worden opgeroepen hun vee weg te halen uit de weilanden langs de Maas
Bron: L1
http://live.actuelewaterdata.nl/waterstandNAP/
6x per uur een update, nog 1 m onder het alarmpeil, gaat rap.
Tevens een nieuwe bulk neerslag over de Ardennen en Zuid Limburg:
http://www.meteox.com/h.aspx?r=&jaar=-...;soort=loop1uur
http://www.waterstanden.be/metingen-voorsp...st/maas/maaseik
Delen van Australië kampen al enkele dagen met overstromingen en zoals het er nu naar uitziet, zijn de problemen daar voorlopig nog niet voorbij. Ook in eigen land hebben we momenteel problemen met water. Zo hebben delen van Limburg natte voeten gekregen door een snel stijgende Maas.
Het water in de Maas is behoorlijk aan het stijgen. Toch zijn overstromingen als in 1993 en 1995 niet waarschijnlijk.Foto: archief.
Gevaar bestaat vooral voor de gebieden rondom de zijrivieren en beken van de Maas. Foto: Helga Kobben.
De Maas is een regenrivier die verantwoordelijk is voor de afvoer van regenwater dat hoofdzakelijk afkomstig is uit de Ardennen en Noordoost-Frankrijk. De hoeveelheid water die in een bepaalde periode in deze brongebieden valt, bepaalt hoeveel water de rivier af moet voeren en hoe hoog het water staat. Veel regen in korte tijd levert hoge waterstanden op. Daarnaast wordt het water in de Maas door het relatief grote reliëf snel afgevoerd. Hoge waterstanden doen zich meestal voor in het winterhalfjaar, terwijl de rivier in de zomer soms bijna droog staat.
De Maas buiten zijn oevers
De hoogste waterstand van de Maas in de 20e eeuw werd begin januari 1926 gemeten. Bij de Sint Servaasbrug in Maastricht werd toen een waterstand van 46,92 meter boven NAP gemeten. De gevolgen van het vele water gingen de boeken in als een echte watersnoodramp. De meest recente overstromingen deden zich voor in december 1993 en januari 1995. Na een lange periode met veel regenval brak de rivier toen door de dijken heen, met grootschalige overstromingen tot gevolg.
Hier ziet u de actuele hoogte van de Maas bij de Sint Pieter. Het water staat hier 46 meter boven NAP. Bron: actuelewaterdata.nl.
Ook de laatste tijd is in de brongebieden van de Maas veel regen gevallen en veel sneeuw gesmolten. Hierdoor zijn de waterafvoer en het waterpeil in de rivier flink aan het toenemen. De eerste voorzorgsmaatregelen zijn inmiddels getroffen. Vooral de gebieden aan de zijrivieren en beken worden bedreigd. Om dit voor te blijven, zijn afsluiters dichtgezet en staan waterpompen klaar. In de plaatsen Gulpen en Partij zijn tevens zandzakken geplaatst.
De problemen de baas?
Vooralsnog wordt niet verwacht dat de Maas kritische limieten gaat bereiken of overschrijden. Naar verwachting stijgt de afvoer tot 1900 kubieke meter per seconde, maar dat hoeft voor deze rivier geen probleem te zijn. Het waterpeil van de Maas is op het moment van schrijven bijna 46 meter, gemeten bij Sint Pieter. Dat is nog een meter onder het record uit 1926.
De afvoer neemt naar verwachting toe tot 1900 kubieke meter per seconde. Bron: actuelewaterdata.nl.
Verder is in de zuidoostelijke delen van ons land onlangs een flink pak sneeuw gevallen en door de steeds hogere temperaturen is die sneeuw nu aan het smelten. Het smeltwater dat hierdoor in het heuvelrijke gebied vanaf de toppen naar beneden stroomt, veroorzaakt in de dalen ondergelopen wegen en kelders. Een bijkomend probleem voor deze regio is dat het water uit de heuvels vaak löss (fijn zand) mee naar beneden neemt. Ook dit veroorzaakt overlast in de dalen.
Een ander probleem is het smelten van de vele sneeuw die in Zuid-Limburg is gevallen. Het smeltwater komt van de heuveltoppen naar beneden en veroorzaakt ondergelopen wegen en kelders in de dalen. Bijkomend probleem is dat het smeltwater löss mee kan nemen. Foto: Helga Kobben.
Overstromingen in België en Australië
Veel groter zijn de problemen momenteel in België. Door het water zijn daar diverse wegen afgesloten en hebben enkele mensen het leven gelaten. Ook aan de andere kant van de wereld is het goed mis. Door dagenlange regenval kampt men in Australië met de zwaarste overstromingen in 50 jaar. De problemen zijn hier ook nog niet voorbij. Op diverse plaatsen in het noorden wordt de komende 5 dagen nog meer dan 250 millimeter neerslag verwacht.
Veel groter zijn de problemen in Australië. Hier ziet u de gebieden die momenteel onder water staan. Bron: NASA Earth Observatory.
En deze afbeelding geeft de normale situatie weer. Bron: NASA Earth Observatory.
De problemen zijn ook nog niet voorbij. De komende 5 dagen wordt op een aantal plaatsen meer dan 250 millimeter neerslag verwacht.
Bronnen: Meteo Consult, actuelewaterdata.nl en diverse nieuwssites. | Gewijzigd: 1 maart 2017, 11:21 uur, door Joyce.s
De maas in Maaseik staat nu op 28m98 mTAW!! volgens de metingen van HIC(hydrologischinformatiecentrum, Belgie).
De 5 hoogste standen sinds 1900 (29m42 - 29m91), die hier worden meegegeven zijn metingen van Rijkswaterstaat. Hier is de waterstand momenteel 26m59 NAP!!
Dus toch nog een eind te gaan vooraleer we de records gaan breken .
Best wel misleidend , 2 meetstations op nagenoeg dezelfde plaats, die een andere maatstaf gebruiken!
@casnrt: een mens kan al rap misleid zijn, sorry daarvoor !!
De 5 hoogste standen sinds 1900 (29m42 - 29m91), die hier worden meegegeven zijn metingen van Rijkswaterstaat. Hier is de waterstand momenteel 26m59 NAP!!
Dus toch nog een eind te gaan vooraleer we de records gaan breken .
Best wel misleidend , 2 meetstations op nagenoeg dezelfde plaats, die een andere maatstaf gebruiken!
@casnrt: een mens kan al rap misleid zijn, sorry daarvoor !!
@ Roel B: Aha dan heb je goed opzoekwerk gedaan. Merci voor de rechtzetting, is inderdaad heel misleidend.
Ben je al naar Maas gaan kijken?
Op de Demer werd vrijdag het alarmpeil overschreden in Aarschot, in Zichem werd het waakpeil bereikt. Dat meldt het Hydrologisch Informatiecentrum. De maxima worden wellicht tegen zaterdagmiddag bereikt. Vermoedelijk wordt tegen dan ook in Zichem met het alarmpeil geflirt. Als gevolg van de aanhoudende regen en de smeltende sneeuw in vooral Wallonië, is ook in Vlaanderen het waterpeil van verschillende rivieren gestegen. Op de Nete is het waakpeil bereikt in Geel-Zammel en Hulshout. De waterstanden en debieten zullen er wellicht nog licht stijgen, om tegen de avond of nacht hun hoogste niveau te halen. Op de Maas is het waakpeil overschreden in Lanaken-Smeermaas, waar het waterpeil nog altijd stijgt. In Moelingen (Voeren), waar vrijdagochtend de watertoestand nog kritiek was, is de situatie weer normaal.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Aanhoudende regen en smeltende sneeuw zorgen niet alleen in ons Limburg voor overlast. Ook bij onze zuiderburen stijgt het water inmiddels tot aan de lippen. In Wallonië heeft het wassende water inmiddels al aan drie mensen het leven gekost. In de provincie Luxemburg is een moeder en haar 4-jarig kind verongelukten, omdat hun auto van de weg raakte door het water. In de provincie Namen verongelukte een man.
Door de hevige regenval en de smeltende sneeuw staan verschillende Waalse gemeenten al onder water en ondertussen begint het waterpeil ook op verschillende plaatsen in Vlaanderen sterk te stijgen. Zo dreigt het centrum van Halen onder te lopen en staat het water van de Maas erg hoog. In Namen heeft het gemeentebestuur de noodtoestand afgekondigd. Het leger is met man en macht bezig zandzakken te plaatsen. Ook in Duitsland houdt men het hart vast. In Koblenz, waar de Moezel uitmondt in de Rijn, bereikt het water naar verwachting komend weekeinde een hoogte van 8 meter, de hoogste peilstand in tien jaar.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0