Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) is onder de indruk van het werk dat de brandweer bij de brand in Moerdijk heeft verricht. De bewindsman maakte vrijdag na afloop van de ministerraad duidelijk dat alle onderzoeken nog moeten worden afgewacht. Daarbij zei hij wel al dat ,,in de kern de brandweer op zichzelf een goede zaak heeft gedaan''. Volgens Opstelten ging het om een zeer grootschalig optreden van de brandweer. Zo wees hij erop dat bij de bestrijding van de brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack twee veiligheidsregio's en twee provincies betrokken waren. ,,In de kern is het goed afgelopen naar de feiten die ik nu ken'', stelde de minister. ,,Tel ook je zegeningen. Er zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen.'' Ook zijn er volgens hem tot nu toe geen zorgen over de volksgezondheid.
Opstelten benadrukte dat het heel belangrijk is om te leren van zaken die wel of niet goed zijn gegaan in de rampenbestrijding. Voordat hij conclusies trekt, wil hij onderzoeken van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afwachten. Een punt waarvan de minister nu al concludeert dat het niet helemaal goed is gegaan, is de crisisinformatie. De website crisis.nl was een uur uit de lucht tijdens de brand. ,,Dat kan niet en dat moet niet. Dat gaan we gewoon verbeteren, zodat het niet meer kan voorkomen'', aldus Opstelten.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack wil in de media niet inhoudelijk ingaan op mogelijke oorzaken van de enorme brand van woensdag. Althans, zolang de diverse officiële onderzoeken nog in volle gang zijn. Het bedrijf laat vrijdag in een verklaring weten 'uiteraard' op alle fronten mee te werken. De brand bij Chemie-Pack ontstond buiten tijdens het afvullen van een lading, zeiden werknemers van het bedrijf volgens BN/De Stem. Een vonk was mogelijk bij de ontvlambare stof gekomen waardoor plotseling een hevige brand ontstond. Volgens de krant kan het onderzoek naar de oorzaak wel een jaar gaan duren.
Op de locatie van Chemie-Pack in Roosendaal is vrijdagochtend een personeelsbijeenkomst gehouden, waar medewerkers onderling hebben gepraat over het incident. Dat heeft 'bij iedereen een grote indruk achtergelaten', meldt het bedrijf. Daarnaast is onder meer gesproken over persoonlijke bezittingen die sommige medewerkers hebben verloren. De directie laat weten te willen benadrukken 'enorm dankbaar' te zijn voor het begrip van medewerkers en relaties. Ook worden alle hulpdiensten nogmaals bedankt voor hun rol bij het bestrijden van de brand. Het familiebedrijf zegt al meer dan zestig jaar een 'uitstekende naam' te hebben op het gebied van opslag en verwerken van chemicaliën. "In de lange geschiedenis van het bedrijf hebben zich nooit ernstige incidenten voorgedaan omdat altijd alleen gewerkt wordt onder streng toezicht van diverse keuringsinstanties en vergunningverlenende overheidsinstanties." Bij de brand ontstonden enorme explosies, maar niemand raakte gewond. Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de oorzaak.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het oppervlaktewater in de omgeving van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is sterk verontreinigd met kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt vrijdag uit monsters van het waterschap Brabantse Delta. In het water werden concentraties kankerverwekkende stoffen als xyleen, naftaleen en tolueen gevonden. Ook is het water ernstig vervuild met oplosmiddelen. Het is niet duidelijk om welke stoffen het precies gaat. De monsters zijn woensdag en donderdag genomen in de sloten aan de Vlasweg en de Oostelijke Randweg op het industrieterrein in Moerdijk. Hierin belandde tijdens de brand veel bluswater. Volgens het waterschap wordt het vervuilde oppervlaktewater overgepompt naar opslagtanks. Het kan niet in een normale rioolwaterzuiveringsinstallatie gezuiverd worden. Het biologische proces zou dan ernstig verstoord worden. De autoriteiten bepalen later wat er met het water gaat gebeuren.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
In de omgeving van het door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack is het oppervlaktewater sterk verontreinigd. Waterschap Brabants Delta heeft metingen verricht en daaruit blijkt dat er onder meer kankerverwekkende aromaten in het water zitten, zoals xyleen, naftaleen, benzeen en tolueen. Dit heeft het waterschap Brabantse Delta aan de NOS meegedeeld, zo meldt de omroep op zijn site. De omroep laat weten dat toxicoloog Tinka Murk van de Wageningen Universiteit de hoeveelheid giftige stoffen die in het bluswater is terechtgekomen "verontrustend" vindt, maar tegelijkertijd zegt de toxicoloog dat die stoffen geen gevaar voor de volksgezondheid hoeven te vormen, zolang het bluswater maar geïsoleerd blijft en de sloten afgesloten. De gemeente Moerdijk heeft laten dat een sloot aan de Vlasweg, naast het terrein door de brandweer uit voorzorg is afgedekt met een schuimlaag. Deze sloot is vervuild geraakt met verontreinigd bluswater, dat mogelijk aan het uitdampen is. De site meldt ook dat de zuivering van het bluswater niet op de gebruikelijke manier in een rioolwaterzuiveringsinstallatie kan plaatsvinden. Daarom wordt het water voorlopig opgeslagen in tanks, zegt de gemeente Moerdijk. Later zal worden bepaald hoe het water wordt verwerkt.
Lijst gevaarlijke stoffen blijft voorlopig geheim
De gemeente heeft bekendgemaakt dat de lijst met alle stoffen die op de dag van de brand aanwezig waren op het terrein van Chemie-Pack in verband met het onderzoek in beslag genomen is door het Openbaar ministerie. De lijst is in het belang van het onderzoek niet voor derden beschikbaar.
Gezondheidsklachten
Ook meldt de gemeente dat een aantal hulpverleners, brandweerlieden en politiemensen klachten heeft gekregen over prikkende ogen, prikkende keel en hoesten. Enkele medewerkers hebben zich medisch laten onderzoeken. Alle medewerkers zijn inmiddels weer aan het werk.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Maandag wordt meer duidelijk over de risico's van de roetdeeltjes die in de wijde omtrek van Moerdijk zijn neergedaald. Dat verwacht de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Sinds de grote brand woensdag zijn op tal van plaatsen en tijdstippen metingen verricht. Daaruit bleek steeds dat er geen schadelijke concentraties van gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen. De resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gezondheidsrisico's van de roetdeeltjes worden naar verwachting maandag vrijgegeven.
Het advies blijft in ieder geval tot die tijd van roetdeeltjes af te blijven, hoewel de regen al veel heeft weggespoeld. De GGD Zuid-Holland-Zuid adviseert mensen met klachten over luchtwegen, ogen of andere irritaties zo nodig contact op te nemen met de eigen huisarts. Vrijdag werd al wel duidelijk dat het oppervlaktewater in de omgeving van de brand bij Chemie-Pack sterk is verontreinigd met kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit monsters van het waterschap Brabantse Delta, waarvan de NOS de resultaten openbaar heeft gemaakt. In het water werden concentraties kankerverwekkende stoffen als xyleen, naftaleen en tolueen gevonden. Het vervuilde oppervlaktewater wordt overgepompt naar opslagtanks.
Wat voor stoffen er nu precies lagen bij Chemie-Pack, blijft voorlopig onduidelijk. Het Openbaar Ministerie heeft in verband met het onderzoek de lijst met alle gevaarlijke stoffen in beslag genomen. Op de lijst staan honderden chemische stoffen die op het moment van de brand in het pand aanwezig waren, waaronder brandbare, giftige en bijtende stoffen. Inwoners van de gemeente Moerdijk kunnen zaterdag naar een informatiebijeenkomst komen. De gemeente praat de bewoners om 13.00 uur bij over de brand en de nasleep ervan.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Tientallen agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die betrokken waren bij de brand in Moerdijk kampen met gezondheidsklachten. Ze hebben last van prikkende ogen, huidaandoeningen en irritaties aan de luchtwegen. De politie is een intern onderzoek begonnen naar de klachten, schrijft het AD zaterdag. Naast de hulpverleners hebben zich ook ongeveer 150 andere mensen gemeld met medische klachten na de brand. Om wat voor klachten het bij deze groep gaat is onduidelijk.
Nu al is gebleken dat hulpverleners tijdens de brand in chemiebedrijf Chemie-Pack in de giftige rook hebben gestaan. De meldkamers zorgen er normaliter voor dat hulpdiensten uit de rook blijven. Er wordt onderzocht of daarbij fouten zijn gemaakt. Ook hebben agenten waarschijnlijk door het sterk verontreinigde bluswater gelopen. Vrijdag werd bekend dat het bluswater kankerverwekkende stoffen bevat.
De officiële lezing is nog steeds dat er geen groot gevaar voor de omgeving was door de brand en de rook. Bij metingen zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gevonden. Vrijdag lieten deskundigen weten daar verschillend over te denken. Volgens de een zaten er veel giftige stoffen in de rook, maar volgens een ander waren de stoffen snel vervlogen.
Zaterdagmiddag vindt in Moerdijk een bewonersbijeenkomst plaats. Burgemeester Wim Denie geeft een toelichting op de actuele stand van zaken. Tegenover Radio 1 zei een woordvoerder dat bij de bijeenkomst om 13.00 uur zo goed mogelijk op alle vragen antwoord wordt gegeven.
Bron Nieuws.nl
Nu blijkt er OP het terrein van de brand het nodige aan stoffen te liggen, die ook nog eens met elkaar vermengt zijn. Daardoor kom je in de situatie dat daar geconcentreerde stoffen liggen, waardoor hulpverleners mogelijk in contact gekomen zijn met die rommel
Er komt geen grootschalig gezondheidsonderzoek voor hulpverleners, werknemers en omwonenden van de plek in Moerdijk waar woensdag een grote brand woedde. Dat meldde zaterdag het Regionaal beleidsteam Midden-en West-Brabant. Burgemeester Peter van der Velden van Breda, die voorzitter is van dit team, had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd naar het nut van zo’n onderzoek.
Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doen onderzoek op het terrein van Chemie-Pack
Huisarts
Volgens het RIVM kunnen omwonenden met klachten naar hun huisarts en kunnen werknemers en hulpverleners naar de bedrijfsarts als ze klachten hebben. Ze moeten dan ook een vragenlijst invullen over de klachten, zodat het verloop ervan centraal in de gaten kan worden gehouden, zo luidt het voorlopig advies. Indien nodig volgt individueel of groepsgewijs nader medisch onderzoek en behandeling. Werknemers en hulpverleners krijgen van hun werkgever toch al het aanbod hun bedrijfsarts te bezoeken. Daar ligt een vragenlijst voor centrale registratie van alle klachten. Ze kunnen onder meer informatie over de aard van de blootstelling aan de brand geven. Eventueel kan dan later worden bepaald of de klachten te ermee maken hebben.
Centraal meldpunt
Voor de bewoners van Midden- en West-Brabant die zich melden bij de huisarts wordt een centraal meldpunt ingesteld bij de GGD in Tilburg. Daar wordt het verloop van de klachten ook centraal in de gaten gehouden. In de regio Zuid-Holland Zuid hebben zich na de chemiebrand in Moerdijk van woensdag tientallen mensen gemeld met klachten en vragen over hun gezondheid. Bij de GGD kwamen circa dertig klachten binnen, bij de huisartsenposten een kleine tien. Verder hebben acht hulpverleners van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een beroep gedaan op medische hulp. Ze hadden geassisteerd bij de brandbestrijding in Moerdijk. Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zaterdag bekend.
Roetdeeltjes
De veiligheidsregio verwacht na het weekend de uitslag van de samenstelling van de roetdeeltjes die zijn neergekomen in het gebied. Ze worden onderzocht op gevaarlijke stoffen. Bij de organisatie is een team vrijgemaakt dat zich uitsluitend bezig zal houden met de afhandeling van alle lopende zaken, zoals gezondheidsklachten.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
WikiLijst
sin list
Volgens het klokhuis lagen er in 2006 2700 chemische stoffen en 1400 klare leverbare producten. De kans dat deze lijsten volledig weer geven wat er lag is dus 80%
lees dit eens
Persmededeling
Moerdijk – 7 januari 2011
Op dit moment zijn diverse officiële onderzoeken naar de oorzaak van het incident op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk in volle gang.
Chemie-Pack werkt uiteraard op alle fronten mee aan dit onderzoek. Zolang deze onderzoeken lopen, zal Chemie-Pack in de pers niet inhoudelijk ingaan op mogelijke oorzaken.
Op de locatie van Chemie-Pack in Roosendaal is vanmorgen een personeelsbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst konden medewerkers onderling praten over het incident dat bij iedereen een grote indruk heeft achtergelaten.
Daarnaast is gesproken over tal van praktische zaken, zoals de persoonlijke bezittingen van sommige medewerkers die verloren zijn gegaan. De directie wil benadrukken dat het enorm dankbaar is voor het begrip dat zowel medewerkers en relaties tonen.
De directie wil nogmaals alle hulpdiensten bedanken die betrokken waren bij het bestrijden van de brand.
Chemie-Pack is een familiebedrijf al meer dan zestig jaar een uitstekende naam heeft op het gebied van opslag en verwerken van chemicaliën. In de lange geschiedenis van het bedrijf hebben zich nooit ernstige incidenten voorgedaan omdat altijd alleen gewerkt wordt onder streng toezicht van diverse keuringsinstanties en vergunningverlenende overheidsinstanties.
dat noemen ze nu een incident, de hele tent is in rook opgegaan
en ja chemische reacties ja die gebeuren gewoon bij zonnegrotehvuurbal jongeh.
het is erg vervelend. hier in breda noord hebben we ook nog een parafine rafinaderij.... als dat gaat dan zal het ook de nodige stof doen opwaaien. zeg maar.
groetjes...
De lijst met chemische stoffen die lagen opgeslagen bij Chemie-Pack in Moerdijk, is zondag vrijgegeven. Het Openbaar Ministerie had de lijst kort na de brand op het bedrijfsterrein in Moerdijk in beslag genomen voor het strafrechtelijk onderzoek. ,,Het OM heeft gelet op het maatschappelijk belang de opgelegde beperkingen om de lijst te verspreiden buiten de kring van de bij deze brand betrokken instanties opgeheven'', zo liet het Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant zondag weten. De stoffenlijst van Chemie-Pack telt vijftig pagina's en is te vinden op www.breda.nl en later zondagavond ook op www.crisis.nl en www.moerdijk.nl.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid brengen maandag een bezoek aan het gebied rondom het afgebrande chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat staat in een brief die de bewoners van het Brabantse dorp zondag hebben gehad. "De ministers willen zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie ter plaatse", schrijft burgemeester Wim Denie in de brief die de bewoners ontvingen om op de hoogte te blijven van de nasleep van de brand. Denie drukt Moerdijkers verder op het hard dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over kraanwater. "Het drinkwater in Moerdijk komt uit het grondwater op tweehonderd meter diepte. Dit kan niet verontreinigd zijn door de brand." De burgemeester wijst de inwoners van zijn gemeente bovendien op de lijst met gevaarlijke stoffen die op het moment van de brand in het pand aanwezig waren. Die is zondag openbaar gemaakt en staat op de website van de gemeente.
Bron: nieuws.nl
Onweersdagen: 0
ik heb zelf bij Dow gewerkt, als daar ook maar iets vrijkwam, was er direct GROOT alarm, en ja
iedereen het kantoor uit, helmpie op, jas aan, en tegen de wind, naar de opvangplaats.
De brandweer van Dow is beter uitgerust, dan de meeste gemeentes, en die mannen, werken
ALTIJD met persluchtmasker