Een tiental specialisten is dinsdagochtend begonnen met de schoonmaak van het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Burgemeester Jac Klijs gaf het startschot voor het project. De werkzaamheden beginnen bijna 8,5 maand na de enorme brand. De gemeente had Chemie-Pack opdracht gegeven zelf op te ruimen, maar daar heeft het bedrijf geen gehoor aan gegeven. Moerdijk grijpt nu in met het oog op het milieu. Burgemeester Klijs: ''Het heeft ogenschijnlijk lang geduurd. We hebben het hier dan ook niet over zo maar een sanering. Daar moeten goede afspraken over worden gemaakt en die liggen er nu.''
Loods
Deskundigen op het gebied van bodemsanering, waterzuivering, uitvoering en materiaal leggen eerst een beveiligingssysteem aan voor het grondwater. Zij gaan er nu nog vanuit dat dat ter plekke gereinigd kan worden.
Ook is begonnen met de schoonmaak van een grote loods die gespaard is gebleven. Daar staan chemische producten en verpakkingen in die door het besmette bluswater verontreinigd zijn. De gemeente verwacht over 2 weken met de sloop te kunnen beginnen. Daarna is de bodem aan de beurt. Het totale project gaat 3 tot 5 jaar duren.
Bron: Nu.nl
In oktober begon de bovengrondse schoonmaak van het terrein van Chemie-Pack.
Provinciale Staten van Noord-Brabant zijn vandaag unaniem akkoord gegaan met een bijdrage van 17,5 miljoen euro aan de kosten van de bodemsanering na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Gedeputeerde Staten ontvingen vandaag complimenten over de gelijke rijksbijdrage die op het laatste moment nog is binnengehaald. De totale kosten van de bodemsanering zijn geraamd op 38,2 miljoen euro. De gemeente Moerdijk moet de overige 3,2 miljoen euro betalen, zei gedeputeerde Johan van den Hout.
Bron: AD
Kun jij dan 38,2mil zo even ophoesten? Zeker een bedrijf zoals Chemie-pack kan dit niet, ookal niet omdat ze failiet zijn.
Het Openbaar Ministerie (OM) mag drie verdachten van de brand op 5 januari bij Chemie-Pack in Moerdijk niet vervolgen. Dat vindt hun advocaat Ronald Drenth. Hij zei dit vrijdag bij de rechtbank in Breda, waar een niet-inhoudelijke zitting is over de strafzaak rond de brand.
Volgens de raadsman heeft het OM aan een medewerker van Chemie-Pack toegezegd dat hij niet als verdachte wordt aangemerkt. Deze man probeerde in de buurt van brandbare stoffen met een gasbrander een membraanpomp te ontdooien, waardoor de brand vermoedelijk is ontstaan. Advocaat Drenth vindt dat het OM die toezegging niet had mogen doen.
Toelichting
Het OM heeft ontkend dat immuniteit is verleend aan deze medewerker en is van plan een toelichting te geven op de kwestie. ''Het is niet uit te leggen dat de hoofddader niet wordt vervolgd'', aldus advocaat Drenth. Hij vindt dat justitie de man in strijd met de wet bij de rechter heeft weggehouden.
Bron: NU.nl
De man die de brand bij Chemie-Pack heeft veroorzaakt, kwam uit zichzelf en uit gewetensnood met de waarheid naar buiten. Dat zei officier van justitie Ingeborg Koopmans vrijdag voor de rechtbank in Breda. Ze ontkent dat de medewerker een bekentenis aflegde omdat hem immuniteit is beloofd, zoals gesteld door advocaat Ronald Drenth, de raadsman van de directeur van Chemie-Pack. Volgens de aanklaagster heeft de medewerker op 3 juli de politie gebeld. De volgende dag vertelde hij hoe de brand is ontstaan. Zijn handelen paste volgens Koopmans ,,binnen de mores en de bedrijfscultuur van Chemie-Pack''.
Bron: RTL
Productiemedewerker Mohammed die de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft veroorzaakt, zou onder druk zijn gezet door de leiding van Chemie- Pack 'om zijn bek te houden over de brand.' Gisteren stelde het OM dat niet hij, maar de leiding verantwoordelijk is voor naleving van de regels. Ondertussen verkeert Mohammed inmiddels in grote geestelijke nood. De 45-jarige man zou pas twee dagen geleden een advocaat in de arm hebben genomen, dat meldt BN/DeStem vandaag. Ook staat hij onder behandeling van een psycholoog bij de GGZ.
Immuniteit
Het OM reageerde gisteren in de rechtbank op het verwijt van drie leidinggevenden, waaronder directeur Gerard Spiering, van Chemie-Pack die wél worden vervolgd. Volgens hun advocaat Ronald Drenth was Mohammed 'immuniteit' beloofd in ruil voor een bekentenis, zo schrijft het AD vandaag.
Leiding verantwoordelijk
De productiemedewerker die de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft veroorzaakt, gaat vrijuit omdat niet hij, maar de leiding verantwoordelijk is voor naleving van de regels. De 45-jarige Mohammed deed niets ongewoons; zijn onverantwoordelijk handelen paste 'binnen de mores en de bedrijfscultuur van dit chemische verpakkingsbedrijf', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans gisteren.
Bekentenis
De productiemedewerker heeft bekend dat hij met een gasbrander had geprobeerd een bevroren membraanpomp te ontdooien. In de nabije omgeving stonden containers met brandbare producten. Toen de pomp op de fatale dag van 5 januari vlam vatte, stond het bedrijf in korte tijd in lichterlaaie. De officier van justitie ontkent dat Mohammed geen vervolging is beloofd in ruil voor een bekentenis. 'Hij kwam uit zichzelf en uit gewetensnood met de waarheid naar buiten,' stelde Koopmans.
Opgepakt
Op basis van Mohammeds verklaring werden de directeur, de productieleider en de milieucoördinator van Chemie-Pack opnieuw aangehouden en ook verdacht van 'feitelijk leidinggeven aan opzettelijke brandstichting'. De advocaat van het drietal noemt het 'niet uit te leggen dat de hoofddader niet wordt vervolgd'. Hij vindt dat justitie de man in strijd met de wet bij de rechter heeft weggehouden. Hij stelt dat het OM een onvergeeflijke blunder begaan heeft door A. te beloven dat hij niet zal worden vervolgd, zo meldt BN/DeStem op zijn website. 'Hij is de grote vis, de hoofddader. Hij heeft een brander op een pomp gericht, waardoor de brand is ontstaan. Hem niet vervolgen, kan niet door de beugel, het is niet uit te leggen. Dit begrijpt geen mens,' aldus Chemie-Pack- advocaat Ronald Drent gisteren.
Geen spreekverbod
Drenth zei in de krant ook dat het personeelslid niet onder grote druk is gezet. 'Spiering heeft niemand een spreekverbod opgelegd. Hij heeft alleen opgeroepen om niet te gaan speculeren over de oorzaak van de brand.' De rechter gaat eerst eigen onderzoek doen naar de feiten. Over vier maanden wordt duidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen de leidinggevenden van Chemie-Pack mag doorzetten.
Bron: AD
Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) is bijzonder sceptisch over de mobiele waterzuivering die het vervuilde regen- en grondwater bij Chemie-Pack gaat verwerken. ''Wij gaan dit met argusogen volgen. Ik ben zeer verbaasd en bijzonder benieuwd'', reageerde milieumanager Jacques de Jong woensdag op de oplossing die dinsdag werd gepresenteerd. Het naastgelegen bedrijf voelt zich gepasseerd door de overheid.
''Wij hebben hier een industriële afvalwaterzuivering staan voor de zwaarst verontreinigde waterstromen. Ze denken het beter te kunnen. Ik vraag me af of het goedkoper is.''
Het gezuiverde water komt direct in het water van de haven van Moerdijk, terwijl het water dat ATM zuivert, nog naar de gemeentelijke waterzuivering gaat. Voor het lozen op het oppervlaktewater gelden nog strengere eisen, legde De Jong woensdag uit.
Betaalbaar
De gemeente en provincie zeiden dinsdag dat er geen bedrijf bestaat dat het afvalwater betaalbaar kan afvoeren. Volgens ATM is dat niet te zeggen omdat de markt niet om een prijs is gevraagd. ''Wij kunnen het voor een laag bedrag.'' De mobiele waterzuivering wordt op dit moment gebouwd en moet binnenkort gaan proefdraaien. ATM heeft vragen gesteld over de vergunningen. ''Als wij iets willen veranderen op ons terrein, gaat dat niet zo snel.''
Nasleep
ATM is verwikkeld in de nasleep van een strafzaak wegens overtreding van milieuregels eind vorige eeuw, maar dat kan niet de reden zijn dat de overheid het bedrijf passeert, denkt de milieumanager. ''We beschikken over alle vergunningen, positieve screening en verklaringen.'' Bovendien kreeg ATM in maart wel de opdracht om 38 miljoen liter bluswater te zuiveren dat nog sterker vervuild is dan het regen- en grondwater dat nu aan de beurt is.
Bron: Nu.nl
De curator van het afgebrande en failliet verklaarde Chemie-Pack uit Moerdijk vindt dat verzekeraars onterecht claims van het bedrijf en diverse overheden hebben afgewezen. Hij is in overleg met de betrokken overheden over het aanspreken van de verzekering. Curator Thijs Schraven schrijft over zijn bevindingen in zijn tweede faillissementsverslag dat deze week is ingediend bij de rechtbank in Breda.
Een vestiging van Chemie-Pack in Oud Gastel.
Schraven spreekt bijvoorbeeld met de provincie Noord-Brabant, zei hij eerder. De provincie overweegt de tussenpersoon van Chemie-Pack aansprakelijk te stellen omdat de kwaliteit van de verzekering dusdanig te wensen overlaat dat het bedrijf mogelijk niet goed is geïnformeerd. Bovendien wil Brabant onderzoeken of het mogelijk is om de bestuurders van Chemie-Pack persoonlijk aansprakelijk te stellen.
Tientallen miljoenen
Alleen de kosten die overheden maken voor het opruimen van de restanten en bodemsanering zijn al geraamd op 71 miljoen euro. Volgens onbevestigde berichten was Chemie-Pack maar voor ongeveer 5 miljoen euro verzekerd. Schuldeisers die zich tot dusver bij de curator hebben gemeld zeggen in totaal bijna 16,8 miljoen euro tegoed te hebben van het bedrijf. Om wie het precies gaat, is niet duidelijk.
Bron: AD
Ik zie je reactie nu pas. Je vraagt 'Kun jij dan 38,2mil zo even ophoesten?' Je moet in de politiek gaan, want dat is de kwestie waar het om draait omkeren.
Waar het mij om gaat dat niet voldaan werd aan de veiligheidseisen en dat daardoor de belastingbetaler er voor op draait. Om aan veiligheidseisen te voldoen zou in de verste verte geen 38,2 mil besteed hoeven te worden. Zeer ernstige nalatigheid dus waardoor niet alleen zeer ernstig met veiligheid van burgers wordt gesjoemeld, maar vervolgens ook nog de burgers er financieel voor op te laten draaien. Dit is gewoon misdadig! Wat mij betreft gaan alle verantwoordelijken de gevangenis is, ook de 'gedoog' instanties die vergunningen tegen beter weten in verlenen en verlengen. Ook directeuren van verzekeringsbedrijven die hun verantwoording niet nakomen om te controleren of aan de veiligheidseisen van dergelijke bedrijven wordt voldaan.
De andere bedrijven smullen hiervan, want aan veiligheidseisen wordt toch niets gecontroleerd, vergunningen worden blijkbaar toch wel verleend en verlengd voordat aan de veiligheidseisen wordt voldaan. 'Gebeurt er wat, nou niets aan het handje, de overheid helpt wel om 'Er is geen gevaar voor de gezondheid' te blèren en de overheid betaald alles en de belastingbetaler draait er voor op. Verzekeringsbedrijven betalen niets, omdat niet aan de veiligheidseisen wordt voldaan. Kortom alles wat veel geld heeft blijft buiten schot en de gewone man wordt leeg geschud.
Het wachten is gewoon op de volgende knal!
De schuld van de brand een jaar geleden bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk is volledig te wijten aan de bedrijfsleiding. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het onderzoek naar de oorzaak van de brand. Op het rapport, dat binnenkort uitkomt, heeft de NOS de hand weten te leggen.
,,Chemie-Pack hield zich niet aan de vergunning, niet aan het eigen beleid en niet aan de procedure. Zo overtrad Chemie-Pack bij de werkzaamheden op 5 januari de vergunning en nam geen enkele veiligheidsmaatregel om het risico op brand te beheersen’’, concludeert de raad.
Bij het bedrijf werd gewerkt met open vuur terwijl dat in strijd was met de vergunning. ,,De brand escaleerde doordat een grote hoeveelheid brandbare stoffen aanwezig was en omdat Chemie-Pack de beginnende brand niet beheerste. De brandende hars stroomde uit in de nabijheid van ongeveer 100, in strijd met de vergunning geplaatste en met brandbare vloeistoffen gevulde kunststof containers.’’
Bron: RTL
Chemie-Pack, het bedrijf in Moerdijk waar vorig jaar een enorme chemische brand woedde, heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kortgedingrechter van 18 januari. Met dat kort geding probeerde Chemie-Pack tevergeefs te voorkomen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn eindrapport over de brand openbaar zal maken. Volgens de advocaat van Chemie-Pack, Robert van 't Zelfde, staan er fouten in het rapport. De raadsman heeft een zogeheten spoedappèl aangevraagd: hij wil dat het gerechtshof de zaak op heel korte termijn behandelt.
Bron: RTL
De gemeente Moerdijk moet weer de portemonnee trekken voor kosten als gevolg van de grote brand bij Chemie-Pack. Het college van Moerdijk vraagt de gemeenteraad donderdag om een extra krediet van bijna 1 miljoen euro beschikbaar te stellen omdat kosten van opslag en afvoer van regenwater veel hoger uitvallen door de natte decembermaand. Voorkomen moet worden dat gif met het regenwater in de bodem terechtkomt.
De totale kosten die de gemeente heeft gemaakt komen tot dusver uit op 8,1 miljoen euro, terwijl voorzichtig rekening was gehouden met ongeveer 12,5 miljoen euro. De gemeente houdt nog rekening met een half tot 1 miljoen euro voor het opruimen van een vloeistofdichte vloer op het terrein van het afgebrande en failliet verklaarde bedrijf. De rijksoverheid heeft bijna 4 miljoen euro bijgedragen.
Bron: RTL
Een beetje particuliere AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) dekt meestal al 1 miljoen euro.
Hoe is het dan toch mogelijk dat een dergelijk bedrijf, met een vele malen grote risico dan een particulier)
slechts voor zo'n 5 miljoen verzekerd kan zijn?
Een beetje particuliere AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) dekt meestal al 1 miljoen euro.
Hoe is het dan toch mogelijk dat een dergelijk bedrijf, met een vele malen grote risico dan een particulier)
slechts voor zo'n 5 miljoen verzekerd kan zijn?
Goede vraag! Waarom is dit (blijkbaar) geen onderdeel van een vergunningsprocedure. Onvoldoende verzekerd? Dan géén vergunning. Punt uit. Helaas besteden de toezichthoudende het (advies over het) afgeven van vergunningen uit aan bedrijven die tot hun nek in de omkoopstront zitten...
Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011. Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk.
Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van ’t Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken is geblust met water.
Bron: Nu.nl